Σάββατο 29 Ιουνίου 2013

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΝΕΩΝ ΥΠΑΙΘΡΟΥ στην Πρέβεζα

Το τριήμερο 6-8 Σεπ 2013, η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας οργανώνει το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου, στο παραθαλάσιο χωριό Κανάλι Πρέβεζας, με θέα όλο το Ιόνιο πέλαγος, πάνω στην Ιόνια Οδό, κάτω από το μνημείο των θυσιασθέντων στο Σούλι, κοντά στον Αχέροντα.

Με νωπές (27/6/2013) τις πολιτικές  συμφωνίες των Υπουργών Γεωργίας των 27 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τους εκπροσώπους του  Ευρωκοινοβουλίου και την Ευρωπαϊκή  Επιτροπή, το Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου θα αποτελέσει μια εξαιρετική πλατφόρμα συνάντησης, γνωριμίας, ανταλλαγής εμπειριών και σκέψεων, προγραμματισμού και ανάληψης ατομικής ή/και, ακόμα καλύτερα, συλλογικής δράσης για την αναζωογόνηση της υπαίθρου από όλους.

Ο κ. Λ. Ραβανός, πρόεδρος της Ένωσης Νέων Αγροτών Πρέβεζας επεσήμανε ότι η διοργάνωση είναι ανοικτή σε όλους στους νέους και νέες (και όσους έχουν νεανική διάθεση) που κατοικούν στην ύπαιθρο, αγρότες, αγρότισσες και όλα τα επαγγέλματα και επαγγελματικές δεξιότητες που κάνουν την ποιότητα ζωής στην ύπαιθρο ανεκτή.

Κατά την επίσκεψη στο  χωριό Κανάλι, στις 25/6/2013, επισημάνθηκαν  οι τέσσερις χώροι, όπου παράλληλα θα λειτουργούν κύκλοι συζητήσεων ανά  ώρα, εντοπίσθηκε η πλατεία στο  Κανάλι για την τελετή έναρξης  το βράδυ της Παρασκευής 6 Σεπ 2013, διερευνήθηκε η δυνατότητα να οργανωθεί το παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία του παρακείμενου χωριού Νέα Σαμψούντα το Σάββατο 7 Σεπ 2013, διανύθηκαν οι διαδρομές για την επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στον Αμβρακικό, εξασφαλίσθηκαν οι δύο μεσημεριάτικες Επισκέψεις Μελέτης σε τοπικές αγροτικές εκμεταλλεύσεις και συμπεριλήφθηκαν όλες οι προτάσεις των ένθερμων υποστηρικτών-εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται  έκθεση με πόστερ Πετυχημένων Πρακτικών  Αγροτών από όλη την Ελλάδα, οι προϋποθέσεις των οποίων θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα, διαγωνισμός αρμέγματος σε εξομοίωση, εργαστήριο πραγματικής τυροκόμησης, επίδειξη υδροπονικής παραγωγής ζωοτροφής, εργαστήριο παραγωγής γλυκών και άλλων τροφίμων, εργαστήριο παραγωγής τελικών προϊόντων από ελληνικά αρωματικά φυτά (σαπούνια, σαμπουάν κλπ), εμβολιασμός βασιλισσών σε μελίσσι, αγροτική βιβλιοθήκη, αξιοποίηση ηλεκτρονικών υπολογιστών σε αγροτικές εφαρμογές και πολλά ακόμα που συνεχώς διαμορφώνονται ανάλογα με τις προσφορές.

Οι υπεύθυνοι και σοβαροί  Νέοι Αγρότες παρακολούθησαν με προσοχή  την παρουσίαση της νέας Κοινής Γεωργικής  Πολιτικής 2014-2020 (μάλλον θα επηρεάσει τους ενεργούς αγρότες και τους κατοίκους της υπαίθρου πολύ περισσότερα χρόνια) στα γραφεία του Ευρωκοινοβουλίου στην Αθήνα μέσω τηλεοπτικής σύνδεσης σε συνέντευξη τύπου με τον κ. Δ. Τσιόλος (Βρυξέλλες) και τον κ. Α. Χανιώτη (Δ/ντή στην Ευρ. Επιτροπή). Εκτιμάται, μας είπε ο κ. Λ. Πολυμενάκος (ΕΝΑ Λακωνίας) που ήταν στην παρουσίαση στην Αθήνα, ότι μέχρι τον Σεπ 2013, που θα γίνει το Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου στην Πρέβεζα, θα έχουν γίνει όλες οι νόμιμες διαδικασίες για να γίνει η ΚΓΠ 2014-2020 νομικά ισχυρό κείμενο.

