Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010

Επιβάλλουν ISO στο βιολογικό λάδι

Ένα νέο πρόβλημα θα πρέπει να αντιμετωπίσουν οι ελαιοπαραγωγοί και ιδιαίτερα εκείνοι που παράγουν βιολογικό λάδι, αφού το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά η επεξεργασία του συγκεκριμένου προϊόντος να γίνεται σε ελαιοτριβεία που έχουν πιστοποίηση ΕΛΟΤ ISO 22000:2005.
Σε διαφορετική περίπτωση, η Ομάδα Παραγωγών και οι Βιολογικοί ελαιοπαραγωγοί, θα χάνουν την επιδότηση που παίρνουν από το συγκεκριμένο Υπουργείο (τους δίνουν 50 ευρώ περίπου ανά στρέμμα), καθώς και την ετικέτα τους.
Στο θέμα αναφέρθηκε ο πρόεδρος των ελαιοτριβέων, Νίκος Σούλης, ο οποίος τόνισε πως στη Ζάκυνθο υπάρχουν μόνο τρία ελαιοτριβεία που διαθέτουν την πιστοποίηση που απαιτεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
“Τις επόμενες ημέρες θα κάνουμε νέα συνάντηση, στην οποία πέρα από το θέμα της μη αδειοδότησης των μισών ελαιοτριβείων του Νομού, θα θέσουμε και την τελευταία οδηγία του Υπουργείου, το οποίο επιβάλλει να έχει πιστοποίηση ISO 22000 το βιολογικό λάδι που παράγεται στη Ζάκυνθο. Τόσο η Ομάδα Παραγωγών, όσο και εκείνοι που έχουν βιολογικό λάδι, είναι υποχρεωμένοι να συμμορφωθούν με την εν λόγω οδηγία. Αν δεν το κάνουν, τότε κινδυνεύουν να χάσουν τις ετήσιες επιδοτήσεις που παίρνουν για τα στρέμματα που έχουν, καθώς και τις ετικέτες τους. Το δυσάρεστο της υπόθεσης είναι ότι αυτή η εξέλιξη ήρθε την τελευταία στιγμή και δε δίνεται χρόνος στους συναδέλφους για να μπορέσουν να καλύψουν αυτή την προϋπόθεση. Ενδεχομένως να ζητήσουμε και την παρέμβαση του Βουλευτή Ζακύνθου, Δημήτρη Βαρβαρίγου, δεδομένου ότι στη Ζάκυνθο τέτοια πιστοποίηση διαθέτουν μόνο τρία ελαιοτριβεία, άρα είναι περιορισμένες οι επιλογές των παραγωγών” υπογράμμισε ο κ. Σούλης.
Σε ό,τι αφορά τα λιόζουμα, πάντως, όλα δείχνουν πως ούτε και φέτος πρόκειται να βρεθεί λύση και έτσι οι αρμόδιες Υπηρεσίες (Υγειονομικό και Λιμεναρχείο), θα υποχρεωθούν να εφαρμόσουν τον Νόμο, που προβλέπει πρόστιμα και μηνύσεις.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...