Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Ερώτηση στη Βουλή για τον πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας

Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με θέμα «Προβλήματα εργαζομένων στον Πτηνοτροφικό Συνεταιρισμό Άρτας» κατέθεσαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Νίκος Μωραΐτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Μπάμπης Χαραλάμπους.

Οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν να καταβληθούν άμεσα οι οφειλές των δεδουλευμένων στους εργαζόμενους από τη διοίκηση του Πτηνοτροφικού και «να μην πεταχτεί κανένας εργαζόμενος στο δρόμο» με την υλοποίηση της συγχώνευσης του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού Άρτας με την Πίνδο.

Οι Νέοι Αγρότες Ημαθίας για μια ζωντανή ύπαιθρο

Την Δευτέρα 25 Απριλίου 2011, όπως κάθε χρόνο, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Κουλούρας ''ΜΑΚΕΔΟΝΩΝ ΓΑΙΑ'' , λίγο έξω από την Βέροια Ημαθίας, τίμησε τον πολιούχο της Άγιο Γεώργιο με μια λαμπρή εκδήλωση που έγινε στην κεντρική πλατεία του χωριού.

Χόρεψαν πάνω από 80 χορευτές, μικροί και μεγάλοι, τραγούδησαν πασχαλινά παλιά τραγούδια και αναβίωσαν ήθη & έθιμα του τόπου, που ενθουσίασαν τους πάρα πολλούς προσκυνητές. Στο τέλος της εκδήλωσης μοιράστηκαν σε όλους παραδοσιακά τσουρέκια και κόκκινα αυγά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν η Δήμαρχος Βέροιας κα. Χαρούλα Ουσουλτζόγλου, ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας του κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και πολλοί δημοτικοί σύμβουλοι και τοπικοί πρόεδροι Δημοτικών Διαμερισμάτων.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Ημαθίας κ. Νικόλαος Αγγελόπουλος, που συμμετείχε ενεργά, δήλωσε: Η Αγροτική Κοινωνία δεν είναι μόνο ο στυλοβάτης της εθνικής μας οικονομίας και ο μόνος παραγωγικός τομέας που θα μπορούσε ίσως να συμβάλει στην έξοδο της Ελλάδος από την σημερινή κρίση, αλλά είναι και ζωντανή «κιβωτός» που φυλάει ήθη, έθιμα και παραδόσεις.

Όχι μια φύλαξη όπως στο θησαυροφυλάκιο, αλλά μια ζωντανή διαδικασία που βιώνουν όλοι οι αγρότες. Δυστυχώς πολλοί αστοί, ίσως και συγγενείς μας, απαξιώνουν την αγροτική ζωή και υποτιμούν την συμβολή μας στην εθνική οικονομία. Μάλιστα με τεχνικές στην πολιτική τιμών και νομοθεσίες ή ακόμα και με τεχνητή ασάφεια υφαρπάζουν τον πλούτο που παράγεται στην αγροτική Ελλάδα. Μόνο τα 10% της τιμής ενός αγροτικού προϊόντος από το ράφι του καταστήματος πάει στον αγρότη-παραγωγό, ενώ ο αγροτουρισμός, που είναι καθαρά και μόνο αγροτικό επάγγελμα, μέχρι σήμερα δεν έχει θεσμοθετηθεί με αποτέλεσμα να υποκλέπτουν τον ορισμό του κάθε ένας ενδιαφερόμενος.

Πέρυσι, τον Ιουνίο, με την αιγίδα του Κυρίου Προέδρου της Δημοκρατίας η ΠΕΝΑ με την Ένωση Νέων Αγροτών Αργολίδας οργάνωσε το Συνέδριο «Νέοι Αγρότες και Πολιτισμός», όπου αναφέρθηκαν πολλά για τις αξίες, τον πολιτισμό και τον τρόπο ζωής των αγροτών.

Φέτος, στις 13 Μαΐου 201, στις 14.00, στην ΤΕΧΝΟΠΟΛΙΣ του Δήμου Αθηνάιοων, στο κέντρο του αστικού χώρου, η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών οργανώνει, υπό την αιγίδα του Προέδρου της Δημοκρατίας, ημερίδα με θέμα «Αγροτική Επιχειρηματικότητα & Αγροτουρισμός», με την ευκαιρία του 2ου AGRO Quality Φεστιβάλ, που θα έιναι ένα ολόκληρο χωριό στο κέντρο της Αθήνας.

Επίσης στην Χίο, στις 9-11/9/2011, θα γίνει φέτος το 18ο πανελλήνιο Συνέριο Νέων Αγροτών με θέμα την «Πολυαπασχόληση στον Αγροτικό Τομέα», δείχνοντας ακριβώς ότι τα πανηγύρια μας είναι μικρογραφία του αγροτικού καθημερινού τρόπου ζωής μας, χωρίς να χάνουμε τα μάτια μας από τις σύγχρονες ανάγκες όπως είναι οι Αγροτικές Αγορές, τα Δημοπρατήρια και τα υπερτοπικά αγροτικά κέντρα μορφής AGROPOLIS, που κάνει το Επιμελητήριο Ημαθίας, και όπου μετέχει η Ένωση Νέων Αγροτών Ημαθίας ενεργά.
 
