Παρασκευή 5 Απριλίου 2013

Κομισιόν: Ελεύθερη η καλλιέργεια κλωστικής κάνναβης και στην Ελλάδα


«Κατά την άποψη της Επιτροπής, η καλλιέργεια της βιομηχανικής κάνναβης δεν θα έπρεπε να απαγορεύεται σε κανένα κράτος μέλος», απάντησε η Επιτροπή στην ερώτηση που είχε καταθέσει ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων Νίκος Χρυσόγελος, με αφορμή τη συζήτηση στην Ελληνική Βουλή του νέου κώδικα περί ναρκωτικών.

Το αρχικό νομοσχέδιο που είχε κατατεθεί για διαβούλευση εξαιρούσε από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά, τα προϊόντα της κλωστικής κάνναβης, αλλά όχι και την καλλιέργεια του ίδιου του φυτού. Αυτό φυσικά αποτελούσε τροχοπέδη στη δυνατότητα δημιουργίας μιας εσωτερικής οικονομικής και παραγωγικής διαδικασίας γύρω από την κλωστική κάνναβη που θα μπορούσε να οδηγήσει και σε εξαγωγές αλλά και στην δημιουργία ενός καινούριου παραγωγικού, εμπορικού και μεταποιητικού κλάδου.

Όπως αναφέρει στην απάντησή του ο κ. Cioloş, τα σχέδια τροποποιήσεων του ελληνικού κώδικα νόμων για τα ναρκωτικά που υποβλήθηκαν στην Επιτροπή δεν ποινικοποιούσαν την καλλιέργεια βιομηχανικής κάνναβης. Δεδομένου όμως ότι το κείμενο που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων είναι διαφορετικό, η Επιτροπή δεν μπορεί να αποφανθεί οριστικά ως προς το συμβιβάσιμο του κειμένου με το ενωσιακό δίκαιο, αφού δεν είχε τη δυνατότητα να εξετάσει δεόντως το εν λόγω κείμενο. Οι υπηρεσίες της Επιτροπής θα επικοινωνήσουν εκ νέου με τις ελληνικές αρχές για να διευκρινιστεί ποια μέτρα τελούν υπό έγκριση και να αξιολογηθεί το συμβιβάσιμό τους με το δίκαιο της ΕΕ.

Ο νέος «Νόμος περί εξαρτησιογόνων ουσιών» 4139/2013 , που ψηφίστηκε πρόσφατα από την ελληνική Βουλή, εξαιρεί από τις ουσίες που υπάγονται στα ναρκωτικά των προϊόντων κλωστικής κάνναβης (Cannabis Sativa L.), καθώς και τη καλλιέργεια του φυτού.

Συγκεκριμένα, στο άρθρο 1 παράγραφος 3 του νόμου περί εξαρτησιογόνων ουσιών αναφέρεται ότι "στις παραπάνω ουσίες (ναρκωτικές ουσίες) δεν περιλαμβάνονται τα ακατέργαστα συγκομιζόμενα προϊόντα που προκύπτουν από την καλλιέργεια ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L χαμηλής περιεκτικότητας σε τετραϋδροκανναβινόλη (THC) και συγκεκριμένα μέχρι 0,2%, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις της νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Με κοινή υπουργική απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ορίζονται οι όροι και οι προϋποθέσεις καλλιέργειας των ποικιλιών κάνναβης του είδους Cannabis Sativa L, οι έλεγχοι τήρησης των όρων και προϋποθέσεων και κάθε σχετικό θέμα".

Ο Νίκος Χρυσόγελος δήλωσε σχετικά: «Επιτέλους ο παραλογισμός της σύγχυσης της κλωστικής με την ινδική κάνναβη έλαβε τέλος. Η εξαίρεση των προϊόντων της κλωστικής κάνναβης από τις ναρκωτικές ουσίες είναι αναμφισβήτητα μια θετική εξέλιξη που όχι μόνο θα ωφελήσει το περιβάλλον, τη γεωργία και την οικονομία σε μια περίοδο πρωτοφανούς κρίσης, αλλά και θα τερματίσει τις παράλογες διώξεις από το 1997 μέχρι σήμερα όσων εμπορεύονταν προϊόντα κλωστικής κάνναβης (ρούχα, τσάγια και διατροφικά συμπληρώματα), δίνοντας παράλληλα το νομικό πάτημα για τη δικαίωσή τους στο Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων.

