Σάββατο 3 Αυγούστου 2013

Έκθεση αγροτικών προϊόντων στην Καλαμάτα

Με στόχο την προβολή και προώθηση των τοπικών αγροτικών προϊόντων της Μεσσηνίας, διοργανώνεται για δεύτερη χρονιά από τον δήμο Καλαμάτας, η έκθεση «Άρτος- Οίνος- Έλαιον 2013», στο δημοτικό πάρκο Σιδηροδρόμων, την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου και συγκεκριμένα, από 24 Αυγούστου έως 1η Σεπτεμβρίου.

Στην έκθεση, που θα πλαισιωθεί από πολιτιστικές εκδηλώσεις, Μεσσήνιοι παραγωγοί, μεταποιητές και έμποροι αγροτικών και τοπικών προϊόντων, θα παρουσιάζουν τα προϊόντα παραγωγής τους και οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να προμηθευτούν γνήσια μεσσηνιακά προϊόντα εξαιρετικής ποιότητας από τους ίδιους τους παραγωγούς.

Κίνδυνος αφανισμού για τα ελληνικά αρωματικά φυτά

Η εντατική συγκομιδή φυτών, όπως το δίκταμο η μαντζουράνα και το τσάι του βουνού, βάζει σε κίνδυνο την ύπαρξή τους στα ελληνικά βουνά
Σε είδος εν ανεπαρκεία έχουν μετατραπεί θεραπευτικά και αρωματικά φυτά της ελληνικής χλωρίδας. Η εντατική συγκομιδή τους με σκοπό το εμπόριο στην Ελλάδα και στο εξωτερικό έχει οδηγήσει στην αποψίλωση ολόκληρων περιοχών στα βουνά της Κρήτης, της Πελοποννήσου, της Ηπείρου, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας.

Οι αρμόδιες διοικητικές υπηρεσίες αρχίζουν και παίρνουν μέτρα για την προστασία τους. Σ' αυτές τις περιπτώσεις βαριές είναι οι συνέπειες για τους παραβάτες. Τα αυστηρά πρόστιμα και οι ποινές φυλάκισης συνοδεύονται με κατάσχεση των φορτίων τους, των αυτοκινήτων και των εργαλείων τους, όπως συμβαίνει με τους λαθροθήρες και τους λαθραλιείς.

Στην κατάσχεση 180 κιλών παράνομα συλλεγμένου τσαγιού Ταϋγέτου έχει προχωρήσει το Δασαρχείο Καλαμάτας. Στην Κρήτη η απαγόρευση ισχύει μέχρι το 2018. Με τη διάταξη που εκδόθηκε, διώκονται:

Η εκρίζωση ή η ολοκληρωτική αποκοπή των βλαστών κάθε είδους αρωματικού, φαρμακευτικού, μελισσοκομικού, ανθοκομικού και διακοσμητικού φυτού, δενδρυλλίου, θάμνου, φρυγάνου.

Η συλλογή για εμπορία μαλοτήρας, μαντζουράνας, φασκόμηλου και ρίγανης σε όλες τις περιοχές που είναι ενταγμένες στο δίκτυο ΝΑΤΟΥΡΑ.

Ολα αυτά τα είδη δεν επιτρέπεται ούτε να εξαχθούν ούτε να μεταφερθούν προς μεταφύτευση στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό. Η συλλογή τους επιτρέπεται μόνο για ατομική χρήση, σε ποσότητα που δεν είναι μεγαλύτερη των πεντακοσίων γραμμαρίων.

