Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια αγροτών στο Δήμο Μινώα Πεδιάδας

Εκπαιδευτικά σεμινάρια που συνδυάζουν όχι μόνο τη θεωρία αλλά και την πράξη γύρω από θέματα που σχετίζονται με την καλλιέργεια της ελιάς, προγραμματίζει ο Δήμος Μινώα Πεδιάδας στις δημοτικές ενότητες Αρκαλοχωρίου, Καστελλίου και Θραψανού.
Τα σεμινάρια πραγματοποιούνται στα πλαίσια του σχεδιασμού της Δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδας για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα. Στην κατεύθυνση αυτή η συνεχής επιμόρφωση και η παροχή εφοδίων με σύγχρονες γνώσεις και τεχνικές αποτελεί καθοριστικό παράγοντα ανάπτυξης τόσο της ελαιοκαλλιέργειας, όσο και άλλων εξαρτώμενων αγροτικών δραστηριοτήτων στην περιοχή.
Συγκεκριμένα, τα διήμερα εκπαιδευτικά σεμινάρια θα πραγματοποιηθούν: 19 & 20 Ιανουαρίου 2012 στο Θραψανό, 23 & 24 Ιανουαρίου στο Καστέλλι, 25 & 26 Ιανουαρίου στο Αρκαλοχώρι. Στα σεμινάρια καλούνται να συμμετάσχουν τόσο οι νέοι αγρότες, όσο και οι παλαίμαχοι που θα μεταλαμπαδεύσουν την πολύτιμη εμπειρία τους και την αγάπη τους για την ελιά στις νεότερες γενιές.
Το πρόγραμμα των σεμιναρίων περιλαμβάνει:
1η Ημέρα (θεωρία)
- Η ιστορία της ελιάς, μέλλον & προοπτικές
- Καλλιεργητικές φροντίδες (φύτευση, όργωμα, κλάδεμα κλπ)
- Άρδευση - λίπανση
- Φυτοπροστασία (εχθροί & ασθένειες)
2η Ημέρα (θεωρία & πράξη)
- Συγκομιδή, ασφαλής αποθήκευση, εμπορία
- Βιολογική Καλλιέργεια - Ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιέργεια
- Μεταφορά σε αγρό της περιοχής για πρακτική εξάσκηση που περιλαμβάνει:
" Επίδειξη σωστού κλαδέματος
" Επίδειξη σωστής άρδευσης - λίπανσης
" Επίδειξη σωστού ψεκασμού

Οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να υποβάλλουν δηλώσεις συμμετοχής από τις 2 έως τις 13 Ιανουαρίου και εξής
1. στα δημοτικά καταστήματα:
- Καστελλίου, τηλ 28913 40115 (κα. Καλαϊτζάκη Βάσω)
- Αρκαλοχωρίου, τηλ 28913 40335 (κα. Χαλαμπαλάκη Μαρίνα)
- Θραψανού, τηλ. 28913 40405 (κα. Βασιλάκη Μαρία)
2. Στις τοπικές κοινότητες, στους προέδρους και τα μέλη των τοπικών συμβουλίων
3. Στους προέδρους των Αγροτικών Συνεταιρισμών και των Αγροτικών και Πολιτιστικών Συλλόγων
Σε όλους τους συμμετέχοντες θα διανεμηθεί δίπλωμα συμμετοχής.


neakriti.gr

Τα πρώτα συμβόλαια μίσθωσης δημόσιας αγροτικής γης

Η διανομή των πρώτων συμβολαίων μίσθωσης αγροτικής γης σε 11 δικαιούχους στην Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στην αίθουσα συσκέψεων Διοικητηρίου στην Ξάνθη, παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστα Σκανδαλίδη, του Αναπληρωτή Υπουργού Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Σωκράτη Ξυνίδη, του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Γιάννη Δριβελέγκα και του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης Άρη Γιαννακίδη.

Πρόκειται για 29 αγροτεμάχια έκτασης περίπου 180 στρεμμάτων δημόσιας αγροτικής γης και οι δικαιούχοι είναι νέοι άνεργοι και πτυχιούχοι γεωτεχνικών σχολών.

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Κώστας Σκανδαλίδης τόνισε την ανάγκη στροφής της Ελλάδας στην πρωτογενή παραγωγή ως απαραίτητη προϋπόθεση για να βγει η χώρα μας από την οικονομική κρίση λέγοντας χαρακτηριστικά πως «η διανομή δημόσιας γεωργικής και κτηνοτροφικής γης σε νέους αγρότες και πτυχιούχους στοχεύει ν’ αποτελέσει μια ουσιαστική διέξοδο απασχόλησης σε μια κρίσιμη οικονομικά περίοδο για νέους ανθρώπους».