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Από όλη την Ελλάδα, από την Ευρώπη και από τον κόσμο στο ΠΕΛΙΤΙ

Το καθιερωμένο τα τελευταία 10 χρόνια ραντεβού όλων μας το Σάββατο του Θωμά στην Γιορτή Ανταλλαγής Σπόρων Ντόπιων Ποικιλιών έγινε και φέτος στην «γη του Πελίτι», λίγο πριν το Μεσοχώρι, λίγο πριν το Παρανέστι (πηγαίνοντας από Δράμα προς φράγμα Θησαυρού Νέστου), στις 30 Απριλίου 2011, με την συμμετοχή πάρα πολλών «πιστών».

Ο κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης πέτυχε τελικά, μέχρι σήμερα, μια εντυπωσιακή 11η Γιορτή, γύρω από τα θεμέλια της Κιβωτού των σπόρων, που έχει διαμορφωθεί όλο με εθελοντική εργασία και προσφορά υλικών από φίλους, μέσα στο καταπληκτικό δάσος από πελίτι.

Το Πελίτι το εντοπίσαμε εύκολα από τα χιλιόμετρα σταθμευμένων αυτοκινήτων δεξιά-αριστερά στην οδό Δράμας-Ξάνθης και τα ασφυκτικά τοποθετημένα αυτοκίνητα στον δρόμο προς Μεσοχώρι και στους γύρω ελεύθερους από δένδρα χώρους. Ακόμα και εκδρομικά πούλμαν είδαμε.

Μετά την γραμματεία-υποδοχή στον πίνακα που έδειχνε από ποιους τόπους ήλθαν στην 11η Γιορτή με θαυμασμό είδαμε ότι ήλθαν από όλη την Ελλάδα, από πολλά μέρη της Ευρώπης αλλά και από διάφορα μέρη της γης, και από τις πέντε ηπείρους, για να ανταλλάξουν σπόρους αλλά και ρούχα και κουράγιο.

Από χέρι σε χέρι και από καρδιά σε καρδιά, το «μελίσσι» των συνειδητοποιημένων για την ανάγκη διατήρησης της βιοποικιλότητας συνανθρώπων απέδειξαν για μια ακόμα φορά ότι η κινητήρια δύναμη της γης είναι η αγάπη, ακόμα κι όταν δεν έχουμε χρήματα.

Καθισμένοι κάτω ή σε μπάλες από άχυρο όλοι μαζί απόλαυσαν το κοινό γεύμα με παραδοσιακές ποικιλίες, που μαγειρεύτηκαν από εθελοντές και ήταν προσφορά των καλλιεργητών που πήραν μέρος στη 11η Γιορτή και φίλων του Πελίτι.

Με βασικό στόχο του Πελίτι τις μη εκχρηματισμένες ανταλλαγές, η καρδιά της 11ης Γιορτής Ανταλλαγής Σπόρων Ντόπιων Ποικιλιών ήταν οι πολυάριθμες σωστά οργανωμένες ανταλλαγές με ντόπιες ποικιλίες σπόρων από όλη την Ελλάδα.

Ούτε τον ενθουσιασμό, ούτε την ατμόσφαιρα μπορούμε να μεταφέρουμε με μια ανταπόκριση. Επισκεφθείτε την ιστοσελίδαwww.peliti.gr, διαβάστε όσα σημαντικά και σπουδαία αναγράφονται. Δέστε τις φωτογραφίες. Συμμετέχετε στις εκδηλώσεις του ΠΕΛΙΤΙ. Στηρίξτε τις ιδέες και τους στόχους του, τους στόχους όλων των υγιών (στις σκέψεις) ανθρώπων.

Πήγα με την Ελισάβετ Μιχαηλίδου και τα δύο της παιδιά, και εκεί συνάντησα πάρα πολλούς φίλους, μεταξύ των οποίων τον Τάκη Λίτσα, την Κερασία Παπούλια, τον Παντελή & την Μαρία Νίνου με το παιδί τους, τον Ζαφείρη Μπαλάση και πάρα πολλούς Νέους Αγρότες, που είναι μια ελπιδοφόρα προοπτική για τους φροντιστές του περιβάλλοντος.

Έχει καταστραφεί το 97% της βιοποικιλότητας την εποχή των πολυεθνικών «καταστροφέων» ζωής και των ντόπιων ντήλερ τους. Ας σώσουμε το εναπομείναν 3% και ας προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε τους ντόπιους σπόρους. Συγχαρητήρια στον κ. Παναγιώτη Σαϊνατούδη και τους πολυάριθμους εθελοντές. Ήταν μια πολύ πετυχημένη συμμετοχή στο Ευρωπαϊκό Έτος Εθελοντισμού και μια απόδειξη το τι μπορούμε να κάνουμε ΧΩΡΙΣ ΧΡΗΜΑΤΑ, αλλά από καρδιά με καρδιά.

Καλύτερα από κάθε περιγραφή θα ήταν να προγραμματίσετε από τώρα το Σάββατο του Θωμά το 2012 να είστε και εσείς εκεί.


Για την περιγραφή και τον θαυμασμό, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...