Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Οι Νέοι Αγρότες συζητούν για την διαχείριση των νερών

Σε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση εξελίχθηκε η πρωτοβουλία διοργάνωσης συνάντησης για την «διαχείριση των υδάτων» από την Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας την Τακτική Δευτέρα, 2 Απρ 2012, στον φιλόξενο συνεδριακό χώρο ΕΚΑΒΗ (με τον κ. Παντελή) με προσκεκλημένους εισηγητές την κα Κων/ντίνα Νίκα (Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής), τον κ. Πάνο Παναγόπουλο (Σύμβουλο) και την κα Μαρία Μπαρά (Τμήμα Περιβάλλοντος & Υδροοικονομίας της ΠΕ Πιερίας).
Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε ο Σύμβουλος της ΠΕ Πιερίας κ. Δ. Ρουκάς, και ενημέρωσε ότι η ΠΕ Πιερίας συνεχίζει την έρευνα της υδρολογικής κατάστασης της ΠΕ Πιερίας με προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε η ΠΕ Πιερίας με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσ/νίκης, για τον σωστό & αξιόπιστο σχεδιασμό έργων.
Η συνάντηση ήταν και ενδιαφέρουσα για τις διευκρινήσεις που δόθηκαν, και χρήσιμη για την ανταλλαγή σκέψεων, κυρίως όμως έδωσε μερικά σημαντικά σημεία, μεταξύ των οποίων:
1.       Αναγνωρίσθηκε ότι το κυριότερο πρόβλημα στο θέμα της διαχείρισης των υδάτων είναι η έλλειψη εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και το δημόσιο. Οι περισσότεροι πολίτες, αν και αναγνωρίζουν την ανάγκη καταγραφής & διαμόρφωσης στρατηγικής για την διαχείριση των υδάτων, φοβούνται ότι, αυτό το απαραίτητο εργαλείο, θα χρησιμοποιηθεί ως φοροεισπρακτικός μηχανισμός, εις βάρος των αγροτών.
2.       Από την ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ (κ. Ι.Μανιάτη) στις 14 Φεβ 2012, που εξήγγειλε την υπογραφή ΚΥΑ (από 7 συναρμόδιους υπουργούς) για την απαλλαγή των αγροτών από τις ποικιλώνυμες πληρωμές προς τρίτους για τις γεωτρήσεις αρδευτικών υδάτων, μέχρι σήμερα, έχουν περάσει 2 μήνες χωρίς να έχει δημοσιευθεί η ΚΥΑ. Είναι λογικό, ότι δεν θα μπορούν να ανταποκριθούν οι 700.000 αγρότες στο ίδιο χρονικό διάστημα των 2 μηνών, μέχρι 16 Ιουνίου 2012.
3.       Με τους αγρότες να αξιοποιούντο 85% περίπου των διαθέσιμων υδάτων επιβάλλεται να έχουν ιδιαιτέρως βαρύνουσα συμμετοχή στην διαβούλευση, ανάλογη της αξιοποίησης των υδάτων που συνεισφέρουν. Και γι’ αυτό οι υπεύθυνοι για την επιτυχία της διαβούλευσης θα πρέπει να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια.
4.       Με μόνο 59% των Ελλήνων να έχουν δει Ηλεκτρονικό Υπολογιστή (Eurostat) και η πλειοψηφία αυτών να είναι από τα μεγάλα αστικά κέντρα, φαίνεται ότι είναι ακατάλληλο εργαλείο το internet ως πλατφόρμα ανάπτυξης της διαβούλευσης με τους αγρότες. Θα πρέπει να αναζητηθούν άλλα μέσα επικοινωνίας.
5.       Οι αγρότες αξιοποιούν το νερό και αφού το χρησιμοποιήσουν, με τους κώδικες ορθής γεωργικής πρακτικής, το ξανααποδίδουν ως νερό στο περιβάλλον (Ι. Γκλαβάκης, 2310 222702). Οι άλλες σημαντικές χρήσεις του νερού στην βιομηχανία και στον αστικό χώρο, αποβάλλουν στο περιβάλλον ένα σχεδόν άχρηστο, βλαβερό, ρυπασμένο, ρευστό, ακατάλληλο για τον άνθρωπο, υλικό.
6.       Έγινε σαφές ότι αυτήν την στιγμή γίνεται μια μορφή διαβούλευσης για να προσδιορισθούν οι τρόποι-κανόνες της κύριας διαβούλευσης για καταγραφή και ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης και χρήσης των υδάτων.
