Πέμπτη 1 Ιουλίου 2010

ΗΜΕΡΙΔΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗ Ν.Α. ΠΡΕΒΕΖΑΣ



Μια ενδιαφέρουσα και χρήσιμη ημερίδα διοργάνωσε στις 30 Ιουνίου η Ν.Α. Πρέβεζας για τους αγρότες στο Δήμο Φαναρίου, με στόχο την ενημέρωσή τους πάνω στις προοπτικές ανάπτυξης του αγροτικού τομέα στο νομό Πρέβεζας. Με βασικό μήνυμα την «ολική διαχείριση» με σύγχρονο τρόπο ολόκληρης της διαδικασίας παραγωγής, ώστε να επιτυγχάνεται η μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίησή της, ειδικοί καθηγητές ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους αγρότες για τις δυνατότητες που υπάρχουν για την βελτίωση των εισοδημάτων τους. Στην ημερίδα παραβρέθηκαν ο Νομάρχης κος Βασίλης Ιωάννου, η Αντινομάρχης κα Μαρία Ζέρβα, ο Εντεταλμένος Σύμβουλος κοςΘ. Βέργος, ο Γεν. Διευθυντής της Νομαρχίας κος Κοσμάς Παπαχρήστος ενώ βασικοί εισηγητές ήταν ο κος Γ. Σκαράκης, καθηγητής στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, και ο Δ. Περλεπές, Γεωπόνος (ΕΜΙΚΟ ΑΕ). Την υφιστάμενη κατάσταση στην φυτική και ζωική παραγωγή του νομού και του Δήμου Φαναρίου παρουσίασαν αντίστοιχα ο κος Β. Ντερμάρης, γεωπόνος της ΝΑ Πρέβεζας και ο κος Γ. Δημητρίου, κτηνίατρος.Η ημερίδα αυτή αποτελεί τη συνέχεια από μια σειρά από ενημερωτικές ημερίδες που διοργανώνει η Ν.Α. Πρέβεζας με στόχο την ενημέρωση των αγροτών στα θέματα που τους αφορούν με σκοπό την εύρεση λύσεων στα οικονομικά προβλήματα αλλά και την ορθολογική αναδιάρθρωση των καλλιεργειών με στόχο την αειφορία.

Αφετηρία νέων προσεγγίσεων για το μέλλον το συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός»


Πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός», 27 & 28 Ιουν 2010, στην Νέα Κίο Αργολίδας, με οργανωτές τον Δήμο Νέας Κίου, την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας και την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, με 133 συμμετέχοντες, 48 υποστηρικτές στην Έκθεση Τοπικών Παραδοσιακών Προϊόντων (24 stand), 1 εκθέτη φωτογραφιών από την αγροτική ζωή στην Αργολίδα και 1 δημιουργό εικαστικού αρχαίας τραγωδίας με σβάρνες (αγροτικό εργαλείο).
Ανάμεσα στους συμμετέχοντες επισημαίνονται οι: κα Κατερίνα Μπατζελή (Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων), ο κ. Γιάννης Μανιάτης (Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, Βουλευτής Αργολίδας), ο κ. Γεώργιος Πουσσαίος (Γενικός Γραμματέας Τουρισμού-Πολιτισμού), ο κ. Γιάννος Λιβανός (Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς), ο κ. Βασίλης Γιαννόπουλος (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ), ο κ. Βασίλης Σωτηρόπουλος (Νομάρχης Αργολίδας), ο κ. Γιάννης Αδριανός (Βουλευτής Αργολίδας),ο κ. Κων/νος Ντρούλιας (Αντινομάρχης), ο κ. Ανδρέας Θωμόπουλος (Αντινομάρχης), ο κ. Επαμεινώνδας Μαυρόγιαννης (Δήμαρχος Μυκηναΐων), ο κ. Μιχάλης Χασάπης (Δήμαρχος Λέρνας), ο κ. Αλέξανδρος Χ#Γεωργίου (Αντιδήμαρχος Ν. Κίου), ο κ. Γιάννης Αθανασόπουλος (Αντιδήμαρχος Ν. Κίου) ο κ. Ηλίας Χ#Γεωργίου (Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχείρησης Ν. Κίου), ο κ. Αχιλλέας Μπαντανάς (Πρόεδρος Δημοτικού Συμβουλίου Ν. Κίου), ο κ. Τσιωτάκης (Πρόεδρος Κοινωφελούς Επιχ. Μυκηναίων, ο κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος (ΓΓ ΠΕΝΑ), ο κ. Γεώργιος Αλεξανδράκος (Πρόεδρος ΕΝΑ Λακωνίας), ο κ. Θ. Βασιλόπουλος (Πρόεδρος ΕΝΑ Ηλείας), ο κ. Βασίλειος Κόλλιας (Πρόεδρος ΕΝΑ Βοιωτίας), ο κ. Λεωνίδας Ρεπανάς (Πρόεδρος Δ.Ε. ΕΝΑ Πρέβεζας), ο κ. Αλέξανδρος Καρβέλας (Πρόεδρος ΕΝΑ Αττικής), ο κ. Νικόλαος Τσομπάνης (Δ/ντής Γεωργίας), ο κ. Κώστας Χοβαρδάς (Διαμερίσματα ΑΡΓΩ) και άλλοι.