Δίκταμο 
Η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Δασών Χανίων, Πολύμνια Σκλαβάκη, υπογραμμίζει την ανάγκη ελέγχου της συλλογής των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών του νησιού, «λόγω του αυξημένου ενδιαφέροντος των πολιτών για δευτερεύουσες καρπώσεις με σκοπό την εμπορία τους αλλά και για την ικανοποίηση των ατομικών αναγκών των πολιτών στα ανωτέρω φυτικά είδη, με γνώμονα την προστασία τους και τη διατήρηση της βιοποικιλότητας».
Η μαλοτήρα, όπως αναφέρεται από ερευνητές, έχει αρχίσει τα τελευταία χρόνια έτσι κι αλλιώς να εξαφανίζεται, εξαιτίας της μαζικής συλλογής και της υπερβόσκησης. Το πρόβλημα οξύνθηκε όταν Γερμανοί ερευνητές εντόπισαν σε τρία ελληνικά τσάγια του βουνού της οικογένειας sideritis (ανάμεσά τους και στη μαλοτήρα sideritis syriaca) κάποια συστατικά που έχουν εντυπωσιακά αποτελέσματα στη θεραπεία της άνοιας και την ενίσχυση της μνήμης.
Μαντζουράνα
Μαντζουράνα
Ακολούθησε? φρενίτιδα για τη συλλογή της από Ελληνες αλλά και από αλλοδαπούς που βρίσκονται στην Κρήτη και τώρα είναι είδος προς εξαφάνιση! Από τον μεν Ψηλορείτη έχει σχεδόν εξαφανιστεί, από τα Λευκά Ορη έχει μείνει το 10% των πληθυσμών που υπήρχαν πριν από μια γενιά.
Μάλιστα, τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με το μέλλον της μαλοτήρας κρούει ο διδάκτωρ Γεωπονίας Κώστας Οικονομάκης. Τα φυτά μας, τόνισε, απειλούνται με αφανισμό ενώ οι Γερμανοί προσπαθούν να κάνουν καλλιέργειες εκτός Ελλάδος. «Στα βουνά της Κρήτης υπάρχουν 1.800 συνολικά είδη φυτών, από τα οποία τα 200 φύονται αποκλειστικά στην Κρήτη και δεν υπάρχουν πουθενά στον κόσμο και που συνεχώς αφανίζονται» δήλωσαν στο «Εθνος» ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης Μωυσής Μυλωνάς και ο βοτανολόγος Μ. Αβραμάκης.

Μ. Μυλωνάς: Στα βουνά της Κρήτης υπάρχουν 1.800 είδη φυτών
Οι ίδιοι τόνισαν ότι καλώς εκδόθηκε η απαγόρευση, αλλά εξέφρασαν τον προβληματισμό τους για την εφαρμογή του μέτρου όσον αφορά τους ελέγχους, την επιτήρηση. «Η καλύτερη λύση θα ήταν να δοθούν κίνητρα στους αγρότες να γίνουν συγκροτημένες καλλιέργειες των αρωματικών φυτών του νησιού και όχι να επιδοτούνται άλλες μη σημαντικές δραστηριότητες» είπαν χαρακτηριστικά οι δύο ερευνητές.

ΤΑΫΓΕΤΟΣ

Κατάσχεσαν 180 κιλά τσαγιού του βουνού
Τα 180 κιλά παράνομα μαζεμένου τσαγιού από τον Ταΰγετο, τον περασμένο Ιούνιο, ήταν η μεγαλύτερη ποσότητα που έχει κατασχεθεί. Την αποτελούσαν 2.000 ματσάκια. Οι πρωταγωνιστές της υπόθεσης είχαν στήσει σε δύσβατο σημείο του Ταϋγέτου ολόκληρο εργαστήριο για την επεξεργασία και τη συσκευασία του εμπορεύματός τους. Μέσα στα έλατα και τα πεύκα είχαν διαμορφώσει και ξηραντήριο.

Στη Μεσσηνία, επίσης, έχουν μηνυθεί δύο άτομα που μετέφεραν κατά περίπτωση 30 και 15 κιλά τσαγιού Ταϋγέτου. Σε άλλες δύο περιπτώσεις βρέθηκαν στο βουνό μεγάλες ποσότητες τοποθετημένες σε σακιά. Στο ορεινό Βραδέτο Ιωαννίνων θηροφύλακες συνέλαβαν τρεις Αλβανούς, που στην κατοχή τους είχαν 63 κιλά τσάι του βουνού. Ηταν συσκευασμένο σε 350 ματσάκια.

