Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Παράταση στην προθεσμία υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης – φακέλων για τους αγρότες



Η Α.Σ.Η.Κ. ΑΕ, ενημερώνει τους ενδιαφερόμενους ότι το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έδωσε παράταση της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων ενίσχυσης – φακέλων υποψηφιότητας των Μέτρων 3.11, 3.12, 3.13 του ΠΑΑ 2007-2013 με νέα καταληκτική ημερομηνία την 1η Νοεμβρίου 2010, ημέρα Δευτέρα και ώρα 14: 30 μ.μ. Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στο τηλέφωνο : 2651022262.

Αναρτήθηκε από epirusgate

Τα «πιθάρια» της Χρυσούλας και ο πίθος των Δαναϊδων

Ο ξενώνας «ΠΙΘΑΡΙΑ» στην Πελασγία Φθιώτιδας είναι πνιγμένος μέσα στα ελαιόδεντρα, δίπλα στο εκκλησάκι της Παναγιάς, με ψυχή αγρότισσας. Η κυρία Χρυσούλα επέλεξε να παραμείνει στην Πελασγία, ως αγρότισσα. Είναι παντρεμένη με τον αρτοποιό Νίκο Κόμνο και έχουν μια κόρη στο Γυμνάσιο. Ασχολήθηκε από νωρίς με το χωριό της, ως Δημοτική Σύμβουλος Πελασγίας, ως υπεύθυνη του Λαογραφικού Μουσείου Πελασγίας, ως μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Πελασγίας, ως υπεύθυνη στο ΚΑΠΗ Πελασγίας, στον Σύλλογο Γονέων Σχολείου Πελασγίας και σε ότι είχε μέσα του την «Πελασγία».

Η επίσκεψη στα ΠΙΘΑΡΙΑ είναι μια αναζωογόνηση στα αγροτικά επαγγέλματα, τις αξίες και τον αγροτικό τρόπο ζωής, που δυστυχώς σήμερα όλο και περισσότερο αισθανόμαστε να «βιάζεται» από πολυπράγμονες αστούς, λόγω ανυπαρξίας ενιαίου σοβαρού αγροτοσυνδικαλιστικού «μη κρατικοδίαιτου» κινήματος.

Η κα. Χ. Χαλκιά έχει βιώσει όλα τα απαράδεκτα προβλήματα του αυθεντικού αγροτουρισμού, σε ένα ανίκανο κράτος, το οποίο 20 χρόνια μετά τις πρώτες χρηματοδοτήσεις στον αγροτουρισμό, μέχρι σήμερα δεν έχει ακόμα διαμορφώσει το πλαίσιο για να μπορούν οι αγρότες να αναπτύξουν και αυτήν τους την δυνατότητα. Σήμερα τον αγροτουρισμό λυμαίνονται κάθε μορφής συνταξιούχοι του δημοσίου και των ΔΕΚΟ, αλλά και επιχειρηματίες, οι οποίοι λόγω της ανυπαρξίας θεσμικού πλαισίου, υφαρπάζουν «την κρέμα της κρέμας» των αγροτικών επαγγελμάτων.

Η κα Χρυσούλα, παρά το ότι η απόφαση χρηματοδότησής της, στο ΠΕΠ Στερεάς Ελλάδας 2000-2006 για προϋπολογισμό 380.166 €, αναφέρει ολογράφως και ευκρινώς, ότι «χρηματοδοτείται η γεωργός Χ. Χαλκιά», εξαναγκάσθηκε να συμβιβασθεί με τον ΟΑΕΕ, και ακόμα παρά το Μητρώο (Μη) Αγροτών, δεν έχει ξεκαθαρίσει από τους αστούς γραφειοκράτες, ότι ήταν, είναι & θέλει να μείνει αγρότισσα.

Και βέβαια ακολουθούν όλα τα προβλήματα, ενός ανίκανου να καθορίσει σαφούς κανόνες λειτουργίας κράτους, όσον αφορά την παρασκευή γλυκών, όπως έκανε τόσα χρόνια στο σπίτι της και πρόσφερε στους φιλοξενούμενους της, δεν μπορεί να κάνει το ψωμί της στις εγκαταστάσεις, δεν μπορεί να κάνει το δικό της λάδι, δεν μπορεί να προσφέρει στους φιλοξενούμενούς της ούτε τις υπέροχες ελιές της, που βρίσκονται στα ελαιόδεντρα μπροστά από τον ξενώνα της.

