Σάββατο 20 Νοεμβρίου 2010

Η νέα ΚΑΠ διώχνει χιλιάδες οικογένειες από το χωράφι

Με γνώμονα τον «ενεργό αγρότη», τις πράσινες πολιτικές και την ενίσχυση των νέων χωρών της Ε.Ε., οι προσδοκίες του Ελληνα αγρότη πέφτουν κατακόρυφα με τη νέα αναθεώρηση της ΚΑΠ και με ψαλίδισμα των άμεσων ενισχύσεων, με ορίζοντα απ' το 2014 ώς το 2020.
Οπως εκτιμούν, η νέα αναθέωρηση, σε συνδυασμό με την πρόσφατη ψήφιση του νόμου Μπατζελή, αναμένεται να ωθήσει χιλιάδες οικογένειες έξω από το αγροτικό επάγγελμα ή σε άλλες καλλιέργειες μη επιδοτούμενες.
Παρότι θεωρητικά δεν έχει κριθεί ακόμη τίποτα, αφού οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν το 2011, οι πρώτες ενδείξεις από την Κομισιόν είναι ότι περισσότερο «πληγωμένοι» από τη νέα ΚΑΠ θα βγουν οι Ελληνες μικροί και μεσαίοι καλλιεργητές, που συμπληρώνουν το εισόδημά τους με δεύτερη δουλειά.
Πιο ενισχυμένοι βγαίνουν οι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, κυρίως οι μεγαλοαγρότες που απασχολούν προσωπικό και ασχολούνται και οι ίδιοι με τη γεωργία, όσοι αγρότες κάνουν τυποποίηση και όσοι ασχολούνται με την οικολογική γεωργία. Εκτιμάται πως δεν θα γίνεται πλέον λόγος για «δικαιώματα», όπως συνέβαινε στο παρελθόν, αλλά οι ενισχύσεις θα έχουν άλλα χαρακτηριστικά.
Στο πλαίσιο αυτό εντάσσουν αγροτοσυνδικαλιστές και την ψήφιση του νόμου Μπατζελή το περασμένο φθινόπωρο, καθώς αγρότης θεωρείται όποιος έχει αγροτικό εισόδημα αλλά ταυτόχρονα έχει ασφάλιση στον ΟΓΑ.
Η ασφάλιση στον ΟΓΑ θεωρούν αγροτοσυνδικαλιστές ότι είναι η μεγαλύτερη παγίδα, που θα παίξει ρόλο και στο χαρακτηρισμό του ενεργού αγρότη στην Ε.Ε. για περικοπές των άμεσων ενισχύσεων. Ετσι, εκτιμούν πως μόνο με την εφαρμογή του νέου νόμου, από την επόμενη χρονιά, μπορεί 30-50% των οικογενειών να εγκαταλείψει το αγροτικό επάγγελμα. Πολύ περισσότερο που αναμένεται η νέα ΚΑΠ να είναι σαφέστατα πιο σκληρή απέναντι στις νέες χώρες της Ε.Ε.
Βασική διαφοροποίηση εξάλλου από πλευράς αγροτοσυνδικαλιστών -κυρίως από πλευράς Ν.Δ.- είναι να δίνονται οι ενισχύσεις μόνο στον κατά κύριο επάγγελμα αγρότη. Στον αντίποδα, το ΚΚΕ ζητάει να υπάρξει πλαφόν προς τα πάνω (γιατροί-μεγαλοαγρότες, δικηγόροι-μεγαλοαγρότες) και να μη γίνει διαχωρισμός των καλλιεργητών στη νέα ΚΑΠ.
Θεωρητικά, λένε αγροτοσυνδικαλιστές, ο νόμος Μπατζελή ξεκαθάρισε προς το καλύτερο τα πράγματα σε ό,τι αφορά τον καλλιεργητή που ασχολείται αποκλειστικά με τη γεωργία αλλά και τον αγρότη που επιχειρεί να κάνει τυποποίηση και ο οποίος μέχρι πρότινος έβγαινε εκτός επαγγέλματος. Επιπλέον, δεν αφαιρεί το δικαίωμα να θεωρείται αγρότης κάποιος που κάνει λ.χ. περιστασιακά μεροκάματα στην οικοδομή.
Ομως, δίνει τη χαριστική βολή σε όσους είχαν μια μικρή γεωργική εκμετάλλευση και εργάζονταν παράλληλα αλλού. Αν λ.χ. ένας δάσκαλος ασφαλισμένος στο Δημόσιο, διατηρεί ελαιόδεντρα, θα σταματήσει να καλλιεργεί και μαζί θα χαθεί απ' την επόμενη χρονιά κι ένα μέρος της παραγωγής.
Καθώς οι δηλώσεις για επιδοτήσεις ήταν παλαιότερα γύρω στις 850.000, λένε, όταν πριν από περίπου μία δεκαετία ίσχυσε νόμος ώστε αγρότης να θεωρείται όποιος έχει 50% αγροτικό εισόδημα, πετάχτηκαν έξω σχεδόν οι μισοί παραγωγοί.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...