Πέμπτη 23 Σεπτεμβρίου 2010

Στον αέρα...εξήντα χιλιάδες τόνοι ελιάς στη Χαλκιδική

«Οι εξευτελιστικές τιμές» που, όπως λένε οι καλλιεργητές της πράσινης ελιάς της Χαλκιδικής, δίνουν οι έμποροι, τους έχουν οδηγήσει στη μη συγκομιδή της παραγωγής τους, με κίνδυνο την ολοκληρωτική καταστροφή της. 

Σύμφωνα με τους καλλιεργητές, το κόστος παραγωγής για την πράσινη βρώσιμη ελιά φθάνει το 1,13 ευρώ το κιλό. Διεκδικούν 1,25 – 1,30 ευρώ το κιλό, ενώ οι έμποροι τους δίνουν 0,85 ευρώ για τις πιο χοντρές και 0,40 ευρώ για τις πιο ψιλές.


Οι παραγωγοί, οι οποίοι έχουν ήδη ζητήσει την παρέμβαση του αρμόδιου υπουργείου, έχουν βγει στους δρόμους, σε μια προσπάθεια να δημοσιοποιήσουν το πρόβλημά τους. Μάλιστα, δεν αποκλείουν να προχωρήσουν και σε καταλήψεις κόμβων, αν δεν υπάρξει σύντομα λύση, καθώς ο κίνδυνος να καταστραφεί η φετινή σοδειά τους, που υπολογίζεται σε  60.000 τόνους είναι πολύ κοντά.

Επιπλέον, το πρόβλημα εντείνεται και από τις κινητοποιήσεις των αυτοκινητιστών, αφού δεν μπορούν να μεταφέρουν τις ποσότητες, που είναι ήδη μαζεμένες, σε μεταποιητικές επιχειρήσεις της Πιερίας ή της Λάρισας.

Σήμερα δύσκολα, αύριο ποιο δύσκολα και το μέλλον αβέβαιο για τους Νέους Αγρότες




Εχθρικό θα είναι το τοπίο για την μετά το 2013 εποχή, διαπιστώνουν οι Νέοι Αγρότες της Θεσσαλονίκης, με βάση όσα ακούστηκαν στην συνάντηση-συζήτηση της Πέμπτης, 16/9/2010, στην αίθουσα συνεδριάσεων του Νομ. Συμβουλίου Θεσ/νίκης.

Την συζήτηση χαιρέτισε ο Αντινομάρχης Θεσ/νίκης κ. Γ. Τσαμασλής και ο Δ/ντής Αγροτικής Ανάπτυξης Θεσ/νίκης κ. Κ. Γούναρης. Στοιχεία για τα αγροτικά παρέθεσαν ο δημοσιογράφος κ. Δημ. Μιχαηλίδης, ο Προϊστάμενος ΕΟΓΕ κ. Νίκος Χαραλάμπους και η κα Χάϊδω Λαναρά (Δ/νση Α.Α. Θεσ/νίκης).

Τους 100 περίπου συμμετέχοντες καλωσόρισε ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσ/νίκης κ. Στέλιος Βογιατζής, μαζί με την Οργανωτική Ομάδα που αποτελούσαν οι: κα Όλγα Παναγιωτίδου (Στίβος), κ. Α. Καμάρης (Λητή), κ. Π. Ψύλος (Μάδυτος) & ο κ. Α. Χρυσομάλου (Βασιλικά).

Ανάμεσα στα περισσότερο σημαντικά επισημάνθηκαν:

1. Τα Σχέδια Βελτίωσης που θεωρητικά θα έπρεπε να αρχίσουν το 2007, τέσσερα χρόνια μετά, ακόμα είναι σε επεξεργασία και γνωρίζουμε μόνο μερικά σημεία.

Ο συνολικός προϋπολογισμός είναι 500.000.000 €, από τα οποία θα πληρωθούν τα Μικρά Σχέδια Βελτίωσης (όποιοι πάρουν Μικρά δεν μπορούν να πάρουν κανονικό) και οι ουρές από το Γ’ ΚΠΣ (2000-2006) που ακόμα δεν πληρώθηκαν. Ο οδηγός συμπλήρωσης του φακέλου-αίτησης είναι 160 σελίδες. Το ανώτατο όριο προϋπολογισμού κάθε Σχεδίου θα είναι τα 500.000 €. Δεν έχουν προκηρυχθεί Σχέδια Βελτίωσης για τα τελευταία 4 χρόνια. Εκτιμάται ότι θα ωφεληθούν το ανώτατο μέχρι 2000 αγρότες …! Αν οι αγρότες είναι 182.000, Αν οι «αγρότες51%» είναι 350.000 και Αν οι «αγρότες35%» είναι 529.000, τότε τα Σχέδια Βελτίωσης θα είναι ανύπαρκτη έννοια ουσιαστικά για το σύνολο των αγροτών (100, 51 ή 35%).