Ενώ γινόταν  η ανακοίνωση της πολιτικής συμφωνίας  για την Κοινή Γεωργική Πολιτική-ΚΓΠ  σε όλη την Ευρώπη, την Πέμπτη, 27/6/2013, στις 13.30, με πανευρωπαϊκή τηλεοπτική κάλυψη-κινητοποίηση, που ενδιαφέρει διακαώς όλο τον αγροτικό κόσμο για πολλά χρόνια, όσοι δεν έχουν πραγματική σχέση με τις αγροτικές συλλογικότητες (ανεύθυνοι) βρήκαν χρόνο για βόλτες και για προώθηση του προσωπικού τους προφίλ.

Το Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου, 6-8 Σεπ 2013, Κανάλι Πρέβεζας είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για τους Νέους και τις Νέες της υπαίθρου να συναντηθούν, να συναγωνισθούν, να γνωρισθούν, να συζητήσουν, να ανταλλάξουν εμπειρίες και να αποφασίσουν δράσεις, όσοι θέλουν, μπορούν και σέβονται τις καταστατικές διαδικασίες των συλλογικοτήτων για την αναζωογόννηση της υπαίθρου.

Οι Νέοι και  οι Νέες που θα μετέχουν στο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου θα προσπαθήσουν οργανωμένα να προσεγγίσουν τις δυνατότητες για υποστήριξη τεχνολογικής, περιβαλλοντικής και εμπορικής συνεργασίας (π.χ. πιλοτικά προγράμματα, κοινά περιβαλλοντικά προγράμματα, ανάπτυξη μικρών αλυσίδων εφοδιασμού και τοπικών Αγορών Αγροτών, γραφεία προσέλκυσης δεξιοτήτων), ενώ η αγροτική επιχειρηματικότητα θα αποτελέσει κεντρικό προσανατολισμό, όπως υποστήριξη για την εκκίνηση και την ανάπτυξη των πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων συμπληρωματικών προς τις αγροτικές ως start up, αλλά και farm UP! …
Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών Βοιωτίας, Πιερίας, Σερρών και Λακωνίας έχουν ήδη κάνει σημαντική προετοιμασία για τις νεοφυείς αγροτικές επιχειρήσεις στα πλαίσια του έργου farms UP! που υλοποιεί η ΜΙΛΗΤΟΣ σε συνεργασία με την COPA COGECA, το ΙΜΕΔΕ και την MSCOMM και συγχηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης), τμήμα του οποίου είναι το εργαστήριο «Τυποποίηση, Μάρκετινγκ και προώθηση Αγροτικών Προϊόντων) στην Σκάλα Λακωνίας, 5 Ιουλ 2013, στις 11.00, όπως ενημέρωσε ο κ. Δημήτριος Σταματάκος (πρόεδρος Ένωσης Νέων Αγροτών Λακωνίας), που συναντήσαμε στην παρουσίαση της νέας ΚΓΠ 2014-2020 στην Αθήνα.
Ο κ. Λεωνίδας Ραβανός  δήλωσε ευτυχής που με την στήριξη  του Τεχνικού Συμβούλου κ. Δ. Μιχαηλίδη και του Γεωπονικού Συλλόγου Πρέβεζας προώθησαν και εφάρμοσαν πειραματικά πολλά από όσα αναφέρει ως προτεραιότητες η νέα ΚΓΠ 2014-2020, όπως: Καινοτομία σε «μεταφορά γνώσης» & «συνεργασία», Μια βασισμένη στη γνώση γεωργία, που υλοποίησε η ΕΝΑ Πρέβεζας με σεμινάρια και εθελοντική στήριξη εκπαιδευτικών διαδικασιών, Νέοι Αγρότες με τις start-up ή/& farms UP νέες επιχειρηματικές δράσεις, υποστήριξη δημιουργίας Ομάδες παραγωγών/οργανισμοί μέσω της κοινωνικής ζύμωσης που προσφέρει η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, Συνεργασία για πιλοτικά προγράμματα και ανάπτυξη μικρών αλυσίδων εφοδιασμού μέσω της πειραματικής πρώτης πανελλήνιας Αγοράς Αγροτών, που μπορεί μετατρεπόμενη σε πιλοτική δράση να δώσει πολύτιμα συμπεράσματα σε όλους εν όψει της νέας Κοινής Γεωργικής Πολιτικής.

Καινοτομώντας για άλλη μια φορά η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας προετοιμάζει με ενθουσιασμό το 1ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου (6-8 Σεπ 2013, Κανάλι Πρέβεζας) προσεγγίζοντας όλη την ζωή στην ύπαιθρο και την οικονομική ανάπτυξη ολοκληρωμένη τοπικά και καλώντας όλους τους Νέους και Νέες να ξεκινήσουν ένα διάλογο, με νέους ανθρώπους που έχουν αποδείξει ότι την συζήτηση την κάνουν πράξη τηρώντας τις καταστατικές και νόμιμες διαδικασίες, μακριά από κεντρικές εξουσίες, όπως πέτυχε τα τελευταία 20 χρόνια, μέχρι πριν από λίγο, το Πανελλήνιο Κίνημα των Νέων Αγροτών.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...