Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Παρέμβαση Μαν. Κεφαλογιάννη για την μείωση των επιλέξιμων εκτάσεων Κρήτης ως βοσκοτόπων..

Παρέμβαση έκανε στη Βουλή ο Μανώλης Κεφαλογιάννης  με αφορμή την μείωση  των επιλέξιμων εκτάσεων Κρήτης ως βοσκοτοπων. 


Ο πρώην Υπουργός τονίζει ότι ο κανονισμός ισχύει από το 2006, ωστόσο φέτος οι κοινοτικές αρχές απαιτούν την κατά γράμμα εφαρμογή του, με προφανή αιτία την προσπάθεια μείωσης των δαπανών του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μην εμφανιστεί έλλειμμα.!!!!!

Το πλήρες κείμενο της  ερώτηση που κατέθεσε ο  βουλευτής Ηρακλείου της ΝΔ έχει ως εξής:

Χιλιάδες στρεμμάτων στη Κρήτη αποχαρακτηρίζονται από βοσκότοποι με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να χάνουν την ενιαία ενίσχυση 2013.

Αιτία είναι η λεκτική διαφοροποίηση του ορισμού που χρησιμοποιεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τον προσδιορισμό των βοσκοτόπων.

Σύμφωνα με τον ισχύοντα κοινοτικό κανονισμό, βοσκότοποι θεωρούνται οι εκτάσεις που καλύπτονται από ποώδη βλάστηση. Αντίθετα οι εκτάσεις που καλύπτονται από ξυλώδη βλάστηση, δεν μπορούν να χαρακτηρισθούν βοσκότοποι.

Είναι φανερό ότι αυτός ο ορισμός περιγράφει τους βοσκοτόπους της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης. Στη χώρα μας και γενικά στις μεσογειακές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, οι βοσκότοποι είναι τελείως διαφορετικοί. Τα κοπάδια αιγοπροβάτων συνήθως βόσκουν αγκάθια, πουρνάρια, αστιβιές κι ό,τι άλλο βρίσκουν στις βουνοπλαγιές που ζουν.

Ο κανονισμός ισχύει από το 2006, ωστόσο φέτος οι κοινοτικές αρχές απαιτούν την κατά γράμμα εφαρμογή του, με προφανή αιτία την προσπάθεια μείωσης των δαπανών του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να μην εμφανιστεί έλλειμμα.

Επειδή τα στοιχεία της ενιαίας ενίσχυσης αποτελούν τη βάση για την πληρωμή και άλλων επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι της Κρήτης,  όπως είναι η εξισωτική αποζημίωση, η επιδότηση για τη βιολογική κτηνοτροφία, κλπ. Αποτέλεσμα της εφαρμογής του κανονισμού αυτού θα είναι η περαιτέρω συρρίκνωση του εισοδήματος των κτηνοτρόφων και η επιβάρυνση της δαπάνης εκτροφής αφού είναι υποχρεωμένοι να στραφούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις παραγωγής ζωοτροφών

Ερωτασθε με ποιο τρόπο προτίθεσθε να αντιμετωπίσετε και να επιλύσετε το πρόβλημα αυτό?

Στην τελική ευθεία για την “Agrotierra 2013”

Στην τελική της ευθεία μπαίνει  η προετοιμασία της έκθεσης “Agrotierra 2013”, που θα πραγματοποιηθεί στον εκθεσιακό χώρο του Μετρό Συντάγματος το διάστημα από τις 23 έως τις 25 Σεπτεμβρίου. 


Η τελετή των εγκαινίων θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα της Δευτέρας 23 Σεπτεμβρίου, στις 6 μμ.

Στην έκθεση, οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν προϊόντα συνεταιριστικών οργανώσεων και ελλήνων παραγωγών με σύγχρονη επιχειρηματική λειτουργία και παρουσία στις αγορές του εξωτερικού, αλλά και μια πλούσια γκάμα ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, όπως ελαιόλαδο, γάλα, μέλι, αλλαντικά, προϊόντα ζωικής αλλά και φυτικής προελεύσεως, μα πάνω απ’ όλα… ΕΛΛΗΝΙΚΑ.
 
Σκοπός της έκθεσης είναι η ανάδειξη των ποιοτικών πλεονεκτημάτων που προσφέρουν τα ελληνικά παραδοσιακά προϊόντα, αλλά και η προώθηση στο αθηναϊκό κοινό της ελληνικής περιφέρειας ως γαστρονομικού τουριστικού προορισμού."

