Τρίτη 7 Ιανουαρίου 2014

Τροπολογία Μ.Κεφαλογιάννη για τους Γεωπόνους Τεχνολογικής Εκπαίδευσης

Που έχουν αποφοιτήσει από Τμήματα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής των Τ.Ε.Ι.


Την παρακάτω τροπολογία κατέθεσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Ηρακλείου Μανώλης Κεφαλογιάννης στην  Βουλή των Ελλήνων στο σχέδιο νόμου  « Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»

ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑΣ                                      
Στο σχέδιο νόμου  « Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της ενωσιακής και εθνικής νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων»
ΑΙΤΙΟΛΟΓΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ
 Οι Γεωπόνοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Γεωπόνοι Τ.Ε.) που έχουν αποφοιτήσει από Τμήματα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) των Τ.Ε.Ι. δεν μπορούν να ασκήσουν τα επαγγελματικά δικαιώματα των σχολών τους και καταγγέλλουν το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης (ΥΠΑΑΤ) για εξυπηρέτηση συντεχνιακών συμφερόντων.
Τα Π.Σ.Ε. δημιουργήθηκαν με το Ν. 2752/1999 με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, Πανεπιστήμια και Τ.Ε.Ι., με σκοπό να συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη της χώρας.
Την στιγμή που το Δημόσιο αναγνωρίζει και προσλαμβάνει αποφοίτους ΠΣΕ ως Γεωπόνους ΤΕ και η ισότιμη συμμετοχή τους προβλέπεται σε κάθε προκήρυξη του ΑΣΕΠ (συν. 1 )το ΥΠΑΑΤ αρνείται πεισματικά να τροποποιήσει Υπουργικές Αποφάσεις και να συμπεριλάβει τους απόφοιτους Π.Σ.Ε. στους επιστήμονες που μπορούν να πάρουν άδεια εμπορίας Λιπασμάτων, Πολ/κου Υλικού, Γεωργικών Φαρμάκων και άδεια Καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους.
Τα εύλογα αλλά αναπάντητα ερωτήματα που δημιουργούνται είναι:
1.Είναι ισότιμοι οι τίτλοι σπουδών των ΠΣΕ με αυτούς των συμβατικών τμημάτων ΤΕΙ; αν ναι σε τι εξυπηρετούν οι επιλεκτικοί περιορισμοί στους αποφοίτους ΠΣΕ; σε αντίθετη περίπτωση γιατί το Υπουργείο Παιδείας το 2007 βεβαιώνει για το αντίθετο;
2.Πως είναι δυνατόν να προσλαμβάνει το ΥΠΑΑΤ Γεωπόνους Τ.Ε. απόφοιτους ΠΣΕ και να τους αξιοποιεί ως επιστήμονες Τεχνολογικής Εκπαίδευσης στην Κεντρική και στις αποκεντρωμένες Υπηρεσίες μέσω ΑΣΕΠ αλλά να μην τους αναγνωρίζει την δυνατότητα να ασκούν τα ίδια καθήκοντα ως υπεύθυνοι επιστήμονες στον ιδιωτικό τομέα;
>3.Ισχύει η άποψη ότι η πρόσβαση στην Ανώτατη Εκπαίδευση βάση μη ακαδημαϊκών κριτηρίων (πανελλαδικών εισαγωγικών εξετάσεων) όπως γίνεται για το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και τα Π.Σ.Ε. συνιστά παράβαση της αρχής της ισότητας; Και αν ναι γιατί δεν εφαρμόζεται σε όλους (Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο) αλλά μόνο στους αποφοίτους Π.Σ.Ε.;
>4.Εφαρμόζεται από το ΥΠΑΑΤ η γνωμοδότηση 198/2007 του Ν.Σ.Κ. στους γεωπόνους που έχουν εισαχθεί σε πανεπιστήμια της αλλοδαπής (Ιταλία, Βουλγαρία, Ρουμανία και αλλού) χωρίς εισαγωγικές εξετάσεις με επίτευξη ορισμένης βαθμολογίας παραβιάζοντας την αρχής της ισότητας; Αν όχι,  έχει κάνει το ΥΠΑΑΤ παρόμοιο ερώτημα στο ΝΣΚ για τους γεωπόνους αποφοίτους πανεπιστημίων της αλλοδαπής και τους αποφοίτους του Ανοικτού Πανεπιστήμιου
>                                                                       ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ
Στο Σχέδιο Νόμου: "Διοικητικά μέτρα, διαδικασίες και κυρώσεις στην εφαρμογή της Ενωσιακής και Εθνικής Νομοθεσίας στους τομείς των τροφίμων, των ζωοτροφών και της υγείας και προστασίας των ζώων και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του ΥΠΑΑΤ" προστίθεται άρθρο ως εξής:]
                                                                           Αρθρο...
« Οι Γεωπόνοι Τεχνολογικής Εκπαίδευσης (Γεωπόνοι Τ.Ε.) που έχουν αποφοιτήσει από Τμήματα Προγραμμάτων Σπουδών Επιλογής (Π.Σ.Ε.) των Τ.Ε.Ι. Οι απόφοιτοι Π.Σ.Ε. δύνανται   να πάρουν άδεια εμπορίας Λιπασμάτων, Πολ/κου Υλικού, Γεωργικών Φαρμάκων και άδεια Καταπολέμησης εντόμων και τρωκτικών σε κατοικημένους χώρους και να εγγραφούν στα αντίστοιχα μητρώα»
Αθήνα 7/1/2014
Ο ΠΡΟΤΕΙΝΩΝ
Μανώλης Κ. Κεφαλογιαννης
Βουλευτής Ηρακλείου

Θα δανειστούν ή θα αγοράσουν λάδι εκατοντάδες παραγωγοί!

Την χειρότερη ελαιοκομικά χρονιά της βιώνει και η Βιάννος με τους παραγωγούς που αποκλειστικά ασχολούνται με την καλλιέργεια της ελιάς να βρίσκονται σε απόγνωση καθώς η φετινή μειωμένη , έως και ανύπαρκτη σε πολλές περιπτώσεις παραγωγή λαδιού ισοδυναμεί με οικονομική καταστροφή.


Μόνο από την Βιάννο η οικονομική απώλεια υπολογίζεται σε 3 εκατομμύρια ευρώ όπως δήλωσε στην εκπομπή "Κρήτη Σήμερα" της Κρήτη TV ο δήμαρχος Παύλος Μπαριτάκης εξηγώντας πως είναι πραγματικά απίστευτο αλλά στην περιοχή που φημίζεται για το εξαιρετικό της ελαιόλαδο , υπάρχουν φέτος παραγωγοί που για να καλύψουν τις ανάγκες των νοικοκυριών τους θα αναγκαστούν είτε να δανειστούν λάδι , είτε ακόμη και να αγοράσουν.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...