Στη Δωδεκάνησο απαγορευτική διάταξη έχει εκδώσει το Δασαρχείο. Αφορά αλισφακιά (φασκόμηλο), ρίγανη, κάππαρη, θυμάρι. Οι κάτοικοι μπορούν να μαζεύουν μόνο τις μικρές ποσότητες, που καλύπτουν τη δική τους χρήση.

Στο Αγρίνιο, η Διεύθυνση Δασών Αιτωλοακαρνανίας κρούει τον κώδωνα του κινδύνου: «Είναι πλέον ορατός ο κίνδυνος εξαφάνισης των ειδών του γένους Sideritis L (τσάι του βουνού) και του είδους Origanum Vulgure (ρίγανη) εξαιτίας της ανεξέλεγκτης συλλογής. Οφείλουμε να ευαισθητοποιηθούμε σε συμφωνία με τις βασικές αρχές της αειφορικής διαχείρισης των φυσικών πόρων».

Τη λήψη μέτρων συνιστούν και οι ειδικοί επιστήμονες. Η Στέλλα Κοκκίνη, καθηγήτρια Βοτανικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, τονίζει: «Η εντατικοποίηση των ελέγχων και όλες γενικά οι δράσεις που αποσκοπούν στη διατήρηση των γηγενών ποικιλιών είναι προς τη σωστή κατεύθυνση».

ΚΩΣΤΑΣ ΛΟΥΚΟΠΟΥΛΟΣ, ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΟΚΟΛΑΚΗΣ / ΕΘΝΟΣ

25η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου 12-19 Αυγούστου

Εκδηλώσεις & Φεστιβάλ - Εκδηλώσεις στο Ρέθυμνο


Πολιτιστικός Σύλλογος Γαράζου Κρήτης,Κίτρων Γεύσεις,25η Παγκρήτια Γιορτή Κίτρου 12-19 Αυγούστου.Πρόγραμμα Εκδηλώσεων 2013 

Δευτέρα 12 Αυγούστου 2013

• Παρουσίαση Έκθεσης Φωτογραφίας των ΕFIAP Μιχάλη Νικηφοράκη και AFIAP Γιώργη Παπαδάκη «Η λαογραφία της Κρήτης τον περασμένο αιώνα» με τη συμμετοχή των παιδιών της Θεατρικής Ομάδας Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου, του Θεατρικού Εργαστηρίου "Άγιος Μάμας" και του Μουσικοχορευτικού Συλλόγου «Ξαθέρια».

Ώρα 20:00 στο Αμφιθέατρο του Γυμνασίου Γαράζου

• Εσπερίδα με θέμα «Η συμβολή του Μυλοποτάμου στην Ένωση της Κρήτης με την Ελεύθερη Ελλάδα».
Ομιλητής : Φιλόλογος – Συγγραφέας Μιχάλης Τρούλης
Προβολή Ντοκιμαντέρ: ¨Κρήτη πορεία προς την Ένωση 1821-1913¨, παραγωγή Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Και Μελετών ¨ Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος¨

Ώρα 9.μ.μ. στην αυλή του Γυμνασίου

Η έκθεση «Η λαογραφία της Κρήτης τον περασμένο αιώνα» και η εσπερίδα «Η συμβολή του Μυλοποτάμου στην Ένωση της Κρήτης με την Ελεύθερη Ελλάδα» είναι ενταγμένες στο επίσημο πρόγραμμα του φεστιβάλ «Ταλλαία 2103» του Δήμου Μυλοποτάμου και συνδιοργανώνονται με την Περιφέρεια Κρήτης - Αντιπεριφέρεια Ρεθύμνου στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 100 χρόνια από την ένωση της Κρήτης με την ελεύθερη Ελλάδα. Τελούν υπό την αιγίδα του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών Και Μελετών ¨ Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος¨.

Τρίτη 13 Αυγούστου 2013

• Ώρα 7μ.μ. Παιδικό πάρτι με κλόουν, μουσική, χορό, παιχνίδι, μπαλονοκατασκευές, πολλές εκπλήξεις και δρώμενα για τους μικρούς μας φίλους με την ανιματέρ «Τσαφ – Τσούφ Σερενάτα»!