Αποτελεί επίσης σημαντική πρόοδο το γεγονός ότι με βάση τη νέα ΚΥΑ ανοίγει ο δρόμος και για την ίδια την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα, μετά από τόσες δεκαετίες προσπαθειών. Η εξέλιξη αυτή μπορεί να συμβάλει καθοριστικά στη βιώσιμη ανάκαμψη της υπαίθρου αλλά και στον οικολογικό μετασχηματισμό της γεωργίας, δημιουργώντας  πολλές νέες θέσεις εργασίας και αντικαθιστώντας περιβαλλοντοκτόνες καλλιέργειες όπως το βαμβάκι».

Με αφορμή την απελευθέρωση της παραγωγής κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα θα πραγματοποιηθεί διεθνής ενημερωτική εκδήλωση στην Αθήνα (Πνευματικό Κέντρο Δήμου Αθηναίων), την Τετάρτη 8 Μαΐου 2013 στις 18.00, με την υποστήριξη του ευρωβουλευτή των Οικολόγων Πράσινων, Νίκου Χρυσόγελου και πολλών κοινωνικών φορέων και συλλογικοτήτων.

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει εισηγήσεις από τους:

Mark Reinders (Hemplax, Ολλανδία), εκπρόσωπος της European Hemp Industry Association (EIHA)
Monika Brümmer, Αρχιτέκτονας, Cannabric, Ισπανία
Patrick De Ceuster, Wervel, Βέλγιο
Hanka Gabrielova, Konopa, Τσεχία
Η. Εμμανουηλίδης, Δρ. Σ. Βυζαντινόπουλος, ερευνητές ΕΘΙΑΓΕ
Εκπρόσωποι Ελλήνων αγροτών
Εκπρόσωποι kannabishop

καθώς και έκθεση προϊόντων κλωστικής (βιομηχανικής) κάνναβης.


Αναλυτικά για την κλωστική κάνναβη

Με την απόφαση του υπουργείου Δικαιοσύνης, να εξαιρέσει την κλωστική κάνναβη από τα ψυχοτρόπα φυτά, ανοίγει πλέον ο δρόμος για την καλλιέργειά της ξανά στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, η κάνναβη καλλιεργούνταν για αιώνες για την παραγωγή σκοινιών και υφασμάτων – την πρώτη αναφορά μάλιστα σε αυτήν συναντάμε το 450 π.X. στον Ηρόδοτο. Το 1875 περίπου, εκδηλώθηκε ουσιαστικά η πρώτη σοβαρή προσπάθεια οργανωμένης καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης στην Ελλάδα. Η κλωστική κάνναβη αποτέλεσε βασική γεωργική καλλιέργεια και εξαγώγιμο προϊόν της Ελλάδας έως το 1932 και η καλλιέργειά της απαγορεύτηκε το 1957. Το 1928 υπήρχαν στην Ελλάδα δέκα εργοστάσια επεξεργασίας, τα «κανναβουργεία», ενώ εξήγαμε περισσότερους από 18 τόνους το χρόνο στην Αίγυπτο.

Μέχρι σήμερα η κλωστική κάνναβη δεν μπορούσε να καλλιεργηθεί στη χώρα μας λόγω της βοτανικής συγγένειας που έχει με την ινδική κάνναβη, η οποία είναι χαρακτηρισμένη ως παράνομη ναρκωτική ουσία σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του Νόμου 3459/2006 «Κώδικας Νόμων για τα Ναρκωτικά». Ωστόσο, η περιεκτικότητα της κλωστικής κάνναβης σε THC (τετραϋδροκανναβινόλη), τη ψυχοτρόπο ναρκωτική ουσία, είναι μικρότερη από 0,2%, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για ψυχαγωγική- ευφορική χρήση.

