Παρασκευή 14 Ιουνίου 2013

Ο Βαγγέλης Αποστόλου στα Ιωάννινα

Ο βουλευτής Εύβοιας  του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ Β. Αποστόλου και  συντονιστής θεμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της Κ.Ο. θα επισκεφτεί τα Ιωάννινα την Παρασκευή και το Σάββατο 14-15 Ιουνίου 2013.

Την Παρασκευή το απόγευμα θα μιλήσει σε κεντρική εκδήλωση της  Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ Ιωαννίνων  στο Πνευματικό Κέντρο Ροδοτοπίου με θέμα: Ο ρόλος του αγροτικού τομέα στην παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας.

Παράλληλα θα έχει επαφές με τους φορείς του αγροτικού χώρου  και ιδιαίτερα της κτηνοτροφίας (χοιροτρόφοι, πτηνοτρόφοι, αιγοτρόφοι).

Η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας συνεχίζει

Το Σάββατο, 15 Ιουν 2013, στις 20.30, στο Πνευματικό Κέντρο Βροντούς Πιερίας, η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας προσκαλεί όσους ενδιαφέρονται στην ενημέρωση για «Αύξηση της ποιότητας και ποσότητας των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων», με ιδιαίτερη προσοχή στο έδαφος, με εισηγητή τον κ.Χ. Λάκη (Εδαφολογία στο ΑΠΘ).

Με φιλότιμη προσπάθεια, εστιασμένοι μόνο στα κύρια θέματα που απασχολούν τους νέους Αγρότες  και κρατώντας σταθερά απόσταση από την κεντρική πολιτική «σκηνή» οι οργανωμένοι Νέοι Αγρότες της Πιερίας έχουν αποσπάσει την αναγνώριση και τον σεβασμό από όλους, για την σοβαρότητα, ψυχραιμία και υπευθυνότητα με την οποία αντιμετωπίζουν τις ιδιαίτερα μεγάλες εντάσεις και προκλήσεις της σημερινής κοινωνίας.

Οι Ενώσεις Νέων Αγροτών  είναι αυτόνομες, αυτάρκεις, υπεύθυνες  μόνο έναντι των μελών τους οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών. Μέχρι  σήμερα με επιμέλεια φρόντισαν να αποκλείσουν κάθε μορφής χρηματορροή  προς τα μέλη τους (δηλαδή απέκλεισαν «ημεραργίες» που καταστρέψανε τον αγροτικό συνδικαλισμό, δαπάνες μετακίνησης, εισιτήρια, γεύματα, ξενοδοχεία κλπ) και βέβαια δεν δέχθηκαν να χρηματισθούν ποτέ στον ετήσιο προϋπολογισμό τους από τα κέντρα εξουσίας, διότι φάνηκε ότι τελικά αυτές οι χρηματοδοτήσεις ήταν κομματικές-πελατειακές εξαρτήσεις.
Η Ένωση Νέων Αγροτών Πιερίας  παρά τον φόρτο των θερινών  αγροτικών εργασιών συνεχίζει τις  συναντήσεις, ενημερώσεις, συζητήσεις και σχεδιασμό μελλοντικών δραστηριοτήτων.

