Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2012

Έξω από το πρόγραμμα βιοκαλλιέργειας τα κρητικά αμπέλια & τα κηπευτικά

Έντονες είναι οι αντιδράσεις από τους αμπελουργούς και τους παραγωγούς κηπευτικών εξαιτίας της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστα Σκανδαλίδη να εξαιρέσει τα αμπέλια (εκείνα που παράγουν ποικιλία για σταφίδα αλλά και επιτραπέζια σταφύλια) και τα κηπευτικά από την απόφαση ενίσχυσης των βιοκαλλιεργειών.

Επειδή οι βιοκαλλιεργητές έχουν μειωμένες αποδόσεις στις καλλιέργειες τους λόγω τη μη χρήσης λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων λαμβάνουν ενίσχυση ανά στρέμμα, που αντιστοιχεί σε 90 ευρώ/το στρέμμα, ωστόσο με την πρόσφατη απόφαση του υπουργού χιλιάδες στρέμματα στην Κρήτη μένουν ... στην απέξω!
 
20.000 στρέμματα κηπευτικών και 7.000 στρέμματα αμπελιών εξαιρούνται με αυτή ... τη σκανδαλώδη απόφαση Σκανδαλίδη, κάτι που αμέσως κινητοποίησε τον πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου Κυπαρισσίου, Στάθη Φραγκιαδάκη, ο οποίος ξεκίνησε, σήμερα, κύκλο επαφών και συναντήσεων για να ενημερώσει τους φορείς.

Οι επαφές ξεκίνησαν με την ΟΑΣΝΗ και την ΚΣΟΣ και σήμερα επισκέφθηκε την Περιφέρεια Κρήτης.
 
 
cretalive.gr

ΕΛΓΑ: Αύριο η καταβολή αποζημιώσεων ύψους 5,5 εκ. ευρώ στους παραγωγούς

Αποζημιώσεις για ζημιές στη φυτική παραγωγή και το ζωικό κεφάλαιο, ύψους περίπου 5,5 εκατ. ευρώ, θα καταβάλει αύριο ο ΕΛΓΑ σε 5.319 δικαιούχους.

Η καταβολή αφορά ζημιές που προξενήθηκαν από διάφορα ζημιογόνα αίτια, σε πολλές περιοχές της χώρας, κυρίως το πρώτο εξάμηνο του 2011.

Επίσης, ο ΕΛΓΑ γνωστοποιεί πως οι παραγωγοί οι οποίοι έχουν ζημιωθεί εντός του 2011, θα λάβουν το σύνολο των αποζημιώσεων έως το τέλος Μαρτίου, εκτός από τις ζημιές του Δεκεμβρίου 2011, οι οποίες θα αποζημιωθούν το αργότερο μέχρι τον Ιούνιο του 2012.

Ψηφίστηκε ο νέος νόμος για τα φυτοφάρμακα

Νόμος του κράτους είναι πλέον το νομοσχέδιο με θέμα «Διάθεση γεωργικών φαρμάκων στην αγορά, ορθολογική χρήση αυτών και συναφείς διατάξεις», που ψηφίστηκε πρόσφατα από την Βουλή και δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Κυβερνήσεως στις 27 Ιανουαρίου.
Με τον εν λόγω νόμο προωθείται η μεταφορά του νέου Ευρωπαϊκού Κανονιστικού Πλαισίου στο εθνικό δίκαιο, καθώς και η θέσπιση συμπληρωματικών εθνικών μέτρων πολιτικής που εξορθολογίζουν τη χρήση των φυτοφαρμάκων και απαντούν στις σύγχρονες παραγωγικές απαιτήσεις αλλά και τις ανησυχίες της κοινωνίας για ασφαλή και ποιοτικά προϊόντα, καθώς και για προστασία του περιβάλλοντος.

Ειδικότερα το νομοσχέδιο :

Καταργεί και αντικαθιστά συνολικά το νομοθετικό πλαίσιο έγκρισης και κυκλοφορίας γεωργικών φαρμάκων στη χώρα, που ισχύει για διάστημα άνω των 30 ετών.

Θεσπίζει μέτρα που αφορούν την εφαρμογή:
•    Του Κανονισμού (ΕΚ) 1107/2009, σχετικά με τη διάθεση φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά.
•    Του Κανονισμού (ΕΚ) 396/2005, για τα ανώτατα όρια υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων μέσα ή πάνω στα τρόφιμα και τις ζωοτροφές φυτικής και ζωικής προέλευσης.
•    Της Οδηγίας 2009/128 που αφορά τον καθορισμό πλαισίου κοινοτικής δράσης με σκοπό την επίτευξη ορθολογικής χρήσης των γεωργικών φαρμάκων.

Εναρμονίζει τις διαδικασίες αδειοδότησης διάθεσης φυτοπροστατευτικών προϊόντων στην αγορά.

Αξιοποιεί για πρώτη φορά τη σύγχρονη τεχνολογία για την καταγραφή των πωλήσεων φυτοφαρμάκων, τη διαμόρφωση εθνικής βάσης δεδομένων για την τεκμηρίωση των ακολουθούμενων πολιτικών, την παρακολούθηση της χορήγησής τους, τη διαφάνεια.

Διασφαλίζει τη συμμετοχή των οικονομικών και κοινωνικών εταίρων σε διαδικασίες λήψης κρίσιμων αποφάσεων.

Θεσπίζει ένα αξιόπιστο ελεγκτικό σύστημα όλης της αλυσίδας παραγωγής-διάθεσης-διακίνησης-ορθολογικής χρήσης φυτοφαρμάκων.

Εισάγει ένα αποτρεπτικό, αναλογικό και αποτελεσματικό σύστημα κυρώσεων

Λαμβάνει μέτρα για την παρακολούθηση των τιμών που καταβάλουν οι γεωργοί, συμβάλλοντας στην εξυγίανση της αγοράς αγροτικών εισροών.

Προσδιορίζει το ρόλο των επιμέρους δημοσίων αρχών, κεντρικών και περιφερειακών, στην υλοποίηση του Νόμου.

Λαμβάνει μέτρα ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, κατάρτισης.

Για περισσότερα δείτε το ΦΕΚ 8/Α/27-1-2012, σε pdf μορφή, εδώ:

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...