Το Συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός» πέτυχε χάρις και στην εθελοντική προσφορά εργασιών και ειδών, την προσωπική συμμετοχή της προέδρου κας Γ. Δρόσου-Παγίδας και του Δημάρχου κου Γ. Μανινή και την έμπρακτη στήριξη από το: Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, Κέντρο Στρατηγικού Σχεδιασμού Πελοπόννησος, Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αργολίδας, Δημοτική Επιχείρηση Τουριστικής Ανάπτυξης Νέας Κίου, Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Αργολίδας, Επιμελητήριο Αργολίδας, Δήμο Μυκηναίων, Δήμο Λέρνας, Δήμο Επιδαύρου, Σύλλογο Γεωπόνων Αργολίδας, Συνεταιρισμό Γυναικών Αργολίδας, Κατερίνα Χαμαράτου, Δημήτρη Μιχαηλίδη και ΑγρΟραμα, όλων των εκθετών και εισηγητών, καθώς και πολλών φίλων εθελοντών μεταξύ των οποίων της κας Σούλας Χαβιαρά, της Αθηνάς Μιχαηλίδου, του Άκη Γιάτσογλου, της Σοφίας Μπινιάρη και των Ανδρέα Αγγέλλου, Γιάννη Δενεσάκη, Δ. Λαλιώτη & Βαγγέλη Μπινιάρη.

 
Ο Δήμαρχος Νέας Κίου κ. Γεώργιος Μανινής υποδέχθηκε τους συνέδρους με πολύ θερμά λόγια αναφερόμενος σε μυθικά και ιστορικά στοιχεία των Κιωτών, και μεταξύ αυτών: Η «Κίος του Πολιτισμού», όπως ιδιαίτερα τιμητικά μας αποκαλούν οι πολλοί φίλοι μας, υποδέχεται το Συνέδριο Νέων Αγροτών Ελλάδος και καλωσορίζει στην μικρή μας πόλη τους Νέους Αγρότες από την Ελλάδα. Ευχαριστούμε την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας και την ΠΕΝΑ για την τιμητική πρόταση στον Δήμο μας να συνδιοργανώσουμε το Συνέδριο αυτό. Το θέμα του συνεδρίου «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός» θα μπορούσε κάλλιστα να αποτελέσει τη βάση ενός ευρύτερου σχεδιασμού για την εν γένει ανάπτυξη της χώρας, ιδιαίτερα σήμερα, που η ίδια η ζωή και οι συνθήκες που επικρατούν, θέτουν επιτακτικά το αίτημα μιας αλλαγής του «είναι και όχι του φαίνεσθαι» σε όλα τα επίπεδα.
Η κα. Γεωργία Δρόσου-Παγίδα (Πρόεδρος Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας) στον χαιρετισμό της μεταξύ άλλων είπε: Η Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας είναι υπερήφανη για το συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός» και για την εμπιστοσύνη της ΠΕΝΑ και του Κυρίου Προέδρου της Δημοκρατίας να ανατεθεί σε αυτήν η φιλοξενία του. Οι Νέες και οι Νέοι Αγρότες της Αργολίδας αναπνέουν και βιώνουν τον πολιτισμό που έχουν στα σπλάχνα της εύφορης γης τους. Οι Νέες και Νέοι Αγρότες της Αργολίδας ενσωματώνουν την ιστορία και την παράδοση της περιοχής τους στα παραγώμενα αγροτικά Αργολικά προϊόντα (τρόφιμα & τεχνήματα) και στις προσφερόμενες ποιοτικές υπηρεσίες στην Αργολική Ύπαιθρο. Άλλωστε οι Νέοι και Νέες Αγρότες της Αργολίδας δημιούργησαν ιστορικά την πρώτη Ένωση Νέων Αγροτών στην Ελλάδα το 1993 και η ΕΝΑ Αργολίδας επαναδραστηριοποιήθηκε το 2008 με πρωτοβουλία του Πολιτιστικού Συλλόγου Αρχαίας Επιδαύρου.
