Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών- ΠΕΝΑ για τα Φωτοβολταϊκά


Προβληματισμένοι είναι οι Νέοι Αγρότες, οι ενταγμένοι στις θεσμοθετημένες δομές εκπροσώπησής τους ανά νομό (Ενώσεων Νέων Αγροτών-Ε.Ν.Α.) και στην επικράτεια (Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ) για ότι αφορά το θέμα των ΑΠΕ και ιδιαίτερα την ανάπτυξη φωτοβολταϊκών μονάδων από αγρότες.

Παρά το γεγονός ότι η Π.Ε.Ν.Α. είναι η μόνη οργάνωση αγροτών, που τον Μάιο 2009 συνέταξε και δημοσιοποίησε ολοκληρωμένη πρόταση για την ανάπτυξη ΑΠΕ και ιδιαίτερα φωτοβολταϊκών μονάδων για αγρότες, μέσω της επιτροπή της για Αγροπεριβαλλοντικά θέματα, με επικεφαλής τον Κόλλια Βασίλειο, ποτέ δεν ζητήθηκε η γνώμη της για το θέμα αυτό από τα συναρμόδια υπουργεία ΥΠΕΚΑ και ΥΠΑΑ&Τ κατά την διαδικασία σύνταξης, ολοκλήρωση και κατάθεσης στην Βουλή του σχετικού νομοσχεδίου.

Το χρονολογικό ιστορικό δημοσιοποίηση των προτάσεων της Π.Ε.Ν.Α. έχει ως εξής :

- Αρχές Μαΐου09, σύνταξη πρότασης & αποδοχή από διευρυμένο Διοικητικό Συμβούλιο

- Μέσα Μαΐου09, συνάντηση με εκπροσώπους του Συνδέσμου Εταιριών Φωτοβολταϊκών- ΣΕΦ για ανταλλαγή απόψεων. Από τον Σ.Ε.Φ. συμμετείχαν οι Χ. Καλυβιώτης (Πρόεδρος) και Γ. Βόκας (Γραμματέας) και από την Π.Ε.Ν.Α. ο Β. Κόλλιας (επικεφαλής επιτροπής)

- Αρχές Αυγ09 ενημέρωση του Υφυπ. Ανάπτυξης κ. Βλάχου & συζήτηση της πρότασης

- Αρχές Σεπτ09, ηλεκτρονική αποστολή της πρότασης σε όλα τα κόμματα (Αγροτικό)

- Σειρά συναντήσεων σε νομούς της χώρας για την ενημέρωση αγροτών & Νέων Αγροτών

- Αρχές Ιαν 2010, συνάντηση με εκπροσώπους του ΥΠΑΑ&Τ και ενημέρωσή τους

- Δημοσιοποίηση της πρότασης, μέσα Ιανουαρίου 2010, μέσω της εφημερίδας Αγροτική Έκφραση και σειράς ιστοσελίδων με αγροτικά θέματα

Με αυτήν την έντονη ενασχόληση με το θέμα και παρακολουθώντας το πώς εξελίσσεται το τελευταίο διάστημα το αντικείμενο «φωτοβολταϊκά για αγρότες», ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου, αισθανόμαστε την υποχρέωση να τοποθετηθούμε ξανά.

Διαπιστώνουμε πως ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό, γιατί κάθε αγρότης , ιδιαίτερα στις ημέρες έντονης μείωσης εισοδημάτων στον αγροτικό τομέα, πιστεύει πως θα μπορέσει να επενδύσει σε μια μονάδα φωτοβολταϊκών και θα εξασφαλίσει ένα ικανοποιητικό εισόδημα, τουλάχιστον επιβίωσης. Μπορεί όμως να γίνει αυτό;

Σύμφωνα με στοιχεία από τον νόμο, ο στόχος είναι να καλυφθούν από Φ/Β μονάδες 2.537 ΜWp. Όμως, από την προηγούμενη περίοδο έχουν κατατεθεί και εκκρεμούν για έγκριση αιτήσεις αδειοδότησης, από στοιχεία του ΥΠΕΚΑ 1.790 ΜWp ενώ από τον Σ.Ε.Φ. 3.700 ΜWp!!! Δηλαδή τι μένει για τους αγρότες;;;

Με ανεπίσημα στοιχεία, οι αιτήσεις από αγρότες μπορεί να ξεπεράσουν τις 25.000 με 30.000!!! έως τις 4-9-2010, οπότε και λήγει η τρίμηνη περίοδος που έχουν προτεραιότητα κατάθεσης αίτησης. Δηλαδή μόνο αγρότες θα κάνουν αίτηση για συνολική ισχύ παραγόμενου ηλεκτρικού ρεύματος πάνω από το συνολικό πλαφόν που έχει οριστεί στον νόμο για μέχρι το 2020!!!

