Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011

Κοινή Γεωργική Πολιτική στο Άστρος Κυνουρίας

Συνάντηση διοργανώνεται την Τρίτη, 11 Οκτ 2011, στις 20.00, στην αίθουσα του Ιδρύματος Ζαφείρη στο Άστρος, από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Κυνουρίας στο πλαίσιο των εκπαιδεύσεων που πραγματοποιεί η ΕΑΣ Κυνουρίας στους ελαιοπαραγωγούς που συμμετέχουν στην ομάδα ολοκληρωμένης διαχείρισης του εγκεκριμένου προγράμματος εργασίας (Καν. ΕΚ 867/08)

Ειδικότερα στις 11/10/2011, στις 20.00, η εκδήλωση γίνεται με την συνεργασία της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, την συνδιοργάνωση με την Ομάδα του Κέντρου Κοινωνικής Οικονομίας για την Τοπική Ανάπτυξη (κα Χ. Γαρδικιώτη) και κεντρικό εισηγητή τον δημοσιογράφο κ. Δημήτρη Μιχαηλίδη, με θέμα «Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013»

Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών δημιουργήθηκαν από το 1993 στην Αργολίδα και ακολούθως σε άλλες περιοχές της Ελλάδος και σήμερα καλύπτονται ως θεσμικές δομές από τον Νόμο 3147/2003, άρθρο 20, ο οποίος έχει ακόμα και στοιχεία του καταστατικού τους, ως Αγροτικές Συνδικαλιστικές Οργανώσεις-ΑΣΟ. Έχουν δημιουργηθεί μέχρι σήμερα 33 Ενώσεις Νέων Αγροτών σε όλη την Ελλάδα και συνεχίζουν να δημιουργούνται συνεχώς σαν μια στοιχειώδης ενέργεια αυτοσυντήρησης, αν και περισσότερο είναι στραμμένες στο μέλλον.

Το μέλλον του αγροτικού κόσμου είναι οι Νέοι Αγρότες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν όσα προβλήματα έχει να αντιμετωπίσει κάθε Έλληνας αγρότης και επιπλέον, τον προσδιορισμό του αγροτικού επαγγέλματος που θα ακολουθήσουν, την είσοδο στην αγροτική κοινωνία, την δημιουργία οικογένειας (σπίτι, σύντροφος, παιδιά, σχολεία κλπ) και την σταθεροποίηση της επιχειρηματικής τους δράσης.

Πέραν των παραπάνω στοιχειωδών, η αγροτική επιχειρηματικότητα σχεδόν δεν υποστηρίζεται από πουθενά. Έτσι ο Νέος Αγρότης στερημένος ενός επαρκούς συστήματος εφαρμοσμένης έρευνας, τεκμηρίωσης, ανάπτυξης, επαγγελματικής κατάρτισης και πληροφόρησης πέφτει συχνά θύμα «πυροτεχνικών» ειδήσεων, που έχουν όλα τα χαρακτηριστικά «πυραμίδας», μέχρι να εισέλθουν τα προτεινόμενα καινοτόμα αγροικά προϊόντα στην αγορά και να αποδείξουν τον δυναμισμό τους.

Ακόμα και οι σχεδιασμοί για το αγροτικό μέλλον, ή θα μπορούσαμε να πούμε και για κάποια αγροτική πολιτική, γίνονται χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή των οργανωμένων συλλογικών σχημάτων των αγροτών και αφού πρόκειται για το μέλλον, απαραίτητα, των Νέων Αγροτών. Η έλλειψη γίνεται εντονώτερη επειδή η Ελληνική Βουλή προέβλεψε για θεσμική οργάνωση των Νέων Αγροτών και υπάρχει εν ισχύει η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ.