Επισήμανε, επίσης, το μεγάλο ενδιαφέρον που παρουσιάζει το πρόγραμμα του ΥΠΑΑΤ σημειώνοντας ότι έως σήμερα έχουν γίνει 8 αναρτήσεις αγροτεμαχίων για 12 Περιφερειακές Ενότητες της χώρας. Έχουν υποβληθεί 2.300 αιτήσεις οι οποίες και αφορούν 1.100 αγροτεμάχια.

Τέλος, ο Κώστας Σκανδαλίδης, συνεχάρη την Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης που ενεργοποίησε το στελεχιακό της δυναμικό για να γίνουν οι απαραίτητοι έλεγχοι και να προχωρήσουν με επιτυχία τα πρώτα μισθωτήρια συμβόλαια.

Σύντομα θα προχωρήσουν οι ανάλογες διαδικασίες διανομής δημόσιας αγροτικής γης σε δικαιούχους και άλλων Περιφερειακών Ενοτήτων.

Για την Κοινή Γεωργική Πολιτική Συζητούν στην Ορμύλια

Στην Ορμύλια Χαλκιδικής συζητούν την Τρίτη, 3 Ιαν 2012, στις 18.00, στην αίθουσα του Δημαρχείου με θέμα την Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020, μετά από πρωτοβουλία και πρόσκληση του Αγροτικού Συλλόγου Ορμύλιας, με κεντρικό εισηγητή τον κ. Δημήτριο Μιχαηλίδη, συνεργάτη της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών.
Στον άλλο αρχαίο πολιτισμό, τον κινέζικο, λένε: Αν ενδιαφέρεσαι για έναν χρόνο φύτεψε στάρι, Αν ενδιαφέρεσαι για δέκα χρόνια φύτεψε δέντρα. Και αν ενδιαφέρεσαι για το μέλλον φρόντισε τους νέους. Τα στάρια και οι ελιές έχουν έναν ορίζοντα 10ετίας. Η Κοινή Γεωργική Πολιτική θα έχει επίδραση στους νέους αγρότες και στο μέλλον του αγροτικού κόσμου, και θα χαρακτηρίσει ολόκληρο τον αγροτικό κόσμο για πολλά χρόνια.
Οι νομοθετικές  προτάσεις της Ευρ. Επιτροπής  της 12-10-2011, για την ΚΓΠ 2014-2020, θα γίνουν αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόνο με την συναπόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει περίπου το φθινόπωρο του 2012. Όσοι θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον στον αγροτικό κόσμο έχουν την μοναδική ευκαιρία, στα πλαίσια της σύγχρονης πραγματικότητας, να συναντηθούν, να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να προσπαθήσουν να συνδιαμορφώσουν τις αποφάσεις από σήμερα και μέχρι το φθινόπωρο 2012. Αυτές οι αποφάσεις θα επηρεάσουν τον αγροτικό κόσμο για αρκετά χρόνια, ίσως και δεκαετίες.
Είναι μοναδική ευκαιρία σε διαδικασίες συνεκτίμησης και χωρίς κομματικές επιρροές, οι παλαιότεροι α προσφέρουν την  εμπειρία τους και να δώσουν την ευκαιρία στους νεότερους να διαμορφώσουν οι ίδιοι κάποια στοιχεία από τις επιθυμίες τους για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, στον οποίο θα ζήσουν.
Οι Νέοι Αγρότες  έχουν όσα θέματα απασχολούν όλους  τους αγρότες της Ελλάδας και  επί πλέον: Προσπαθούν να επιλέξουν τον τομέα του αγροτικού επαγγέλματος στο οποίο θα εξειδικευτούν. Αγωνίζονται να ενταχθούν στην αγροτική κοινωνία που τους περιβάλλει. Πρέπει να κάνουν το σπίτι τους και την οικογένειά τους και να μεγαλώσουν τα παιδιά τους και Έχουν να σταθεροποιήσουν την επιχειρηματική του δράση (μέγεθος, μίγμα κλπ).
Την Τρίτη, 3 Ιαν 2012, στις 18.00, στο Δημαρχείο, ο Αγροτικός Σύλλογος Ορμύλιας, θα δημιουργήσει μια πλατφόρμα συζήτησης και προβληματισμού για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, έτσι όπως έχει ανακοινωθεί στις 12-10-2011 για την ΚΓΠ 2014-2020 και όπως θα ήθελαν ίσως να την διαμορφώσουν οι αγρότες που ενδιαφέρονται για το μέλλον του αγροτικού κόσμου και της αγροτικής κοινωνίας.
Πληροφορίες: Δανιηλίδης Δανιήλ-6945990998,

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...