Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2011

Αγορά Βιοκαλλιεργητών να γίνει και στις Σέρρες

Με έναν σταθερό και πρωτότυπο τρόπο συνεχίζουν οι βιοκαλλιεργητές Σερρών να επισημαίνουν την απουσία Αγοράς Βιοκαλλιεργητών στις Σέρρες.

Την τελευταία φορά οργάνωσαν στον χώρο του πάρκινγ του ξενοδοχείου ΦΪΛΙΠΠΟΣ, στις όχθες του χειμάρρου της Ορεινής, στην πόλη των Σερρών, Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων

Λίγο δύσκολα προσβάσιμος ο χώρος, αλλά με ευχάριστη έκπληξη συναντήσαμε τον καθ. Αλέξη Μητρόπουλο (εργατολόγο), τον πρόεδρο του Επιμελητηρίου Σερρών κ. Άρη Δρογαλά, τον κ. Στέφανο Φωτιάδη (Δημοτ. Σύμβουλο, πρώην Νομάρχη Σερρών), τον πρόεδρο της Ένωσης Βιοκαλλιέργητων Σερρών κ. Ιωάννη Παπαδόπουλο, την κα Ελισάβετ Μιχαηλίδου (Αγιογράφο, Νέο Σκοπό), την κα Στέλλα Γκουδίνογλου (Γυν. Συνεταιρισμός Κριθιάς), τον κ. Ανδροκλή Γιάτσογλου (ΑγρΟραμα) και πολλούς άλλους φίλους ή/& γνωστούς, στην ποιο δύσκολη μεσημβρινή ώρα.

Το σημαντικότερο στην σημερινή εποχή είναι να πουλάς, είχαμε ακούσει ποιο νωρίς στην εκδήλωση της Ένωσης νέων Αγροτών Σερρών στον Νέο Σκοπό, εξ ίσου σημαντικό είναι και να μπορείς να παράγεις αυτά που πουλάς, αν μόνο παράγεις, έχεις πολύ σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας.

Οι αγρότες ξέρουν να παράγουν, και μάλιστα υψηλής προστιθέμενης αξίας αγαθά του αγροδιατροφικού τομέα. Ασφυκτιούν όμως, και σχεδόν αποκλείονται από την πρόσβαση στον καταναλωτή, λόγω των πολύπλοκών διαδικασιών, οι οποίες σχεδόν τους αποκλείουν.

Δύο είναι οι σημαντικότεροι δρόμοι για να βρουν τα αγροτικά προϊόντα διατροφής τον καταναλωτή, πρώτον: η απ’ ευθείας πώληση στον καταναλωτή από τον ίδιο τον παραγωγό σε Αγορές Αγροτών ή καλύτερα σε Αγορές Βιοκαλλιεργητών και τα Δημοπρατήρια Αγροτικών Προϊόντων.

Η Ένωση Βιοκαλλιεργητών κρατά ζωντανό το αίτημα για δημιουργία Αγοράς Βιολογικών Προϊόντων στην πόλη των Σερρών εδώ και 11 σχεδόν χρόνια, διοργανώνοντας περιοδικά Εκθέσεις Βιολογικών Προϊόντων σε διάφορες περιοχές, όπως στην Νομαρχία, στην πλατεία Ελευθερίας και αλλού. Ίσως αν συνδυασθεί με ταυτόχρονη Αγορά μόνο Αγροτών, όπως είναι όλοι οι βιοκαλλιεργητές, να αποκτήσει νέα δυναμική το αίτημα.

Πάντως οι προσελθόντες, μεταξύ των οποίων και οι κκ Α. Δρογαλάς, Α. Μητρόπουλος & Σ.Φωτιάδης, με την παρουσία τους έδωσαν θετική ψήφο για την δημιουργία Αγοράς Βιοκαλλιεργητών (μόνο από αγρότες) και γιατί όχι Αγοράς Αγροτών, ενώ οι συζητήσεις μαζί τους έδειξαν ότι το αίτημα είναι στην σωστή κατεύθυνση και έτοιμο για προώθηση. Ίσως αν γίνει ταυτόχρονη ενέργεια και από τον κ. Π. Γκιοργκίνη (Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών) να υπάρξει επιτάχυνση των εξελίξεων.

