Τετάρτη 6 Οκτωβρίου 2010

Ενώσεις και κτηνοτρόφοι σε αντιπαράθεση για τη «Δωδώνη»



Να συνεδριάσει εκτάκτως το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων και να εκφράσει την στήριξή του στον αγώνα των κτηνοτρόφων για νέες τιμές από τη «Δωδώνη» και τη μη μεταφορά γάλακτος από το Βόλο, ζητά με επιστολή του προς τον πρόεδρο Χριστόδουλο Μπαλτογιάννη το μέλος της διοίκησης Μιχάλης Τζίμας, χαρακτηρίζοντας ταυτόχρονα ως «απαράδεκτη» την κοινή ανακοίνωση των τριών Ενώσεων-μετόχων κατά μερίδας κτηνοτρόφων για την κινητοποίηση της περασμένης Παρασκευής, έξω από τη γαλακτοβιομηχανία. 

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας παίρνει θέση υπέρ της Διοίκησης της επιχείρησης. Στην ανακοίνωση αυτή, που υπέγραφε ο Χριστόδουλος Μπαλτογιάννης, υπήρχαν σαφείς αιχμές κατά των παραγωγών που κινητοποιήθηκαν την Παρασκευή, αφήνοντας να εννοηθεί πως η διαμαρτυρία είχε στόχο να σαμποτάρουν την γαλακτοβιομηχανία.
Κατά των ΕΑΣ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας και Πρέβεζας στρέφεται και η «Αριστερή Παρέμβαση στην Ήπειρο», χαρακτηρίζοντας ξεδιάντροπο και συκοφαντικό το δελτίο τύπου που έστειλαν στα ΜΜΕ.«Αντί να ασχολούνται με την αύξηση της τιμής των ζωοτροφών (η ΖΩ.ΔΩ. έκανε αύξηση 4 λεπτά το κιλό), αντί να ντρέπονται για τη Σ.Β.Ε.Κ.Η που την οδήγησαν στο κλείσιμο, οι Ενώσεις εξέδωσαν δελτίο τύπου κατηγορώντας τους αγωνιζόμενους κτηνοτρόφους, επισημαίνεται στην ανακοίνωση της Αριστερής Παρέμβασης.

Αναρτήθηκε από epirusgate

Επιστολή της ΕΑΣ Ιωαννίνων στον ΕΛΓΑ για τα σταφύλια



Αποζημίωση για την ολική καταστροφή λόγω βροχής των οινοποιήσιμων σταφυλιών του Νομού Ιωαννίνων ζητά από τον ΕΛ.ΓΑ. η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ιωαννίνων.

 Η Ε.Α.Σ. Ιωαννίνων, σε επιστολή της προς τον ΕΛ.ΓΑ. επισημαίνει ότι οι παρατεταμένες βροχοπτώσεις κατά την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου στην Αμπελουργική Ζώνη Ζίτσας είχαν ως αποτέλεσμα το σάπισμα των σταφυλιών.

Αναρτήθηκε από epirusgate

Σοβαρές ζημίες από την προσβολή βαμβακοκαλλιεργειών από το πράσινο σκουλήκι


Επιστολή Θύμιου Σώκου Προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κο Κώστα Σκανδαλίδη.

Κύριε Υπουργέ,

Οφείλουμε να σας ενημερώσουμε για ένα σημαντικό και επείγον πρόβλημα που έχει προκύψει στην καλλιεργούμενη με βαμβάκι έκταση του Δήμου Οινιαδών.

Η Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση Αιτωλοακαρνανίας και ειδικότερα το αρμόδιο κλιμάκιο του Τμήματος Φυτοπροστασίας και Ποιοτικού Ελέγχου, έπειτα από σχετικό αίτημα του Αγροτικού Συλλόγου Κατοχής του Δήμου Οινιαδών περί προσβολής των βαμβακοκαλλιεργειών από το πράσινο σκουλήκι, προχώρησε σε επιτόπια πραγματογνωμοσύνη.

Το ειδικό κλιμάκιο της Διεύθυνσης Αγροτικής Ανάπτυξης διαπίστωσε πράγματι προσβολή κυρίως από πράσινο σκουλήκι στην καλλιέργεια βάμβακος σε βαθμό πολύ υψηλότερο του συνηθισμένου. Το πρόβλημα μεγεθύνθηκε έτι περαιτέρω από τις βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, αλλά και με την αποφύλλωση του βάμβακος. Αξίζει δε να σημειωθεί πως τα ποσοστά προσβολής κυμαίνονται από 40% έως και 100% στις καλλιεργούμενες εκτάσεις, οι οποίες υπολογίζονται σε 11.000 στρέμματα.

Οι υπηρεσιακές εκτιμήσεις αποφαίνονται για σοβαρή ζημία στην παραγωγή βάμβακος. Ο κίνδυνος είναι πολύ μεγάλος για τους περισσότερους βαμβακοπαραγωγούς να μην μπορέσουν να καλύψουν τα κιλά των δηλώσεων (200 κιλά ανά στρέμμα), με αποτέλεσμα να απωλέσουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, επιφέροντας ένα καίριο πλήγμα στο εισόδημα των παραγωγών και των τοπικών κοινωνιών. 

Κύριε Υπουργέ,
Με δεδομένο το μέγεθος του προβλήματος, το οποίο δυνητικά απειλεί το αγροτικό εισόδημα και την τοπική οικονομική ανάπτυξη, παρακαλούμε όπως συμπεριληφθεί η πληγείσα περιοχή σε καθεστώς αποζημιώσεων μέσω ΕΛΓΑ ή οικείας έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ,

ΘΥΜΙΟΣ Ν. ΣΩΚΟΣ
ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΑΙΤΩΛ/ΝΙΑΣ
acarnania.blogspot.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...