Τετάρτη 7 Αυγούστου 2013

Παραίτηση Δημ. Σταματάκου απο την ΠΕΝΑ

ΠΡΟΣ ΔΣ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑΣ ΕΝΩΣΗΣ ΝΕΩΝ ΑΓΡΟΤΩΝ

Κύριοι συνάδελφοι του Διοικητικού Συμβουλίου της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, περίπου τέσσερις μήνες μετά την διεξαγωγή των εκλογών της ΠΕΝΑ στις 21-4-13 στην Αθήνα και με αφορμή τα όσα έχουν γραφτεί στον τύπο και όχι μόνο, περί παράνομων διαδικασιών για την εκλογή αντιπροσώπων στην ΠΕΝΑ αλλά και όσα έχουν δημιουργηθεί μεταξύ μας από την ελλιπή επικοινωνία σε θέματα κρίσιμων αποφάσεων,

σας υποβάλω την παραίτηση μου από τη θέση του αναπληρωτή γραμματέα της ΠΕΝΑ και

σας προτρέπω να πράξετε  το ίδιο προκειμένου να διατηρήσουμε τη συνέχεια και το κύρος της οργάνωσης  που προσπαθήσαμε να παραλάβουμε, έτσι ώστε να βάλουμε τέλος σε αυτούς που θέλουν τους νέους αγρότες χωρίς δική τους φωνή και εξαρτημένους.

Ταυτόχρονα προτείνω το προσεχές τρίμηνο  να γίνουν εκλογές σε όλες τις Ενώσεις  Νέων Αγροτών και εκλογή αντιπροσώπων για την ΠΕΝΑ. Αυτό μπορεί να επιτευχτεί με παραίτηση των διοικητικών συμβουλίων των κατά τόπων Ενώσεων. Η ΕΝΑ Λακωνίας είναι διατεθειμένη να κάνει την αρχή με την προϋπόθεση να υπάρχει παρουσία δικαστικού αντιπροσώπου έτσι ώστε τα Διοικητικά Συμβούλια που θα εκλεγούν τόσο σε τοπικό επίπεδο αλλά και στην ΠΕΝΑ να έχουν την απόλυτη νομιμοποίηση και να μην μπορεί κανείς να τα αμφισβητήσει. Οι νέοι αγρότες θα πρέπει να έχουν την ίδια φωνή, τον ίδιο σκοπό και να παράγουν όσα μπορούν μέσα από την επαγγελματική τους ιδιότητα και την ερασιτεχνική ενασχόληση με τα συνδικαλιστικά.

ΣΤΑΜΑΤΑΚΟΣ  ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
ΝΕΟΣ ΑΓΡΟΤΗΣ
ΑΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ ΠΕΝΑ
ΠΡΟΕΔΡΟΣ  ΕΝΑ ΛΑΚΩΝΙΑΣ
ΤΗΛ. 6971670428

Σεμινάρια αγροτικής παραγωγής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά έως τις 6 Σεπτεμβρίου τη φόρμα συμμετοχής.


Tης Ιωάννας Φωτιάδη /kathimerini.gr

Η μελισσοκομία είναι ένα από τα σεμινάρια που το κόστος παρακολούθησής τους έχει ορισθεί στα 180 ευρώ.

Στα θρανία ετοιμάζονται να καθίσουν εκ νέου δεκάδες ενήλικες που από 30 Σεπτεμβρίου θα παρακολουθήσουν εκπαιδευτικά σεμινάρια στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Είχε προηγηθεί διημερίδα που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο με θέμα «Σύγχρονες επιχειρηματικές δυνατότητες στον αγροτικό τομέα», την οποία παρακολούθησαν συνολικά 675 άτομα, ως επί το πλείστον άνω των 35 ετών. «Εξ αυτών οι 465 δήλωσαν εγγράφως ότι ενδιαφέρονται να εμβαθύνουν τις γνώσεις τους σε κάποιο αντικείμενο της αγροτικής παραγωγής» εξηγεί ο αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Προσωπικού, καθηγητής Επαμεινώνδας Παπλωματάς, θέλοντας να μας εξηγήσει πώς έλαβε την πρωτοβουλία αυτή. Βάσει των απαντήσεών τους επελέγησαν επτά διαφορετικοί τομείς, στους οποίους θα προσφερθούν αυτοχρηματοδοτούμενα σεμινάρια.

Τα τμήματα, που θα ξεκινήσουν να λειτουργούν, είναι τα εξής: μονάδες οινοποιίας, αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, μονάδες επεξεργασίας γάλακτος, ηλεκτρονικό εμπόριο στην προώθηση γεωργικών προϊόντων, μελισσοκομία, μονάδες επεξεργασίας κρέατος, θερμοκηπιακές και υδροπονικές εγκαταστάσεις, παραγωγή και εμπορία θερμοκηπιακών προϊόντων».

