Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2012

Καλλιέργεια-Τυποποίηση-Προώθηση Αγροτικών Προϊόντων

Zappeion Megaron (Ζάππειο Μέγαρο) in Athens.
Image via Wikipedia
Το Σάββατο, 21 Ιαν 2012, στις 11.00, στο Ζάππειο (στην Αθήνα, στον χώρο που δημιούργησε με κληροδότημα ο Ζάππας για να γίνονται Εκθέσεις και εκδηλώσεις για την ελληνική γεωργία) οργανώνεται το 1ο Επιμορφωτικό Συνέδριο Αγροτικών Προϊόντων «Καλλιέργεια-Τυποποίηση-Προώθηση».
Στον πρώτο  θεματικό κύκλο «Καλλιέργειες με την μεγαλύτερη προστιθέμενη αξία & ζήτηση σε παγκόσμιο επίπεδο» περιλαμβάνονται εισηγήσεις για τα: Χρηματοδοτικά Προγράμματα, Kαινοτόμες δράσεις για Νέους Αγρότες, Η άποψη των Συνεταιρισμών, Οι πιστοποιήσεις βιολογικών καλλιεργειών-εκτροφών, Επιτυχημένα παραδείγματα κερδοφόρων καλλιεργειών, Δυναμικά … φυτά, ...παραγωγοί κρόκου, ....παραγωγοί πούρων, ...παραγωγοί βοτάνων και επενδύσεις στα αρωματικά φυτά & βότανα.
Στον δεύτερο  θεματικό κύκλο «Τυποποίηση-Συσκευασία-Logistics / επώνυμα ελληνικά προϊόντα, τα διαβατήρια για επιτυχημένες εξαγωγές» περιλαμβάνονται εισηγήσεις για τα: Λογότυπο και η σημασία του branding, Συσκευασία-Προστιθέμενη αξία, Ορθή διακίνηση, Η σημασία της τυποποίησης για τις ξένες αγορές, Επιτυχημένα Παραδείγματα Τυποποίησης, ... μαστιχοπαραγωγών, ...ελαιοπαραγωγών, ...αρωματικών φυτών, … και γεωργικής κληρονομιάς.
Στον τρίτο  θεματικό κύκλο «Προώθηση, νέα μέσα-διαδίκτυο, e-shops, συμμετοχή σε εκθέσεις» περιλαμβάνονται εισηγήσεις για τα: Αποτελεσματικοί ιστότοποι & e-Shops, Τα social media, Συμμετοχή σε εκθέσεις του εξωτερικού, Εξαγωγές με ασφάλεια, Τρόποι προώθησης/προβολής αγροτικών προϊόντων, Επιτυχημένα Παραδείγματα προώθησης, ... Cheriesonline.gr, ...ψηφιακή λαϊκή αγορά, ...διάθεση ελιών/ελαιολάδου διεθνώς, Τοπική Ανάπτυξη & Τοπική Εφοδιαστική Αλυσίδα, startupGreece κλπ.
Ο κύριος παραγωγός  πλούτου που «παράγει κάτι, από το τίποτε» σήμερα στην Ελλάδα είναι ο αγροτικός τομέας. Οι αγρότες πρέπει να καταστούν ικανοί, εκτός από του να παράγουν αγροτικά προϊόντα, να τα προωθούν στους καταναλωτές, χωρίς να ξεχνά κανείς ότι «το χωράφι δεν είναι εργοστάσιο». .
Οι Νέοι Αγρότες  πρέπει να ενδιαφερθούν για την δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, ικανής, με οργανωμένη συλλογική δράση σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και, με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών, που θέλουν οι καταναλωτές, και ανταγωνιστικού κόστους, τα οποία θα προσδιορίζουν, ανά μονάδα προϊόντος την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών.
Το 1ο Επιμορφωτικό Συνέδριο Αγροτικών Προϊόντων «Καλλιέργεια-Τυποποίηση-Προώθηση», το Σάββατο, 21 Ιαν 2012, στις 11.00, θα δώσει την ευκαιρία, για όσους ενδιαφέρονται, να συστηματοποιήσουν τις σκέψεις τους και να προσθέσουν γνώσεις & εμπειρίες. Πληροφορίες: 210 9245577, info@verticom.gr
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Enhanced by Zemanta

