Πέμπτη 31 Ιανουαρίου 2013

Μύρισε κέρδη στα αρωματικά φυτά


Ρεπορτάζ: Γιώργος Φιντικάκης 

Όταν στα τέλη της δεκαετίας του '90 ο νεαρός τότε Επαμεινώνδας Καμαριάρης ξεκίνησε να πειραματίζεται με τα αρωματικά φυτά στα καπνοχώραφα της οικογένειας στο Αγρίνιο αναζητώντας μια ρεαλιστική διέξοδο μπροστά στο διαφαινόμενο ναυάγιο του καπνού, πολλοί αγρότες της περιοχής τον αντιμετώπισαν με δυσπιστία.

 Σήμερα θα πρέπει να αισθάνεται μάλλον δικαιωμένος για την απόφασή του. Επειτα από συνεχή ταξίδια σε εκθέσεις του εξωτερικού, επαφές με ινστιτούτα και πανεπιστήμια, και χρόνια πειραματικών καλλιεργειών μικρής έκτασης, διαφόρων αρωματικών φυτών (φασκόμηλο, δενδρολίβανο, χαμομήλι κ.ά.) στα καπνοχώραφα του Αγρινίου), ο κ. Καμαριάρης προχώρησε το 2006 μαζί με άλλους αγρότες στη δημιουργία του πρώτου συνεταιρισμού του είδους στη Δυτική Ελλάδα και το 2009 στη σύσταση της εταιρείας Αθήρ.
Μιας σύγχρονης επιχείρησης μεταποίησης και επεξεργασίας ξηράς δρόγης - όπως ονομάζονται τα αποξηραμένα αρωματικά φυτά - με παραγωγή 17-18 τόνων καθαρού προϊόντος πέρυσι, εκ των οποίων το 90% εξάγεται σε χύμα μορφή σε Γερμανία, Ιταλία και Ελβετία.
Πού βασίζεται, όμως, η παραγωγή; Σε 12 από τα πιο δημοφιλή ελληνικά αρωματικά φυτά που καλλιεργούνται στα 340 συνολικά στρέμματα του συνεταιρισμού, και συγκεκριμένα δενδρολίβανο, φασκόμηλο, χαμομήλι, Αχιλλέα, άψινθος, δύο είδη ρίγανης, μαντζουράνα, σατουρέγια, μελισσόχορτο, βασιλικός και arctium lappa (κολλητσίδα).

 Επόμενο μεγάλο στοίχημα για τον κ. Καμαριάρη και τους συνεργάτες του είναι τώρα να πολλαπλασιάσουν την καλλιεργούμενη έκταση και να τη φτάσουν σταδιακά στα 3.000 στρέμματα μέσα στην επόμενη τριετία. Απαραίτητη προϋπόθεση η ύπαρξη μιας μεταποιητικής μονάδας, αφενός για να απορροφά τις επιπλέον ποσότητες και, αφετέρου, για να παράγει και αιθέρια έλαια με στόχο την πώλησή τους σε φαρμακευτικές καθώς και σε εταιρείες καλλυντικών και τροφίμων του εξωτερικού.
 Τα καλά νέα για την Ανθήρ είναι ότι ο πρώτος από τους δύο στόχους βρίσκεται πολύ κοντά στη φάση υλοποίησής του καθώς η εν λόγω μονάδα έχει κατασκευαστεί κατά 85%.
Τα κακά νέα είναι ότι, για την ώρα, μπαίνουν στον πάγο τα φιλόδοξα σχέδια παραγωγής αιθέριων ελαίων και διάθεσής τους στην ευρωπαϊκή φαρμακοβιομηχανία έπειτα από την απόρριψη αιτήματος ένταξης της επένδυσης στο αγροτικό ΕΣΠΑ.

Στα καπνοχώραφα. 