Πετυχημένο πολυσυνέδριο για Νέες Καλλιέργειες

Στις 15 & 16 Σεπ 2013, στο Σύνταγμα (Αθήνα) εξελίχθηκε το 3ο Πανελλήνιο Πολυσυνέδριο «Νέες Καλλιέργειες», που οργάνωσε ο κ. Γ. Κουβέλης (210 7568888  info@eleotexnia.gr), με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον (γεμάτη αίθουσα 1ου ορόφου) από πολλούς συμπολίτες (είσοδος ανά ημέρα 15€), στο ξενοδοχείο Athens Plaza.

Με συνεχή ροή, από τις 10.00 μέχρι τις 20.00 την Κυριακή και από τις 10.00 μέχρι τις 19.00 την Δευτέρα, 16/9/2013, διάφοροι εισηγητές κάλυψαν με τον καλύτερο τρόπο το αυτοτελές αντικείμενό τους, ανά μία ώρα, ανάμεσα στα οποία την πρώτη ημέρα: για ιπποφαές, στέβια, αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, βότανα, συνεργατισμός, επάγγελμα αγρότης, αγροτική επιχειρηματικότητα, αγριαγκινάρα, clustering, Τροφοσοφία, αρωματικά & σαλιγκαροτροφία, και την δεύτερη μέρα: Μεσογειακή διατροφή, Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις, μύρτιλο, αρόνια, σαλιγκαροτροφία, goji berry, aloe vera, αρωματικά, στέβια και ενυδροπονία.

Επιχειρηματικότητα  είναι η διάθεση για ανάληψη  δράσης με μεγάλες αβεβαιότητες. Ο  επαγγελματίας αγρότης αντιμετωπίζει  αβεβαιότητες και κινδύνους πολύ μεγαλύτερους από τον μέσο επιχειρηματία  και είναι εξ ορισμού επιχειρηματίας. Η αγροτική επιχειρηματικότητα, όπως κάθε επιχειρηματικότητα, προϋποθέτει επαρκή αγροτική έρευνα και γεωργικές εφαρμογές, ικανοποιητική αγροτική επαγγελματική κατάρτιση και μια κάποια μορφή υποστήριξης (δικτύωση, μεταφορά τεχνογνωσίας, υποδοχή αποστολών, επισκέψεις μελέτης, συμμετοχή σε εκθέσεις, ενημέρωση, φορολόγηση, χρηματοπιστωτικά κλπ), όπως συμβαίνει σήμερα με το τοπικά Επιμελητήρια ή με Αγροτικά Επιμελητήρια, σε προηγμένες χώρες της δύσης, ακόμα και στην Τουρκία.

Η αγροτική κοινωνία της  υπαίθρου εξυπηρετείται αποτελεσματικότερα με επιχειρηματικά σχήματα της κοινωνικής οικονομίας. Και ενώ για την ιδιωτική επιχειρηματικότητα έχουν αναπτυχθεί πολλά εργαλεία, για την κοινωνική και συλλογική επιχειρηματικότητα υπάρχει μεγάλη υστέρηση και σε μερικές περιπτώσεις απαξίωση (όπως στον συνεργατισμό-συνεταιρισμό), με αποτέλεσμα να παρουσιάζονται διάφορες προτάσεις συνεργασίας-δικτυώσεων-συμβολαίων που αγγίζουν τα όρια της απάτης.

Η οποιαδήποτε  επιχειρηματική πρόταση προϋποθέτει  την εφαρμοσμένη έρευνα, στην οποία  συμπεριλαμβάνεται η καταγραφή από αξιόπιστο επιστημονικό φορέα στοιχείων της εκτροφής ή της καλλιέργειας τουλάχιστον για μια 7ετία ή καλύτερα 10ετία. Χωρίς αυτά, κάθε δράση σε «καινοτόμες» και «νέες καλλιέργειες» δεν είναι επιχειρηματική πράξη, αλλά συμμετοχή σε ένα πείραμα, με απροσδιόριστα αποτελέσματα. Πιθανές προτάσεις σε αστούς που αναζητούν διέξοδο, ακόμα και σε επαγγελματίες αγρότες, έχουν πολλά χαρακτηριστικά οικονομικής «πυραμίδας», ανάλογα με τα χρόνια ανάπτυξης της παραγωγής, πλέον δύο χρόνια εμπορίας. Αλλά τότε είναι πάρα πολύ αργά.