Ο κ. Βασίλης Γιαννόπουλος (Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ) δήλωσε: Η ΠΕΝΑ στα τελευταία 3 χρόνια λειτουργίας της πραγματοποίησε σειρά πανελληνίων ημερίδων & Συνεδρίων, παράλληλα με τις τρέχουσες συνδικαλιστικές δραστηριότητές της σε όλη την Ελλάδα (Δράμα, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Λαμία, Αθήνα, Αρχαία Ολυμπία, και τώρα, Νέα Κίο Αργολίδας). Θεωρήσαμε ιδιαίτερη τιμή ότι από απλή εκπροσώπηση κομμάτων στις δραστηριότητές μας το 2007, είχαμε συμμετοχή σταδιακά Ευρωβουλευτών, Υφυπουργών, Υπουργών, του κ. Γ. Παπανδρέου και σήμερα την Αιγίδα της Αυτού Εξοχότητας του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος αγκάλιασε το ακομμάτιστο μέχρι σήμερα κίνημα των Νέων Αγροτών με τις τρεις διαδοχικές συναντήσεις του με τα προεδρεία όλων των Ενώσεων Νέων Αγροτών (24-7-2008), με το ΔΣ της ΠΕΝΑ (2-9-2009) και για την Αιγίδα του Συνεδρίου «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός» (3-3-2010).
Ανάμεσα στα πολύ σημαντικά που ακούστηκαν εντοπίσαμε:
1.       Η κα Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων για πρώτη φορά επίσημα διεκήρυξε ότι «Για να ανακάμψουμε αυτή τη φορά η λύση θα έρθει από την δυναμική ελληνική ύπαιθρο, τους νέους και τα πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία της υπαίθρου όπως εκφράζονται από την εξαιρετική διατροφική μας κληρονομιά και τα πλούσια έθιμα και παραδόσεις της ελληνικής γης».
2.        Είναι η πρώτη φορά που ακούγεται από Υπουργό το πλήρες φάσμα του αντικειμένου των αγροτικών επαγγελμάτων, με τις εξής λέξεις: Οι αγροτικές κοινωνίες τροφοδοτούν με πρώτες ύλες και διατροφικά προϊόντα τα αστικά κέντρα και παράλληλα προσφέρουν πληθώρα δημοσίων αγαθών που απολαμβάνει το σύνολο της κοινωνίας. Διατηρούν πλούσια οικοσυστήματα, συνεισφέρουν στην βελτίωση της ποιότητας των εδαφών και του αέρα και στη σωστή διαχείριση των υδάτινων πόρων, ενώ συντηρούν το αγροτικό τοπίο και τις δομές που το χαρακτηρίζουν. Οι αγρότες είναι οι φροντιστές του περιβάλλοντος και συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής ως παραγωγοί ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές και βιομάζα και στην κατακράτηση ρύπων.
3.       Είναι η πρώτη φορά που επίσημος φορέας, ο Γενικός Γραμματέας Τουρισμού, δηλώνει ξεκάθαρα «είναι πλέον κοινά αποδεκτό ότι ο αγροτουρισμός είναι δραστηριότητα που αφορά στους αγρότες και μόνο», καθώς το νομοσχέδιο για τον αγροτουρισμό αναμένεται στο αμέσως επόμενο διάστημα.
4.       Ο Γενικός Γραμματέας Νέας Γενιάς ανακοίνωσε την καθιέρωση της «Γιορτής του Νέου Αγρότη», κάθε τελευταίο ΣαββατοΚύριακο του Ιουνίου, μετά από πολλά χρόνια αγώνων για να δοθεί ισότιμη προσοχή σε όλους τους νέους, ακόμα και τους Νέους Αγρότες, που δεν είχαν την δέουσα προσοχή μέχρι σήμερα.