Οι οκτώ πάγκοι με βιολογικά προϊόντα της Σερραϊκής γης κάλυψαν τις ανάγκες όλων, από μητέρες με βρέφη, μέχρι ηλικιωμένους, και από Σερραίους μέχρι Θεσσαλονικείς.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Εξαίρεση των συνταξιούχων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ που διατηρούν μικρά τουριστικά καταλύματα από εισφορές σε άλλα Ταμεία

Κοινοβουλευτική παρέμβαση του Λευτέρη Αυγενάκη στον Υπουργό Εργασίας

Να διατηρηθεί το δικαίωμα εξαίρεσης από την καταβολή εισφοράς στον ΟΑΕΕ των συνταξιούχων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, οι οποίοι διατηρούν και λειτουργούν μικρά τουριστικά καταλύματα, ζητά με κοινοβουλευτική του παρέμβαση ο Βουλευτής Ηρακλείου της Δημοκρατικής Συμμαχίας, Λευτέρης Αυγενάκης, από τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, κ. Γ. Κουτρουμάνη.

Ειδικότερα, ο Βουλευτής αναφέρει ότι «η ασφαλιστική μεταρρύθμιση, όπως αποτυπώθηκε στο νόμο 3655/2008, προέβλεψε τη σταδιακή ενοποίηση των ασφαλιστικών ταμείων, ώστε δημιουργήθηκε ο Οργανισμός Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ), στον οποίο ενοποιήθηκαν το ΤΕΒΕ, το ΤΑΕ και το ΤΣΑ. Ωστόσο, τονίζει ότι «οι ισχύουσες ρυθμίσεις είναι επιβαρυντικές για συνταξιούχους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ και σε άλλα Ταμεία που διατηρούν μικρά τουριστικά καταλύματα, καθώς προβλέπουν την υποχρεωτική τους ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και συνεπώς, την καταβολή εισφοράς, την οποία οι τελευταίοι αδυνατούν να καταβάλουν, ιδιαίτερα υπό το βάρος της παρούσας οικονομικής συγκυρίας και των οικονομικών μέτρων της τελευταίας περιόδου».

Σημειώνει δε ότι «οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ που είχαν κάνει έναρξη μικροξενοδοχειακής δραστηριότητας πριν την ενοποίηση των Ταμείων, εξαιρούνταν από την καταβολή εισφορών στο ΤΕΒΕ, ενώ επιτρέπονταν η συνέχιση της δραστηριότητάς τους και μετά την συνταξιοδότησή τους, με μια μικρή εισφορά στο αντίστοιχο Ταμείο Πρόνοιας Ξενοδόχων, του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος».

Ωστόσο, επισημαίνει πως «με τη μεταφορά των εγγεγραμμένων του Ταμείου Πρόνοιας Ξενοδόχων στον ΟΑΕΕ, τους ζητείται η μηνιαία καταβολή εισφοράς στο νέο Ταμείο» και «ως εκ τούτου, είναι κρίσιμη η λήψη ρύθμισης για την εξαίρεση από την υποχρεωτική εισφορά στον ΟΑΕΕ των ιδιοκτητών μικρών τουριστικών καταλυμάτων (που εντοπίζονται κυρίως στην περιφέρεια), που είναι συνταξιούχοι άλλων Ταμείων, προκειμένου οι τελευταίοι να μην καταβάλλουν κανένα ποσό στο νέο Ταμείο».

Στο πλαίσιο αυτό, ερωτά τον αρμόδιο Υπουργό Εργασίας «ποιος είναι ο σχεδιασμός για τη διατήρηση του δικαιώματος εξαίρεσης από την καταβολή εισφοράς στον ΟΑΕΕ των συνταξιούχων ασφαλισμένων στον ΟΓΑ, οι οποίοι διατηρούν και λειτουργούν μικρά τουριστικά καταλύματα», καθώς και με «ποια συγκεκριμένα μέτρα πρόκειται να αναλάβει το Υπουργείο προκειμένου να ενημερωθούν τα Ταμεία -και ως εκ τούτου οι ασφαλιζόμενοι- σχετικά με τον τρόπο διατήρησης της συγκεκριμένης εξαίρεσης, εφόσον ισχύσει».

