Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2013

Συνάντηση με Τσαυτάρη ζητούν οι αγρότες της Λάρισας

Συνάντηση με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιο Τσαυτάρη εντός της επόμενης εβδομάδας, ζητούν οι κτηνοτρόφοι της πανελλήνιας ένωσης κτηνοτρόφων που συνεδρίασαν την Πέμπτη στη Λάρισα με τη συμμετοχή και μελών του Δ.Σ της Ομοσπονδίας κτηνοτρόφων Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μάλιστα, όπως επισημαίνουν σε περίπτωση που δεν υπάρξουν θετικές εξελίξεις στα καυτά θέματα της κτηνοτροφίας, οι κτηνοτρόφοι θα κατέλθουν αυτόνομα στις επικείμενες Ευρωεκλογές του Μαΐου.

Στο επίκεντρο των αιτημάτων τους βρίσκεται το ζήτημα των εξισωτικών αποζημιώσεων και η συνάντηση με τον αρμόδιο υπουργό είναι κομβικής σημασίας για την περεταίρω στάση τους, καθώς αρχικά η κατεύθυνση που είχαν ήταν να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις.

Ωστόσο, εντός της ημέρας, υπήρξαν εξελίξεις με το θέμα των εξισωτικών αποζημιώσεων καθώς έγινε γνωστό ότι η Κομισιόν ενημέρωσε προφορικά ότι θα μπορέσει να αυξήσει τελικά, πάνω από 130 εκατ. ευρώ το κονδύλι για την εξισωτική αποζημίωση του 2012 προκειμένου να συμπεριληφθούν και οι 14.000 επιλαχόντες. Αν και δεν προσδιορίζει πότε θα γίνει η συμπληρωματική πληρωμή, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι «εν αναμονή και της έγγραφης έγκρισης από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ προετοιμάζονται για την πληρωμή των υπολοίπων διαφορών σε δικαιούχους και επιλαχόντες δικαιούχους».

Υπό το πρίσμα αυτών των εξελίξεων «πάγωσαν» και οι αποφάσεις περί κινητοποιήσεων που είχαν λάβει νωρίτερα οι κτηνοτρόφοι.

Σε όλη τη Μεσσηνία το ελαιόλαδο ΠΟΠ Καλαμάτα

Μέσα στον Οκτώβριο θα εγκριθεί η επέκταση του ΠΟΠ ελαιόλαδου σε όλη τη Μεσσηνία, αλλά με αυστηρότερες προϋποθέσεις. Αυτό αναφέρεται σε δημοσίευμα του agrenda.gr, στο οποίο τονίζεται ότι "μειώνεται ο βαθμός οξύτητας από 0,8 που είναι σήμερα σε 0,5 βαθμούς, ενώ παράλληλα περιορίζεται ο χρόνος έκθλιψης ελαιόκαρπου από 3 ημέρες που ήταν σε ένα 24ωρο". Σύμφωνα με το ίδιο δημοσίευμα, γίνεται μάχη στο υπουργείο για το θέμα επέκτασης του ΠΟΠ ελιάς Καλαμάτας, και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης με προσχήματα καθυστερεί την έγκριση του φακέλου.

Αναλυτικά στο σχετικό ρεπορτάζ σημειώνονται τα εξής:

"Αγριο παζάρι για την επέκταση του σήματος "ΠΟΠ Επιτραπέζια Ελιά Καλαμάτας" εκτυλίσσεται τον τελευταίο χρόνο στους διαδρόμους του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης. Οι μεταποιητές του συγκεκριμένου προϊόντος, που δεν είναι άλλο από τη γνωστή μας ελιά Καλαμών, επιδιώκουν την κατάργηση του σήματος ΠΟΠ, γιατί υποστηρίζουν ότι τους περιορίζει, δημιουργώντας πρόσθετο κόστος, δεδομένου ότι δεν μπορούν να πάρουν προϊόν από άλλες περιοχές.

Εξάλλου, παλιότερα είχαν υποστηρίξει την επέκταση του ΠΟΠ για την ελιά Καλαμών σε όλη την Ελλάδα, ακολουθώντας το παράδειγμα της Φέτας.