2. Το Πρόγραμμα Νέων Γεωργών θα πληρώσει μέχρι τέλους Οκτ 2010 (έχουν ήδη αρχίσει οι διαδικασίες για τους πρώτους υπογράψαντες) το 70% της τελικής ενίσχυσης πρώτης εγκατάστασης, μετά από την μείωση από τα 40 στα 20.000€. Ήδη η καταστροφή για τους Νέους Αγρότες είναι τεράστια καθόσον παραμένουν ανασφάλιστοι επι 2 σχεδόν χρόνια, με δάνεια και χρέη.

3. Τα Φωτοβολταϊκά από 3 μήνες προώθηση περιορίστηκαν τελικά στις 3 ημέρες ΜΟΝΟ, με συνολικό όριο για όλους τους αγρότες τα 500ΜW, που σημαίνει ότι από όσους υποβάλανε θα πάρει πιθανόν ο 1 στους 2 ή στους 3. Και αυτών οι αιτήσεις θα αρχίσουν να εξετάζονται μετά τις ήδη εκκρεμούσες αιτήσεις άλλων ιδιωτών, που θα θέλουν 5-6 μήνες. Οι Αγρότες εγγυώνται το δάνειο από τις Τράπεζες με την περιουσία τους και την οικονομική τους επιφάνεια και όχι μόνο με τα φωτοβολταϊκά.

4. Η πολιτική τιμών και φορολογίας υφαρπάζει τον πλούτο που παράγουν οι αγρότες και τον μεταφέρουν στους αστούς (μεταποίηση & υπηρεσίες-εμπόριο). Ενώ το 1960 το 60% της τιμής ενός αγροτικού προϊόντος στο ράφι πήγαινε στον αγρότη, το 2010 πηγαίνει μόνο το 10%, ενώ συνεχώς αυξάνεται τόσο το κόστος εισροών, όσο και η τιμή στον καταναλωτή.

5. Η κατ’ αρχήν πάρα πολύ αρνητική θέση της Ευρ. Επιτροπής, που υποβίβαζε τον ρόλο του αγροτικού τομέα σε τρίτου επιπέδου σημαντικότητα, μόνο σαν παράμετρο της κλιματικής αλλαγής, έχει διαφοροποιηθεί προς το θετικότερο, αλλά πριν 3 ημέρες ο Επίτροπος από την Πολωνία μίλησε πάλι για ανάγκη να μειωθούν οι χρηματορροές προς τον αγροτικό τομέα, ποσοστιαία, στο 1/3 των σημερινών (σήμερα 42% του προϋπολογισμού της ΕΕ).

Και ενώ η EUROSTAT τον Ιαν2010 κατέγραψε ότι το σύνολο των ευρωπαίων πολιτών επιθυμούν, κατά 85%, να αυξηθούν οι χρηματορροές προς τους αγρότες, και ανάλογα θετικό ψήφισμα εξέδωσε η Ευρωβουλή (Μαι2010), αλλά και το ίδιο έδειξε και η δημόσια διαβούλευση της ΕΕ και το συνέδριο που έγινε στις Βρυξέλλες (Ιουν 2010), η Ευρωπαϊκή Επιτροπή φαίνεται να δρα μόνο φιλοαστικά και να προστατεύει τους βιομηχάνους, τους τραπεζίτες και τους ερευνητές τους.

Μάλιστα φαίνεται ότι η ΕΕ, σε όλες της τις ενέργειες και διεθνείς συμβάσεις να δρα ΑΝΤΙαγροτικά, όπως στην τελευταία προταθείσα συμφωνία με το Μαρόκο (οπωροκηπευτικά), αλλά και τις παλαιότερες συμφωνίες για τις Λιγότερο Ανεπτυγμένες Χώρες (LFC). Τότε οι αγρότες κλήθηκαν και πλήρωσαν την εξωτερική πολιτική όλης της ΕΕ, ώστε να προσελκυσθούν πολιτικά τα LFC, για να πουλά η ΕΕ βιομηχανικά και τραπεζικά προϊόντα, χωρίς να εξασφαλίζονται με αντισταθμιστικά μέτρα για την στήριξη των αγροτών που πλήγηκαν.

Ακόμα και σήμερα, παρά την μελέτη που παραδόθηκε στην Ευρ. Επιτροπή τον Μαρ2010, και όπου αναφέρονται για πρώτη φορά, ότι οι αγρότες προσφέρουν πολλά ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΓΑΘΑ ΔΩΡΕΑΝ σε όλους και κυρίως στους αστούς (καθαρό νερό, φρέσκο αέρα, τοπίο αναψυχής κλπ), η Ευρ. Επιτροπή δεν προβλέπει τρόπους ανταμοιβής των αγροτών, περιοριζόμενη μόνο στην στήριξη της παραγωγής πρώτων υλών για την βιομηχανία «της».