Μερικές προτάσεις έμοιαζαν σαν «startup προτάσεις» που αναζητούσαν επενδυτές με τις προτεινόμενες επενδύσεις σε μακέτες, κάποιες άλλες είχαν αυτογνωσία και προσπαθούσαν να δείξουν την προσπάθεια αντιμετώπισης των κοινών προβλημάτων από την έλλειψη εφαρμοσμένης έρευνας, κάποιες έμοιαζαν με ευκαιριακή προσφορά υπηρεσιών και κάποιες είχαν σοβαρές δυνατότητες επιτυχίας.

Επισημαίνεται η πολύ ωραία παρουσίαση της Ένωσης Αρωματικών & Φαρμακευτικών Φυτών  Ελλάδος-ΕΑΦΦΕ (Association of Medicinal & Aromatic Plants of Greece) από την Δρ Κατερίνα Γρηγοριάδου (infoeaffe@gmail.com, 6973511977), με κύριο σκοπό της ΕΑΦΦΕ να είναι να συσπειρώσει όλους όσους ασχολούνται (τουλάχιστον 5 στρέμματα καλλιεργητής με πραγματική παραγωγή) ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού συλλογικά προβλήματα, όπως μεταξύ άλλων, η προώθηση της παραγωγής και εμπορίας των ελληνικών αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και συναφών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό, η συμβολή στη χάραξη εθνικής πολιτικής για τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά, η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας, αλληλεγγύης και ενότητας των μελών της Ένωσης σε όλη την Ελλάδα μέσω της μεταφοράς τεχνογνωσίας και ανταλλαγής εμπειριών και πρακτικών μεταξύ των μελών, η προώθηση του αρωματουρισμού στην Ελλάδα, η δημιουργία επώνυμων - πιστοποιημένων προϊόντων, η σύνδεση με επιστημονικά-ερευνητικά κέντρα & επαγγελματικές και άλλες οργανώσεις και η ανάδειξη & αξιοποίηση της Ελληνικής αρωματικής χλωρίδας σε εθνικό & διεθνές επίπεδο. Η ΕΑΦΦΕ λειτουργεί κανονικά και προγραμματίζει εκλογές για το νέο Διοικητικό της Συμβούλιο στις 8 Ιαν 2014.

Ακούστηκε ότι  θα γίνει συζήτηση για τα χαρακτηριστικά της «αγροτικής κοινωνίας και κοινωνικής οικονομίας» την Κυριακή, 13 Οκτ 2013, στις 18.00 στο ξεν Αλιάκμων, στην Κοζάνη, στο εκεί πολυσυνέδριο «Money Show» (πληρ. 6998282382, agronea@otenet.gr).

Την Τρίτη, 15 Οκτ 2013, στις 09.30, στο ξεν. Αμαλία, στο  Ναύπλιο, θα γίνει το Συνέδριο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου» από την ΜΙΛΗΤΟΣ, σε συνεργασία με την mscomm, το ΙΜΕΔΕ & την copa*cogeca (www.farmsup.eu, 210 6772129, info@militos.org)

Το διήμερο 17 & 18 Οκτ 2013, στο συνεδριακό κέντρο ΝΟΜΙΚΟΣ στην Σαντορίνη οργανώνει  ο Ηλιότοπος (2286024758, imic@heliotopos.net) το Συνέδριο IMIC «Τουρισμός & Γαστρονομία» με παραδείγματα επιτυχημένης σύνδεσης της φημισμένης πρωτογενούς παραγωγής με τον τοπικό πολιτισμό, την τοπική οικοτεχνία και τον τουρισμό.


Το σημαντικότερο σήμερα είναι να είσαι ικανός να «πουλάς». Αν μπορείς να πουλάς, μπράβο σου. Αν μπορείς και να παράγεις αυτό που ήδη έχεις την ικανότητα να πουλάς, τότε δύο φορές μπράβο. Εάν μόνο παράγεις, τότε έχεις πραγματικό πρόβλημα. Ο Αγρότης πρέπει να μπορεί να διαθέτει την παραγωγή του συσκευασμένη με το όνομά του, έτοιμη για τον τελικό καταναλωτή. Έτσι πολύ σοβαρή καινοτομία και ουσιαστικά νέα πρακτική θα ήταν να μπορεί να μεταποιεί ο ίδιος ο αγρότης τουλάχιστον το 20% τα παραγωγής του και να το εμπορεύεται. Έτσι μαζί με τις καλλιεργητικές φροντίδες, ο αγρότης, αξίζει να είναι σε επαφή με τις ανάγκες των καταναλωτών και τις μορφές της σημερινής προσφοράς.

