Πέμπτη 2 Σεπτεμβρίου 2010

Κρατική επιδότηση 20% στον ΕΛΓΑ


Κρατική επιχορήγηση-επιδότηση ύψους 20% των συνολικών εισφορών, που καταβάλλονται από τους αγρότες, θεσπίζεται για τον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) με τροπολογία που κατέθεσε σήμερα στη Βουλή η υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κατερίνα Μπατζελή, στο υπό συζήτηση και ψήφιση νομοσχέδιο για τις αλλαγές στη λειτουργία του ΕΛΓΑ και της ασφάλισης της αγροτικής δραστηριότητας.
 
Στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο δεν προβλεπόταν κρατική επιχορήγηση στον ΕΛΓΑ και τα έσοδά του, άρα και οι αποζημιώσεις που θα μπορούσε να καταβάλει για ζημιές στη φυτική και ζωική παραγωγή, θα προέρχονταν μόνο από τις εισφορές των αγροτών στον Οργανισμό.
 
Με την τροπολογία ικανοποιείται αίτημα βουλευτών της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, που είχαν ζητήσει την ενίσχυση των εσόδων του ΕΛΓΑ μέσω του κρατικού Προϋπολογισμού, ώστε ο Οργανισμός να μπορεί να ανταποκριθεί στη χορήγηση ικανοποιητικών αποζημιώσεων στους αγρότες, καθώς στο νομοσχέδιο ορίζεται ότι το ύψος των αποζημιώσεων που θα καταβάλλονται κάθε χρόνο δεν θα μπορεί να ξεπερνά τα συνολικά έσοδα του ΕΛΓΑ.

Πλαφόν 70.000 ευρώ στις αγροτικές αποζημιώσεις

Ανώτατο πλαφόν αποζημίωσης για ζημιές στη φυτική παραγωγή που ανέρχεται σε 70.000 ευρώ, θέτει το νομοσχέδιο του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την αναμόρφωση του ΕΛΓΑ, που παρουσίασε η Κατερίνα Μπατζελή.
 
Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με τις οικονομικές υπηρεσίες ξεκινούν εντατικοί έλεγχοι για την πάταξη της εισφοροδιαφυγής στον ΕΛΓΑ, που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει «μαύρη τρύπα» στον Οργανισμό, της τάξης των 500 εκατομμυρίων ευρώ.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νομοσχεδίου αυξάνεται η ασφαλιστική εισφορά υπέρ του ΕΛΓΑ από 3% σε 4% για τους αγρότες και από 0,5% στο 1% για τους κτηνοτρόφους. Καθιερώνεται ακόμα ασφάλιστρο υπέρ ΕΛΓΑ σε ποσοστό 2% έως 5% στο εισόδημα που δηλώνεται ως αγροτικό στην εφορία ακόμα και για ετεροεπαγγελματίες.

Επίσης, προβλέπεται η πρόσθετη ασφάλεια για όσους επιθυμούν κάλυψη για συχνές ζημιές στην παραγωγή τους και η προαιρετική για ασθένειες και κινδύνους από κλιματική αλλαγή και ερημοποίηση.

"Στόχος είναι η εξυγίανση του ΕΛΓΑ και ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός εσόδων - εξόδων", τόνισε η κ. Μπατζελή, ενώ σημείωσε πως από το 2003 έως το 2010, οι απώλειες ασφαλιστικών εισφορών για τον οργανισμό, ανέρχονται σε 500 εκατ. ευρώ και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει αρχίσει ήδη ελέγχους διασταύρωσης με το ΚΕΠΥΟ, προκειμένου να αποδοθούν στον οργανισμό ασφάλιστρα που δεν έχουν αποδοθεί.

Με επιτυχία τo Αγροτικό Συνέδριο στην Κρύα Βρύση


Ο απόηχος από την πραγματοποίηση του Αγροτικού Συνεδρίου στην Κρύα Βρύση 
Με επιτυχία και τη συμμετοχή πολλών αγροτών από όλο το νομό ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Αγροτικού Συνεδρίου στην Κρύα Βρύση με κύρια θεματική το μάρκετινγκ των αγροτικών προϊόντων

Στις εισηγήσεις των ομιλητών παρουσιάστηκαν τα νέα δεδομένα που διαμορφώνονται στην ελληνική και διεθνή αγορά και συγκεκριμένες προτάσεις για τη βιωσιμότητα των αγροτικών παραγωγών στο νομό μας και την πιο αποτελεσματική προώθηση και διακίνησή τους στις αγορές. 
Όπως προκύπτει από τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν, οι προοπτικές για τη γεωργία στο νομό μας δεν είναι δυσοίωνες, εφόσον υπάρξουν οι κατάλληλες επενδύσεις σε γνώση, σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και προωθητικές ενέργειες. Αυτό το οποίο απαιτείται, σύμφωνα με τους ομιλητές, είναι η δημιουργία μίας ευρέως αναγνωρίσιμης ταυτότητας για τα προϊόντα του νομού τα οποία υπερέχουν σε ποιότητα και γεύση. 
Ο Νομάρχης Πέλλας κ. Μιχάλης Καραμάνης δήλωσε σχετικά: 
«Ο Νομός Πέλλας μπορεί να εξασφαλίσει την αυτάρκεια σε αγροτικά προϊόντα που χρειάζεται η χώρα μας. Για πολλά χρόνια οι αγρότες της περιοχής έχουν εγκλωβιστεί στα προγράμματα και τις ενισχύσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ομολογουμένως, η Κοινή Αγροτική Πολιτική έχει συμβάλει στη βελτίωση του αγροτικού εισοδήματος και στην επάρκεια των γεωργικών αγαθών. Σήμερα όμως χρειάζεται ένα νέο πρότυπο για τους αγρότες. Θέλουμε τον αγρότη επιχειρηματία που συμμετέχει ενεργά στην προώθηση και διακίνηση των προϊόντων του. Αυτό είναι ουσιώδες προκειμένου να φτάσουν στον καταναλωτή και πιο φτηνά προϊόντα. Πιστεύω ακόμη ότι το συνεταιριστικό κίνημα το οποίο είχε πολύ καλά αποτελέσματα τις προηγούμενες δεκαετίες στο νομό μας, χρειάζεται να μπει και πάλι μπροστά. Να δημιουργήσει υποδομές, τεχνογνωσία και δίκτυα συνεργασιών που θα εξασφαλίσουν την ανταγωνιστική και συμφέρουσα προώθηση των προϊόντων ποιότητας της Πέλλας στη μεγάλη αγορά των 500 εκατομμυρίων καταναλωτών της ΕΕ και σε όλο τον κόσμο».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...