Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Οι Νέοι Αγρότες στην Χαλάστρα Θεσσαλονίκης


Η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης, η οποία  καλύπτει όλη την Περιφερειακή Ενότητα  Θεσσαλονίκης (πρώην Νομός Θεσσαλονίκης) οργανώνει ενημερωτική συνάντηση την 24 Αυγ 2011, στις 20.30, με θέμα την επιστημονική στήριξη των Νέων Αγροτών, στην αίθουσα του Δημαρχείου Χαλάστρας.
Η συνάντηση  γίνεται στα πλαίσια της συνεργασίας  της ΕΝΑ Θεσσαλονίκης και της ΕΝΑ Σερρών, με την Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς και το ΤΕΙ Λάρισας-Παράρτημα Καρδίτσας, με στόχο την Επιστημονική στήριξη των Νέων Αγροτών.
Ειδικότερα  στην Χαλάστρα οι επιστήμονες του  ΤΕΙ Λάρισας έχουν αναλάβει την  παρουσίαση της ενδιάμεσης προόδου  της μελέτης για την κατασκευή  ξύλινης αποθήκης ή στάβλου διαστάσεων 5x10x3 (ύψος) με την παράδοση πλήρους εγχειριδίου κατασκευής και πατρόν, καθώς και καταλόγου υλικών κατασκευής, με πλήρη στατική επάρκεια για έκδοση αδείας. Επίσης θα προσεγγισθούν οι Αγροτουριστικές δραστηριότητες, ως αγροτικό επάγγελμα, ίσως και στοιχεία για την σωστή Προώθηση των Αγροτικών Προϊόντων από τους ίδιους τους αγρότες.
Οι παρατηρήσεις και το ενδιαφέρον των παρόντων θα ληφθούν υπ’ όψη για να διαμορφωθεί  η τελική μελέτη, που θα παραδοθεί  στις 24-25/9/2011 στο Κέντρο ΔΗΜΗΤΡΑ Σερρών, για να τις χρησιμοποιήσουν ελεύθερα οι Νέοι Αγρότες.
Μέχρι σήμερα έγιναν παρουσιάσεις των μελετών  σε Ν. Ζίχνη, Σιδηρόκαστρο, Νιγρίτα, Λαγκαδά  και τώρα στην Χαλάστρα, στις 24 Αυγ 2011, στις 20.30.
Η πρόσφατα ανακοινωθείσα αναδιοργάνωση του τομέα της Αγροτικής Έρευνας, της Αγροτικής Επαγγελματικής Κατάρτισης, της Αγροτικής Συνεχιζόμενης Κατάρτισης, της Πιστοποίησης των Αγροτικών Προϊόντων και του ελέγχου των Αγροτικών Προϊόντων, ελπίζονταν ότι θα δημιουργήσει νέες προοπτικές στην επιστημονική στήριξη των Αγροτών και ιδιαίτερα των Νέων Αγροτών. Δυστυχώς δεν φαίνεται να έχουν αντιληφθεί οι τεχνοκράτες ότι ο όποιας μορφής σχεδιασμός πρέπει να περιλαμβάνει, στα κέντρα λήψης των αποφάσεων και κυρίως στην διαδικασία ελέγχου, τους θεωρητικά τελικώς ωφελούμενους, τους Νέους Αγρότες.
Μοιάζει σαν  όλα να γίνονται για τους Νέους Αγρότες και εξ αιτίας αυτών, χωρίς όμως την συμμετοχή τους στον σχεδιασμό, ακόμα ούτε και στον έλεγχο, ακόμα δεν προβλέπεται ούτε ενημέρωσή τους, ή έστω μια κάποια επαφή, θεσμική, όπως ο θεσμικός ρόλος των Ενώσεων Νέων Αγροτών.
Στις τελευταίες καταρτίσεις «Νέων Γεωργών», παρατηρήσαμε ότι ο σχεδιασμός δεν έλαβε καθόλου υπόψη ότι οι Νέοι Αγρότες είναι τουλάχιστον ομότιμοι. Έτσι ενώ ελήφθησαν όλες οι υπερ-βολικές πρόνοιες για να γίνει έγκαιρα και άνετα η αναφορά υλοποίησης από το ΥπΑΑΤ προς την Ευρ. Επιτροπή, δεν ελήφθη υπόψη ότι είναι δύσκολο για έναν ενήλικο να παρακολουθήσει πνευματικές εργασίες για ένα εξάωρο μετά την εργασία του, ότι είναι δύσκολο για ένα ενήλικο να τον αποκόπτεις ξαφνικά από την κοινωνική του ζωή για ένα ολόκληρο μήνα επί εξαήμερο εβδομαδιαίως, και ότι είναι πάρα πολύ δύσκολο να αποσπάσεις έναν επαγγελματία από την δουλειά του επί ένα μήνα, και μάλιστα την περίοδο που ολοκληρώνει την προσπάθειά του.
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Οι πολυδραστήριοι Νέοι Αγρότες Πιερίας συζητούν για την πολυαπασχόληση


