Πέμπτη 11 Αυγούστου 2011

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική και οι Νέοι Αγρότες Κοζάνης

Η Ένωση Νέων Αγροτών Κοζάνης και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ οργανώνουν συνάντηση-συζήτηση για την «Κοινή Γεωργική Πολιτική & Πολυαπασχόληση» την Δευτέρα22 Αυγ 2011, στις 20.30, στο εστιατοριο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ στην Λευκόβρυση Κοζάνης (στην είσοδο του χωριού από Κοζάνη, στα δεξιά, τηλ 6942411031).
Οι συγκλονιστικές αλλαγές που συμβαίνουν στα αγροτικά θέματα, επέβαλαν μιαν έστω ενημέρωση των Νέων Αγροτών Κοζάνης, και όσων άλλων ενδιαφέρονται να συμβάλουν στην συζήτηση, ακόμα και μέσα στην ένταση των θερινών αγροτικών εργασιών.
Η Κοινή Γεωργική Πολιτική της ΕΕ εγκρίθηκε από  την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 23-6-2011 και στις 29-6-2011 δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση η πρόταση  της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά (πόσα λεφτά θα διατεθούν και με ποιους όρους τα έτη 2014-2020).
Πρέπει όσοι θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον στον αγροτικό τομέα να δραστηριοποιηθούν  έντονα για να αποκτηθεί συναντίληψη στα θέματα:
  1. Προσδιορισμός του μέλλοντος του αγροτικού τομέα.
  2. Καθορισμός του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων
  3. Καθορισμός όρου «Ενεργός Αγρότης»
  4. Το μέλλον του αγροτικού κόσμου, δηλαδή των αγροτών.
  5. Υποστήριξη Αγροτικής Επιχειρηματικότητας (έρευνα, κατάρτιση, σχολεία, επιμελητήρια, πειραματικά αγροκτήματα κλπ)
  6. Διέξοδος στην αγορά (Αγροτικές αγορές, Δημοπρατήρια κλπ)
  7. Ο Αγρότης είναι τρόπος ζωής, Πολιτισμός και φύλαξη του περιβάλλοντος
  8. Η Συμβολή του αγροτικού τομέα στον Ελληνικό πλούτο.
  9. Η Τοπική Ανάπτυξη είναι το μοντέλο της ανάπτυξης στο μέλλον
Κεντρικός εισηγητής  θα είναι ο κ. Δημήτριος Μιχαηλίδης, τεχνικός συνεργάτης της ΠΕΝΑ, ο  οποίος θα αναφερθεί και στο προσεχές 18οΠανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, το οποίο θα γίνει στα Μεστά Χίου με θέμα «Πολυαπασχόληση & Αγροτικός Τομέας», Χίος, 9-11/9/2011.
Ο κ. Κώστας Λιάμας που μαζί με τον κ. Λεωνίδα  Αρνίδη (6975765101) ήταν οι συντονιστές  της φιλοξενίας του 13ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών (Κοίλα), πιστεύουν ότι μόνο η έντονη δραστηριοποίηση των Νέων Αγροτών θα αποτρέψει δυσάρεστες εξελίξεις για το μέλλον των Νέων Αγροτών, και αυτή θα μπορούσε να δρομολογηθεί με την συμμετοχή όλων την Δευτέρα, 22 Αυγ 2011, στις20.30, στο εστιατόριο ΝΟΣΤΙΜΟΝ ΗΜΑΡ στην Λευκόβρυση Κοζάνης (στην είσοδο του χωριού από Κοζάνη, στα δεξιά, τηλ 6942411031). 
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Χαλαζόπτωση σε Ημαθία, Πιερία, Κιλκίς, Λάρισα,Τύρναβο, Αγιά και Ελασσόνα

Η ξαφνική αλλαγή του καιρού έφερε και ακραία καιρικά φαινόμενα στη Βόρεια Ελλάδα. Ισχυρή χαλαζόπτωση σημειώθηκε αργά χθες, Τετάρτη, το απόγευμα στους νομούς Ημαθίας, Πιερίας και Κιλκίς προκαλώντας ζημιές κυρίως στις γεωργικές καλλιέργειες, ο απολογισμός των οποίων αναμένεται να γίνει σήμερα.

Το κύμα κακοκαιρίας έπληξε και τη Θεσσαλονίκη, με έντονες βροχοπτώσεις και σφοδρούς ανέμους. Στο φθινοπωρινό σκηνικό προστέθηκε και η κατακόρυφη πτώση της θερμοκρασίας, με το θερμόμετρο στους 20 βαθμούς Κελσίου. Ωστόσο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, δεν έχουν αναφερθεί καταστροφές στην πόλη.

Σε εγρήγορση βρίσκεται από το πρωί το τμήμα ενισχύσεων και αποζημιώσεων του οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), αφού η χθεσινή ξαφνική αλλαγή του καιρού στη χώρα, με έντονες βροχοπτώσεις και ισχυρό αέρα, απαιτεί την κινητοποίηση όλων, προκειμένου να καταγραφούν άμεσα οι ζημιές στις γεωργικές καλλιέργειες.

Η διευθύντρια του τμήματος Ήρα Σουλίου επισήμανε ότι μέχρι στιγμής δεν έχουν δηλωθεί ζημίες στη Βόρεια Ελλάδα, με εξαίρεση τρεις περιοχές στο νομό Λάρισας -Τύρναβο, Αγιά και Ελασσόνα- όπου επλήγησαν καλλιέργειες μήλου.

Για τις εκτάσεις που βρέθηκαν στο στόχαστρο των χθεσινών καιρικών φαινομένων, σπεύδουν ήδη στο νομό Λάρισας τα αρμόδια συνεργία του ΕΛΓΑ, προκειμένου να γίνουν οι επιτόπιες εκτιμήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, η κ. Σουλίου εκτιμά ότι ακόμα ίσως και να είναι νωρίς, και να μην έχουν προλάβει οι βορειοελλαδίτες αγρότες να δηλώσουν ενδεχόμενες ζημίες στις καλλιέργειές τους, οπότε η ενημέρωση θα συνεχιστεί.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...