«Τα πάντα ξεκίνησαν προς τα τέλη της δεκαετίας του '90, όταν κατά τη διάρκεια των σπουδών μου στην Αγγλία ήρθα σε επαφή με ανθρώπους από τον χώρο της παραγωγής φαρμάκων και καλλυντικών, οι οποίοι και μου έριξαν την ιδέα να ασχοληθώ με το αντικείμενο», λέει ο 40χρονος επικεφαλής της Ανθήρ.
Ερχόμενος στην Ελλάδα και μπροστά στο διαφαινόμενο ναυάγιο του καπνού, συνέχισε να αναζητά εναλλακτικές λύσεις κι έτσι προσέγγισε το Εθνικό Ιδρυμα Αγροτικής Έρευνας (ΕΘΙΑΓΕ) όπου και ενημερώθηκε για τις καινοτόμους καλλιέργειες.
Επί οκτώ χρόνια, από το 2001 έως και το 2009, μαζί με άλλους αγρότες της περιοχής του Αγρινίου πειραματίζονταν σε καλλιέργειες μικρής έκτασης με διάφορα αρωματικά ελληνικά φυτά, όπως φασκόμηλο, ρίγανη, μαντζουράνα, και χαμομήλι.
Στη διάρκεια των πειραμάτων δοκιμάστηκαν 15-17 ελληνικά είδη σε πεδινά και ορεινά εδάφη, πρώην καπνοχώραφα, και το 2006 συστάθηκε ο συνεταιρισμός Καλλιεργητών Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών που σήμερα αριθμεί γύρω στα 17 μέλη.
 Αλλά γρήγορα ο πρώην καπνοπαραγωγός συνειδητοποίησε ότι για να κερδίσει την υπεραξία που συνεπάγεται η καλλιέργεια των φυτών αυτών πρέπει να περάσει από το στάδιο της παραγωγής στο στάδιο της μεταποίησής τους, τομέας που κυριαρχείται σήμερα από πολυεθνικές.
Ετσι, το 2009, δημιουργήθηκε η Ανθήρ που στην ουσία είναι μονάδα επεξεργασίας και παραγωγής συσκευασμένων φυτών, με δυναμικότητα συσκευασίας 300-400 τόνων ετησίως, επένδυση που όταν ολοκληρωθεί, μαζί με τον εξοπλισμό χημικού εργαστηρίου και αποστακτηρίου για την παρασκευή αιθέριων ελαίων θα έχει κοστίσει συνολικά 4 εκατ. ευρώ.

Αναξιοποίητος πλούτος. 

Εχει πράγματι δυνατότητες η χώρα στον τομέα των αρωματικών φυτών; Τεράστιες, απαντά ο ίδιος.
Η Ελλάδα είναι από τις πλουσιότερες στην Ευρώπη αλλά και του κόσμου σε βιοποικιλότητα.
Τα αυτοφυή φυτά της είναι περίπου 6.000 και αποτελούν το 50% των αυτοφυών της Ευρώπης!
Από αυτά, 700 είδη είναι ενδημικά, δηλαδή δεν τα βρίσκουμε πουθενά αλλού στον κόσμο στην ίδια ποικιλία, ενώ περίπου το 20% είναι αρωματικά ή φαρμακευτικά.
Να σκεφτεί κανείς ότι στην Αγγλία ευδοκιμούν μόλις 800 είδη φυτών, και η Ελλάδα είναι η τρίτη χώρα διεθνώς στην παγκόσμια κατάταξη, δεδομένου του αριθμού ενδημικών φυτών, ανάλογα πάντα με το γεωγραφικό της μέγεθος.
 Παρ' ότι κατέχουμε την τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη, μόλις τα τελευταία χρόνια η βιομηχανία φυσικών καλλυντικών άρχισε να αναπτύσσεται.
Αν και η Ελλάδα θα μπορούσε να είναι παγκόσμια δύναμη στη βιομηχανία φυσικών καλλυντικών, μόλις τις τελευταίες δεκαετίες άρχισαν δειλά - δειλά κάποιοι παραγωγοί, συνεταιρισμοί και επιχειρηματίες (Κορρές, Apivita) να ασχολούνται με το αντικείμενο.
Για να καταλάβει κανείς τι πραγματικά συμβαίνει, εταιρείες όπως η Ανθήρ θα μπορούσαν να πωλούν όχι μόνο 12 αλλά χιλιάδες τέτοια είδη, όπως συμβαίνει στο εξωτερικό, όπου υπάρχουν επιχειρήσεις που εμπορεύονται 2.500 - 3.000 είδη.