Η εναλλακτικές και συμπληρωματικές δραστηριότητες μέσα στα πλαίσια των αγροτικών  επαγγελμάτων είναι μια πολύ αποτελεσματική πρακτική. Ο αγροτουρισμός, ως μορφή διαχείρισης κινδύνων, η υδροπονική παραγωγή φτηνής ζωοτροφής για τους κτηνοτρόφους (2117401190, dnasmart@gmail.com), η εφαρμογή διαχείρισης γεωργικών εκμεταλλεύσεων ifarma (http://ifarma.agrostis.gr), η συσκευή max grow για την αξιοποίηση υφάλμυρων νερών στην πατρίδα μας (www.salinitysolution.com) και πολλές άλλες καινοτομίες δίνουν πραγματικές διεξόδους, όπως καιοι Αγορές Αγροτών που ξεκίνησε η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, στις ήδη γνωστές και φημισμένες ελληνικές παραγωγές, χωρίς την ανάγκη να προστρέχουμε σε «νέες καλλιέργειες», για τις οποίες δεν ξέρουμε πως θα συμπεριφερθούν στο σε ισορροπία οικοσύστημά μας στην Ελλάδα.

Άλλωστε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Ελλάδος είναι στην μεγάλη βιοποικιλότητά της, που καταγράφει 1600 ενδημικά αυτόχθονα φυτά (ενώ στην γειτονική Βουλγαρία υπάρχουν μόνο 125, στην Αλβανία βρίσκουμε 24 και στην Γερμανία ΜΟΝΟ 15), στον δεύτερο ζωντανό πολιτισμό στον πλανήτη (μετά την Κίνα) και στη μεγάλη ποικιλία μικροκλιμάτων που οφείλεται στο ότι το 75% είναι υψηλότερα από 700μέτρα ενώ ταυτόχρονα έχει πάνω από 15.000 χιλιόμετρα ακτογραμμής.

Πολύ βοηθούν στον προσανατολισμό της αγροτικής παραγωγής και για νέες επιχειρηματικές ευκαιρίες οι εκθέσεις και τα Φεστιβάλ, όπως το 4ο Φεστιβάλ Γάλακτος-Τυριού (3-5/10/13, Τεχνόπολη, Αθήνα), η φημισμένη έκθεση τροφίμων ANUGA (5-9/10/13,Koln, Γερμανία), η Dairy Expo και η Meat Days (2-4/11/2013, Μετροπόλιταν, Αττική) και βέβαια η 25η AGROTICA (30/1-2/2/2014, Θεσ/νίκη), όπου το ΑγρΟραμα οργανώνει συλλογική προσπάθεια προβολής επαγγελματιών αγροτών που διαθέτουν την παραγωγή τους συσκευασμένη με το όνομά τους, έτοιμη για τον τελικό καταναλωτή (2310 271950, agrorama@otenet.gr).



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Δρομολογείται το 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ

 
Την κεφαλαιοποίηση και διάδοση των θετικών αποτελεσμάτων  του 1ου ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ (6-8/9/2013, Πρέβεζα) ξεκίνησε η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, όπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της κ. Λεωνίδας Ραβανός, με την πρόθεση οργάνωσης δραστηριοτήτων σε όλη την Ήπειρο και όπου προσκληθούν, καθώς και με την εξαγγελία ήδη του 2ου Ηπειρωτικού ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ 2014.


Η ΕΝΑ Πρέβεζας είχε δραστηριοποιηθεί σε όλη την Ελλάδα παρουσιάζοντας την Πετυχημένη Πειραματική Λειτουργία της πρώτης ΑΓΟΡΑΣ ΑΓΡΟΤΩΝ στην Ελλάδα, όπως είχε ήδη ανταποκριθεί και έκανε στην Πιερία (9/9/2012, Ελατοχώρι), στην Θεσσαλονίκη (9/2/2013, Zootechnia), στην Κοζάνη (23/1/2013, Οινόη) και στις Σέρρες (19/5/2013, Σέρρες).