Στις 10/6/2013 σε ένα ευάριθμο ακροατήριο η Δρ Ελένη Μαλούπα συζήτησε στην Κονταριώτισα την ανάγκη-αλληλεπίδραση επιτυχημένης αγροτικής επιχειρηματικότητας με την Έρευνα, την Ανάπτυξη, την Καινοτομία και βέβαια την οργανωμένη συντονισμένη διάχυση των αποτελεσμάτων της στοχευμένης έρευνας στους αγρότες. Μεταξύ τους ο Επιστημονικός Σύμβουλος της Π. Ε. Πιερίας κ. Δημήτρης Ρουκάς, η Αντιδήμαρχος Δίου-Ολύμπου κα Μ. Τσιμήτρα, ο πρόεδρος της Κονταριώτισας κ Κ. Χατζής, ο Δημ. Σύμβουλος κ. Σ. Νάτσης, ο πρόεδρος της ΕΣΠΤ κ. Γ. Κουκουλιάτας, ο πρόεδρος της ΕΝΑ Πιερίας κ. Δ. Δαλαμήτρας, ο κ. Α. Κούρτης, ο κ. Ι. Δημαλής, ο κ. Ι. Παντούλης, ο κ. Ι. Τσιμπονίδης, ο κ. Σ. Γεωργακόπουλος και άλλοι. Η πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση ήταν εργαστήριο που σχεδιάστηκε από την ΜΙΛΗΤΟΣ, σε συνεργασία με το ΙΔΕΚΕ, την MSCOMM, την COPA-COJECA και το ΑγρΟραμα, στα πλαίσια του έργου της ΕΕ για την Δια Βίου Μάθηση-farmsUP!, που προσέλκυσε και αξιοποίησε η ΕΝΑ Πιερίας σαν προσφορά στους αγρότες της Πιερίας. Οι Νέοι Αγρότες της Πιερίας εξασφάλισαν την συμμετοχή όσων επιθυμούν στο Συνέδριο «Αυτό το χωράφι είναι η επιχείρησή σου» που θα γίνει από την ΜΙΛΗΤΟΣ στο Ναύπλιο, 15 Οκτ 2013.
Οι Νέοι Αγρότες  της Πιερίας θα στείλουν ένα μέλος  της ΕΝΑ Πιερίας από την Μηλιά, τον κ. Α. Παπαγεωργίου, στις Βρυξέλλες 18-20 Ιουν 2013, για να συμμετέχει στην ημερίδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με θέμα «Βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών & ορεινών περιοχών: μαθαίνοντας από το παρελθόν, σχεδιάζοντας για το μέλλον».

Άλλωστε πολλοί Νέοι Αγρότες σχεδιάζουν να συμμετέχουν  στο φετινό Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου, Πρέβεζα, 6-8 Σεπ 2013, αντιλαμβανόμενοι ότι η τοπική ανάπτυξη δεν είναι μονομερής γιγαντισμός ενός  μόνο τομέα (αγροτικός ή τουριστικός ή μεταφορές κλπ), αλλά απαιτεί ισόρροπη συνολική ανάπτυξη για να επιτευχθεί ικανοποιητική ποιότητα ζωής για ανθρώπους, και όχι απλά εξασφάλιση παραγωγής σαν να είναι το χωράφι εργοστάσιο. Η ζωή στην ύπαιθρο απαιτεί και υπηρεσίες υγείας, και εκμάθηση ξένων γλωσσών, και χώρους πολιτισμού-ψυχαγωγίας, και ταχυδρομεία, και φαρμακεία, και …
Η συνάντηση  του Σαββάτου15 Ιουν 2013, στο Πνευματικό Κέντρο Βροντούς, μας είπε ο κ. Ι. Δημαλής (6973096626) θα καλύψει θέματα όπως: Η καλλιέργεια του ροδιού, του καπνού και της ακτινιδιάς, διερευνώντας τα μυστικά και τους τρόπους καλλιέργειας. Νέες καλλιέργειες και προοπτικές. Νέα προϊόντα στο οπλοστάσιο του αγρότη για μείωση του κόστους παραγωγής και αύξηση της ποιότητας και ποσότητας του παραγομένου προϊόντος.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών & ορεινών περιοχών

Την Τρίτη & Τετάρτη18 & 19 Ιουν 2013, στις Βρυξέλλες στο Ευρωκοινοβούλιο, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή κ. Νίκου Χρυσόγελου οργανώνεται συζήτηση και ημερίδα με αντικείμενο την «Βιώσιμη ανάπτυξη νησιωτικών και ορεινών περιοχών: μαθαίνοντας από το παρελθόν, σχεδιάζοντας για το μέλλον».