Η κλωστική (βιομηχανική) κάνναβη είναι φυτό που καλλιεργείται παγκοσμίως , (στην Ευρώπη ενδεικτικά σε Αυστρία, Δανία, Φιλανδία, Γαλλία, Γερμανία, Αγγλία, Ουγγαρία, Ιταλία, Ολλανδία, Πολωνία, Ισπανία και Ρουμανία) καθώς είναι ποικιλία με διεθνώς αναγνωρισμένες οικολογικές ιδιότητες και το σύνολο του υπέργειου μέρους του είναι πλήρως αξιοποιήσιμο και μπορεί να παράγει περισσότερα από 25.000 προϊόντα όπως ίνες για υφαντά, χαρτί, οικοδομικά υλικά, χρώματα - βερνίκια βαφές, είδη κοσμητικής, βιο-καύσιμο, φαγητό και συμπληρώματα διατροφής, ενέργεια, βελτιωτικά εδάφους, κα.

Σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες στην Ευρώπη το 2010 καλλιεργήθηκαν περισσότερα από 10,000 εκτάρια (για το 2012 προβλέπονται 15,000 εκτάρια), που απέδωσαν περισσότερους από 76.000 τόνους κλωστικής κάνναβης (μ.ο. 7.3 τόνοι ανά εκτάριο). Η Γαλλική εταιρία AGROFIBRE που είναι ο μεγαλύτερος παραγωγός κλωστικής κάνναβης στον κόσμο, μέλος της συνεταιριστικής αγροτικής επιχείρησης EURALIS, απασχολεί 4,500 υπαλλήλους και έχει 15.000 αγρότες μέλη .

Μάλιστα, το Εθνικό Ίδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) και το Εργαστήριο Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών σε μελέτη με τίτλο «Σχέδιο καλλιέργειας κλωστικής κάνναβης και κλωστικού λιναριού στην Ελλάδα» (2000) σημειώνει συμπερασματικά: «Η κλωστική κάνναβη είναι δυνατόν να αποτελέσει μια αξιόπιστη εναλλακτική πρόταση για αναδιάρθρωση των καλλιεργειών και η μεταποίηση της σημαντικό παράγοντα πράσινης ανάπτυξης».

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ίδιο το φυτό δεν επιτρέπει τη δράση ζιζανίων, καθαρίζει το έδαφος από τα βλαβερά στοιχεία και το εμπλουτίζει με πολύτιμα συστατικά, προστατεύοντάς το από τη διάβρωση. Είναι ιδανική για συστήματα αμειψισποράς. Η καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης δεν απαιτεί χημικά ζιζανιοκτόνα, μεγάλες ποσότητες νερού και ιδιαίτερες εδαφοκλιματικές συνθήκες, ενώ μπορεί να αποβεί αποδοτικότερη από την καλλιέργεια βαμβακιού. Επίσης, η καλλιέργεια και η μεταποίηση της κλωστικής κάνναβης επιβαρύνουν το περιβάλλον πολύ λιγότερο σε σχέση με την παραγωγή χαρτιού που προέρχεται με βάση το ξύλο των δέντρων και το βαμβάκι. Έχει υπολογισθεί επίσης ότι η απόδοση της κλωστικής κάνναβης σε χαρτί είναι 4 φορές μεγαλύτερη από εκείνη της χρησιμοποίησης του ξύλου.

Ήδη στον Ελλαδικό χώρο υπάρχει ενδιαφέρον για την καλλιέργεια της κλωστικής κάνναβης από συνεταιρισμούς παραγωγών στην Ιεράπετρα Κρήτης και τη Θεσσαλία.

Enhanced by Zemanta

ΗΜΕΡΙΔΑ: "ΓΕΩΡΓΙΑ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΣΥΓΧΡΟΝΗΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ" ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΑΣΟΑ ΔΑΝΑΟΣ


Η χρήση της υψηλής τεχνολογίας μέσα από τις πρακτικές της "Γεωργίας Ακριβείας ", ήταν το θέμα της ημερίδας που διοργάνωσε η κοινοπραξία Αγροτικών Συνεταιριστικών οργανώσεων Αργολίδας ΚΑΣΟΑ "ΔΑΝΑΟΣ", σήμερα στο Επιμελητήριο Αργολίδας στο Άργος . 

