Κυριακή 20 Οκτωβρίου 2013

Η ΕΑΣ Καλαβρύτων γράφει ιστορία στη φέτα

Μισό σχεδόν αιώνα η Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Καλαβρύτων γράφει τη δική της ιστορία, ενώ τα τελευταία χρόνια εμφανίζει ιδιαίτερη δυναμική στην αγορά με προϊόν αιχμής τη βαρελίσια φέτα.


Η ΕΑΣ Καλαβρύτων μετατράπηκε πρόσφατα σε πρωτοβάθμιο αγροτικό συνεταιρισμό. Ιδρύθηκε το 1963 από παραγωγούς της περιοχής μέσω των πρωτοβάθμιων συνεταιρισμών τους. Η Ενωση διέγραψε μια αξιοπρόσεκτη πορεία, σε εποχές αρκετά δύσκολες για το συνεταιριστικό κίνημα, με πολλές αντιξοότητες που, όμως, όπως λένε στελέχη της όπως ο Μάνος Κασελιάς, ξεπεράστηκαν και σήμερα χαρακτηρίζεται ως μία από τις πλέον υγιείς, εξελισσόμενες συνεταιριστικές οργανώσεις.

Ο συνεταιρισμός συγκεντρώνει αιγοπρόβειο γάλα από τουλάχιστον 1.100 κτηνοτροφικές μονάδες παραγωγών - μελών του στην ευρύτερη περιοχή των Καλαβρύτων, καθώς και από παραγωγούς των ορεινών περιοχών Αχαΐας, Αρκαδίας και Ηλείας, με ιδιόκτητο στόλο ισόθερμων βυτίων γάλακτος.

Διαθέτει σύγχρονο εργοστάσιο παραγωγής τυροκομικών προϊόντων, που λειτουργεί σύμφωνα με τις προδιαγραφές των εθνικών κανονισμών και της Ε.Ε., με εφαρμογή συστημάτων HACCP και ISO 90001, με ιδιόκτητη μονάδα ψυκτικών θαλάμων και μονάδα βιολογικού καθαρισμού.

Παραδοσιακή βαρελίσια

Κύριο προϊόν του αποτελεί η παραδοσιακή Βαρελίσια Φέτα ΠΟΠ του «Συνεταιρισμού Καλαβρύτων» ή της «Ενωσης Καλαβρύτων», όπως είναι γνωστή στους καταναλωτές, ενώ στα ατού της λογίζεται το γίδινο τυρί. Παράγει επίσης ημίσκληρο τυρί, ανθότυρο, μυζήθρα ξηρή, βούτυρο, πρόβειο γιαούρτι.

Με κύκλο εργασιών που ξεπερνά τα τελευταία χρόνια τα 18 εκατ. ευρώ ετησίως, κέρδη προ φόρων κατ' έτος άνω του 1,0 εκατ. ευρώ, ίδια κεφάλαια που ήδη ανέρχονται στα 9,0 εκατ. ευρώ, ποσοτικές πωλήσεις που διατηρούν τη δυναμική τους -παρά την πτώση της κατανάλωσης- εισκόμιση γάλακτος που ποσοτικά παρουσιάζει από το 2010 κάθε χρόνο αύξηση περίπου 8%-10%, ο συνεταιρισμός, όπως τονίζουν στελέχη του, ατενίζει με ευοίωνες προοπτικές το μέλλον, παρά τα τρομερά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...