Η Κοινή Γεωργική Πολιτική στον Χείμαρο Σερρών

Η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Κοινωνικό Δίκτυο Πολιτών» και η Αγροτική Συνδικαλιστική Οργάνωση «Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών», σας καλούν σε ενημερωτική εκδήλωση με θέμα: «Η ΚΟΙΝΗ ΓΕΩΡΓΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ 2014-2020»
Την Παρασκευή, 27 Ιαν 2012, στις 19.00, ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης (Δημοσιογράφος, τεχνικός σύμβουλος της Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ), θα ενημερώσει αγρότες και κατοίκους της υπαίθρου για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ, στο Χείμαρρο Σερρών (κατάστημα κ. Μαυρομάτη).
Είναι σημαντικό  να είναι ενημερωμένοι οι αγρότες  και ιδιαίτερα οι Νέοι Αγρότες  για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κοινή Γεωργική πολιτική 2014-2020, διότι πρόκειται  μόνο για προτάσεις, που θα γίνουν αποφάσεις, αφού συζητηθούν στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, και μόνο αφού συναποφασισθούν. Εκτιμάται ότι οι αποφάσεις θα ληφθούν περίπου το φθινόπωρο του 2012 (ή/και νωρίτερα), και εάν είναι έτσι δίνεται η ευκαιρία στους οργανωμένους αγροτικούς συλλογικούς φορείς να εκφρασθούν και να επηρεάσουν μέσω των ευρωβουλευτών το τελικό αποτέλεσμα.
Πρώτο βήμα είναι η ευαισθητοποίηση, ακολούθως η επεξεργασία θεμάτων και μετά η έκφραση γνώμης ή άποψης, μέσω των συλλογικών φορέων αγροτών. Το θέμα είναι πολύ σημαντικότερο για όσους θέλουν, αλλά και μπορούν να έχουν μέλλον στον αγροτικό τομέα, τουλάχιστον λόγω ηλικίας. Οι Νέες και οι Νέοι Αγρότες θα πρέπει να είναι οι πρώτοι που θα έπρεπε να θέλουν να ενημερωθούν και να συμμετέχουν σε Αγροτικές Συλλογικές Οργανώσεις, όπου υπάρχουν, και όπου δεν λειτουργούν να δημιουργήσουν Ενώσεις Νέων Αγροτών.
Η πρόταση  της ΕΕ για την ΚΓΠ 2014-2020 φαίνεται να είναι στα ίδια επίπεδα εισροών προς την Ελλάδα και στα ίδια ποσοστά μεταξύ απευθείας πληρωμών και δαπανών για ανάπτυξη της υπαίθρου, αλλά αλλάζει πάρα πολύ ο τρόπος διανομής των επιδοτήσεων, και ακόμα είναι υπό διαμόρφωση. Έτσι ενώ στην πρώτη ΚΓΠ οι επιδοτήσεις είχαν σαν βάση υπολογισμού την ποσότητα (κιλά), στην δεύτερη ΚΓΠ χρησιμοποιήθηκαν τα στρέμματα, δένδρα, κεφάλια, στην τρίτη περίοδο ΚΓΠ δημιουργήθηκε το ιστορικό μοντέλο ανά «αγρότη», τώρα προτείνεται ως βάση υπολογισμού η φροντιζόμενη από κάθε ενεργό αγρότη περιβαλλοντικά επιφάνεια.
Οι Ενώσεις  Νέων Αγροτών οργάνωσαν το 2011 170 συναντήσεις προβληματισμού για την επερχόμενη Κοινή Γεωργική Πολιτική σε όλη την Ελλάδα, και τώρα με τη στήριξη και του Ποντιακού-Πολιτιστικού Συλλόγου Χειμάρρου, η συζήτηση για την ΚΓΠ 2014-2020, που ίσως να επηρεάσει πολύ μεγαλύτερη χρονικά περίοδο, θα γίνει την Παρασκευή, 27 Ιαν 2012, στις 19.00, στο Χείμαρρο Σερρών.
ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ
του Κοινωνικού Δικτύου Πολιτών               της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών
Κωνσταντίνος Ανθυμίδης                         Παναγιώτης Γκιοργκίνης

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Η βασιλόπιττα των Νέων Αγροτών Σερρών