Τώρα πλέον η ΕΝΑ Πρέβεζας, μετά από το Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου θα μπορεί να προβάλει την ανάγκη για μια σύνθετη και οργανωμένη προσφορά υποδοχής νέων επαγγελματιών, από όλους τους κλάδους, και όχι μόνο του αγροτικού, και να προσπαθήσει να αναπτυχθούν «πολιτικές υποδοχής και ελκυστικότητας» της υπαίθρου, σε συνεργασία και με πρωτοκαθεδρία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ώστε να αναπτυχθεί σύμμετρα η αγροτική κοινωνία της υπαίθρου.

Στο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ αποβλήθηκαν, από τους συμμετέχοντες  σε όλο το πρόγραμμα, οι τεχνητές φοβίες της «βιομηχανικής» μεταποίησης με προσφορά ευκαιριών ανάπτυξης δεξιοτήτων και προσφοράς ετοίμων τροφίμων στους καταναλωτές, από τους μικρούς επαγγελματίες αγρότες (τυροκόμηση, σαπωνοποίηση, αρώματα-κοσμετολογία, εμβολιασμός μελισσών, γαστρονομία, γνωριμία με το φυσικό περιβάλλον, γνωριμία με την αρχαία τεχνολογία-ρωμαϊκό ελαιοτριβείο & υδραγωγείο, σύγχρονες πετυχημένες πρακτικές, συλλογική δράση κλπ), με την ανάπτυξη Μικρών Τοπικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων (όπως άλλωστε είναι και η Αγορά Αγροτών).


Ο χώρος της  υπαίθρου από καθαρά παραγωγικός  χώρος έχει πλέον αποκτήσει χαρακτηριστικά καταναλωτισμού, και με τις ραγδαίες μεταβολές στο χώρο της οικονομίας και της εργασίας, σε συνδυασμό  με τις προτεραιότητες της αειφόρου ανάπτυξης, αλλά και της οικονομικής κρίσης, που ωθούν αστούς στην αναζήτηση δυνατοτήτων επιβίωσης ή μιας καλύτερης ποιότητας ζωής έξω από το ασφυκτικό πλαίσιο των πόλεων, όπως παρουσίασε ο κ. Α. Καλλιατζίδης (Philoxenia+plus), απαιτεί μια νέα θεώρηση και προγραμματισμό, από όλους τους νέους και νέες της υπαίθρου.


Η οργανική κοινωνία των ανθρώπων-κατοίκων της υπαίθρου έχει την ευκαιρία το 2013-2014 να σχεδιάσει  και να εντάξει στον προγραμματισμό δράσης της τις πολιτικές υποδοχής & ελκυστικότητας για την προγραμματική (χρηματοδοτική από την ΕΕ) περίοδο 2014-2020, ενώ η Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020, θα διαμορφωθεί μέσα στο 2013-2014 κυρίως εντός των κρατών-μελών σύμφωνα με τις αποφάσεις των Υπουργών Γεωργίας (26/6/2013).

Το ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ, που οργανώθηκε από  την κανονικά λειτουργούσα περιφερειακή οργάνωση νέων αγροτών, ΕΝΑ Πρέβεζας, για να δώσει τεχνικές και εμπειρίες προώθησης της αγροτικής παραγωγής στην κατανάλωση, κυρίως όμως για να αναπτύξει τεχνικές κοινωνικής ζύμωσης μεταξύ των συμμετεχόντων, πέτυχε να δημιουργήσει ένα σοβαρό πυρήνα ενεργών πολιτών, που αμέσως μετά, με ορίζοντα το 2ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ 2014, θα οργανώσει την παρέμβαση στον προγραμματισμό 2014-2020.

Ήδη προετοιμάζονται συμμετοχές-παρεμβάσεις στην Κοζάνη (13/10/2013, 18.00, ξεν. Αλιάκμων, «Αγροτική Κοινωνία & Οικονομία»), στο Ναύπλιο (15/10/2013, 10.00, ξεν. Αμαλία, «Αγροτική Επιχειρηματικότητα»), στην Σαντορίνη (17-18/10/2013, κέντρο Νομικός, «Τουρισμός & Γαστρονομία»), στην Θεσσαλονίκη (21-24/11/2013, Polis) και στην 25η Agrotica (30/1-2/2/2014), με ορίζοντα το 2ο Πανελλήνιο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...