 Πηγή: ΤΑ ΝΕΑ

«Κλεφτοπόλεμος» αγροτών - αστυνομίας στον κόμβο της Νίκαιας


Συνεχίστηκε το μεσημέρι ο «κλεφτοπόλεμος», μεταξύ των αγροτών και της αστυνομίας, στον κόμβο της Νίκαιας καθώς για μια ακόμη φορά, οι αγρότες επιχείρησαν «καταδρομική» κίνηση χρησιμοποιώντας και την μέθοδο του αντιπερισπασμού, προκειμένου να μπορέσουν να φθάσουν στο οδόστρωμα της ΠΑΘΕ πεζοί.

Ωστόσο, το εγχείρημα απέτυχε, καθώς οι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις τους σταμάτησαν, με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί μικροένταση και να γίνει περιορισμένη χρήση δακρυγόνων.

Στο μεταξύ, οι αγρότες της Λάρισας, που συνεδρίασαν στον Πλατύκαμπο, αποφάσισαν να ενισχύσουν και με δικές τους δυνάμεις το μπλόκο της Νίκαιας και ήδη έχουν αρχίσει να προσέρχονται με γεωργικά μηχανήματα στην περιοχή.

Οι αγρότες της Λάρισας, αποδέχονται το πλαίσιο διεκδίκησης που έχουν θέσει οι αγρότες που βρίσκονται ήδη στα μπλόκα. Αναμένεται κοινή σύσκεψη, στο πλαίσιο της οποίας μπορεί να προστεθούν και άλλα αιτήματα στο διεκδικητικό πλαίσιο.

Στο Νομό Ημαθίας, το μπλόκο που έχει στηθεί στον κόμβο της Κουλούρας, στην Εγνατία οδό, ενισχύεται διαρκώς με αγρότες από Πέλλα και Πιερία και όπως μας τόνισε ο αντιπρόεδρος της Αυθόρμητης Κίνησης Αγροτών, Κώστας Λιολιόπουλος, σήμερα θα διανεμηθεί στους διερχόμενους κομπόστα και φυλλάδιο με τα αιτήματά τους, έτσι ώστε "να μάθει ο κόσμος ότι τα αιτήματά μας είναι δίκαια".

Ενισχύουν τις δυνάμεις στα μπλόκα που έχουν στήσει με τα τρακτέρ τους και σε κομβικά σημεία των επαρχιακών οδών και οι Σερραίοι αγρότες. Μπλόκα υπάρχουν επίσης στον οδικό άξονα Νέας Ζίχνης - Αμφίπολης, στην διασταύρωση του Δραβίσκου, στη διασταύρωση Μεσοράχης και στον κόμβο των Κερδυλλίων, επί της Εθνικής οδού Σερρών Καβάλας.

Το απόγευμα όλοι μαζί πρόκειται να πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση, προκειμένου να αποφασίσουν για τις κινήσεις τους.

Σε Δράμα, Καβάλα και Ξάνθη, οι αγρότες έχουν παρατάξει τα τρακτέρ τους στην είσοδο της Χρυσούπολης στην περιοχή Νέστου, στην εθνική οδό Δράμας-Καβάλας στο ύψος της τοπικής κοινότητας Λυδίας, στη Μαυρολέκη και στη διασταύρωση Κοκινογείων, τηρώντας στάση αναμονής. Ανάλογο είναι και το κλίμα σε Έβρο και Ροδόπη.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...