Από την άλλη μεριά, το γεγονός ότι μόνο 3.000-3.500 τόνοι αναγνωρισμένου ΠΟΠ προϊόντος φεύγουν για το εξωτερικό, στερεί από τους καλλιεργητές την προστιθέμενη αξία και από την ελιά Καλαμάτας την προστασία της έναντι των ανταγωνιστριών χωρών.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Agrenda, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθυστερεί προς το παρόν την έγκριση του φακέλου και την αποστολή του στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Με το πρόσχημα ότι απαιτούνται συμπληρωματικά στοιχεία από την ΕΑΣ Μεσσηνίας, η οποία έχει υποβάλει το φάκελο από πέρυσι, ουσιαστικά το υπουργείο δίνει πίστωση χρόνου σε όσους θέλουν να σφετερίζονται το όνομα "Kalamata Olives" με προϊόν από τις υπόλοιπες περιοχές.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι τελικώς θεωρείται σχεδόν βέβαιη η θετική απάντηση του υπουργείου στην πρόταση της ΕΑΣ Μεσσηνίας, αφού είναι επαρκώς τεκμηριωμένη.

Εφόσον υπάρξει θετική γνωμοδότηση σε εθνικό και κοινοτικό επίπεδο, θα επεκταθεί το σήμα στους Νομούς Λακωνίας, Αρκαδίας και Ηλείας (μέχρι και τη Ζαχάρω), καλύπτοντας τη μεγάλη πλειοψηφία των εκτάσεων με επιτραπέζια ελιά. Εξάλλου, όπως καταγράφεται και στον φάκελο, οι περιοχές αυτές έχουν παρόμοιες κλιματολογικές και εδαφολογικές συνθήκες που επικρατούν στη Μεσσηνία, αλλά με πολλαπλάσια παραγωγή, η οποία μέχρι τώρα εξαγόταν χωρίς το ΠΟΠ στο εξωτερικό (Ε.Ε. και τρίτες χώρες).

Για το συγκεκριμένο θέμα, υπενθυμίζεται ότι η Πανελλήνια Ενωση Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Επιτραπέζιων Ελιών (ΠΕΜΕΤΕ) έχει κάνει ένσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με το σκεπτικό ότι θα έχει υψηλότερο κόστος για τη συνολική διαχείριση του προϊόντος.

Προχωρά το ελαιόλαδο

Kαι με τη βούλα πια, καθώς απορρίφθηκαν όλες οι ενστάσεις τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται από μέρα σε μέρα η επέκταση του ΠΟΠ ελαιόλαδου Καλαμάτας σε όλο το Νομό Μεσσηνίας. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της Agrenda, το όλο θέμα που εκκρεμούσε για περισσότερο από ένα χρόνο θα κλείσει μέσα στον Οκτώβριο.

Εξέλιξη που επιβεβαιώθηκε πρότινος και από τον αντιπεριφερειάρχη Παναγιώτη Αλευρά, στο πλαίσιο σύσκεψης που πραγματοποίησε και στην οποία συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο εκπρόσωπος της Ενωσης Μεσσηνίας, Κώστας Πέτροβας και ο πρόεδρος του Συλλόγου Υπέρ Μεσσηνιακών Ελαιοκομικών Προϊόντων (ΣΥΜΕΠΟΠ) Θανάσης Μαυρούλης.

Ωστόσο, όπως υποστηρίζουν πηγές η επέκταση αυτή θα συνοδεύεται και με αυστηροποίηση των ποιοτικών κριτηρίων που πρέπει να εφαρμόζουν οι παραγωγοί του ΠΟΠ ελαιόλαδου. Συγκεκριμένα μειώνεται ο βαθμός οξύτητας από 0,8 που είναι σήμερα σε 0,5 βαθμούς. Παράλληλα περιορίζεται ο χρόνος έκθλιψης ελαιόκαρπου από 3 ημέρες που ήταν σε ένα 24ωρο". 

«Kληρώνει» για τη φέτα αύριο στο Καναδά

Αύριο αναμένεται να κλείσει η συμφωνία ελευθέρου εμπορίου μεταξύ του Καναδά και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν επιτευχθεί τελικά, αυτό σημαίνει ότι αγελαδοτρόφοι και άλλες αγροτικές επιχειρήσεις του Καναδά θα έχουν μεγαλύτερη πρόσβαση στην ευρωπαϊκή αγορά των 500 εκατ. καταναλωτών.

 Το πόκερ των διαπραγματεύσεων  επικεντρώνεται στα εξής σημεία: τα κτηνοτροφικά και γαλακτοκομικά προϊόντα.  Η Οττάβα συμφώνησε για διπλασισμό των ευρωπαϊκών τυριών που μπορούν να εισέλθουν στη χώρα χωρίς να αντιμετωπίζουν δασμούς, και ως αντάλλαγμα η ΕΕ έδωσε μεγαλύτερη πρόσβαση στην αγορά της ΕΕ για τον βόειο κρέας του Καναδά.