Η κα Χρυσούλα δεν έχει το «θεσμικό πλαίσιο» για να μπορεί να συντροφευθεί στις αγροτικές της εργασίας από τους φιλοξενούμενούς της, δεν μπορεί να τους μάθει να κάνουν πίττες και άλλα φαγητά, δεν μπορεί να τους μάθει τους χορούς με τους οποίους μεγάλωσε, διότι στην «αστικών προτύπων γραφειοκρατία», μια συντεχνία, που μετέχει πιθανώς στα πολιτικά παιχνίδια εξουσίας, «εξασφαλίζεται» με ειδικές άδειες.

Και η παραδοσιακή ελληνική αγροτική φιλοξενία δεν βρίσκει διέξοδο σε ένα αφυδατωμένο κανονισμό λειτουργίας «ενοικιαζόμενων δωματίων», αφού αγροτουρισμός δεν είναι ενοικιαζόμενα δωμάτια, ούτε ξενοδοχεία, ούτε Τουρισμός Υπαίθρου, ούτε Οικοτουρισμός, ούτε Τουρισμός Φύσης, ούτε Ορεινός Τουρισμός, ούτε άλλα είδη ειδικού τουρισμού. ΑΓΡΟΤΟΥΡΙΣΜΟΣ είναι τουριστικές υπηρεσίες που προσφέρονται από αγρότες, στις εγκαταστάσεις τους, όπου απασχολούνται και έχουν τα εισοδήματά τους από αυτές τις αγροτικές εργασίες (γεωργία, κτηνοτροφία, αλιεία, δασοπονία), με τον δικό τους (υγιεινό) τρόπο ζωής.

Στα ΠΙΘΑΡΙΑ, που είναι στην άκρη της Πελασγίας, με θέα τη θάλασσα, τον κάμπο και το λόφο του Κάστρου, μπορείς να απολαύσεις τον καφέ σου στην αυλή, στην βεράντα ή κοντά στο τζάκι. Μπορείς να γευτείς ντόπιες παραδοσιακές συνταγές: κόκορα κρασάτο, αρνάκι φρικασέ, κυνήγια της περιοχής, χειροποίητες πίττες κλπ. 6976978922.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382.

Στο «κόκκινο» ο κλάδος των πουλερικών

Σε δυσθεώρητα ύψη ο δανεισμός που αδυνατούν να αποπληρώσουν- Τι δηλώνουν οι επιχειρηματίες για την ύπαρξη καρτέλ στον κλάδο 
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι επιχειρήσεις του κλάδου των πουλερικών, η πλειονότητα των οποίων αδυνατεί να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και να αποπληρώσει τον δανεισμό της, που χτυπάει «κόκκινο». Οι ζημιές που συνεχίζουν να συσσωρεύουν εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των πρώτων υλών και του σκληρού ανταγωνισμού, εκτιμάται πως θα οδηγήσει αρκετές εταιρείες σε «λουκέτο», εάν δεν αλλάξει κάτι άμεσα το επόμενο διάστημα. Την άποψη αυτή εκφράζουν μιλώντας στην «Η» επαγγελματίες του κλάδου και καλούν τις αρμόδιες κρατικές αρχές σε συνεργασία προκειμένου να ομαλοποιηθεί η λειτουργία του κλάδου και παράλληλα να διασφαλιστεί η προστασία του Έλληνα καταναλωτή.Την ίδια ώρα, απορρίπτουν κατηγορηματικά τις καταγγελίες για σύσταση καρτέλ, επισημαίνοντας πως το ζητούμενο για αυτές είναι πρωτίστως η υγιής λειτουργία του κλάδου των πουλερικών, ώστε να μπορούν οι πτηνοτροφικές μονάδες να συνεχίσουν να παράγουν ποιοτικά προϊόντα, τα οποία θα πωλούν σε προσιτές τιμές.

