Δευτέρα 2 Αυγούστου 2010

Ανέστειλαν τις κινητοποιήσεις οι ροδακινοπαραγωγοί


Την αναστολή των προγραμματισμένων για την Δευτέρα κινητοποιήσεών τους, με στόχο να εξασφαλιστούν καλύτερες τιμές παραγωγού για φέτος, αποφάσισαν οι ροδακινοπαραγωγοί της Πέλλας.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής τής συντονιστικής επιτροπής αγώνα νομού Πέλλας, Τάσο Κυραλίδη, αιτία της αναστολής των κινητοποιήσεων, οι οποίες θα ελάμβαναν -μεταξύ άλλων- χαρακτήρα αποκλεισμού κονσερβοποιείων, ήταν η αλλαγή στάσης των ομάδων παραγωγών.

«Οι ομάδες "έκαναν πίσω" ξαφνικά, για άγνωστους λόγους, παρότι γνωρίζουν πολύ καλά τις επιπτώσεις της συγκεκριμένης κίνησης. Η μη κινητοποίηση μας αφήνει στο έλεος και στις ορέξεις των βιομηχανιών», ισχυρίστηκε ο κ.Κυραλίδης.

Κατόπιν τούτου, ποσότητες συμπύρηνων ροδάκινων παραδίδονται κανονικά στις βιομηχανίες της Πέλλας, σε τιμές 0,18 - 0,20 ευρώ, πολύ χαμηλότερες από τα 0,35 ευρώ, που διεκδικούσαν αρχικά οι παραγωγοί.

Βέβαια, σύμφωνα με τον κ.Κυραλίδη, σημαντικό μέρος των ροδάκινων, που παραδίδονται, επιστρέφονται στους παραγωγούς από τα εργοστάσια ή απορροφώνται για χυμούς αντί για κομπόστες, στη μισή τιμή (σ.σ. η τιμή των ροδάκινων που προορίζονται για χυμούς κυμαίνεται στο 40%-60% εκείνης των φρούτων που γίνονται κομπόστα).

Κι αυτό διότι οι συγκομιζόμενες αυτές τις ημέρες ποικιλίες -«Λόαντελ», «Φορτούνα», «Α-37» και «Κατερίνα»- ωρίμασαν υπερβολικά πάνω στα δέντρα λόγω της απεργίας των ιδιοκτητών φορτηγών και βυτιοφόρων δημόσιας χρήσης και οι βιομηχανίες υποστηρίζουν ότι τα φρούτα δεν είναι πλέον κατάλληλα για κομπόστες.

«Συνολικά στην Ημαθία και την Πέλλα χάθηκαν πάνω από 40.000-50.000 τόνοι λόγω της απεργίας», επεσήμανε ο κ.Κυραλίδης, σύμφωνα με τον οποίο, στη διάρκεια χτεσινής συνάντησης με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργο Κανελλόπουλο, προέκυψε ότι ενδέχεται να διερευνηθούν τρόποι για την αποζημίωση των παραγωγών.

Εκτός από τη Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα νομού Πέλλας, στη συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι της Κίνησης Αγροτών Ημαθίας.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...