Πέμπτη 7 Νοεμβρίου 2013

Οι σπόροι για την καλλιέργεια του μέλλοντος

Την Τετάρτη, 20 Νοε 2013, στις 17.00, το Επιμελητήριο Κυκλάδων και η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, οργανώνουν τηλεδιάσκεψη στα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Πάρος, Νάξος, Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Τήνος, Άνδρος, Αμοργός και Σύρος (αίθουσα Βαλμά, Ερμούπολη) για τις Βιολογικές καλλιέργειες και τα Αρωματικά Φυτά, με θέμα: Οι «σπόροι» που φυτεύτηκαν & προτάσεις για να «καλλιεργήσουμε» το μέλλον.
Στην ημερίδα της 20ης Νοε έχουν προβλεφθεί παρουσιάσεις εμπειριών & πρωτοβουλιών ομάδων, από τους ίδιους, από 8 νησιά: Σύρος, Άνδρος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Νάξος, Μήλος & Σαντορίνη, καθώς και καινοτομιών, όπως: Organic Islands και Daphnis and Chloe.
Το ξεκίνημα της προσπάθειας έγινε μετά την  ημερίδα, πάλι σε τηλεδιάσκεψη, που έγινε στις 20 Μαρ 2013, από το Επιμελητήριο Κυκλάδων και την Εταιρεία Ανάπτυξης & Προόδου Κυκλάδων, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλάδων και τον ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, με θέμα: Επιστροφή στην γη, Ανάγκη ή Ευκαιρία, ενώ η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου οργάνωσε τριήμερα ενημερωτικά σεμινάρια σε πολλά νησιά των Κυκλάδων με εισηγήτρια την Δρ Ε. Μαλούπα, όλο το διάστημα, μέχρι σήμερα. Σαν αποτέλεσμα όλων αυτών δημιουργήθηκαν ομάδες πρωτοβουλίας, έτοιμες για ανάληψη επιχειρηματικής δράσης, κυρίως στον χώρο των αρωματικών φυτών.
Το Επιμελητήριο Κυκλάδων, μετά την πληροφόρηση και την  κινητικότητα που επακολούθησε, επανέρχεται  πλέον, ως υποστηρικτική δομή της  επιχειρηματικότητας, για να «καλλιεργήσει» το μέλλον, και την τοπική ανάπτυξη στις Κυκλάδες, μέσω της στήριξης για την δημιουργία επιχειρηματικών σχημάτων.
Η εθνική μας ιδιοσυγκρασία  για επιλογή της τεχνικής «ΑΕΡΑ» στην επίτευξη στόχων, διαμόρφωσαν μια επικίνδυνη κατάσταση σε ένα εξόχως θετικό συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδος και των νησιών του Αιγαίου, όπως είναι η εμπορία των ελληνικών αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών.
Η Ελλάδα διαθέτει τρία κυρίως ισχυρότατα παγκόσμια συγκριτικά πλεονεκτήματα, την βιοποικιλότητα, τα μικροκλίματα και τον πολιτισμό. Επομένως επιχειρηματικές δραστηριότητες που σχετίζονται με αυτά έχουν καλύτερες δυνατότητες επιτυχίας.
Η Ελλάδα έχει 1600 περίπου ενδημικά και αυτόχθονα  φυτά, Τρίτη παγκοσμίως σε πλούτο φυτών, ενώ στην γειτονική Βουλγαρία  συναντάμε μόνο 125, στην Αλβανία 24 και  στην Γερμανία, που την «ξέπλυναν» οι παγετώνες, μόνο 14.
Στην Ελλάδα το 75% των εδαφών είναι πάνω από 650 μέτρα υψόμετρο και ταυτόχρονα έχει 15.800 χιλιόμετρα ακτογραμμής στα 132.000 τχ, που δημιουργούν εξαιρετική ποικιλία μικροκλιμάτων, ,ιδανικά για ποικιλία αγροτικών προϊόντων και για τουρισμό.
Η Ελλάδα είναι  ο δεύτερος ζωντανός πολιτισμός, μετά την Κίνα. Με τα ίδια γράμματα (όχι  τα greeklish) και τις ίδιες λέξεις εκφράζονται τα νοήματα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα, και αυτό την κάνει μοναδική.
Όλα τα παραπάνω βρίσκουν πάρα πολύ καλή εφαρμογή στα Αρωματικά & Φαρμακευτικά Φυτά-ΑΦΦ, ιδιαίτερα σε περιοχές που δεν έχουν μεγάλες διαθέσιμες εκτάσεις για εκτατικές καλλιέργειες, όπως τα νησιά του Αιγαίου. Τα κυριότερα προβλήματα εστιάζονται στην διαθεσιμότητα κατάλληλου αυτόχθονου πολλαπλασιαστικού υλικού, στα πρωτόκολλα καλλιεργειών για επίτευξη συγκεκριμένων χαρακτηριστικών και στην δημιουργία brand name «Ελληνικά ΑΦΦ». Και για αυτό δημιουργήθηκε η Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος-ΕΑΦΦΕ (infoeaffe@gmail.com, 6973511977)
Την Τετάρτη, 20 Νοε 2013, στις 17.00, στα γραφεία του Επιμελητηρίου στα νησιά Πάρος, Νάξος, Μύκονος, Σαντορίνη, Μήλος, Τήνος, Άνδρος, Αμοργός και Σύρος μπορούν να συμμετέχουν όλοι με αντικείμενο την ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων για τις Βιολογικές καλλιέργειες και τα Αρωματικά Φυτά, με θέμα: Οι «σπόροι» που φυτεύτηκαν & προτάσεις για να «καλλιεργήσουμε» το μέλλον. Πληρ. 22810 83659 & 22810 82346