Την γνωστή-τακτική  τους Δευτέρα, 23 Ιαν 2012, στις 20.00, στα γραφεία τους στην Μεσοκώμη, Δήμου Εμμ. Παπά, επέλεξαν οι Νέοι Αγρότες Σερρών για να ανταλλάξουν ευχές για το 2012-Διεθνές Έτος Συνεργατισμού.
Ο πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Σερρών κ. Παναγιώτης Γκιοργκίνης, επισημαίνει  ότι η νέα χρονιά, εν μέσω οικονομικής  θύελλας, απαιτεί από όσους θέλουν και μπορούν να έχουν μέλλον στον αγροτικό κόσμο, μαζί με όλα τα άλλα, επαγρύπνηση. Κατά την διάρκεια του 2012 θα αποφασισθούν από την Ευρωβουλή και την Ευρ. Επιτροπή οι νομοθετικές ρυθμίσεις για την Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020.
Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών έχει επισημάνει την ανάγκη να διαμορφωθούν συνθήκες ευρείας συναίνεσης των Κοινωνικών Εταίρων ώστε να προσδιορισθεί η στρατηγική για την ανάπτυξη της ελληνικής υπαίθρου και η απαραίτητη θεσμική, τεχνική & οικονομική υποστήριξη από την πολιτεία. Έτσι έχει προκηρύξει την σύνταξη της πρότασης ΥΠΑΙΘΡΟΣ 2020 μέχρι τον Σεπ 2012. Η πρόταση ΥΠΑΙΘΡΟΣ 20202 αφορά στην δημιουργία μιας νέας γενιάς επαγγελματιών αγροτών, ικανής, με οργανωμένη συλλογική δράση σε τοπικό, περιφερειακό, εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και, με την μεγαλύτερη δυνατή αξιοποίηση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, να προσφέρει αγροτικά προϊόντα πιστοποιημένων προδιαγραφών, που θέλουν οι καταναλωτές, και ανταγωνιστικού κόστους, τα οποία θα προσδιορίζουν, ανά μονάδα προϊόντος την μικρότερη συνολική περιβαλλοντική επιβάρυνση και την μεγαλύτερη δυνατή παραγωγή δημόσιων περιβαλλοντικών αγαθών.
Ο Γεν. Γραμματέας κ. Αλ. Γιαννιώτης τονίζει την ανάγκη δραστηριοποίησης όλων των Νέων Αγροτών  τώρα, διότι εν μέσω «συγκυβέρνησης»  επιδιώκεται να περάσουν στοιχεία, στα όρια της ηθικής και της  νομιμότητας, που θα επηρεάσουν την  ζωή των Νέων Αγροτών για πολλά χρόνια. Όπως φαίνεται να προσπαθούν να κλέψουν τον αγροτουρισμό, ή για το φορολογικό των αγροτικών επαγγελμάτων, ή και με τους «παρά φύσιν» ελέγχους στις μόνες Αγορές Αγροτών (βιοκαλλιεργητών), ή ακόμα και με τις, «ισοδυνάμου αποτελέσματος προς αποκλεισμό», γραφειοκρατικές διαδικασίες διαχείρισης των παραπροϊόντων και υπολειμμάτων (άχυρα, πέλλετς κλπ).
Ο Αντιπρόεδρος κ. Σταύρος Δελεφέρης περιμένει ευρεία συμμετοχή Νέων Αγροτών τόσο στην ημερίδα στην Θεσσαλονίκη, στην Agrotica (αίθουσα Corona) το Σάββατο, 4 Φεβ 2012, στις 12.00, όσο και στο 19ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (Πιερία, 6-9 Σεπ 2012), καθώς και στην Περιφερειακή Συνάντηση Νέων Αγροτών (1-2 Δεκ 2012) τονίζοντας τα πρώτα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της Μακεδονίας.
Την Δευτέρα, 23 Ιαν 2012, στις 20.00, στην Μεσοκώμη «Εμμ. Παπά» οι Νέοι Αγρότες Περιφερειακής Ενότητας Σερρών προσκαλούν και περιμένουν όλους όσους ενδιαφέρονται για το μέλλον του αγροτικού κόσμου. Πληρ: Π. Γκιοργκίνης-6944229816, Α. Γιαννιώτης-697522264

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...