Στην ημερίδα με εισηγήσεις όπως: Μαθαίνοντας από καλές πρακτικές, Προγράμματα Τοπικής Ανάπτυξης που ενεργοποιούνται άμεσα από την τοπική κοινωνία, Ενεργειακοί συνεταιρισμοί στην ύπαιθρο, Αντιμετώπιση των προκλήσεων για τα μικρά νησιά, Αειφόρος ορεινός τουρισμός, εισηγητές μεταξύ άλλων θα είναι οι: Νίκος Χρυσόγελος (Ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων, Hannes Wimmer (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αξιολόγησης για την αγροτική ανάπτυξη-EENRD), Στέφανος Λουκόπουλος (Ευρωπαϊκό Δίκτυο Αγροτικής Ανάπτυξης-ELARD), Dirk Vansintjan (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία ομάδων & συνεταιρισμών πολιτών για τις ΑΠΕ-REScoop), Bengt Almkvist (Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Μικρών Νησιών-ESIN) και AlexiaRouby (Δίκτυο Ορεινών Περιοχών-Euromontana), ενώ στην συζήτηση θα συμμετέχουν με τοποθετήσεις τους οιΝίκος Χρυσόγελος (ευρωβουλευτής Οικολόγων Πράσινων), Χριστίνα Ευθυμιάτου (εμπειρογνώμων σε θέματα νησιωτικής ανάπτυξης), Δημήτρης Τσουκαλάς (πρώην πρόεδρος Ανάβρας Μαγνησίας) και Δημήτρης Μιχαηλίδης (δημοσιογράφος ΑγροΝέα, ΑγρΟραμα).
Σκέψεις τους κλήθηκαν να εκφράσουν και μέλη από τις  δραστήριες στο νεανικό αγροτικό κίνημα Ενώσεις, όπως η Ένωση Νέων Αγροτών Σερρών (κ. Σταύρος Δελεφέρης, Ορεινή Σερρών), Ένωση Νέων Αγροτών  Πιερίας (κ. Αντώνης Παπαγεωργίου, Μεσαία Μηλιά Πιερίας) και Ένωση Νέων Αγροτών Λακωνίας (κ. Δημήτριος Σταματάκος, Κροκεές Λακωνίας)
Μεταξύ των σημείων  προσοχής μπορούν να επισημανθούν: η ανάγκη για αποτύπωση των  ιδιαιτεροτήτων της ταυτότητας των  ορεινών & νησιωτικών περιοχών, ο σχεδιασμός τοπικής ανάπτυξης, η ενιαία προβολή των περιοχών αυτών, αλλά και η ανάγκη για προσέλκυση νέων κατοίκων, ώστε να αποφευχθεί η απερήμωσή τους, να παραμείνουν ζωντανές και βέβαια αειφόρες.
Σημαντικό τμήμα της  διαδικασίας αυτής μπορούν να είναι οι οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, κομμάτι των οποίων είναι και οι τοπικές Ενώσεις Νέων Αγροτών, κατά το ποσοστό που παραμένουν τοπικοί πρωταγωνιστές και όχι τμήματα κεντρικών δομών και οργανώσεων, οι οποίες συνήθως επηρεάζονται (αν δεν καθοδηγούνται) από την κεντρική πολιτική σκηνή και, ιδιαίτερα στην Ελλάδα, ενέχουν σχεδόν παντού την υποψία της διαπλοκής και διαφθοράς.
Μόνο συντονιστικές  δομές, όπως η EUROMONTANA (ορεινά) και η ESIN (μικρά νησιά) θα μπορούσαν να υποστηρίξουν τις τοπικές οργανώσεις σε θέματα ανταλλαγής εμπειριών, για να οργανώσουν καλύτερα την τοπική τους δράση. Η εμπειρία από την ευρωπαϊκή συντονιστική δράση μπορεί να αποτελέσει προσανατολισμό για την δράση τοπικών ελληνικών οργανισμών και ενώσεων.
Οι Νέοι Αγρότες θα συζητήσουν για θέματα τοπικής ανάπτυξης και ενεργοποίησης των τοπικών ομάδων δράσης στο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου, που οργανώνει η Ένωση Νέων Αγροτών Πρέβεζας, 6, 7 & 8 Σεπ 2013, στο Κανάλι Πρέβεζας, προσκαλώντας όλους τους κατοίκους της υπαίθρου και τις τοπικές οργανώσεις τους σε συνάντηση, αλληλοενημέρωση και ανάληψη τοπικής δράσης.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...