• Ώρα: 9μ.μ. Παιδική Παράσταση για όλες τις ηλικίες! Ο Θεατρικός Περίπλους και η παρέα του θωμά Καντιφέ παρουσιάζουν το παραδοσιακό Κρητικό Παραμύθι «Η Καλοκυρά»!

Παρασκευή 16, Σάββατο 17, Κυριακή 18 Αυγούστου 2013

Θέατρο: Αλ. Σακελάριου «Η Θεία από το Σικάγο»
Από την Θεατρική Ομάδα Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου
Σκηνοθεσία : Γιώργος Πολίτης
Ώρα 9 μ.μ. Είσοδος Ελεύθερη

Δευτέρα 19 Αυγούστου 2013

«Κίτρων Γεύσεις»
Βραδιά γευσιγνωσίας με τα εδέσματα, τα γλυκά και τα ποτά που θα παρασκευάζονται επί τόπου από πρωτότυπες συνταγές με βάση το κίτρο από τους σεφ της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης και την «Ομάδα Γαστρονομίας» του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου.
Κοπή γιγαντιαίας Κιτρόπιτας!

ΠΑΡΑΛΛΗΛΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ
Καθόλη τη διάρκεια των εκδηλώσεων θα παρουσιάζονται:
• Έκθεση κεραμικής του Μάρκου Μαρινάκη
• Έκθεση με χειροποίητες, πρωτότυπες δημιουργίες της Εμμανουέλλας Ρουκούνη
• Έκθεση διακοσμητικών αντικειμένων με την τεχνική De Coupage της Βιβής Στυλιανάκη
• Έκθεση χειροποίητου κοσμήματος από την Δήμητρα Μανοσογιωργάκη
• Μπαζάρ βιβλίου για την ενίσχυση της προσπάθειας δημιουργίας της δανειστικής βιβλιοθήκης του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου

Ώρα λειτουργίας εκθέσεων 6μ.μ. - 9 μ.μ.


ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΑΡΑΖΟΥ
ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΥΝ: ΕΝΩΣΗ ΚΙΤΡΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΛΕΣΧΗ ΑΡΧΙΜΑΓΕΙΡΩΝ ΚΡΗΤΗΣ
ΥΠΟ ΤΗΝ ΑΙΓΙΔΑ:
• ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΚΡΗΤΗΣ-ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΕΝΟΤΗΤΑ ΡΕΘΥΜΝΟΥ
• ΔΗΜΟΥ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ
• ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Οι εκδηλώσεις της 25ης Παγκρήτιας Γιορτής Κίτρου αφιερώνονται στην μνήμη του πρώτου Προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Γαράζου Νίκου Σκουραδάκη και στη μνήμη του Γιώργη Ν. Δαφνομήλη Ιατρού και Γιάννη Δ. Μαρκάκη που έφυγαν πρόωρα από κοντά μας. Θα τους θυμόμαστε και θα τους τιμούμε πάντα.

rethymnoguide.gr

Καλαμάτα: Ενημερωτική εκδήλωση από την "Αγροδιατροφική"

Ενημερωτική εκδήλωση με θέμα τη σύσταση της αστικής μη κερδοσκοπικής (Α.Μ.Κ) εταιρείας υπό την επωνυμία "Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Πελοποννήσου", οργανώνει η Περιφερειακή Ενότητα Μεσσηνίας μεθαύριο Δευτέρα στις 11 το πρωί, στο αμφιθέατρο “Αλέξανδρος Κουμουνδούρος".