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Ξάνθη: Πάνω από 2.500 πρόβατα θανατώθηκαν λόγω ευλογιάς

Σε πλήρη έξαρση βρίσκεται πλέον η εξάπλωση της νόσου της ευλογιάς των προβάτων και στους τρεις νομούς της Θράκης, καθώς μετά τον Έβρο και την Ξάνθη ο ιός έκανε και επισήμως την παρουσία του στην Κομοτηνή.

Όπως διαβάζουμε στο ThrakiToday, οι κτηνοτρόφοι έχουν τεθεί σε καραντίνα ενώ οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες λαβωμένες από προσωπικό και υλικοτεχνικής υποστήριξη επιχειρούν να περιορίσουν την εξάπλωση της νόσου.


Βρέθηκαν νεκρά μολυσμένα πρόβατα

Στην Ξάνθη ο αριθμός των προβάτων που μέχρι στιγμής έχουν θανατωθεί ανέρχεται σε 2.565 σε συνολικά έξι οικισμούς, την Εξοχή, τον Κοσσό, τη Διομήδεια, το Άβατο, τα Άβδηρα και τη Μάνδρα. Στο Άβατο και τον Κοσσό μολυσμένα πρόβατα εντοπίστηκαν σε δύο κτηνοτροφικές μονάδες, ενώ στις υπόλοιπες περιοχές σε μια.

Το περασμένο Σάββατο εντοπίστηκαν πέντε νεκρά πρόβατα μέσα σε κανάλι στην είσοδο του Δεκάρχου, τα οποία ωστόσο όπως αποδείχθηκε μετά και τον εργαστηριακό έλεγχο στον οποίο υποβλήθηκαν, είχαν μολυνθεί από τον ιό της ευλογιάς και προφανώς οι ιδιοκτήτες τους, προχώρησαν μόνοι τους στη θανάτωσή τους και μετέπειτα στην απομάκρυνση τους από τις κτηνοτροφικές τους μονάδες, λειτουργώντας απερίσκεπτα και θεωρώντας ενδεχόμενα πως έτσι θα γλιτώσουν από τη νόσο.

