Δευτέρα 14 Ιανουαρίου 2013

Ο ιός τριστέτσα ξαναχτυπά τα εσπεριδοειδή

Του ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΓΑΤΣΙΟΥ, προέδρου του Συλλόγου Γεωπόνων Πρέβεζας "Αλέξανδρος Μπαλτατζής" 

Παρότι δεν είναι νέος στην Ελλάδα ο ιός τριστέτσα (θλίψη) των εσπεριδοειδών έχει προκαλέσει μαζικές καταστροφές σε δενδροκαλλιέργειες σε Αργολίδα και Χανιά και απειλεί το σύνολο, σχεδόν, της καλλιέργειας εσπεριδοειδών στη χώρας μας.
Στο νομό Πρέβεζας εκριζώθηκε επιτυχώς μετά την καταστροφή 450.000 δυνητικά μολυσμένων καλλωπιστικών φυτών από την αρμόδια φυτοϋγειονομική υπηρεσία.

Τα δέντρα που είναι εμβολιασμένα σε νεραντζιά (τα περισσότερα στη χώρα) είναι και τα πλέον ευαίσθητα στον ιό. Τα συμπτώματα της ασθένειας που προκαλεί ο ιός της τριστέτσας είναι:

* Ο βραδύς μαρασμός του δέντρου.

* Η αποπληξία του δένδρου.

* Η μικροκαρπία και η βοθρίωση του ξύλου.

Ο ιός της τριστέτσας των εσπεριδοειδών μεταδίδεται με έντομα-φορείς (αφίδες) και με το αγενές πολλαπλασιαστικό υλικό (δενδρύλια, εμβόλια κ.λπ.).

Οι καρποί των εσπεριδοειδών επιβάλλεται να διακινούνται χωρίς φύλλα. Βέβαια, οποιοσδήποτε μπορεί να διαπιστώσει στα σημεία λιανικής πώλησης (μανάβικα, λαϊκές αγορές) ότι αυτό το μέτρο δεν έχει εφαρμοστεί. Η προμήθεια πολλαπλασιαστικού υλικού (δενδρύλλια, εμβόλια) πρέπει να συνοδεύεται από φυτοϋγειονομικό διαβατήριο ακόμα και για εγκατάσταση στον κήπο ενώ πρέπει να αποφεύγεται η αγορά εισαγόμενου πολλαπλασιαστικού υλικού.

Χρειάζεται συστηματικός έλεγχος των φυτειών της χώρας για όλα τα είδη των εσπεριδοειδών κι ενημέρωση της φυτοϋγειονομικής υπηρεσίας για τυχόν ύποπτα φυτά και για όλες τις νέες φυτεύσεις εσπεριδοειδών, αλλά και προσεκτική αντικατάσταση της νεραντζιάς με ανεκτικά υποκείμενα.

.enet.gr

Συνέδριο στη Zootechnia

Στο πλαίσιο της  Zootechnia (7-10 Φεβρουαρίου 2012) πραγματοποιείται στη Θεσσαλονίκη στις 8 Φεβρουαρίου στο συνεδριακό Κέντρο Ν. Γερμανός, το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Τεχνολογίας Ζωικής Παραγωγής. Συνδιοργανωτές τα ΤΕΙ Θεσσαλονίκης, Δυτικής Μακεδονίας, Ηπείρου και Λάρισας.

Προτάσεις στον Πάρνωνα

Στις 31 Ιανουαρίου λήγει η προθεσμία για την υποβολή επενδυτικών προτάσεων για το πρόγραμμα Leader στον Πάρνωνα, που αφορά και παραγωγούς της Αρκαδίας, της Αργολίδας και της Λακωνικής Μάνης.

Πληροφορίες, τηλ.: 27570-22807.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...