Τρίτη 6 Σεπτεμβρίου 2011

Με «άλλη» προσέγγιση οι Νέοι Αγρότες Ροδόπης

Μια «άλλη» ενδιαφέρουσα προσέγγιση αναζήτησαν και πέτυχαν οι συγκεντρωθέντες στην συζήτηση της 3/9/11, στον φιλόξενο χώρο του Κέντρου ΔΗΜΗΤΡΑ Κομοτηνής.

Στην πολύ σημαντική συμμετοχή με προτάσεις και λύσεις, επισημαίνουμε την συμμετοχή σχεδόν όλων των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, και στην συγκρότηση Ομάδας Πρωτοβουλίας για την ενημέρωση των Νέων Αγροτών των τεσσάρων δήμων της Ροδόπης, με την τεχνική υποστήριξη εκπροσώπων των ΜΜΕ.

Ο κ. Δ. Μιχαηλίδης επεσήμανε επιγραμματικά τα σημαντικά θέματα που φαίνεται ότι απασχολούν τους Νέους Αγρότες, όπως καταγράφονται από τις ανακοινώσεις της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ. Μεταξύ άλλων είναι το ελπιδοφόρο μέλλον του αγροτοδιατροφικού τομέα, τα εμπόδια στην πλήρη ανάπτυξη των αγροτικών επαγγελμάτων, η συστηματική νόθευση του αγροτικού χώρου με «μαϊμού» αγρότες, ο «μονόδρομος» του μέλλοντος του αγροτικού κόσμου μέσω της κοινωνίας (συνεταιρισμοί κλπ) ή της αγοράς (δημοπρατήρια), η παντελής απουσία έως αρνητική αντιμετώπιση της αγροτικής επιχειρηματικότητας, η παγιοποίηση της άποψης ότι αγρότης είναι ΤΡΟΠΟΣ ΖΩΗΣ & ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, καθώς επίσης και του στόχου της αυτάρκειας των τοπικών κοινωνιών, της προώθησης των Τοπικών Συμφώνων και των Τοπικών Εφοδιαστικών Αλυσίδων.

Ο κ. Χ. Παπαδημητρίου ανέπτυξε την πολύ μεγάλη αγωνία των Νέων Αγροτών να ανταποκριθούν τόσο στις αγροτικές εργασίες, όσο και ταυτόχρονα να ανταποκριθούν στις ανάγκες των εκμεταλλεύσεων τους, να ενημερώνονται επαγγελματικά, αλλά και να φροντίζουν τις αυξημένες ανάγκες των νέων οικογενειών τους, με αποτέλεσμα η εθελοντική συμμετοχή σε συνδικαλιστικές δομές να φαίνεται πολύ δύσκολη.

Ο κ. Κ. Κρόκος υποστήριξε την ανάγκη να ενημερωθούν οι νέοι αγρότες για σύγχρονα θέματα, με ορισμένο ρυθμό περιοδικότητας, ίσως και με πρόσκληση ειδικών.

Στην Ελλάδα σήμερα φαίνεται ότι «κληροδοτεί» στους νεότερους πολίτες της ένα τεράστιο έλλειμμα (οικονομικό, πνευματικό και αναπτυξιακό). Αξίζει να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια για να ενημερωθούν όλοι, τουλάχιστον οι νεότεροι, για τις δυνατότητες που μπορούν να δημιουργηθούν και κυρίως για την ανάγκη να συναντηθούν, να ενημερωθούν, να συζητήσουν και να αποφασίζουν, αν θέλουν, για να προσπαθήσουν να προωθήσουν συλλογικά νέες προτάσεις στον αγροτικό χώρο.