"Τα πρόβατα δεν είχαν την ειδική σήμανση πάνω τους ώστε να προσδιοριστεί η ταυτότητα των ιδιοκτητών τους» εξηγεί ο προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας Ξάνθης κ. Κώστας Γκαζινός, τονίζοντας πως «είχαμε άλλα δύο περιστατικά όπου βρέθηκαν σφαγιασμένα και πεταμένα πρόβατα. Το ένα σε μια περιοχή στη Διομήδεια όπου βρέθηκαν περίπου 20 πρόβατα σε αποσύνθεση μέσα σε κανάλι, και πάλι χωρίς σήμανση και δεν κατέστη εφικτό να προσδιοριστεί το εάν είχαν προσβληθεί από τη νόσο. Το άλλο στην περιοχή της Λεύκης όπου και εκεί είχαμε μέσα σε κανάλι άλλα 20 περίπου πρόβατα σε αποσύνθεση χωρίς σήμανση και χωρίς να ξέρουμε εάν είχαν προσβληθεί από την νόσο. Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο το κανάλι κατέληγε σε μια κτηνοτροφική μονάδα η οποία τελικά επλήγη από τη νόσο. Εάν δηλαδή αυτά τα πρόβατα ήταν μολυσμένα τότε πολύ πιθανό να ευθύνονται για αυτή την τραγική εξέλιξη".

Τα περιστατικά αυτά είναι σε γνώση της Εισαγγελίας Ξάνθης, ενώ σχετικώς έχει ενημερωθεί και ο πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Κώστας Ζαφειριάδης, ο οποίος αναφέρει πως "οι συνάδελφοι φοβούνται ότι εάν αποκαλύψουν το κρούσμα θα τους σφάξουν όλο το κοπάδι. Ωστόσο έστω και ένα κρούσμα να εμφανιστεί μοιραία θα νοσήσει όλο τους το κοπάδι και αυτό πρέπει να το καταλάβουν. Είναι κουταμάρα αυτό και μολύνουν και άλλους που δεν φταίνε σε τίποτα". Μάλιστα ο ίδιος απευθύνει για ακόμη μια φορά έκκληση στους κτηνοτρόφους να τηρούν τους περιοριστικούς όρους που έχει επιβάλει η Κτηνιατρική Υπηρεσία και να ενημερώνουν αμέσως μόλις εντοπίσουν κάποιο ύποπτο σύμπτωμα στα πρόβατά τους.

"Λαβωμένες" οι Υπηρεσίες

Οι ιδιαίτερα γρήγοροι ρυθμοί εξάπλωσης της νόσου έφεραν στην επιφάνεια το πρόβλημα της υποστελέχωσής των αρμόδιων υπηρεσιών, με τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες να παρουσιάζουν σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό αλλά και σε υποδομές και τους υπαλλήλους να υπερβάλουν εαυτούς.
"Υπάρχει αποσύνθεση και στις Υπηρεσίες μας. Για να καταλάβετε πολλές από τις μετακινήσεις μας ή τις επικοινωνίες που έχουμε με τους κτηνοτρόφους τις πληρώνουμε ακόμη και από την τσέπη μας" λέει ο κ. Γκαζινός, τονίζοντας πως "πλέον μιλάμε για πάμπολλες ώρες υπερωριακής απασχόλησης".

Έφεραν τη νόσο για να αποζημιωθούν;


Ήδη από τις πρώτες ημέρες εμφάνισης της νόσου των προβάτων στην περιοχή της Ξάνθης ακούγεται εντόνως πως κάποιοι εκ των κτηνοτρόφων μετέφεραν παρανόμως μολυσμένα με τον ιό πρόβατα ώστε να μολυνθούν τα κοπάδια τους, να λάβουν στη συνέχεια αποζημιώσεις και να καλύψουν τυχόν οικονομικά ανοίγματα που είχαν.
"Ναι είναι κάτι που και εγώ το έχω ακούσει. Εάν κάποιοι είχαν οικονομικά προβλήματα και έφεραν τη νόσο για να πάρουν αποζημίωση τότε αυτό είναι χαζομάρα και οι ίδιοι τους στενόμυαλοι. Με 10.000 και 15.000 ευρώ αποζημίωση θα σωθούν;" τονίζει με νόημα ο κ. Ζαφειριάδης, σχολιάζοντας πως "εάν τόσα είχαν ανάγκη ας μας το έλεγαν να κάναμε έναν έρανο να τα μαζεύαμε τα λεφτά να τους τα δίναμε".