Την Δευτέρα5 Σεπ 2011, στις 20.30, οι Νέοι Αγρότες Πιερίας, στο τακτικό τους ραντεβού την πρώτη Δευτέρα κάθε μήνα, προσκαλούν όλους όσους ενδιαφέρονται για τον αγροτικό τομέα σε συνάντηση-συζήτηση στο αμφιθέατρο του Πάρκου Κατερίνης, με αντικείμενο την «ΠΟΛΥΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗ».
Η συνάντηση  διοργανώνεται με την υποστήριξη του Δήμου Κατερίνης, λίγο πριν το 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών, που θα γίνει στο μεσαιωνικό καστροχωριό Μεστά των μαστιχοπαραγωγικών περιοχών Χίου9-11 Σεπ 2011, με θέμα: «Πολυαπασχόληση & αγροτικός κόσμος».
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πιερίας κ. Δημήτρης Δαλαμήτρας (Κάτω Μηλιά-6947823269), η Γραμματέας της ΕΝΑ Πιερίας κα Κερασία Παπούλια (Κατερίνη-6979191898) και ο ταμίας κ Γιάννης Δημαλής (Βροντού-6973096626) θεωρούν την εκδήλωση της Κατερίνης, ως το επιστέγασμα της εντατικής προσπάθειας για να δημιουργηθεί η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας, εν μέσω της έντασης των θερινών αγροτικών εργασιών, έτσι ώστε αμέσως μετά να μπορέσει η νεοσύστατη ΕΝΑ Πιερίας να σχεδιάσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, και ευρεία συμμετοχή, όσων πιθανόν θα ήθελαν, τις δραστηριότητές της για την επόμενη χρονιά, ιδιαίτερα διότι το 2012 έχει χαρακτηρισθεί από τον ΟΗΕ ΔΙΕΘΝΕΣ ΕΤΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΩΝ.
Οι οργανωμένοι  Νέοι Αγρότες της Πιερίας εκτιμούν ότι η τοπική κοινωνία θα εκδηλώσει  την αναγνώριση του ρόλου της  αγροτικής κοινωνίας με την συμμετοχή  της, καθώς και των εκπροσώπων της, στην προσπάθεια των Νέων Αγροτών.
Ήδη η μελέτη «Η Ελλάδα 10 χρόνια μετά» που έγινε με χρηματοδότηση από τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων & Βιομηχανιών-ΣΕΒ, την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών-ΕΕΤ και της Τράπεζας της Ελλάδος-ΤτΕ, αναφέρεται «Ο εκσυγχρονισμός & εξορθολογισμός των παραδοσιακών ατμομηχανών της ελληνικής οικονομίας, όπως ο Τουρισμός, η Γεωργία, η βιομηχανία Τροφίμων, το λιανεμπόριο αλλά και η ενέργεια, σε συνδυασμό με κρίσιμες μεταρρυθμίσεις, είναι δυνατόν να οδηγήσουν σε ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης 3% έως το 2020 στην Ελλάδα, αυξάνοντας το ΑΕΠ κατά 50 δισ. €, δημιουργώντας 500.000 νέες θέσεις εργασίας και μειώνοντας το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου κατά 15 δισ. € και το δημοσιονομικό έλλειμμα κατά 7 δισ. €»
Ο καθηγητής  Κων. Μάττας  (ΑΠΘ) παρουσιάζει σε δημοσιευμένες μελέτες του ότι  η απευθείας συμβολή του αγροτικού τομέα στο ΑΕΠ ίσως να φαίνεται ότι είναι περίπου 4%, αλλά με την χρήση του πολλαπλασιαστή (στην ελληνική αγροτική πραγματικότητα είναι 5), που δείχνει και σε πόσα άλλα οικονομικά αποτελέσματα μετέχει έμμεσα ο αγροτικός τομέας, καταλήγει ότι η συμβολή του αγροτικού τομέα στην εθνική οικονομία να είναι 20% …
Την Δευτέρα5/9/2011, στις 20.30, στο αμφιθέατρο Κήπου Κατερίνης θα συζητηθούν και άλλα θέματα σε σχέση με τους Νέους Αγρότες & τον αγροτικό κόσμο. 
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382,

