Τρίτη 22 Ιουνίου 2010

Το συνέδριο της ελπίδας στον Νέα Κίο Αργολίδας από τους Νέους Αγρότες


Μέσα σε πλήρη αβεβαιότητα και οικονομική (και όχι μόνο) κρίση, οι Νέοι Αγρότες, με πίστη στο μέλλον του αγροτικού κόσμου, αντλούν «δυνάμεις» από τις υπαρκτές διαχρονικές αξίες του αγροτικού κόσμου και από τον λειτουργικό τρόπο ζωής των αγροτών, και ειδικότερα των Νέων Αγροτών, που μπορούν και έχουν μέλλον.
Οι Νέοι Αγρότες εστιαζόμενοι στις αξίες, στον τρόπο ζωής, τα ήθη, τα έθιμα και τις παραδόσεις του αγροτικού κόσμου θέλουν να υπερασπιστούν την αγροτική κοινωνία, επιθυμούν να ενημερώσουν όλους τους κοινωνικούς εταίρους για τον σημαντικό-ζωτικό ρόλο του αγροτικού κόσμου και φιλοδοξούν να προβάλουν τα φημισμένα τοπικά τρόφιμα, τα παραδοσιακά τεχνήματα και τις ποιοτικές υπηρεσίες, διαφοροποιώντας τα με την ενσωμάτωση των πολιτιστικών στοιχείων σε αυτά, ώστε όλα να έχουν «ονοματεπώνυμο» με πολιτιστική σφραγίδα.
Το διήμερο 27 & 28 Ιουνίου 2010, στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου Αργολίδας, στο Συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός», γίνεται μόλις τρεις ημέρες από την ημερίδα (23/6/2010) του ΥπΑΑΤ στο Ζάππειο για την Στρατηγική προώθησης «Προϊόντα Ελληνικής Γης, Προϊόντα Μεσογειακής Διατροφής στην Ελλάδα και στον Κόσμο», και είκοσι μέρες (4-6/6/2010) από το Συνέδριο στην αίθουσα Γερουσίας της Βουλής «Πολιτισμός & Τουρισμός: Μία νέα προσέγγιση».
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας και ο φιλόξενος προσφυγικός Δήμος Νέας Κίου, δίνουν το μήνυμα της ανάγκης ο πολιτισμός, ο παγκόσμια γνωστός Ελληνικός Πολιτισμός, να στηρίξει την παραγωγή-αγροτική παραγωγή και τις υπηρεσίες (αγροτουρισμό, τουρισμό υπαίθρου, τουρισμό κλπ), επιστρέφοντας κομμάτι της στήριξης που «εισέπραξε» ο πολιτισμός διαχρονικά από την παραγωγή και το εμπόριο.
Το Συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός», θα αρχίσει στις 11.00, στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου, θα συνεχίσει με επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών, θα παρακολουθήσει θεωρητικές προσεγγίσεις, και στις 20.00, στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Κίου, θα ακουστούν οι προσκεκλημένοι φορείς και η Κυριακή θα κλείσει με πολιτιστικές εκδηλώσεις γύρω από την Έκθεση Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων (τρόφιμα & τεχνήματα) που θα λειτουργεί όλη μέρα μέσα στην Κεντρική Πλατεία της Νέας Κίου.
Την Δευτέρα, 28/6/2010, οι συμμετέχοντες θα μοιραστούν τις εμπειρίες καλών πρακτικών από συναδέλφους αγρότες που αξιοποίησαν πολιτιστικά στοιχεία της περιοχής τους στα αγροτικά τους επαγγέλματα και το συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός» θα κλείσει σε οινοποιείο στο Μαλανδρένι του Άργους.
Το συμβολικό Συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός», 27-28/6/2010, Νέα Κίος, μας είπε η κα Γεωργία δρόσου-Παγίδα, που σηματοδοτεί μια νέα ελπιδοφόρα προσέγγιση, έχει τεθεί υπό την αιγίδα της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Κάρολου Παπούλια, έχει την στήριξη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων και υποστηρίζεται από την Ν.Α. Αργολίδας, το Επιμελητήριο Αργολίδας, την ΕΑΣ Αργολίδας, το ΚΣΣ Πελοπόννησος, και τους Δήμους Μυκηναίων, Λέρνας & Επιδαύρου.
Συμμετοχή μόνο με Αίτηση Συμμετοχής. Επικοινωνία: τηλ 27510 51073, φαξ 27510 51750, neakios2010@yahoo.gr, 6976562330.


(Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382)

Ποσό 905 εκατ. ευρώ για επιδοτήσεις σε νέους αγρότες

Εγκρίθηκε η διάθεση πόρων 905 εκατ. ευρώ για επενδύσεις στον αγροτικό χώρο και για επιδοτήσεις σε νέους αγρότες. Οπως δήλωσε η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Μπατζελή, ενισχύονται σημαντικά οι αναπτυξιακές προσπάθειες και το αγροτικό εισόδημα στην ύπαιθρο σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για τα δημόσια οικονομικά.Από το παραπάνω ποσόν, 750 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για επενδύσεις στον πρωτογενή τομέα, που αφορούν την βελτίωση της ποιότητας και την ανταγωνιστικότητα. Τα ποσοστά ενίσχυσης ξεκινούν από 40% της επιλέξιμης δαπάνης και μπορεί να φθάσουν το 75% για τους αγρότες των μικρών νησιών του Αιγαίου.Οι επιλέξιμες επενδύσεις είναι για την προστασία της δημόσιας υγείας, την προστασία των εδαφικών πόρων, την διαχείριση των νερών, την χρήση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την μετεγκατάσταση κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων.Τα 155 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την εξόφληση των 8.500 νέων αγροτών οι οποίοι επιδοτούνται για την πρώτη εγκατάσταση (πριμ ενίσχυσης).