Και με τις προηγούμενες αιτήσεις τι θα γίνει; Και με τους αγρότες που θα κάνουν αιτήσεις και θα έχει καλυφθεί το πλαφόν αλλά θα έχουν πληρώσει τον μελετητή ή την ΕΑΣ, που και αυτές έχουν αναλάβει τέτοιο έργο κατάθεσης δικαιολογητικών για έγκριση άδειας, τι θα γίνει; Και με όσους αγρότες θα θελήσουν να κάνουν μονάδες το 2011, 2012… τι θα γίνει;

Σημαντικό παράγοντα θα έχουν και οι διευκρινιστικές αποφάσεις από το ΥΠΕΚΑ, αλλά πότε θα βγουν; Ποια τελικά θα είναι τα κριτήρια για την έκδοση άδειας; Θα περιέχονται σε αυτές και οι προθέσεις της Υπουργού κ. Μπατζελή, πως προτεραιότητα θα έχουν πρώτα οι καπνοπαραγωγοί, λόγω μείωσης των επιδοτήσεων τους κατά 50% και μετά οι Νέοι Αγρότες; Θα προβλέπετε τελικά κάτι τέτοιο και στα Σχέδια Βελτίωσης;

Πόσο έντιμο ηθικά, νομικά και πόσο έντονη έλλειψη πολιτικής και πολιτειακής ηθικής και ευαισθησίας στους αγρότες της χώρας που τους ήρθε ως «μάννα εξ ουρανού», έχει η δημοσιοποίηση ενός τέτοιου νόμου; Χωρίς όμως να έχουν αποσαφηνιστεί τα κριτήρια, αλλά μόνο τα απαραίτητα δικαιολογητικά, αδειοδότησης. Χωρίς να γνωρίζουμε πόσο τελικά είναι το διαθέσιμο πλαφόν ισχύος. Χωρίς να γνωρίζουμε για ποιους αγρότες (καπνοπαραγωγούς; Νέους; Όλους ανεξαιρέτως;) προωθείται το μέτρο.

Χωρίς να γνωρίζουμε επισήμως από την ΔΕΗ σε ποιες περιοχές υπάρχει ήδη το κατάλληλο δίκτυο υποδοχής των παραγόμενων ηλεκτρικών φορτίων και σε ποιες προβλέπετε ή υπάρχει η δυνατότητα να δημιουργηθεί και με ποιο κόστος για τον αγρότη- επενδυτή;

Χωρίς να έχουν διευκρινιστεί τουλάχιστον όλα τα παραπάνω, ξεφυτρώνουν μελετητικά γραφεία σε όλη την χώρα και οι ΕΑΣ συμμετέχουν στις διαδικασίες. Η αμοιβές που ζητούνται για μια μελέτη κυμαίνονται από 2.200 έως 4.000 ευρώ. Έτσι, χωρίς σαφείς προσδιορισμούς του τελικού αριθμού των μονάδων που μπορούν να αδειοδοτηθούν, που με τα παραπάνω στοιχεία είναι το πολύ 7700!!! Μονάδες 100KWp ή και μηδέν Μονάδες!!! πάρα πολύ αγρότες θα πληρώσουν άδικα για μια διαδικασία χωρίς αποτέλεσμα!!!