Όπως είναι γνωστό η νόσος αρχικά χτύπησε τον Έβρο, τον Βόρειο και στη συνέχεια και τον Νότιο και στη συνέχεια κρούσματα επιβεβαιώθηκαν στον κάμπο της Ξάνθης. Την Τετάρτη η νόσος εμφανίστηκε και στην Κομοτηνή, όπου θανατώθηκε μολυσμένη εκτροφή. "Ίσως η νόσος να είχε εμφανιστεί και στην Κομοτηνή ταυτόχρονα με την Ξάνθη αλλά να το είχαν κρύψει" λέει ο κ. Ζαφειριάδης, εξηγώντας πως "τα αιγοπρόβατα που βρέθηκαν θετικά στον ιό φαίνεται πως έχουν προσβληθεί απ’ αυτόν πάνω, κάτω την ίδια περίοδο με τα δικά μας στην Ξάνθη".

Προς το παρόν τόσο οι αποζημιώσεις όσο και η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης των 10 ευρώ στους κτηνοτρόφους της Θράκης φαίνεται πως θα καθυστερήσει αρκετά, ενώ παραμένει άγνωστο το ποια θα είναι η εξέλιξη της νόσου στην περιοχή. Κτηνοτρόφοι αλλά και η αξιωματική αντιπολίτευση στην Περιφέρεια ΑΜΘ, ρίχνουν ευθύνες στη διοίκηση της Περιφέρειας, διακρίνοντας πως αυτή δεν έδρασε άμεσα και δεν έλαβε όλα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της νόσου όταν πρωτοεμφανίστηκε στον Έβρο.

Ανάσα για τους αγρότες και κατόχους γεωτρήσεων

Ανάσα για τους αγρότες και κατόχους γεωτρήσεων που αντιμετώπιζαν προβλήματα στην έκδοση άδειας για χρήση νερού δίνεται μετά την παρέμβαση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ κ. Κεδίκογλου Σίμου και χάρη σε συντονισμένες ενέργειες, που είχαν ως αποτέλεσμα την έκδοση διευκρινιστικής εγκυκλίου αναφορικά με τις διαδικασίες, τους όρους και τις προϋποθέσεις για χορήγηση αδειών για υφιστάμενα δικαιώματα χρήσης νερού από αρδευτικές γεωτρήσεις-πηγάδια.
Οι ενδιαφερόμενοι που είχαν καταθέσει αιτήσεις και εκκρεμούσαν, μπορούν πλέον να πάρουν άδεια εκμετάλλευσης.

Συγκεκριμένα, μετά την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων όλες οι πρότερες αποφάσεις περιοριστικών και άλλων μέτρων στη χρήση υδάτων και την εκτέλεση έργων αξιοποίησής τους δεν έχουν λόγο ισχύος και οι άδειες συνεχίζουν να εκδίδονται σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία.

Καλές πρακτικές Γεωπληροφορικής grisi+

Η «ΓεωΠληροφορική, θεμέλιος λίθος για την ελκυστικότητα των αγροτικών περιοχών», θα παρουσιασθεί στις 22 Νοε 2013, στις 16.00, στην Θεσσαλονίκη, μέσα στην έκθεση Polis, στο συνεδριακό κέντρο Ν. ΓΕΡΜΑΝΟΣ, αίθουσα C.

Ο κ. Χρήστος Αραμπατζής, πρόεδρος της Τοπικής Πρωτοβουλίας Απασχόλησης & Επιχειρηματικότητας Σιντικής-Ηράκλειας-ΤΠΑΕΣΗ (2310 228833) εκτιμά ότι ο σχεδιασμός της αγροτικής ανάπτυξης στους Δήμους και τις περιφέρειες θα βρει έναν εξαίρετο συμπαραστάτη με την εφαρμογή συστημάτων γεωπληροφορικής.

Ο κ. Άλκης Καλλιατζίδης, υπεύθυνος του έργου GRISI+ (Geomatics Rural Information Society Initiative, http://el.grisiplus.eu/) είναι διαθέσιμος για να παρουσιάσει τις καλές πρακτικές από τα 11 κράτη που συμμετείχαν για να αξιοποιηθεί καλύτερα η γεωπληροφορική στις καθημερινές επιλογές του αγρότη.