Οι Νέοι Αγρότες Λακωνίας για την Επιστήμη & την Πολιτική

Η ανάγκη για  επιστημονική στήριξη των Νέων Αγροτών (και όχι μόνο) στα πλαίσια της αγροτικής επιχειρηματικότητας και οι νομοθετικές προτάσεις της Ευρ. Επιτροπής για την Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020 συζητήθηκαν στα Παπαδιάνικα της Λακωνίας με πρόσκληση της Ένωσης Νέων Αγροτών Λακωνίας και του Δήμου Μονεμβάσιας.
Το έντονο ενδιαφέρον όλων αποτυπώθηκε, μεταξύ άλλων, και με την έντονη συζήτηση και  με την παραμονή όλων μέχρι το τέλος  της ημερίδας με την συνεχή συμμετοχή  του Βουλευτή ΝΔ κ. Γρηγόρη Αποστολάκου, ο οποίος στην λήξη δήλωσε ότι «τάσσεται  μαζί με τους Νέους Αγρότες», εκτιμώντας την παραγωγική τους συμβολή και την ελπιδοφόρα προοπτική που πρεσβεύουν και μπορούν να πετύχουν.
Μεταξύ άλλων  επισημαίνεται η παρουσία των: Αντιδημάρχου Μονεμβάσιας κ. Γιάννη Σούρλα, βουλευτή κ. Γ. Αποστολάκου, καθ Δημ. Τσελέ (ΤΕΙ Πειραιά), κ. Β. Τσινού & Α. Πανταζή (εκπροσώπων ΓΓ Νέας Γενιάς),κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα (πρόεδρος Ένωσης Νέων Αγροτών Αργολίδας), κ. Βαγγέλη Μπινιάρη (ΕΝΑ Αργολίδας), κ. Δημήτρη Λαλιώτη (ΕΝΑ Αργολίδας), κ. Γ. Λαλιώτη (ΕΝΑ Αργολίδας) και άλλων.
Την ημερίδα  συνδιοργάνωσαν η Ένωση Νέων Αγροτών Λακωνίας, με τον Δήμο Μονεμβάσιας, την Γεν. Γραμμ. Νέας Γενιάς και το ΤΕΙ Πειραιά, με ομιλητές τον κ. Δ. Πυρομάλη «Σύστημα τηλεπαρακολούθησης μικροκλίματος καλλιέργειας», τον κα. Σ. Ευθυμιάδου «Έγχρωμα δικτυοκήπια στις καλλιέργειες», τους κ. Δ. Φίνο & κα. Μ. Γκούλτα «Χρήση τεχνολογιών GIS» και τον κ. Λεωνίδα Πολυμενάκο «ΚΓΠ 2014-20».
Στο πρόγραμμα  «Επιστημονική Υποστήριξη Νέων Αγροτών» η Γ. Γ. Νέας Γενιάς ήταν «παρένθετος οικονομικός καταλύτης», διευκολύνοντας την έξοδο του επιστημονικού κόσμου προς την πραγματική οικονομία και ωθώντας τους νέους αγρότες να προσεγγίσουν τους κρατικούς χώρους παραγωγής γνώσης. Ο καθ Δ. Τσελές (συντονιστής ΤΕΙ Πειραιά) είπε ότι είναι πρόθυμος να συνεργασθεί σε μια τέτοια νέα προσέγγιση εφαρμοσμένης έρευνας με τους νέους αγρότες.
Ο Γεν. Γραμματέας της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών κ. Λεωνίδας Πολυμενάκος αναλύοντας στοιχεία της ΚΓΠ 2014-20 τόνισε τα κρίσιμα σημεία της καθώς και τα πιθανά προβλήματα που θα κληθούν κυρίως οι Νέοι Αγρότες να αντιμετωπίσουν κατά την εφαρμογή της λόγω έλλειψης υποστηρικτικών δομών, ενώ επεσήμανε ότι οι Νέοι Αγρότες της Ελλάδος είναι η πρώτη φορά που συμμετέχουν στην διαπραγμάτευση από το ξεκίνημά της, που έγινε με την επίσκεψη της ΠΕΝΑ στις Βρυξέλλες τον Οκτ 2010. Επίσης αυτή η ΚΓΠ θα είναι η πρώτη που θα συναποφασισθεί με το ευρωκοινοβούλιο, όπου υπάρχουν μεγαλύτερες δυνατότητες παρέμβασης, αλλά και περισσότερες ευθύνες σε όλους μας για συμμετοχή.
Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Λακωνίας κ. Γεώργιος Αλεξανδράκος αποτύπωσε το έντονο ενδιαφέρον των Νέων Αγροτών, που είχε εκφρασθεί με τις πάρα πολλές διευκρινιστικές-εφαρμοστικές ερωτήσεις που απηύθυναν οι Νέοι Αγρότες στην ημερίδα, για την ανάγκη στήριξης της αγροτικής επιχειρηματικότητας με αναζήτηση περαιτέρω στοιχείων για νέες τεχνολογίες και καινοτομίες στα «χωράφια», ενώ ταυτόχρονα δήλωσε την προθυμία των Νέων Αγροτών να εφαρμόσουν τεκμηριωμένες επιστημονικές εφαρμογές.
Ο Γεν. Γραμματέας της ΕΝΑ Λακωνίας κ. Δημήτρης Σταματάκος είπε ότι η μέσα από την ΕΝΑ  Λακωνίας μπορεί να εξασφαλισθεί η δυνατότητα άμεσης και έγκυρης πληροφόρησης, και ότι η συλλογική δράση μεγιστοποιεί τα οφέλη όλων. Η επόμενη συνάντηση προγραμματίζεται για τις 2 Δεκ 2011 στον Δήμο Ευρώτα με τις εξελίξεις για την ΚΓΠ, ενώ ταυτόχρονα τρέχουν θέματα όπως το «εργόσημο», η συλλογική-συνεργατική δράση των αγροτών με Ομάδες παραγωγών κλπ 
Πληροφορίες: Γιώργος Αλεξανδράκος (6936638641).

