Πέμπτη 27 Ιανουαρίου 2011

Οι αποζημιώσεις σε βαμβακοπαραγωγούς της περιοχής Μαντουδίου

Ερώτηση της κ. Περλεπέ

Η βουλευτής Εύβοιας του ΠΑΣΟΚ κυρία Κατερίνα Περλεπέ-Σηφουνάκη κατέθεσε ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κ. Σκανδαλίδη με την οποία ζητά να υπάρξει άμεση ενημέρωση σχετικά με την κάλυψη της ζημιάς στην βαμβακοκαλλιέργεια από το πράσινο σκουλήκι, στην περιοχή Μαντουδίου.

Όπως αναφέρεται στην ερώτηση, οι ζημιές έχουν δηλωθεί στον ΕΛΓΑ, αλλά υπάρχουν πολλοί αγρότες που δεν έχουν παραδώσει βαμβάκι πάνω από το όριο των 200 κιλών και κινδυνεύουν να χάσουν την συνδεδεμένη επιδότηση, γι’ αυτό ερωτάται ο Υπουργός, πότε, πώς και σε ποιο ύψος θα δοθούν οι αποζημιώσεις και οι ενισχύσεις στους βαμβακοπαραγωγούς, η παραγωγή των οποίων υπέστη ζημιές από το πράσινο σκουλήκι.

Κατάληψη ΕΛΓΑ και ΟΓΑ Τρίπολης από αγρότες

Αγρότες και κτηνοτρόφοι της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης (ΠΑΣΥ), από την περιφέρεια της Πελοποννήσου, προχώρησαν σήμερα το πρωί σε συμβολική κατάληψη των περιφερειακών γραφείων του ΕΛΓΑ και του ΟΓΑ στην Τρίπολη.
Οι αγρότες διεκδικούν έναν ΕΛΓΑ, ο οποίος θα είναι αποκλειστικά κρατικό, με πλήρη ασφάλιση αγροτικής παραγωγής και κεφαλαίου για το 100% των ζημιών, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

Μάλιστα υποστηρίζουν ότι «με το νέο νόμο που ψήφισε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ για τον ΕΛΓΑ, οι μικρομεσαίοι αγρότες δέχονται ένα ακόμα ισχυρό χτύπημα και χαράτσι», καθώς «ο νέος νόμος καθιερώνει την υποχρεωτική ασφάλιση, αυξάνοντας κατά πολύ τα ασφάλιστρα, χωρίς ταυτόχρονα να παρέχει εγγύηση πλήρους ασφαλιστικής κάλυψης σε περίπτωση ζημιάς».

Για αύριο Παρασκευή έχει προγραμματιστεί Παμπελοποννησιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγίου Πέτρου, στο Άργος.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...