Αφού πληρώσουν και εγκριθούν τελικά κάποιοι, με τι κριτήρια και με ποιο επιτόκιο θα χρηματοδοτηθούν; Με το ληστρικό 8,5%+ που διαφαίνεται από τις περισσότερες τράπεζες; Ποιος τελικά θα είναι ο ασφαλιστικός τους φορέας; Ο ΟΓΑ και μετά 5 χρόνια ο ΟΑΕΕ; Και με ποιο κόστος για την αγροτική τους ιδιότητα;

Αλλά το σημαντικότερο θα είναι η πιθανή «κοροϊδία» από μεριάς της σημερινής κυβέρνησης που δημιούργησε την αίσθηση της διεξόδου από τα τεράστια οικονομικά προβλήματα του αγροτικού χώρου, που βιώνουν οι έλληνες αγρότες. Την μικρή «όαση», που έχουν αφήσει τα συναρμόδια υπουργεία ΥΠΕΚΑ και ΥΠΑΑ&Τ, να πιστεύουν, πως υπάρχει για αυτούς.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών, διαβλέποντας τον πιθανό κίνδυνο που ελλοχεύει για τους έλληνες νέους αγρότες σε ότι αφορά την επένδυση σε «φωτοβολταϊκά από αγρότες», έκρινε πως ήταν επιβεβλημένη η δημιουργία και η δημοσιοποίηση αυτού του κειμένου.

Για να επισημάνει στους ενδιαφερόμενους συναδέλφους τα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν.

Για να επιστήσει την προσοχή στα αρμόδια υπουργεία και υπηρεσίες για την προχειρότητα που έχουν δείξει σε αυτό το τόσο σημαντικό για τους αγρότες της χώρας θέμα.

Για να ενημερώσει τον σημερινό πρωθυπουργό για την πραγματικότητα, όπως οι Νέοι Αγρότες και όλοι οι αγρότες της χώρας βιώνουν, της υλοποίησης της δέσμευσής του στο Συνέδριο της Π.Ε.Ν.Α. στην Ηλεία τον Σεπτ09 πως «σαν κυβέρνηση το ΠΑΣΟΚ και εγώ προσωπικά… θα δώσουμε την δυνατότητα στον κάθε έλληνα αγρότη να επενδύσει στις ΑΠΕ, μέσω της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών, βιομάζας κτλ»

Από την Επιτροπή Αγροπεριβαλλοντικών της Π.Ε.Ν.Α.
Για την καταγραφή, Βασίλης Κόλλιας, 6949982924

ΦΩΤΗΣ ΚΟΥΒΕΛΗΣ:Να μην ιδιωτικοποιηθεί η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη»

"Μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει βαρύτητα τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής"
Ερώτηση προς την κ. Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κατερίνα Μπατζελή,κατέθεσε στη βουλή,ο επικεφαλής της "Δημοκρατικής Αριστεράς" κ. Φώτης Κουβέλης.Στην ερώτησή του ο κ. Κοβέλης αναφέρει τα εξής:"Η γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη» αποτελεί εδώ και πέντε δεκαετίες ένα σημαντικό οικονομικό πνεύμονα για την τοπική οικονομία και την κτηνοτροφία της Ηπείρου. Πρόσφατα, ο διοικητής της ΑΤΕ, αφού εξήγγειλε μείωση τιμών στους παραγωγούς αγελαδινού γάλακτος, ανακοίνωσε την πρόθεση πώλησης της εν λόγω βιομηχανίας καλώντας τους κτηνοτρόφους να καταθέσουν πρόταση εξαγοράς του ποσοστού της ΑΤΕ.Συγκεκριμένα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της ΑΤΕ, στο πλαίσιο συνάντησης που είχε με παραγωγούς στην Αθήνα, τόνισε με τον πλέον επίσημο τρόπο ότι «στις 19 Σεπτεμβρίου θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για την εξαγορά της Δωδώνης από ιδιώτη».Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται στην πρόθεση της Αγροτικής Τράπεζας να μετάσχει στο υπό σύσταση Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας «απαλλαγμένη από θυγατρικές εταιρίες».Με το δεδομένο ότι μια τέτοια εξέλιξη θα πλήξει βαρύτητα τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους της περιοχής, αλλά και τους καταναλωτές, ερωτάται η αρμόδια Υπουργός:Σε ποιες ενέργειες σκοπεύει να προβεί, προκειμένου να μην ιδιωτικοποιηθεί η γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη; Έχει εκπονηθεί σχετικό σχέδιο διάσωσής της;".

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...