Η Ευρ. Επιτροπή μέχρι σήμερα δεν έχει αναγνωρίσει τον κύριο ρόλο του αγρότη, που είναι ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ και ειδικά ο έλληνας αγρότης θα έπρεπε να εξασφαλίζει και την διατροφική αυτάρκεια μας. Με λύπη διαπιστώνουν οι Έλληνες Νέοι Αγρότες ότι συνεχώς μειώνονται οι καλλιεργούμενες επιφάνειες, με ταυτόχρονη συνεχή μείωση των απασχολούμενων στον αγροτικό τομέα, και ταυτόχρονες συνεχείς εισαγωγές αγροτικών προϊόντων. Το ισοζύγιο αγροτικών προϊόντων είναι ελλειμματικό (περισσότερες εισαγωγές) κατά 2,6 δις € περίπου, λόγω της συνεχούς νόθευσης του αγροτικού επαγγέλματος, της κοινωνικής απαξίωσης των αγροτών, άλλα και της μη αναγνώρισης του σημαντικού ρόλου του αγροτικού τομέα στην ανάπτυξη της Ελλάδος.

Τώρα τελευταία καταγράφεται μια περίεργη «αφαίμαξη» του ενιαίου αγροτικού χώρου, με απόσπαση αρμοδιοτήτων προς το Υπουργείο Υγείας-Διατροφής & Άθλησης, προς το Υπουργείο Νήσων-Ναυτιλίας & Αλιείας, προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος-Ενέργειας & ΚΛ. Αλλαγής, προς το Υπουργείο Πολιτισμού & Τουρισμού κτλ. Εξωτερικά φαίνεται σαν να διαλύεται ο αγροτικός χώρος και να τροφοδοτούνται πολλά υπουργεία, δίνοντας προτεραιότητα σε άλλα, πάντως όχι στον αγροτικό τομέα.

Η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης θα προσκαλέσει Νέους Αγρότες από όλη την Ελλάδα σε μια συνάντηση, συζήτηση, ανταλλαγή σκέψεων και καθορισμού αξόνων πολιτικής, μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και αφού «κάνουν ταμείο» οι αγρότες, στις 30 Νοε 2010, στις 12.00, στην Θέρμη Θεσσαλονίκης (ξενοδοχείο Hyatt).

Μέχρι τότε προβλέπεται να οργανώσει 2 τοπικές ανοικτές συζητήσεις με πρώτη στις 11/10/2010, στις 19.30, στο Επαρχείο Λαγκαδά Θεσσαλονίκης, ενώ επιθυμεί να τονίσει την σημασία στην ενδυνάμωση της αγροτικής κοινωνίας από τις αγρότισσες (η Παγκόσμια Ημέρα Αγρότισσας είναι η 15η Οκτωβρίου και η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής η 16η Οκτωβρίου).

Ο πρόεδρος κ. Στέλιος Βογιατζής κλείνοντας τόνισε ότι «η καθημερινότητα και τα αυξανόμενα κόστη μας απορροφούν πλήρως, αλλά, εμείς οι Νέοι Αγρότες, πρέπει να βρούμε χρόνο να ασχοληθούμε με τα σημαντικά, που μεταξύ άλλων είναι το τι θα γίνει μετά το 2013, τι θα συμβαίνει το 2020, αλλά και τι δείχνουν οι προβλέψεις για το 2030 και 2040. Διότι οι Νέοι Αγρότες θα είναι ενεργοί επαγγελματίες και τότε και πρέπει να προετοιμασθούν καταλλήλως».



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

ΛΕΥΤΕΡΗΣ ΚΟΝΤΟΣ:Η ΔΩΔΩΝΗ αποζημιώνει τους αγελαδοτρόφους με την υψηλότερη τιμή παγκοσμίως


Συνέντευξη τύπου παραχώρησε ο Δ/νων Σύμβουλος της Γαλακτοβιομηχανίας ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ κ. Ελ. Κοντός
 
Σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς της γαλακτοβιομηχανίας ο κ. Κόντος δήλωσε πως το διοικητικό συμβούλιο είναι αναρμόδιο να σχολιάσει το θέμα, ενώ επεσήμανε πως η γαλακτοβιομηχανία είναι κερδοφόρα και δεν επιβαρύνει την ελληνική οικονομία αλλά αντίθετα την ενισχύει.
 
Ο κ. Κόντος υποστήριξε πως η γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ αποζημιώνει τους αγελαδοτρόφους με την υψηλότερη τιμή παγκοσμίως, δηλαδή με μέση τιμή που ανέρχεται στα 0,43154 ευρώ, ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΛΟΓΑΚ η μέση τιμή στην χώρα μας διαμορφώνεται στα 0,3693 ευρώ.
 
Ο κ. Κόντος επιβεβαίωσε πως η εταιρεία αγόρασε γάλα από τον Βόλο, διαπιστώνοντας πως χρειαζόταν 4.000 τόνους το οποίο δεν είχαν οι κτηνοτρόφοι της περιοχής όπως σημείωσε.Σε ότι αφορά το θέμα των τιμών της νέας γαλακτοκομικής περιόδου ο κ. Κόντος υπογράμμισε ότι ισχύει η απόφαση που έλαβε το διοικητικό συμβούλιο τον περασμένο Μάιο, σύμφωνα με την οποία η αποζημίωση στους αγελαδοτρόφους μειώνεται στα 0,3998, ωστόσο άφησε ανοιχτό κάθε ενδεχόμενο ανάλογα με την πορεία της αγοράς.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...