Οι πρακτικές της "Γεωργίας Ακριβείας " συµβάλουν καθοριστικά στην βελτίωση της αρδευτικής πρακτικής, της φυτοπροστασίας και είναι πλέον επιβεβλημένες τόσο για την εξασφάλιση της ορθολογιστικής χρήσης των φυσικών πόρων, όσο και για την μείωση του κόστους παραγωγής των αγροτικών προϊόντων τόνισε ο πρόεδρος της ΚΑΣΟΑ "ΔΑΝΑΟΣ" κ. Νίκος Πιπέρος.

Την ημερίδα άνοιξε με χαιρετισμό ο Δήμαρχος Άργους Μυκηνών Δ.Καμπόσος τονίζοντας το πόσο σημαντική είναι η συγκεκριμένη ημερίδα για τους αγρότες της περιοχής μας. Ομιλητές της ημερίδας με συντονιστη τον Α. Ζυμή γεωπόνο εγγείων βελτιώσεων ήταν, ο κ. Β. Τακαβάκογλου συνεργάτης του καθηγητή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης της Γεωπονικής σχολής Γ. Ζαλίδη, ο καθηγητής Α. Πατάκας καθηγητής του Πανεπιστημίου Δυτικής Ελλάδος, ο Allessandro Morra εκπροσωπος της εταιριας ADCON TELEMETRY απο την Αυστρία, ο Δ. Κούβας της εταιρίας SCIENTACT A.E, ο Θ. Θωμίδης επικ. καθηγητης ΤΕΙ Θεσσαλονίκης και ο Γ. Μπουραζάνης γεωπόνος MSC "Διαχείριση Περιβάλοντος".

Αθηναϊκή Ζυθοποιία: Από ελληνικό κριθάρι μέχρι το 2015 όλες οι μπίρες


Να καλύψει εξολοκλήρου με ελληνικό κριθάρι τις ανάγκες της παραγωγής της μέχρι το 2015, στοχεύει η Αθηναϊκή Ζυθοποιία, η οποία διπλασίασε ήδη τον αριθμό των παραγωγών, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα συμβολαιακής καλλιέργειας κριθαριού, με αποτέλεσμα αυτοί να ανέρχονται πλέον στους 2100.

Για το 2013, η εταιρεία στοχεύει στην προμήθεια 40000 τόνων ελληνικού κριθαριού, ποσότητα διπλάσια σε σχέση με το 2012, για την παραγωγή των προϊόντων Amstel, 'Αλφα και ΒΙΟΣ 5. Τα παραπάνω επισήμανε ο διευθυντής εταιρικών σχέσεων της εταιρείας, Μηνάς Μαυρικάκης, μιλώντας σε εκδήλωση για τους τοπικούς παραγωγούς και συνεργάτες, στη Θεσσαλονίκη.

Η εταιρεία, που έχει επιλέξει από το 2008 να καλύπτει την πρώτη ύλη της από την ελληνική γη, μέσω του προγράμματος συμβολαιακής καλλιέργειας, το οποίο φέτος «τρέχει» για έκτη συνεχή χρονιά, έχει προμηθευτεί συνολικά περίπου 70000 τόνους ελληνικού κριθαριού, αξίας 14 εκατ. ευρώ, από εγχώριους παραγωγούς.

Η βυνοποίηση του κριθαριού πραγματοποιείται στα δύο ιδιόκτητα βυνοποιεία της, σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα, τα μοναδικά που υπάρχουν στην Ελλάδα. Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με ελληνικά ινστιτούτα, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ελληνες επιστήμονες, έχει αναπτύξει ελληνικές ποικιλίες κριθαριού («Θεσσαλονίκη», «Ανδρομέδα»).

Σημειώνεται ότι ο στόχος για κάλυψη του 100% των αναγκών παραγωγής της εταιρείας από ελληνικό κριθάρι αφορά όλες τις μπίρες που παράγονται στην Ελλάδα, ήτοι τις Amstel, Amstel Pils, Amstel Bock και Amstel Radler και τις Heineken, ΑΛΦΑ, Fischer και ΒΙΟΣ 5.

kathimerini.gr

Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...