Ο κ. Άδωνις Κοντός, από την marathondata, θα εξηγήσει την λειτουργία των γεωγραφικών συστημάτων πληροφοριών-GIS, όπως εφαρμόζονται στην Ελλάδα.

Η Γεω-πληροφορική αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο για την αγροτική ανάπτυξη. Σχεδόν το 80% των υφισταμένων στοιχείων, έχει μια συντεταγμένη γεωγραφική θέση και μπορεί να χαρτογραφηθεί. Αυτό σημαίνει ότι οι πληροφορίες είναι διαθέσιμες σε δια-δραστικούς χάρτες στο διαδίκτυο. Η Γεω-πληροφορική είναι ένας τρόπος συγκέντρωσης και ανάλυσης δεδομένων για την υποστήριξη αποφάσεων.

Ανάμεσα στις καλές  πρακτικές που εξετάστηκαν επισημαίνουμε:

Στην Gers (Πυρηναία) το τοπικό Επιμελητήριο δημιούργησε το «SOHO SOLO» το οποίο παρέχει τη δυνατότητα της τηλεργασίας και υποστηρίζει τις πολιτικές φιλοξενίας σε αγροτικές περιοχές δίνοντας απαντήσεις σε θέματα, όπως: πώς να προσελκύσεις νέους κατοίκους, πώς να παρακινήσεις τουρίστες και πώς να υποστηρίξεις αγροτικούς δήμους να εφαρμόζουν πρακτικές φιλοξενίας.

Το GEOWINE (Γαλλία) προωθεί το τοπικό κρασί χάρη στη γεωγραφική ιχνηλασιμότητα και την πιστοποίηση του κάθε μπουκαλιού. Χάρη στο GEOWINE οι καταναλωτές μπορούν να πάρουν πληροφορίες σχετικά με τη γεωγραφική προέλευση και παραγωγή των μπουκαλιών κρασιού που αγοράζουν, σε οθόνες «έξυπνων κινητών» (smartphones) και tablets.
Το ενημερωτικό εργαλείο Lursoft (Λετονία) παρέχει στις τοπικές κυβερνήσεις στατιστικές πληροφορίες που είναι αναγκαίες για τον επιχειρηματικό σχεδιασμό, σύμφωνα με τις περιοχές που άλλαξαν μετά την εδαφική αναδιάταξη των Δήμων.
Στην Λετονία η κοινοπραξία InnoLaSME χαρτογράφησε και συνόψισε φορείς υποστήριξης της καινοτομίας με στόχους: Παροχή πληροφοριών σχετικά με το σύστημα υποστήριξης της καινοτομίας και παροχή συστάσεων σχετικά με τις αναγκαίες βελτιώσεις σε φορείς χάραξης πολιτικής για την καινοτομία.
Ο Οργανισμός Παραγωγών Οπωροκηπευτικών, στην επαρχία Λάρνακας (Κύπρος) συγκεντρώνει τα στοιχεία παραγωγής όλων των αγροτών που ζουν στην περιοχή και οργανώνει την διακίνησή των οπωροκηπευτικών.
H Περιφέρεια Žatec (Τσεχία), γνωστή για τον λυκίσκο, αξιοποιεί την γεωπληροφορική για: την αναζωογόνηση του ιστορικού πυρήνα της Saaz, την υποστήριξη ανάπτυξης σύγχρονων επιχειρηματικών στοιχείων τουρισμού, την υποδομή τουριστικών υπηρεσιών, την διαχείριση-αύξηση των επισκεπτών.

Την Παρασκευή, 22 Νοε 2013, στις 16.00, στην αίθουσα C, στο συνεδριακό Ν. Γερμανός, μέσα στην έκθεση POLIS στην Θεσσαλονίκη θα παρουσιασθεί «Η γεω-πληροφορική, θεμέλιος λίθος για την ελκυστικότητα των αγροτικών περιοχών», με σκοπό την αξιοποίηση για να προσελκύσουν νέους κατοίκους και να προωθήσουν τα τοπικώς παραγόμενα υλικά και άυλα προϊόντα, μέσα από τις διαθέσιμες τεχνικές και τις εμπειρίες των συμμετεχόντων στο έργο grisi+.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...