Η τοπική αυτάρκεια είναι το μέλλον, στον Νέο Σκοπό

Στον Νέο  Σκοπό του Δήμου Εμμ. Παπά στις Σέρρες πραγματοποιήθηκε ημερίδα με θέμα: Τοπική Αγροτοδιατροφική Αυτάρκεια, με φροντίδα του αντιδημάρχου του Δήμου Εμμ. Παπά κ. Χάρη Καρακώστα και της Ένωσης Νέων Αγροτών, την Κυριακή, 23 Οκτ 2011, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου ΟΡΦΕΑΣ.
Την ημερίδα  παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι της  περιοχής και μεταξύ τους ο κ. Π. Γκιοργίνης (Πρόεδρος ΕΝΑ Σερρών), ο κ. Η. Χαμαλής (Πρόεδρος Ν. Σκοπού), ο κ. Θ. Καραβαντζάκης (ΔΣ Ε. Παπά), ο κ. Σ. Δελεφέρης (Αντιπρ. ΕΝΑ Σερρών), ο κ. Δ. Νότας (ΔΣ Ε. Παπά), ο κ. Π. Κίρπιτσας (Πενθελινό, ΕΝΑ Σερρών), ο κ. Α. Εμιρλής (Συνεταιρ. Ν. Σκοπού), ο κ. Α. Γιάτσογλου (ΑγρΟραμα), ο κ. Δ. Ανδρίκος (Ροδολίβος), η κ. Σ. Γκουδίνογλου (Κριθιά), ο κ. Δ. Κώττας (Σιδηρόκαστρο), κα. Α. Κετσετζή (Ν. Σκοπός), η κα Ε. Μιχαηλίδου (Ν. Σκοπός), η κα Β. Χαμαλη (ΔΣ Στρυμώνα), ο κ. Κ. Παλάσης (Χρυσό), η κα Μ. Κάγλατζη (Νεοχώρι), η κα Μ. Τερζή (Πεντάπολη), ο κ. Δ. Χαπουτάκου (Βαλτοτόπι), η κα Α. Γκιοργκίνη (Ν. Σκοπός) κλπ.
Ο Αντιδήμαρχος κ. Χάρης Καρακώστας χαιρέτισε την  ημερίδα και είχε την γενική ευθύνη. Με φροντίδα του ο μπουφές που  στήθηκε αμέσως μετά, είχε προϊόντα μόνο των Σερρών.
Ο πρόεδρος της ΕΝΑ Σερρών, κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης, χαιρέτισε τους συγκεντρωθέντες και εξεδήλωσε την πρόθεση της ΕΝΑ Σερρών να συνεχίσουν εφόσον βρίσκουν υποστήριξη, οι εκδηλώσεις Επιστημονικής Στήριξης των Νέων Αγροτών, που ξεκίνησαν στις 20/9/2010, μέσα στην ένταση των θερινών αγροτικών εργασιών, με την εκδήλωση «Νέοι Αγρότες & Τεχνολογία» και συνεχίσθηκαν με τις εκδηλώσεις στις 18/7/11 (Νέα Ζίχνη), 19/7/11 (Σιδηρόκαστρο), 20/7/11 (Νιγρίτα), 1/8/11 (Λαγκαδάς), 24/8/11 (Χαλάστρα), στις 25/9/2011 στο ΚΕΓΕ Σερρών με θέμα «Επιστήμη & Νέοι Αγρότες» και στον Νέο Σκοπό 23/10/2011.
Ο κ. Αθ. Μπαντής  έδωσε με την παρουσίαση του πάρα πολλά στοιχεία μεταξύ των οποίων:
  1. Αυτό που η κάμπια ονομάζει τέλος του κόσμου, η ζωή το λέει πεταλούδα.
  2. Στα τελευταία 50 χρόνια ο πληθυσμός στον πλανήτη από 2,5 δις έγινε περίπου 7 δις.
  3. Ο κλαδικός πολλαπλασιαστής της Ελληνικής οικονομίας για την δασοκομία είναι 33, για την καπνοκαλλιέργεια 25, για το καλαμπόκι 9, για την γεωργία είναι 7, για τα τρόφιμα 4, για την χρηματοπιστωτική διαμεσολάβηση 3 κλπ κλπ
  4. Σήμερα εισάγουμε την μισή τροφή του λαού μας από το εξωτερικό.