7.       Είναι απολύτως παραδεκτό από όλους ότι το νερό είναι δημόσιο αγαθό και γι’ αυτό πρέπει να διαχειρίζεται με συμφωνία όλων των πολιτών, λαμβάνοντας πάντα υπ’ όψη ότι είναι το κύριο μέσο παραγωγής τροφής για όλους τους ανθρώπους του πλανήτη και ότι την ευθύνη αυτή την έχει ο αγρότης.
8.       Επισημάνθηκε ότι ο αγρότης είναι ο ΦΡΟΝΤΙΣΤΗΣ του περιβάλλοντος, με καλές ή κακές πρακτικές, για τις οποίες όμως φαίνεται ότι υπάρχει άγνοια, λόγω και της ανυπαρξίας επαρκούς συστήματος αγροτικής επαγγελματικής κατάρτισης. Ακόμα και η διαχείριση χημικών και δηλητηρίων για την παραγωγή τροφής γίνεται χωρίς άδεια ασκήσεως επαγγέλματος.
9.       Είναι εξαιρετικά λυπηρό, που παρά το ότι η Ελλάδα απειλείται με ερημοποίηση, δεν υπάρχουν σοβαρές μελέτες ισοζυγίου υδάτων στις λεκάνες απορροής, ούτε βέβαια μετρήσεις χρήσεων νερών, και πολύ περισσότερο δεν χρησιμοποιούνται συστήματα προσδιορισμού αναγκών σε αρδεύσιμο νερό (hydrosense κλπ).
10.    Τελικά όλα κρίνονται από την συμμετοχή, διότι η ιστορία διαμορφώνεται από τους παρόντες στις εξελίξεις και πολύ περισσότερο από τους συμμετέχοντες.
Στην ζωντανή συζήτηση, που κράτησε μέχρι τις 23.00 μετείχαν σχεδόν όλοι οι συμμετέχοντες μεταξύ των οποίων οι: κα Μαριάνα Καβουνίδου (εκπρόσωπος κας Μίχου), κ. Γεώργιος Κουκουλιάτας (εκπρόσωπος βουλευτή κ Παπαγεωργίου), ο Πρόεδρος Πολιτιστικού Οργανισμού κ. Θωμάς Παπαδημητρίου, Κερασία Παπούλια, Γιάννης Δημαλής, Γιάννης Παντούλης, Αποστόλης Κούρτης, Καντιρτζής Δημήτριος (Πρόεδρος Νέας Εφέσου), Σ. Καστώρης, Ν. Καρυώτης (π. Δήμαρχος & ΥΕΒ), Νίκος Στεφανίδης, Νίκος Χρυσοστόμου, Στέργιος Νταούκας, Γιάννης Νταούκας και άλλοι.
Οι Νέοι Αγρότες πιστεύουν στην ανάγκη αγροτικής έρευνας, ώστε να μπορούν να παράγουν περισσότερα προϊόντα διατροφής με λιγότερο νερό, μειώνοντας τόσο την διατροφική σπατάλη και εφαρμόζοντας μια πιο βιώσιμη διατροφή, όσο και νέες ποικιλίες που δεν χρειάζονται πολύ νερό για την παραγωγή τους.
Και βέβαια όλοι ζούνε στον αργόσυρτο ρυθμό της αναμενόμενης και αναγγελθείσας ΚΥΑ η οποία θα ενεργοποιήσει την Τοπική Αυτοδιοίκηση και θα γίνει σχεδόν αδαπάνως για τον αγρότη (φαίνεται ότι το μόνο πρόσθετο κόστος θα είναι ο απαραίτητος υδρομετρητής), ενώ ιδιαιτέρως ευχάριστη εντύπωση προκάλεσε η επισήμανση πολλές φορές ότι λαμβάνεται πολύ σοβαρά υπ’ όψη η αναγκαία «βάσανος του κοινωνικού ελέγχου», καθώς και το «δυσβάστακτο κόστος» και το «τεχνικά δύσκολο». Οι παραπάνω έννοιες επιβάλλουν την ανάγκη για οργάνωση όλων των εμπλεκομένων και την τεκμηρίωση των προτεινόμενων λύσεων.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας κάνει όλους να αισθάνονται ότι η νέα γενιά επαγγελματιών αγροτών, θα είναι ικανή, με οργανωμένη συλλογική δράση, να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών, τα οποία θα προσδιορίζουν, ανά μονάδα προϊόντος την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών, όπως θα προβλέπει η μελέτη ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020, που συντάσσει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ και θα συζητηθεί στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Ελατοχώρι, Πιερίας, 6-9 Σεπ 2012)