Μετά από πολύωρη ανταλλαγή σκέψεων, και με ξεκάθαρο ότι οι παριστάμενοι είναι επαγγελματίες στον χώρο τους, αλλά εθελοντές στην υποστήριξη συλλογικών δομών, όπως είναι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αποφασίσθηκε να συσταθεί Ομάδα Πρωτοβουλίας για την ενημέρωση Νέων Αγροτών, και ενδιαφερομένων, με επαγγελματικές δραστηριότητες που σχετίζονται άμεσα με τους αγρότες, η οποία αποτελείται από τους (κατ’ αλφαβητική σειρά):
  1. Κρόκος Κυριάκος, (Σύλλογος Επαγγελματιών Αγροτών), 6937267778
  2. Μπούντας Κωνσταντίνος, (Γεωπονικός Σύλλογος Ροδόπης), 25310 82019
  3. Παπαδημητρίου Χρήστος, (Πρόεδρος Νέων Αγροτών Ροδόπης), 6934330229
  4. Χασάν Αλή, (Αγρότης), 25310 61003
και την Τεχνική Ομάδα Υποστήριξης που στελεχώθηκε από τους εθελοντές εκπροσώπους του χώρου των ΜΜΕ κκ: Κούτρα Στέργιο-6989059296, Μαχαίρα Βάσω-6945769658 & Μπακιρτζάκη Δημήτρη -6944907830.

Οι συναντήσεις της Ομάδας Πρωτοβουλίας θα είναι ανοικτές, θα γίνονται Παρασκευή, στις 19.00, στα μέσα κάθε μηνός και προσκαλούνται όλοι και όλες, κυρίως αγρότες, να συμμετάσχουν. Τα επόμενα ραντεβού στους τέσσερις Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Ροδόπη, μετά το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Χίος, 9-11/9/2011), την ημερίδα Επιστημονικής Στήριξης Νέων Αγροτών (Σέρρες, 25/9/11), το Συνέδριο για «Το κοινό μέλλον υπαίθρου-πόλης» (Ζάππειο, 27/9/11) και τα «βαμβάκια», θα γίνουν στις 25/11/2011 (Ξυλαγανή), 16/12/2011 (Ίασμος), 13/1/2012 (Σάππες), 17/2/2011 (Αρριανά) με κύριο θέμα τις «Νέες Μορφές Αγροτικών Επιδοτήσεων» και το κλείσιμο αυτού του κύκλου στις 16/3/2011 (Κομοτηνή) με σχεδιασμό και προγραμματισμό για νέα πορεία.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Καυτή εβδομάδα για την τιμή του γάλακτος


Ανεβαίνει το θερμόμετρο με τους παραγωγούς στην Ήπειρο, που έχουν προχωρήσει σε διαδοχικές συγκεντρώσεις (Μπιζάνι, Κόνιτσα, Λούρος, Παναγιά), εξαιτίας και της έναρξης της νέας γαλακτοκομικής περιόδου.Κτηνοτρόφοι που δίνουν γάλα στη «Δωδώνη Α.Ε.», ανανεώνουν το ραντεβού τους την Τρίτη στις 12 το μεσημέρι στην αίθουσα του δημαρχείου Φιλιππιάδας Πρεβέζης, ενώ στις 15 Σεπτεμβρίου αναμένεται να συναντηθούν όλοι οι αρμόδιοι φορείς: παραγωγοί, συνεταιρισμοί και προσωπικό συνεταιρισμών της Ηπείρου.Οι τιμές παραγωγού εν όψει της νέας γαλακτοκομικής σεζόν, που αρχίζει στις 30 Σεπτεμβρίου, διαμορφώνονται σε 39,9 λεπτά στο αγελαδινό, 63 λεπτά στο γίδινο και 1,02 ευρώ στο πρόβειο.Οπως εκτιμούν οι κτηνοτρόφοι, ενώ η διοίκηση από πλευράς Αγροτικής Τράπεζας στη γαλακτοβιομηχανία έχει αλλάξει εδώ και δύο μήνες, δεν έχει αλλάξει κάτι στις τιμές.«Η κατάσταση είναι πολύ άσχημη για τους παραγωγούς διότι οι τιμές είναι στα ίδια χαμηλά επίπεδα με πέρυσι, ενώ οι τιμές ζωοτροφών έχουν δραματική άνοδο. Αν συνεχιστεί αυτό, αναμένεται να κλείσουν πολλές μονάδες», μας ανέφερε ο αγροτοσυνδικαλιστής Μιχάλης Τζίμας.

Αναρτήθηκε από epirusgate

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...