  5. Επιβάλεται να υπάρξει Αυτάρκεια σε επίπεδο νοικοκυριού, Αυτάρκεια σε επίπεδο χωριού, Αυτάρκεια σε επίπεδο επαρχίας, Αυτάρκεια σε επίπεδο Νομού, Αυτάρκεια σε επίπεδο Περιφέρειας. Όσα περισσότερα προϊόντα από αυτά που καταναλώνουμε στον τόπο μας, παράγονται μέσα σε ακτίνα 100 km, τόσο το καλύτερο για όλους μας, για την τοπική οικονομία, την εθνική οικονομία και το περιβάλλον.
  6. Μικρός βαθμός αυτάρκειας σημαίνει μικρές προοπτικές υγιούς ανάπτυξης.
  7. Από το 1980 μέχρι το 2006 μειώθηκαν οι καλλιεργούμενες εκτάσεις στις Σέρρες στο μαλακό στάρι (-96%), στο κριθάρι (-91%), στην βρώμη (-95%), στο ρύζι (-57%), στα φασόλια (-96%), στα κουκιά (-100%), στην φακή (-30%), στα ρεβύθια (-88%), αραχίδα (-97%) , σουσάμι (-98%), καρπούζια & πεπόνια (-76%), λαχανικά (-69%), τομάτες (-78%), κρεμμύδια ξερά (-59%) και
  8. Αυξήθηκαν μόνο στα επιδοτούμενα όπως: στο σκληρό στάρι (+687%), στον αραβόσιτο (+46%), στο βαμβάκι (+1186%) και στα τεύτλα (+35%) μειώνοντας την βιοποικιλότητα και την ικανότητα διατροφής των κατοίκων του τόπου.
  9. Η τοπική κατανάλωση πρέπει να καλύπτεται από την τοπική παραγωγή
  10. Οι προϋποθέσεις είναι:… OXI «λύση» σε ατομική βάση,  OXI «λύση» σε μικρή κλίμακα
  11. Μοναδική διέξοδος: η επιχειρηματική οργάνωση με βάση τους κανόνες της αγοράς.  Oι κανόνες της αγοράς θέλουν μέγεθος, που μόνο επιχειρηματικά οργανωμένοι συνεταιρισμοί μπορούν να δώσουν.
Ο κ. Δημ. Μιχαηλίδης παίρνοντας την σκυτάλη, αφού θύμισε ότι το 2012 είναι το Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών, όπως ορίσθηκε από τον  Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τόνισε την ανάγκη να σχηματισθούν Τοπικά Σύμφωνα με την διαδικασία της συνεχούς κοινωνικής ζύμωσης, με εκδηλώσει, συναντήσεις και συζητήσεις σε τοπικό επίπεδο σε όλο τον Δήμο. Οι νέοι καλλικρατικοί δήμοι με τα νέα μεγέθη τους προσφέρονται σαν βάση ανάπτυξης τέτοιων τοπικών πρωτοβουλιών.
Επίσης έκανε  αναφορά στην Παγκόσμια Ημέρα  της Αγρότισσας με ένα απλό παράδειγμα, όπως είπε: Αν βάλεις μαζί 20 άνδρες έχεις 20 άνδρες και ίσως μπορείς να κάνεις ένα λόχο στρατιωτών. Αν έχεις 20 γυναίκες έχεις ένα χωριό. Ο κορμός & ο ιστός της αγροτικής κοινωνίας είναι η ελληνίδα αγρότισσα.