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Πρόεδρος: Δημ. Δαλαμήτρας-6947823269, Γραμ: Ιωάννης Τσιφτίδης-6979191898, Ταμίας: Ιωάν.Δημαλής-6973096626

Οι Νέοι Αγρότες Αργολίδας δημιουργούν μέλλον

Τις παραδόσεις της πατρίδας μας θύμισαν οι Νέοι Αγρότες Αργολίδας, συμμετέχοντας στην συμβολική δενδροφύτευση στην Δήμαινα, στις 3 Απρ 2012. Οι παππούδες μας, όταν γεννιόταν ένα παιδί, φύτευαν ένα δένδρο για να το κόψουν όταν θα παντρευόταν και έτσι να είχε την απαραίτητη ξυλεία για να συμβάλει στο κτίσιμο του σπιτιού του/της.

Η κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα μας θύμισε τα δασογεωργικά συστήματα, που είναι συγκαλλιέργειες ετήσιων φυτών μεγάλης καλλιέργειας ή ποώδη με μερικά δένδρα σε γραμμές σε πολύ μεγάλη απόσταση μεταξύ τους, για παραγωγή ξυλείας υψηλής αξίας (κερασιά κλπ) με οικονομικό αποτέλεσμα αθροιστικά μεγαλύτερο και καλύτερη οικολογική συμπεριφορά.

Την δενδροφύτευση που έγινε με πρωτοβουλία του ΔΗΜΟΥ ΕΠΙΔΑΥΡΟΥ με την συμμετοχή του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ σχολείου Δήμαιανας, του ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ Δήμαινας και της Ένωσης Νέων Αγροτών-ΕΝΑ Αργολίδας, που έχει τα γραφεία της στην Δήμαινα, έφερε κοντά του Νέους Αγρότες με τους πάρα πολύ νέους της αγροτικής περιοχής Δήμαινας.

Μια κινέζικη παροιμία λέει: αν σκέφτεσαι για του χρόνου φύτεψε στάρι, αν σκέφτεσαι για το μέλλον φύτεψε δένδρα. Η δενδροφύτευση της 3-4-2012 αφορούσε 300 δένδρα και στην δενδροφύτευση μετείχαν μεταξύ άλλων οι: (όπως φαίνονται στην φωτογραφία) ο Αντιδήμαρχος Επιδαύρου κ. Κωστούρος, ο Αντιδήμαρχος κ. Φ. Σχοινάς, ο Αντιδήμαρχος κ. Α. Οικονόμου, ο κ. Γ. Δνεσάκης (ΕΝΑ Αργολίδας), ο κ. Α. Αγγέλου (Αντιπρόεδρος ΕΝΑ Αργολίδας), ο κ. Γ. Οικονόμου (μόλις διακρινόμενος), η κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα (Πρόεδρος ΕΝΑ Αργολίδας), ο κ. Δ. Αγγέλου και ο Πρόεδρος του Τοπικής Κοινότητας Δήμαινας κ. Α. Σταμούλης, ενώ συμμετείχαν και ο κ. Ν. Ελευθερίου (ΕΝΑ Αργολίδας) ο κ. Α. Μπούρας, η κα Α. Αλιφέρη και άλλοι.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...