Πέμπτη 7 Απριλίου 2011

Αναβάλλεται για τα τέλη Ιουλίου η επιστροφή του ΦΠΑ στους αγρότες

Το θέμα φέρνουν στη Βουλή Ντόρα Μπακογιάννη και Λευτέρης Αυγενάκης
Κοινή κοινοβουλευτική παρέμβαση κατέθεσαν η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας, κα. Ντόρα Μπακογιάννη, και ο Βουλευτής Ηρακλείου Λευτέρης Αυγενάκης...
προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Κ. Σκανδαλίδη, και τον αρμόδιο Υφυπουργό Οικονομικών, κ. Δ. Κουσελά, καθώς αναβάλλεται για τα τέλη Ιουλίου η επιστροφής του ΦΠΑ στους αγρότες του ειδικού καθεστώτος.

Ειδικότερα, στο έγγραφό τους αναφέρουν ότι «οι αλλαγές στον αγροτικό τομέα συνεχίζονται, όχι όμως προς το καλύτερο, όπως έχει πολλές φορές δεσμευτεί η σημερινή κυβέρνηση». Και συνεχίσουν: «με έκπληξη διαβάζουμε το σχετικό ΦΕΚ τ. Β’ 466 της 23.03.2011, το οποίο αναφέρεται στην επιστροφή ΦΠΑ των αγροτών. Η εν λόγω εγκύκλιος φέρνει τα πάνω κάτω σε όσα ήξεραν μέχρι τώρα οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος. Ενώ μέχρι πέρυσι η διασταύρωση των στοιχείων γινόταν κάθε χρόνο με βάση τις δηλώσεις του προηγούμενου οικονομικού έτους - που είναι και το πιο λογικό - φέτος το υπουργείο ζητά τη συνυποβολή μέχρι 30 Ιουνίου της δήλωσης καλλιέργειας/εκτροφής του 2011. Αυτό πρακτικά καθιστά αδύνατη την επιστροφή του ΦΠΑ πριν από το τέλος Ιουνίου».

Κατόπιν, αναφέρουν ότι «μέχρι σήμερα γνωρίζαμε ότι το ΦΠΑ των αγροτών δίνονταν στους δικαιούχους μέχρι τα μέσα Απριλίου και συνήθως αναφέρονταν από τους αγρότες ως «Δώρο Πάσχα» γιατί έφτανε στα χέρια τους τις περισσότερες φορές την Μεγάλη Εβδομάδα. Ωστόσο με το ΦΕΚ τ. Β’ 466 καθίσταται σαφές ότι το νωρίτερο που θα εκταμιευτεί θα είναι τα τέλη Ιουλίου. Ως εκ τούτου, είναι δεδομένο σε πόσο δύσκολη κατάσταση θα βρεθούν δεκάδες χιλιάδες αγρότες, οι οποίοι έχουν καταθέσει τα απαραίτητα τιμολόγια από τις αρχές Φεβρουαρίου και υπολόγιζαν τα χρήματα αυτά, τη στιγμή που βρίσκεται σε δεινή οικονομική θέση όλη η χώρα και ιδιαίτερα όλος ο αγροτικός κόσμος. Επιπλέον, το ΦΠΑ, πέραν των τρεχουσών οικονομικών υποχρεώσεων εξυπηρετούσε και την αγορά γεωργικών εφοδίων ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου».

Ωστόσο, επισημαίνουν ότι «δεν αρκεί όμως μόνο αυτό», καθώς «η πρόφαση της κυβέρνησης για την εν λόγω καθυστέρηση είναι ότι πρέπει ως δικαιολογητικό να υποβληθεί η Δήλωση Ενιαίας Ενίσχυσης (ΟΣΔΕ) του 2011, τη στιγμή που ακόμα και σήμερα δεν έχει αποφασιστεί ποιος φορέας θα υλοποιήσει το έργο, τα οποίο μάλιστα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί την 15η Μαΐου 2011».

Στο πλαίσιο αυτό, η Πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας και ο Βουλευτής Ηρακλείου ερωτούν τον κ. Σκανδαλίδη και τον κ. Κουσελά, «πως είναι δυνατόν να δοθεί το ΦΠΑ για προϊόντα που καλλιεργήθηκαν και εμπορεύτηκαν το 2010 με βάση τη δήλωση του 2011», όπως και «πως μπορεί να γίνει η απαραίτητη διασταύρωση τη στιγμή πού αφενός οι αγρότες αλλάζουν πολλές φορές καλλιέργεια στην πάροδο των ετών και αφετέρου αυξομειώνουν την έκταση της καλλιεργούμενης γης».

Κατόπιν, ερωτούν «μήπως τελικά πρόκειται για απλές προφάσεις, ώστε να καθυστερήσει η πληρωμή εις βάρος του αγροτικού κόσμου», ενώ ζητούν διευκρινήσεις «τι θα γίνει με την επιστροφή του ΦΠΑ που δικαιούται από την προηγούμενη χρονιά στην περίπτωση που κάποιος αποβιώσει ή πρόκειται να μεταβιβάσει το 2011 την αγροτική γη, οπότε δεν θα υποβάλει και δήλωση ΟΣΑΕ».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...