Οι  λεπτομέρειες της συμφωνίας δεν έχουν ακόμη γίνει γνωστές, αλλά περιλαμβάνουν την εγγυημένη πρόσβαση στις ευρωπαϊκές αγορές για δεκάδες χιλιάδες τόνων καναδικού βόειου κρέατος, που αποτελεί βασικό στόχο της συντηρητικής κυβέρνησης, η οποία ήθελε να ισορροπήσει στις παραχωρήσεις σχετικά με το ευρωπαϊκή τυρί.

Βεβαίως από την άλλη η αύξηση των εισαγωγών από την Ευρώπη στον Καναδά δεν ευχαριστεί καθόλου τους γαλακτοπαραγωγούς της δεύτερης, καθώς είχαν μάθει να βιώνουν απομονωμένοι χωρίς ανταγωνισμό. Ο λόγος το  αυστηρό δασμολογικό πλαίσιο στις εισαγωγές που υπερβαίνει το 200%.



Πηγή:www.reporter.gr

Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης για τις «ουρές» αμπελοκαλλιεργητών στις ΔΑΟΚ


Απάντηση Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης προς Αυγενάκη για τις «ουρές» αμπελοκαλλιεργητών στις ΔΑΟΚ:

«Το Αμπελουργικό Μητρώο, βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία όλο το χρόνο.....»
Στο πρόβλημα που έχει προκύψει για τους αμπελοκαλλιεργητές του Ηρακλείου, από την τελευταία εγκύκλιο του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βάσει της οποίας, όσοι αμπελουργοί παραδίδουν σταφύλια σε οινοποιεία, χρειάζεται να προσκομίσουν δηλώσεις αμπελοκαλλιέργειας, απαντά ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, στην παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη.

Όπως αναφέρει ο Υπουργός κ. Αθ. Τσαυτάρης: «το αμπελουργικό δυναμικό της χώρας διέπεται, σύμφωνα με τους Ευρωπαϊκούς Κανονισμούς, από το Αμπελουργικό Μητρώο (Καν. 436/2003 και 479/2008). Κατά συνέπεια, οι παραγωγοί που συμμετέχουν σε όλα τα Προγράμματα και τις Δράσεις του αμπελοοινικού τομέα (δηλώσεις συγκομιδής, εφαρμογή προγραμμάτων αναδιάρθρωσης και μετατροπής αμπελώνων, δηλώσεις παραγωγής κλπ), πρέπει να δηλώνουν τα επικαιροποιημένα στοιχεία τους (προσωπικά στοιχεία και στοιχεία αμπελοτεμαχίων), όπως είναι καταγεγραμμένα στο Αμπελουργικό Μητρώο.»

Μέσω της εφαρμογής Συστήματος Γεωγραφικών Πληροφοριών (Σ.Γ.Π.) για τον Ελαιοκομικό τομέα και το Αμπελουργικό Μητρώο, κάθε παραγωγός παραλαμβάνει την «καρτέλα» του - όχι δήλωση αμπελοκαλλιέργειες από άλλα Συστήματα - στην οποία περιέχεται όλη η αλφαριθμιτική πληροφορία (παραγωγού και αμπελοτεμαχίων), καθώς και η χαρτογραφική πληροφορία των τεμαχίων, όπως δικαιώματα φύτευσης, ποικιλία, έτος φύτευσης, συγκαλιέργεια με ελαιόδενδρα κλπ.

Επισημαίνει μάλιστα ότι: «δεδομένου ότι το Αμπελουργικό Μητρώο είναι δυναμικό, η εφαρμογή τήρησής του, βρίσκεται σε συνεχή λειτουργία καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους, για τις περιπτώσεις μεταβολών, όπως μεταβίβαση αμπελοτεμαχίων, διόρθωση/τροποποίηση γεωπονικών στοιχείων, θέσης και έκτασης αμπελοτεμαχίου, έλεγχος νομιμότητας φύτευσης αμπελώνα κλπ, με την υποβολή δήλωσης τροποποίησης από τον παραγωγό ή δήλωσης ελέγχου βάσει της οποίας πραγματοποιείται επικαιροποίηση των στοιχείων του» ενώ απαντώντας στην πρόταση για διεκπεραίωση μέσω των ΚΕΠ, υπογραμμίζει ότι η ενημέρωση και η εξαγωγή εκτυπώσεων πραγματοποιείται από εξουδιοδοτημένους και εκπαιδευμένους χρήστες των ΔΑΟΚ της χώρας.

Μέσω των ανωτέρω διαδικασιών διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η ορθότητα των στοιχείων που δηλώνονται από τους παραγωγού, ενώ παράλληλα, υπάρχει ανταπόκριση στις απαιτήσεις των Κανονισμών και στους ελέγχους της Ε.Ε. ώστε να αποφεύγεται ο κίνδυνος δημοσιονομικών διορθώσεων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...