Τα σεμινάρια θα είναι διάρκειας 40 ωρών το καθένα, με ελάχιστο απαιτούμενο αριθμό συμμετεχόντων τα τέσσερα άτομα, ενώ το κόστος παρακολούθησης έχει ορισθεί στα 180 ευρώ. «Τα μαθήματα θα γίνονται απόγευμα στους χώρους του Πανεπιστημίου» σημειώνει ο καθηγητής, «όλα περιλαμβάνουν και πρακτική εξάσκηση. Δεν πρόκειται να μείνουμε στη θεωρία, οι μαθητές μας θα παρασκευάσουν το δικό τους μέλι και κρασί». Προς το παρόν, «μεγάλο φαβορί» αναδεικνύονται τα αρωματικά φυτά. Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να συμπληρώσουν ηλεκτρονικά έως τις 6 Σεπτεμβρίου τη φόρμα συμμετοχής στο http://tdd.aua.gr/ekpaideutikaseminaria. Επισημαίνεται ότι θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας, εξ ου και οι υποψήφιοι καλούνται να δηλώσουν δύο πιθανές επιλογές τμήματος. Σε περίπτωση που δεν συμπληρωθεί ο απαιτούμενος αριθμός των 20 μαθητών, το σεμινάριο δεν θα λάβει χώρα και τα χρήματα θα επιστραφούν.

Η φιλοσοφική θέση του Ρουσό, που προέτρεπε τους ανθρώπους να επιστρέψουν στη φύση, παίρνει σήμερα σάρκα και οστά λόγω της αυξανόμενης ανεργίας. Σύμφωνα με έρευνα του 2012, που διενεργήθηκε για λογαριασμό του Οργανισμού ΕΛΓΟ - «Δήμητρα» το 68,2% των ερωτηθέντων παραδέχεται ότι έχουν σκεφτεί να επιστρέψουν στην επαρχία, ενώ το 47,6% επιλέγει ως πρώτη επαγγελματική απασχόληση την αγροτική παραγωγή. Ετερη δημοσκόπηση, ένα χρόνο αργότερα, αναδεικνύει ότι η εν λόγω τάση εδραιώνεται. Ενδεικτικό των νέων ηθών είναι ότι αλλάζουν ακόμα και παγιωμένες απόψεις. Σύμφωνα, λοιπόν, με έρευνα της Κάπα Research, 7 στους 10 Ελληνες γονείς αντί να ονειρεύονται το παιδί τους γιατρό ή δικηγόρο, το συμβουλεύουν να γίνει αγρότης.

Με την θηλειά στο λαιμό οι κτηνοτρόφοι της Στερεάς

Αμεση λύση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα νέων αγροτών και καλούνται σήμερα να επιστρέψουν τις προκαταβολές που νομίμως έλαβαν για την εγκατάστασή τους ενώ παράλληλα απεντάσσονται από το πρόγραμμα, ζητάει με επιστολή προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Δημήτρης Βουρδάνος.

Το αιτιολογικό της απένταξης, ότι δεν υπέβαλαν εγκαίρως την αίτηση και τα δικαιολογητικά προκειμένου να λάβουν την 2η δόση διότι δεν κατάφεραν να αποκτήσουν την άδεια λειτουργίας των σταυλικών τους εγκαταστάσεων, όπως δεν κατόρθωσαν να πάρουν και η συντριπτική πλειοψηφία των κτηνοτρόφων ανά την Ελλάδα, δεν οφείλεται σε δικιά τους υπαιτιότητα. αναφέρει στην επιστολή του ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, και συνεχίζει τα εξής:

Δυστυχώς το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, αν και πρόσφατο, με τις ερμηνευτικές εγκυκλίους, σε συνδυασμό με την γραφειοκρατική διαδικασία, δεν μπόρεσε να απλουστεύσει τις διαδικασίες, και δεν έδωσε την δυνατότητα να ξεπεραστούν χρόνια προβλήματα σταυλικών αδειοδοτήσεων που ταλαιπωρούσαν και ταλαιπωρούν τους παλιούς κτηνοτρόφους, αλλά συνεχίζουν και σήμερα να γίνονται εμπόδια στους νέους, που θέλουν να επιστρέψουν, να ενεργοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα και να επενδύσουν σε αυτόν.

Αν έχουν προχωρήσει κάποιες υπηρεσίες σε ελάχιστες αδειοδοτήσεις, δυστυχώς και αυτές προχωρούν με πολύ βραδύς ρυθμούς και ενδεχομένως πολλές φορές κρύβουν και ρίσκο.

Καταλήγοντας ο Αντιπεριφερειάρχης αναφέρει ότι, επειδή είμαστε πεπεισμένοι ότι σας διακρίνει ιδιαίτερη ευαισθησία για τους νέους αγρότες πιστεύουμε ότι θα δώσετε άμεση λύση στο πρόβλημα τους, διότι μόνο έτσι γινόμαστε πειστικοί όλοι μας σε αυτό που καθημερινά επαναλαμβανόμαστε «ότι ο πρωτογενής τομέας είναι η μόνη διέξοδος για τους νέους αλλά και για την χώρα γενικότερα».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...