Δευτέρα 5 Ιουλίου 2010

Νέα πραγματικότητα το συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός»

BartnelkeImage via Wikipedia


Πραγματοποιήθηκε το Συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός», 27-28/6/2010, στην Νέα Κίο Αργολίδας, με οργανωτές την Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ, την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας και τον Δήμο Νέας Κίου.
Το Συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός» δημιούργησε νέα πραγματικότητα στην οργάνωση δράσεων από συλλογικούς φορείς, με πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής την κα Γ. Δρόσου-Παγίδα, η οποία ενεργοποίησε όλο το διαθέσιμο «κοινωνικό κεφάλαιο» της περιοχής, όπως:
1.      Διαμόρφωσε τις συνθήκες για την ανάληψη μιας διοργάνωσης που θα προσέγγιζε τον πολιτισμό, διατηρώντας μια ενεργή συλλογική τοπική δομή.
2.      Συγκάλεσε αντιπροσωπευτική Οργανωτική Επιτροπή, η οποία αποφάσισε σε τρεις συναντήσεις, πριν από κάθε άλλη ενέργεια, την μορφή και το περιεχόμενο του συνεδρίου, παρότι το «πράσινο φως» δόθηκε στις 3-3-2010, μετά την επίσκεψη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, και ο χρόνος ήταν ελάχιστος.
3.      Ενημέρωσε όλους τους τοπικούς φορείς για τις ωφέλειες από την προσέλκυση συνεδρίων, δίνοντας σημασία στους συλλογικούς φορείς πολιτισμού και των αγροτών.
4.      Έθεσε υπόψη όλων των Δήμων Αργολίδας τα στοιχεία και το περιεχόμενο του συνεδρίου και σε ανοιχτή συνεδρίαση-πρόσκληση στην Νομαρχία (19-5-2010) συζήτησε όλες τις προσφερόμενες δυνατότητες και αποφάσισε τον τόπο φιλοξενίας του συνεδρίου.
5.      Διαμόρφωσε προϋπολογισμό δαπανών μόνο με όσα δεν προλάβαιναν να οργανωθούν και να  γίνουν από εθελοντές.
6.      Επιδίωξε να προσδιορίσει τα απαιτούμενα είδη και ενέργειες, και δέχθηκε προσφορές για αυτά, χωρίς να είναι αναγκαίες χρηματορροές και διακίνηση χρημάτων.
7.      Το Συνέδριο έδωσε με ιδιαίτερη σημασία και έδωσε ευκαιρία αξιοποίησης των τοπικών κοινωνικών δομών και υποδομών, καθώς και του αγροτικού κοινωνικού ιστού.
8.      Το Συνέδριο «Νέοι Αγρότες & Πολιτισμός» πέτυχε χάρις και στην εθελοντική προσφορά & συμμετοχή του Δημάρχου κου Γ. Μανινή καθώς και των: Α. Χ#Γεωργίου, Δ. Μιχαηλίδη, Σ. Χαβιαρά, Α. Μιχαηλίδου, Ά. Γιάτσογλου, Σ. Μπινιάρη, Α. Αγγέλλου, Γ. Δενεσάκη, Δ. Λαλιώτη, Β. Μπινιάρη, αλλά και την πρόθυμη στήριξη από τους εκθέτες τοπικών προϊόντων μεταξύ των οποίων οι: ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ Δ., ΕΑΣ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ, Ένωση ΒΙΟΚΑΛΙΕΡΓΗΤΩΝ Αργολίδας, ΚΑΤΣΟΥΡΙΝΗ Φ., ΚΩΣΤΕΛΕΝΟΣ Γ., ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ Ασκληπιείου, ΜΕΡΤΥΡΗΣ Σ., ΠΑΠΑΝΔΡΙΑΝΟΥ Κ., ΠΑΠΑΡΓΥΡΗ Χ., ΣΤΟΦΑ Ε., Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Αργολίδας ΚΙΑΝΩΝ ΕΡΓΑ, Αγροτουριστικός Βιοτεχνικός Οικοτεχνικός Συνεταιρισμός ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΛΙΜΝΩΝ, Βιοτεχνία Ζυμαρικών ΧΩΡΙΟ & ΦΛΕΒΑΡΗΣ Γ.
9.      Ιδιαίτερη ήταν η προσφορά του δημοσιογράφου κ. Γ. Αντωνίου με την έκθεση φωτογραφιών, η εικαστική παρέμβαση με τις «σβάρνες» του δημοσιογράφου κ. Β. Καββαθά και η καλλιτεχνική διακόσμηση του πνευματικού κέντρου από τον κ. Γ. Σαρρηγιάννη.
10.  Το συνέδριο «μεγάλωσε» την επίδρασή του χάρις στην επικοινωνία που του εξασφάλισαν τα τρία τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, και οι δηλωθέντες ως χορηγοί επικοινωνίας, όπως: οι Εφημερίδες ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ, ΑΡΓΟΛΙΔΑ, ΑΡΓΕΙΑΚΟ ΒΗΜΑ, ΑΡΓΟΛΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ, ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ, ΤΑ ΝΕΑ της Αργολίδας, ΧΡΟΝΟΣ Κομοτηνής και η πανελλήνια συνδρομητική ΑΓΡΟΤΙΚΗ Εκφραση, αλλά και δικτυακοί τόποι όπως: www.thessalikigi.gr, www.argonafplia.gr, www.poketguide.gr, www.e-geoponoi.gr, www.eurozoi.gr & www.bioport.gr, ενώ εντοπίστηκαν 253 αναφορές στο internet.
Η πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου κα Γεωργία Δρόσου-Παγίδα, τόνισε ότι η σημερινή ελληνική κοινωνία έχει απελπιστική ανάγκη για «θετικές» ειδήσεις και για διαμόρφωση συνθηκών ηθικής & πνευματικής στήριξης στο παραγωγικά γρηγορότερο τμήμα πληθυσμού, των αγροτών, και ιδιαίτερα των Νέων Αγροτών. Και όλοι οι παρευρεθέντες με επιστημονική τεκμηρίωση, με παραδείγματα καλών πρακτικών ή με δηλώσεις κάλυψαν επιτυχώς τους στόχους του Συνεδρίου, δημιουργώντας ένα ελπιδοφόρο κλίμα. Και η οικονομία είναι κλίμα (όχι καιρός). «Για να ανακάμψουμε (από την οικονομική-δημοσιονομική κρίση) αυτή τη φορά η λύση θα έρθει από την δυναμική ελληνική ύπαιθρο, τους νέους και τα πολιτιστικά και πολιτισμικά στοιχεία της υπαίθρου όπως εκφράζονται από την εξαιρετική διατροφική μας κληρονομιά και τα πλούσια έθιμα και παραδόσεις της ελληνικής γης». (Υπουργός Κ.Μπατζελή, 27/6/2010)

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Enhanced by Zemanta

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...