«Έκρηξη» στις τιμές των σιτηρών
Ο διευθύνων σύμβουλος της «Αγγελάκης», Θάνος Αγγελάκης σχολιάζοντας τις φήμες περί ύπαρξης καρτέλ στον κλάδο της πτηνοτροφίας αναφέρει πως δεν υφίσταται θέμα χειραγώγησης των τιμών και πως το σύνολο του κλάδου είναι κυριολεκτικά στο χείλος του γκρεμού. Ωστόσο, όπως εξηγεί, οι ανατιμήσεις στις τιμές των σιτηρών το τελευταίο διάστημα εξαναγκάζουν τις εταιρείες σε αναπροσαρμογές των τιμών τους.Και αυτό γιατί, «η τιμή του κοτόπουλου διαμορφώνεται σε ποσοστό 60% από το κόστος των ζωοτροφών και στον τομέα αυτό υπήρξαν μεγάλες μεταβολές τελευταία. Τον Ιούνιο αγοράζαμε σκληρό σίτο για ζωοτροφές στα 135 ευρώ/ τόνο, ενώ σήμερα η αντίστοιχη ποσότητα κοστίζει 235 ευρώ.Επιπλέον, η αύξηση στην τιμή του σίτου παρέσυρε και τις τιμές του καλαμποκιού, της σόγιας, του φοινικέλαιου και του σογιέλαιου, δηλαδή όλων των βασικών πρώτων υλών της ζωοτροφής. Το αποτέλεσμα; Πάρα πολύ μεγάλα κόστη για τους παραγωγούς, εξαιτίας των κερδοσκοπικών παιγνίων των διεθνών οίκων. Αυτές οι αυξήσεις είναι πολύ μεγάλες και, αν αποφασίσουμε να τις απορροφήσουμε, θα βρεθούμε πολύ σύντομα σε αδιέξοδο και ο κλάδος θα πληγεί ανεπανόρθωτα, καθώς πολλές εταιρείες θα αναγκαστούν να κλείσουν. Οποιαδήποτε πιθανή αύξηση δεν θα έχει κερδοσκοπικό χαρακτήρα, αλλά αντιθέτως θα προορίζεται αποκλειστικά για να καλύψει μέρος από τις μεταβολές στις τιμές των σιτηρών και των λοιπών πρώτων υλών».

Ζημιές
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και οι δηλώσεις του προέδρου του Αγροτικού Πτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Ιωαννίνων «η Πίνδος», Μιχάλη Κασσή.Και ο κ. Κασσής αρνείται κατηγορηματικά την ύπαρξη καρτέλ και στέκεται κυρίως στα οικονομικά προβλήματα του κλάδου που «λύγισαν» ακόμη και εταιρείες κολοσσούς, όπως η «Βοκτάς». Η Πίνδος, όπως αναφέρει, δεν αποτελεί εξαίρεση καθώς περίπου 13,5 εκατ. ευρώ ήταν η ζημιά από την γρίπη των πτηνών και 3,5 εκατ. ευρώ από τη μεγάλη αύξηση των δημητριακών την περίοδο 2007-2008. Μάλιστα, η εταιρεία αναγκάστηκε να χρησιμοποιήσει ίδια κεφάλαια για να καλύψει τις ζημιές της που συσσωρεύτηκαν τα τελευταία χρόνια. Η Πίνδος αναμένεται και φέτος παρά την αύξηση του τζίρου της να εμφανίσει ζημιές λόγω της αύξησης των δημητριακών κατά 30% (κυρίως σιτάρι καλαμπόκι). Τονίζει επίσης πως αρκετές εταιρείες είναι σε τέτοια άσχημη κατάσταση που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα άτοκα δάνεια που έλαβαν με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου για να καλύψουν τις ζημιές που τους προκάλεσε η γρίπη των πτηνών. Ο κ. Κασσής δηλώνει θετικός στην έρευνα που έχει ξεκινήσει η Επιτροπή Ανταγωνισμού για τον κλάδο και την καλεί να ελέγξει τους λόγους που αυξάνονται οι τιμές των σιτηρών εν μια νυκτί αλλά και το πώς λειτουργούν τα σούπερ μάρκετ.Ο κ. Θ. Νιτσιάκος από την πλευρά του απορρίπτει τις κατηγορίες περί ύπαρξης καρτέλ στον κλάδο, χαρακτηρίζοντάς τες τουλάχιστον ως αστειότητες και παραπέμπει στην προβληματική εικόνα που εμφανίζει ο χώρος τα δέκα τελευταία χρόνια.

imerisia

Αναρτήθηκε από epirusgate

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...