Τρίτη 24 Απριλίου 2012

«Γίνε Αγρότης»: Απόκτησε το δικό σου «μποστάνι» στη Χαλκίδα, διαδικτυακά

Ένα από τα αγροκτήματα  που μετέχουν στο πρόγραμμα
Από τα περιβόλια της Χαλκίδας ξεκίνησε  μία νέα καινοτόμα υπηρεσία που δίνει τη δυνατότητα στους χρήστες του διαδικτύου να αποκτήσουν ένα δικό τους περιβόλι και τα δικά τους αγροτικά προϊόντα.

Το «Γίνε Αγρότης» είναι ένα εγχείρημα ώστε παραγωγός και καταναλωτής να έρθουν σε άμεση επαφή.

Το «Γίνε Αγρότης» έχει συμβεβλημένους και δεσμευμένους με συγκεκριμένους όρους αγρότες που καλλιεργούν για λογαριασμό των καταναλωτών που δεν έχουν το δικό τους περιβόλι.

Ο καταναλωτής μέσα από την ιστοσελίδα του «Γίνε Αγρότης» μπορεί να επιλέξει το χωράφι και τα προϊόντα που θέλει να καλλιεργήσει και νέοι αγρότες αναλαμβάνουν να το κάνουν για εκείνον, να καλλιεργήσουν και να παράγουν όλα τα εποχιακά λαχανικά και φρούτα σύμφωνα με τις αρχές της βιολογικής γεωργίας.

Όπως διαβάζουμε στην ιστοσελίδα «Γίνε Αγρότης», η ιδέα ουσιαστικά προωθεί την έννοια του «Αποκλειστικού Αγρότη» κάθε οικογένειας. «Με ιδιαίτερη φροντίδα και αυστηρές διαδικασίες αγρότες σας εξασφαλίζουν γευστικά προϊόντα με πλούσια αρώματα και πραγματική γεύση για εσάς και τα παιδιά  σας», σημειώνουν οι εμπνευστές του «Γίνε Αγρότης».

Τα κτήματα από την Εύβοια που μετέχουν στο πρόγραμμα είναι:


Αγρόκτημα Αγουρίδα
Δυο νέοι αγρότες, καλλιεργούν σύμφωνα με τις αρχές βιολογικής γεωργίας, λαχανικά και φρούτα της εποχής. Με ιδιαίτερη φροντίδα και αυστηρές διαδικασίες μπορούν να σας εξασφαλίσουν γευστικά προιόντα με πλούσια αρώματα και πραγματική γεύση για εσάς και την οικογενειά σας. Αποστολή στο χώρο εργασίας/κατοικίας σας.
Διεύθυνση: Δήμος Μεσσαπίων, Εύβοια
 
Κτήμα οικογένειας Φώτη
Στα περίχωρα της Μακρυκάπας, η οικογένεια Φώτη, καλλιεργεί και φροντίζει με μεράκι τον προσωπικό σας κήπο. 3η γενιά αγροτών, ο Θανάσης Φώτης μαζί με τον αδερφό του Λάμπρο έχουν αναλάβει την καλλιέργεια κηπευτικών προιόντων με βάση τις αρχές της βιολογικής γεωργίας, δίχως τη χρήση χημικών λιπασμάτων, νιτρικών προσθέτων, μόνο με αποκλειστική χρήση κοπριάς.
Διεύθυνση: Δήμος Μεσσαπίων, Εύβοια

Αγρόκτημα Τζώρτζη
Στους πρόποδες της "Δίρφυς" , καλλιεργούν τα τελευταία 6 χρόνια το προσωπικό τους μποστάνι. Μετά τα πρώτα χρόνια, η εξοικείωση τους με την καλλιέργεια επέτρεψε την παραγωγή και για άλλες φιλικές οικογένειες. Τώρα έχουν έναν διαθέσιμο χώρο για να σας προσφέρουν και τα δικά σας αγνά λαχανικά, χειμερινά και καλοκαιρινά και να σας τα αποστείλουν στον χώρο σας.
Διεύθυνση: Δήμος Μεσσαπίων, Εύβοια

Αγρόκτημα Κούκουζα
Στην πεδιάδα του Δήμου Ερέτριας, ο έμπειρος και καινοτόμος αγρότης Κούκουζας, καλλιεργεί πρώιμα και ώψιμα λαχανικά.
Διεύθυνση: Δήμος Ερέτριας

Το εγχείρημα ελέγχεται συστηματικά από την εταιρεία QWAYS (www.qways.gr), η οποία έχει αναλάβει την σταδιακή πιστοποίηση του συνόλου των καλλιεργειών και διανομής των προϊόντων.
Μέσω της πλατφόρμας «Γίνε Αγρότης» ο καταναλωτής μεταφέρεται εικονικά στο Περιβόλι - το γνωστό «μποστάνι»- που είχε κάθε οικογένεια παλαιότερα σε κάθε χωριό. Αυτό το περιβόλι, το καλλιεργεί εικονικά κάθε Καταναλωτής, ενώ στην πράξη εφαρμόζει το πρόγραμμα σποράς και καλλιέργειας ο Συμβεβλημένος Αγρότης. Ο καταναλωτής θα παραλαμβάνει τα προϊόντα στο χώρο που επιθυμεί, κάθε εβδομάδα από την αρχή της συγκομιδής και για έναν ολόκληρο χρόνο. Συνολικά 52 αποστολές κατευθείαν μετά τη συγκομιδή.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές επισκεφτείτε τη ιστοσελίδα του «Γίνε Αγρότης».