Την Τρίτη, 11 Οκτ 2011, στις 20.00, στο Ίδρυμα Ζαφείρη, στο Άστρος Κυνουρίας, στην συζήτηση για την «Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013» όσοι ενδιαφέρονται και θέλουν να έχουν μέλλον στον αγροτικό κόσμο θα πρέπει να καταλήξουν σε κάποιας μορφής συλλογική δράση. Πληροφορίες κ. Γ. Ρούνης, 27550 22493 (εσωτ. 7)



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Οι Νέοι Αγρότες Θεσσαλονίκης και η ΚΓΠ

Η Ένωση Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τον Δήμο Ωραιοκάστρου οργανώνει συνάντηση-συζήτηση με θέμα την Κοινή Γεωργική Πολιτική και την Πολυαπασχόληση, την Κυριακή, 9 Οκτ 2011, στις 20.00, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μονολόφου, Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας, Δήμου Ωραιοκάστρου, Θεσσαλονίκης.

«Γεωργίαν των άλλων τεχνών μητέρα και τροφόν είναι. Ευ μεν γαρ φερομένης της γεωργίας, έρρωνται και αι άλλαι τέχναι άπασαι» Σωκράτης (οικονομικός Ξενοφώντος) «όπου δ’ αναγκάσθη η γη χερσεύειν, αποσβέννυνται σχεδόν τε και κατά γην και κατά θάλασσαν».

Κατά την διάρκεια της επόμενης 25ετίας, οι σημερινοί Νέοι Αγρότες καλούνται να ανταποκριθούν στην οικονομική κρίση και την διατροφική κρίση, αλλά και να προσαρμοσθούν στην πιθανή δραματική κλιματική αλλαγή. Επίσης οι Νέοι Αγρότες καλούνται να προσδιορίσουν το άριστο επίπεδο κοινωνικής ευημερίας για το μέλλον, όχι κατ’ ανάγκη σε αντιπαραβολή με το τεχνητά υψηλό επίπεδο που διατηρούσαν πριν την οικονομική κρίση.

Και ταυτόχρονα έχουν να αντιμετωπίσουν μια περίεργη διαρροή που δείχνει την Ευρ. Επιτροπή να θεωρεί ως «ενεργούς» αγρότες σχεδόν όλους τους ευρωπαίους πολίτες, αφού δέχεται ως «ενεργό» αγρότη όποιον έχει εισόδημα 5% από αγροτικές εργασίες, σε σχέση με το συνολικό του εισόδημα … … στα πλαίσια της Κοινής Γεωργικής Πολιτικής 2014-2020.

Ένας νέος κτηνοτρόφος κατέγραψε ότι για να μπορέσει να πάρει άδεια σταβλικής εγκατάστασης απαιτείται να ενημερώσει και να «περάσει» από 360 άτομα-υπηρεσιακούς παράγοντες (Ν. Φωτιάδης), χωρίς να συνυπολογίσει τις μελέτες και τους συμβούλους που πρέπει να συμβουλευθεί και να πληρώσει για τα διάφορα χαρτιά της αδείας σταβλισμού, ούτε τον χρόνο που θα πρέπεινα σπαταλήσει για την προώθησή τους.

Οι Νέοι Αγρότες πιστεύουν ότι ή επιτυχία βρίσκεται στην δυνατότητα να προωθήσουν τα αγροτικά τους προϊόντα, παραπροϊόντα και υπολείμματα στην αγορά, στον καταναλωτή, με το δικό τους όνομα. Μόνο τότε ο καταναλωτής μπορεί να γίνει πελάτης του αγρότη, και ο αγρότης να καρπωθεί τμήμα της υπεραξίας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων.

Την Κυριακή, 9/10/2011, στο Πολιτιστικό Κέντρο Μονόλοφου, στις 20.00 (για να προλάβουν και οι κτηνοτρόφοι, μετά το άρμεγμα), ο κ. Δημήτρης Μιχαηλίδης θα μεταφέρει μερικά από τα συμπεράσματα του 18ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Νέων Αγροτών για την Πολυαπασχόληση, και θα μας δώσει στοιχεία από τις εξελίξεις στον αγροτικό τομέα.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...