Για την ίδρυση τέτοιας εταιρείας, σύμφωνα με το νόμο 4015/2011, άρθρο 9, μπορεί να συμπράττουν: α) Η Περιφέρεια και οι Δήμοι της Περιφέρειας. β) Οι συλλογικές αγροτικές οργανώσεις της Περιφέρειας. γ) Φορείς της βιομηχανίας, του εμπορίου, του τουρισμού, της εστίασης και των καταναλωτών (νομικά και φυσικά πρόσωπα), που δραστηριοποιούνται στην Περιφέρεια και στο χώρο των διατροφικών αγροτικών προϊόντων. δ) Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα και Ερευνητικά Κέντρα, τα οποία εδρεύουν στην Περιφέρεια ή δραστηριοποιούνται σε γνωστικά και ερευνητικά πεδία σχετικά με το σχετικό κάθε φορά “καλάθι της Περιφέρειας.
Η εκδήλωση έχει σκοπό την ενημέρωση των ενδιαφερομένων, προκειμένου να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να οριστικοποιηθούν οι τελικοί συμμετέχοντες -συμπράττοντες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Π.Ε. Μεσσηνίας, «το βασικό αντικείμενο της Αγροδιατροφικής Σύμπραξης συνίσταται στην προβολή, προώθηση κι ανάδειξη των αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Πελοποννήσου με σύγχρονες και καινοτόμες μεθόδους. Στόχος της Σύμπραξης είναι: Η αποτελεσματική συσχέτιση της πρωτογενούς αγροτικής παραγωγής με τη δευτερογενή (μεταποίηση - τυποποίηση) αποτελεί βασική προϋπόθεση για τη δημιουργία ποιοτικών προϊόντων υψηλής προστιθέμενης αξίας. Η ενίσχυση της εμπορευσιμότητας κι ανταγωνιστικότητας των τοπικών προϊόντων στις εγχώριες και διεθνείς αγορές. Η δικτύωση με τις αγορές αυτές είναι βασική παράμετρος για την επίτευξη των στόχων της Σύμπραξης και αποτελεί το δεύτερο σημαντικό πλαίσιο δράσης της. Η ενσωμάτωση επομένως σε αυτήν φορέων του εμπορίου, της εστίασης και του τουρισμού καθορίζει ένα από κοινού, επωφελές πεδίο δράσης. Η σύσταση της εταιρείας "Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περιφέρειας Πελοποννήσου" αποτελεί το επόμενο βήμα, μετά τη συμφωνία για τα προϊόντα που θα περιλαμβάνονται στο καλάθι των προϊόντων της Περιφέρειας».

eleftheriaonline.gr

Παράταση καταγραφής όλων των αγροτών που έχουν ψεκαστικά

Θετική  ανταπόκριση είχε η παρέμβαση  του Αντιπεριφερειάρχη της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας   κ.Βουρδάνου Δημητρίου προς το  Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την καταγραφή του επαγγελματικού εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων.

   Σε επιστολή του  ο Αντιπεριφερειάρχης Στερεάς  Ελλάδας προς τον κ.Υπουργό  ανέφερε ότι  η προσέλευση  των αγροτών δεν ήταν η αναμενόμενη,  και ζητούσε την παράταση προθεσμίας καταγραφής επαγγελματικού εξοπλισμού εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων-ψεκαστικών από τους ιδιοκτήτες-κατόχους που έληγε την 31/5/2013, ώστε με αυτόν το τρόπο να δοθεί η δυνατότητα και ο απαραίτητος χρόνος στους αγρότες που έχουν καθυστερήσει, να προσέλθουν και να τα καταγράψουν.

   Το Υπουργείο Αγροτικής  Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντώντας στον  Αντιπεριφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας αλλά και σε όλες τις Περιφέρειες του Κράτους μας ενημέρωσε ότι η καταγραφή συνεχίζεται να υλοποιείται και πέραν της 31ης Μαϊου 2013, ημερομηνία που είχε αρχικά ορισθεί ως καταληκτική.

   Ενημερώνουμε λοιπόν  και καλούμε τους κατόχους  ψεκαστικών να προσέλθουν εντός  ευλόγου χρονικού διαστήματος  στις αρμόδιες υπηρεσίες της  Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας και συγκεκριμένα στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής της κάθε Περιφερειακής Ενότητας, προκειμένου να υλοποιήσουν την διαδικασία της καταγραφής.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...