5.       Τα παραδείγματα-καλές πρακτικές που ακούστηκαν από τους καινοτομήσαντες πέτυχαν να τονώσουν την αυτοπεποίθηση των συνέδρων, όπως ακούστηκαν από την κα Κατερίνα Παπανδριανού, την κα Αναστασία Φαράκου-Μελά, τον κ. Σταμάτη Μερτύρη, τον κ. Γεώργιο Κωστελλένο, την κα Νίκη Τσεκούρα, τον κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, την κα Γιολάντα Τότσιου, τον κ. Μαρίνο Μπερέτσο, τον κ. Ηλία Μπουντούρη, τον κ. Γεώργιο Σκούρα και άλλους.
6.        Ο καθηγητής Γεώργιος Δαουτόπουλος έδωσε πολλά στοιχεία για την ΤΟΠΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ και κυρίως τεκμηρίωσε την ανάγκη αναγνώρισης και σεβασμού των διαφορετικών χαρακτηριστικών της αγροτικής κοινωνίας από τον αστικό χώρο.
7.       Οι αγροτικές περιοχές θεωρούνταν, μέχρι σήμερα, ως πηγές τροφής και πρώτων υλών, ως δεξαμενή καθαρού νερού, αέρα και φθηνής εργασίας για τα αστικά κέντρα. Επιπρόσθετα, τα πολιτισμικά στοιχεία διατηρούνταν στις αγροτικές περιοχές ενώ στα αστικά κέντρα η κατάσταση είναι ποιο επίπεδα-κοσμοπολίτικα.
8.       Από την άλλη μεριά, οι αστικές περιοχές θεωρούνταν, μέχρι σήμερα, και αντιμετωπίζονταν ως οι αγορές των αγροτικών προϊόντων και εισροών και ως τόποι όπου προσφέρονται εξειδικευμένες υπηρεσίες και ένα μεγάλο φάσμα ευκαιριών απασχόλησης. Αυτό τις έδινε πρωτοπορία σε ένα σύνολο που έδινε πρώτο ρόλο, σχεδόν αποκλειστικό, στην αγορά.
9.       Σήμερα, οι αγροτικές και αστικές περιοχές δεν μπορούν να μελετηθούν ή να αντιμετωπιστούν αναπτυξιακά σε απομόνωση. Αντιμετωπίζονται ως περιοχές που αλληλεπιδρούν, με σεβασμό στις ιδιαιτερότητές τους. Τώρα που ο κόσμος έχασε την εμπιστοσύνη του στις ΑΓΟΡΕΣ, και οι ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ φαίνεται να αυτοαπαξιώθηκαν, οι δομές της ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ των ΠΟΛΙΤΩΝ, ίσως μπορούν να παίξουν ένα σημαντικότερο ρόλο και να είναι η χρυσή επιλογή για το μέλλον.
10.   Οι Νέοι Αγρότες, πάντα σε στενή συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, είναι το ποιο ελπιδοφόρο κομμάτι και αυτοί που μπορούν να παράγουν με τον γρηγορότερο τρόπο πραγματικό πλούτο, για να δημιουργήσουν πιθανότητες επιβίωσης στο μέλλον, όπως οι καλές πρακτικές που παρουσιάσθηκαν στο Συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός».
Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα, στην λήξη του Συνεδρίου, αναφέρθηκε στην συμβολή των μελών της Επιτροπής κκ Κ. Μπόμπου, Σ. Αντωνόπουλο, Κ. Κανελλόπουλο, Ε. Παπή, Μ. Αντωνιάδη & Δ. Μιχαηλίδη στην σωστή εστίαση στις θεματικές, και τόνισε ιδιαιτέρως την πολύ θετική αντιμετώπιση όλων των οργανωτικών προβλημάτων από τον Δήμαρχο κ. Γ. Μανινή και τους συνεργάτες του, καθώς και την εμμονή του στην προσεγμένη λεπτομέρεια, που άγγιζε τα επίπεδα του αισθητικά τέλειου. Αυτή η ευχάριστη προσοχή στις λεπτομέρειες δημιούργησε ένα πολύ θετικό κλίμα σε όλους τους συνέδρους και ιδιαίτερα στους οργανωτές. Πόσο πολύ περισσότερο που επρόκειτο για συνέδριο για τον Πολιτισμό.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...