Άλλωσετ το γυναικείο κομμάτι του πληθυσμού  έχει κρυμμένο στην καρδιά του όλο  τον θησαυρό της γνώσης για  την χημεία της παρασκευής τροφής, μέσα από τα ήθη και έθιμα και  διατροφικές συνήθειες. Στην Ελλάδα έχουμε την χαρά να έχουμε παγκοσμίως αναγνωρισμένη την Μεσογειακή Διατροφή (από 16-11-2010, από την ΟΥΝΕΣΚΟ), που πέραν της υγείας και μακροζωϊας μας δίνει και ένα σημαντικό επιχειρηματικό-τουριστικό πλεονέκτημα για να αναπτύξουμε μαζί με τον τουρισμό και τον αγροτικό τομέα. Αλλά αυτό θα γίνει μόνο αν οι ξενοδόχοι και οι εστιάτορες καταλάβουν ότι ο τουρίστας δεν είναι πελάτης τους, αλλά πελάτης όλης της περιοχής, συμπεριλαμβανομένης της ιστορίας, του πολιτισμού και της τοπικής αγροτικής παραγωγής φημισμένων τροφίμων.
Τα Τοπικά Σύμφωνα είναι μια συμφωνία όσων ζουν στον ίδιο τόπο και έχουν συνείδηση του κοινού τους πολιτισμού και του κοινού τους μέλλοντος, να εργασθούν εθελοντικά για ένα κοινό όραμα. Για την προβολή και προώθηση του τόπου τους, για την αυτάρκεια του τόπου τους. Τελευταία ακούμε και όσοι μπορούν και βλέπουν το Τοπικό Σύμφωνο Ποιότητας στην Ροδόπη το οποίο έδωσε νέα πνοή στο γκρίζο τοπίο της εικόνας που δίνουν τα ΜΜΕ.
Οι Αγροδιατροφικές  Συμπράξεις είναι μια τέτοια μορφή, που προϋποθέτει την ύπαρξη και λειτουργία ενός κοινωνικού ιστού, που μόνο εκδηλώσεις κοινωνικής ζύμωσης, σαν την προσπάθεια ιδεολογικής-φιλοσοφικής τοποθέτησης της 23ης Οκτ 2011, στον Νέο Σκοπό Δήμου Εμμ. Παπά Σερρών μπορούν να προάγουν, και οι Ενώσεις Νέων Αγροτών θα μπορούσαν να είναι ο φορέας υλοποίησης τέτοιων συζητήσεων.
Ο Αγροτικός  τομέας μπορεί να δώσει την ελπίδα για μια νέα πορεία και τοπική ανάπτυξη, εφόσον υποστηριχθεί η αγροτική επιχειρηματικότητα στα κρίσιμα  σημεία της που σήμερα λείπουν  παντελώς, όπως είναι η έρευνα και ανάπτυξη, η εφαρμοσμένη υποστήριξη και συμβουλευτική, η αγροτική εκπαίδευση, η συνεχιζόμενη αγροτική κατάρτιση και ένας φορέας στήριξης, όπως θα μπορούσαν να είναι τα επιμελητήρια, που όμως δεν δέχονται αγρότες σήμερα, ή αν δεν είναι αυτό εφικτό θα έπρεπε να δημιουργηθούν ΑΓΡΟΤΙΚΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ, ώστε οι δυνατότητες υποστήριξης της ατμομηχανής της ανάπτυξης της Ελλάδος, που είναι η Γεωργία και τα τρόφιμα (μαζί με τα αγροτικά μηχανήματα, το πολλαπλασιαστικό υλικό κλπ), να μπουν σε τροχιά ανάπτυξης, και τα αγροτικά επαγγέλματα να καταξιωθούν.
Η εκδήλωση έκλεισε με την προσφορά από τον  πρόεδρο της ΕΝΑ Σερρών κ. Π. Γκιοργκίνη επιμεταλωμένων φύλλων από την χλωρίδα της Ελληνικής φύσης στον κ. Σ. Μπαντή και κ. Χ. Καρακώστα και με μοίρασμα του «Οράματος της Λευτεριάς» του Εμμ. Παπά όπως το κατέγραψε ο κ. Μ. Ρουσιάδης στους εισηγητές κκ Α. Μπαντή & Δ. Μιχαηλίδη.  
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...