Τετάρτη 25 Ιουλίου 2012

Έως τα μέσα Σεπτέμβρη οι αιτήσεις για τα αντιχαλαζικά

Με την προσθήκη της αντιβρόχινης μεμβράνης στις κερασιές και των αντιχαλαζικών διχτυών σε ροδιές εμπλουτίζεται το πρόγραμμα ενεργητικής προστασίας του ΕΛΓΑ για το 2013. Ο προϋπολογισμός του προγράμματος αγγίζει... τα 10 εκατ. ευρώ και θα χρηματοδοτηθεί με πόρους του ΕΛΓΑ.

Μετά από την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου του Οργανισμού, που συνεδρίασε το βράδυ της Πέμπτης 19 Ιουλίου, ορίστηκε ως καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων η 15η Σεπτεμβρίου 2012.

Ο προϋπολογισμός του προγράμματος, που θα χρηματοδοτηθεί από πόρους του ΕΛΓΑ, φτάνει τα 10 εκατ. ευρώ και έχει ήδη υπογραφεί από τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Στην ανακοίνωσή του ο Οργανισμός αναφέρει τα εξής: «Το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και ο ΕΛΓΑ αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα προγράμματα πρόληψης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής από φυσικούς κινδύνους.

Στο πλαίσιο αυτό, το Δ.Σ. του ΕΛ.Γ.Α. έχοντας σαν γνώμονα την αρχή ότι «η πρόληψη αποτελεί επένδυση» στην ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής και του πρωτογενούς τομέα, ενέκρινε το πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας για το έτος 2012 συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 ευρώ.

Τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου προγράμματος είναι η διεύρυνσή του και σε νέους κινδύνους, καθώς και η πρόβλεψη για χορήγηση πρόσθετων χρηματοοικονομικών διευκολύνσεων σε σχέση με αντίστοιχα προγράμματα του παρελθόντος.

Ειδικότερα, για το 2012 τα μέσα Ενεργητικής Προστασίας που θα επιχορηγήσει ο ΕΛ.Γ.Α. είναι :

α) Η πρόληψη ζημιών στα εσπεριδοειδή από παγετό, με την εγκατάσταση αντιπαγετικών ανεμιστήρων, καθώς και τη μετατροπή των υφιστάμενων πετρελαιοκίνητων αντιπαγετικών ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους. Το πρόγραμμα αυτό εφαρμόζεται στις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Άρτας, Αττικής (Περιοχή Δήμου Τροιζηνίας), Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας.

β) Η πρόληψη ζημιών από χαλάζι στα μηλοειδή, τα πυρηνόκαρπα, τα ακτινίδια, τα αμπέλια και τις κερασιές, με την κατασκευή και εγκατάσταση συστημάτων με αντιχαλαζικά δίχτυα. Το πρόγραμμα αφορά τις Περιφερειακές Ενότητες Αιτωλοακαρνανίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λαρίσης, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρεβέζης ( για πρώτη φορά) Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλωρίνης, Χαλκιδικής και Χανίων.

γ) Για πρώτη φορά στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται και η επιχορήγηση αντιβρόχινης μεμβράνης για την προστασία της κερασιάς από τη βροχή. Το πρόγραμμα αυτό γίνεται συνδυαστικά με το πρόγραμμα εγκατάστασης αντιχαλαζικών διχτυών και επομένως αφορά την προστασία της κερασιάς από τη βροχή και το χαλάζι σε όλες τις περιφερειακές ενότητες της χώρας.

δ) Η προστασία της καλλιέργειας της ροδιάς από το χαλάζι και τη βροχή. Η ένταξη της καλλιέργειας αυτής στο πρόγραμμα θα οριστικοποιηθεί με νέα απόφαση του ΕΛΓΑ που θα ληφθεί αμέσως μετά την ολοκλήρωση σχετικής μελέτης για την καταλληλότητα του προγράμματος για την καλλιέργεια αυτή, η οποία αναμένεται να υποβληθεί στον ΕΛΓΑ στις αρχές του Φθινοπώρου.

Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι με το νέο πρόγραμμα προβλέπεται, για πρώτη φορά, η δυνατότητα χορήγησης προκαταβολής, υπό την προϋπόθεση προσκόμισης εγγυητικής επιστολής τράπεζας, καθώς και η δυνατότητα τμηματικής καταβολής της επιχορήγησης, ανάλογα με την πρόοδο των εργασιών κατασκευής και εγκατάστασης των συστημάτων ενεργητικής προστασίας.

Σημειώνεται ότι οι δαπάνες του προγράμματος που πραγματοποιούνται από αγρότες του κανονικού καθεστώτος Φ.Π.Α. απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α.»

Συνελήφθη 72χρονος για χρέη 25 εκατ. ευρώ της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης

Για ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο, που ξεπερνούν τα 25 εκατ. ευρώ, συνελήφθη 72χρονος αγροτοσυνδικαλιστής στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με την Αστυνομία, ο 72χρονος κατηγορείται ότι ως πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Θεσσαλονίκης, δεν κατέβαλλε από το Μάρτιο του 2007 έως τον Ιούλιο του 2011 χρέη προς το Δημόσιο, ύψους 25.452.555,54 εκατ. ευρώ.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...