Από την καλλιέργεια καπνού στην καλλιέργεια ροδιάς

Στην αναζήτηση εναλλακτικών καλλιεργειών στράφηκαν τα μέλη του Καπνικού Συνεταιρισμού Τούμπας ν. Κιλκίς, επιλέγοντας την καλλιέργεια της ροδιάς και από ό,τι φαίνεται, δεν έχασαν...
Ο Καπνικός Συνεταιρισμός Τούμπας ν. Κιλκίς ιδρύθηκε το 1983 και αποτελεί τον μακροβιότερο από τους καπνικούς συνεταιρισμούς, ο οποίος καθιερώθηκε ανάμεσα στους πρωτοπόρους στην παραγωγή, επεξεργασία και διάθεση καπνών, ποικιλίας Βιρτζίνια.
Με την εφαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ) και αξιολογώντας τα δεδομένα της παγκόσμιας και ευρωπαϊκής αγοράς, το 2006 εγκατέστησαν τις πρώτες καλλιέργειες ροδιάς.
Με σκοπό την επέκταση των φυτειών των μελών του, με υψηλής ποιότητας δενδρύλλια, σε προσιτές τιμές, ο Συνεταιρισμός δραστηριοποιήθηκε άμεσα στην παραγωγή πολλαπλασιαστικού υλικού ροδιάς.
Παράλληλα, με στόχο την ισχυρή και ευέλικτη διείσδυση του παραγόμενου προϊόντος στην αγορά, μέλη του συνεταιρισμού δημιούργησαν την εταιρεία «Το Ρόδι», η οποία δραστηριοποιείται πλέον σε όλους τους τομείς της παραγωγής, επεξεργασίας, προώθησης και εμπορίας των προϊόντων της ροδιάς, στην εγχώρια και διεθνή αγορά.
Σήμερα, με την ολοένα και αυξανόμενη εμπειρία στην καλλιέργεια της ροδιάς και κάτω από την εποπτεία υψηλού επιπέδου επιστημονικού προσωπικού και συνεργατών, παράγονται αυστηρά επιλεγμένα δενδρύλλια ροδιάς.
Τα φυτά, όπως δηλώνει ο πρόεδρος Στέργιος Πελτεκιάδης, διατίθενται στους ενδιαφερόμενους με πλήρη γεωτεχνική στήριξη της καλλιέργειας και υπό το καθεστώς της Συμβολαιακής Γεωργίας, για την επεξεργασία και εμπορία των παραγόμενων φρούτων.
Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην Τούμπα Παιονίας του ν. Κιλκίς και η συνολική έκταση που καλλιεργείται η ροδιά ανέρχεται στα περίπου 2.000 στρέμματα.
Το φυτώριο διαθέτει φυτά ροδιάς ποικιλίας Wonderful και (κατόπιν παραγγελίας) επιλεγμένων ελληνικών ποικιλιών. Τα φυτά παράγονται από μοσχεύματα επιλεγμένων μητρικών φυτών, που καλλιεργούνται σε ιδιόκτητους αγρούς και αξιολογούνται συνεχώς ως προς την φυτοϋγεία, την ανάπτυξη και την ομοιόμορφη υψηλής ποιότητας καρποφορία τους.
Η ριζοβολία των μοσχευμάτων γίνεται με τις πλέον σύγχρονες μεθόδους και συστήματα, ενώ επιλέγονται μόνο τα εύρωστα, έριζα μοσχεύματα, τα οποία και αναπτύσσονται σε απολυμασμένο, με ατμό, υπόστρωμα.
Στο υπόστρωμα των φυτών προστίθεται λίπασμα βραδείας αποδέσμευσης για τη σταθερή και μακροχρόνια χορήγηση θρεπτικών στοιχείων σ' αυτά, έως την τελική εγκατάσταση τους στον αγρό. Τα παραγόμενα δενδρύλλια διατίθενται σε διάφορα μεγέθη και ηλικίες (ετήσια, διετή, τριετή).
Η ροδιά, σύμφωνα με στοιχεία του Συνεταιρισμού, είναι ένα φυτό ιθαγενές της Μέσης Ανατολής, το οποίο καλλιεργείται στις χώρες τις Μεσογείου από τα αρχαία χρόνια. Αναπτύσσεται σε μια μεγάλη ποικιλία εδαφών και παρουσιάζει σχετική αντοχή στην αλατότητα και την ξηρασία.
Ευνοείται ιδιαίτερα από ξηροθερμικό κλίμα και παρουσιάζει σχετική αντοχή στο ψύχος. Παρουσιάζει αντοχή στην ξηρασία, αλλά για καλή παραγωγή απαιτείται άρδευση. Μεγαλύτερες και ποιοτικότερες αποδόσεις επιτυγχάνονται σε εδάφη πλούσια, βαθιά, με ρΗ από 5.5 έως 7, που αρδεύονται συχνά.
Το δένδρο μπαίνει σε καρποφορία από το 3° έτος. Ο καρπός της, το ρόδι, έχει (ανάλογα με την ποικιλία) από γλυκιά έως υπόξινη, ευχάριστη γεύση και έντονο χρώμα. Χρησιμοποιείται νωπό ως φρούτο, ακόμη και σε πολλά πιάτα, προσφέροντας χρώμα, άρωμα και γεύση ή για την παρασκευή χυμού.
Η ποικιλία Wonderful αποτελεί την πιο διαδεδομένη και εμπορική ποικιλία ροδιάς. Ο καρπός είναι μεγάλου μεγέθους, με βαθύ μελανό - κόκκινο χρώμα και συγκομίζεται το φθινόπωρο (Οκτώβριο-Νοέμβριο). Ο φλοιός είναι χονδρός και σκληρός. Η σάρκα των σπόρων έχει χρώμα βαθύ κόκκινο, χυμώδη και ευχάριστη γεύση και οι σπόροι του είναι μέτριας σκληρότητας. Τα δένδρα φυτεύονται σε αποστάσεις 5 μ. μεταξύ των γραμμών και 4 μ. επί των γραμμών και μορφοποιούνται σε κυπελλοειδές σχήμα.
Το ρόδι είναι σύμβολο ζωής, γονιμότητας, αφθονίας και καλοτυχίας. Η ιστορία του είναι χαμένη στα βάθη των αιώνων, σε διάφορους πολιτισμούς και θρησκείες, όπου κατείχε μια ιδιαίτερη θέση στις αντιλήψεις, στη διατροφή και την αντιμετώπιση των ασθενειών.
Σήμερα, η σύγχρονη επιστήμη επιβεβαιώνει τις ευεργετικές του ιδιότητες, καθιστώντας το ένα φρούτο με ολοένα αυξανόμενη ζήτηση. Ο καρπός ροδιού αποτελεί πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών ουσιών, σε συγκέντρωση δύο έως τρεις φορές μεγαλύτερη από αυτή του πράσινου τσαγιού ή του κόκκινου κρασιού.
Έχει προστατευτική δράση κατά της αρτηριοσκλήρωσης και των καρδιαγγειακών παθήσεων, της πρόωρης γήρανσης και των εγκεφαλικών βλαβών. Μειώνει την υψηλή πίεση του αίματος και βελτιώνει το λιπιδικό προφίλ στους διαβητικούς (μείωση ολικής χοληστερόλης και LDL). Επιδρά θετικά στη προστασία έναντι διάφορων μορφών καρκίνου και ιών. Είναι πλούσιος σε υδατάνθρακες, βιταμίνες (A, C, Ε, φυλλικό οξύ) σίδηρο, κάλιο και φυτικές ίνες, αλλά χαμηλής περιεκτικότητας σε θερμίδες (70 θερμίδες τα 100 γρ).

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...