Το πρόβλημα της έλλειψης ρευστότητας των Ελλήνων γεωργών

Έθεσε στον Επίτροπο Γεωργίας ο Γ. Παπαστάμκος

Το οξύτατο πρόβλημα της έλλειψης πρόσβασης των Eλλήνων γεωργών σε χρηματοδότηση έθεσε ο Αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Καθηγητής κ. Γιώργος Παπαστάμκος, στο πλαίσιο του 'διαρθρωμένου διαλόγου' που διεξήχθη σήμερα μεταξύ των μελών της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ και του αρμοδίου για τη γεωργία Επιτρόπου κ. Τσόλος.
Σημειώνεται ότι ο κ. Παπαστάμκος είχε ήδη -την προηγούμενη εβδομάδα- ασκήσει κοινοβουλευτικό έλεγχο έναντι της Κομισιόν για το εν λόγω ζήτημα. Ο ως άνω 'διαρθρωμένος διάλογος', διεξήχθη κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Γεωργίας του ΕΚ προκειμένου να διαμορφωθούν οι προτεραιότητες για τη γεωργική πολιτική της ΕΕ το 2013.
Ο κ. Παπαστάμκος, απευθυνόμενος στον Επίτροπο Γεωργίας,  επεσήμανε ότι η Επιτροπή Γεωργίας του ΕΚ έχει κατ' επανάληψη αναδείξει το πρόβλημα του αυξανόμενου κόστους εισροών που επιβαρύνει τον γεωργικό τομέα. Το συνολικό κόστος εισροών για τους αγρότες της ΕΕ αυξήθηκε κατά μέσον όρο σχεδόν 40% μεταξύ του 2000 και του 2010, ενώ οι τιμές παραγωγού αυξήθηκαν κατά μέσον όρο λιγότερο από 25%, σύμφωνα με την Eurostat. Ειδικότερα, η αύξηση του κόστους εισροών στην ΕΕ -κατά τη διάρκεια της δεκαετίας- ήταν της τάξεως του 60% για την ενέργεια και τα λιπαντικά, σχεδόν 80% για τα συνθετικά λιπάσματα και τα βελτιωτικά εδάφους, πάνω από 30% για τις ζωοτροφές, περίπου 36% για τα μηχανήματα και τον λοιπό εξοπλισμό, σχεδόν 30% για τους σπόρους και το πολλαπλασιαστικό υλικό, και σχεδόν 13% για τα προϊόντα φυτοπροστασίας.
Επιπλέον, ο Έλληνας Ευρωβουλευτής υπογράμμισε ότι καθίσταται ολοένα και δυσχερέστερη η πρόσβαση των γεωργών σε χρηματοδότηση μέσω τραπεζικών δανείων. Σημείωσε μάλιστα ότι εταιρίες, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα στον κλάδο των γεωργικών εφοδίων, δεν προμηθεύουν πλέον τους γεωργούς επί πιστώσει, αλλά ζητούν άμεση εξόφληση. "Υπό αυτές τις συνθήκες,  πολλοί Έλληνες γεωργοί εξαναγκάζονται σε παύση καλλιέργειας", τόνισε ο κ. Παπαστάμκος.
Ο κ. Παπαστάμκος ζήτησε από την Κομισιόν την ανάληψη πρωτοβουλιών -σε επίπεδο ΕΕ- για τη διευκόλυνση της πρόσβασης των γεωργών σε χρηματοδότηση μέσω εργαλείων, όπως λ.χ. εκείνα που εφαρμόζονται υπέρ  των Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (ΜμΕ).
Ο Επίτροπος κ. Τσόλος απάντησε ότι, σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, τα χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία θα είναι διαθέσιμα για τις ΜμΕ, θα μπορούν να αξιοποιηθούν και υπέρ των γεωργών. Επιπλέον, η Ελλάς έχει τη δυνατότητα, στο πλαίσιο του προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, να θέσει σε εφαρμογή μηχανισμούς για την πρόσβαση των γεωργών σε χρηματοδότηση. Υπενθυμίζεται σχετικά ότι ο κ. Παπαστάμκος έχει, ήδη από τον Δεκέμβριο του 2011, πολλάκις επισημάνει την δυνατότητα που παρέχεται στην Ελλάδα για αυξημένο ποσοστό ευρωπαϊκής χρηματοδότησης της τάξεως του 95% -ως προς το μη εισέτι αξιοποιηθέν ποσό των 2,2 δισ. ευρώ- για το ελληνικό πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό την προϋπόθεση της αναθεώρησής του εκ μέρους των ελληνικών αρχών.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...