Επιχορήγηση μέσων ενεργητικής προστασίας

Ο ΕΛ.Γ.Α. δέχεται προτάσεις μέχρι 15-9-2011, για επιχορήγηση μέσων ενεργητικής προστασίας έτους 2011 συνολικού προϋπολογισμού 10.000.000 €. Επιχορηγούνται:

α) O αντιπαγετικός ανεμιστήρας και μετατροπή των πετρελαιοκίνητων ανεμιστήρων σε ηλεκτροκίνητους, για την προστασία των εσπεριδοειδών στις Περ. Ενότητες : Αιτωλ/νίας, Αργολίδας, Άρτας, Αττικής (Περιοχή Δήμου Τροιζηνίας), Αχαΐας, Ηλείας, Κορινθίας, Λακωνίας, Πρεβέζης και Θεσπρωτίας.

β) Το αντιχαλαζικό δίχτυ, για την προστασία μηλοειδών, πυρηνοκάρπων, ακτινιδιάς & αμπελοειδών στις Περ. Ενότητες: Αιτωλ/νίας, Αργολίδας, Αρκαδίας, Άρτας, Αχαΐας, Βοιωτίας, Γρεβενών, Δράμας, Έβρου, Εύβοιας, Ηλείας, Ημαθίας, Ηρακλείου, Θεσ/νίκης, Θεσπρωτίας, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κεφαλληνίας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κορινθίας, Λαρίσης, Λασιθίου, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Ρεθύμνης, Ροδόπης, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλωρίνης, Χαλκιδικής και Χανίων.

«Η Πολυαπασχόληση στον Αγροτικό Τομέα»

Στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών «Η Πολυαπασχόληση στον Αγροτικό Τομέα» θα επισημανθούν ισχυρά σημεία αλλά και αδυναμίες κατά την προσπάθεια εφαρμογής της πολυδιαφημισμένης «πολυαπασχόλησης», που συναντά ισχυρά ή/& ανυπέρβλητα εμπόδια από τους δημόσιους λειτουργούς, αφήνοντας τους αγρότες χωρίς δυνατότητες εφαρμογής της.


 Η ΠΕΝΑ πιστεύει ότι η πολύαπασχόληση θα είναι μία πραγματικότητα τα επόμενα χρόνια και αυτό ενδιαφέρει άμεσα όλους τους Νέους (18-40 ετών) Αγρότες.  

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...