Τρίτη 7 Δεκεμβρίου 2010

Σε οριστικό «κλείσιμο» οδηγούνται τα εργοστάσια ζάχαρης

01.07.09 Επίσκεψη στα γραφεία της αποστολής το...Image by DoraBakoyannis via Flickr
"Σε οριστικό «κλείσιμο» οδηγούνται τα εργοστάσια ζάχαρης" αναφέρει η Ντόρα Μπακογιάννη σε ερώτησή της προς τον  Υπουργό   Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστα Σκανδαλίδη, μετά την περιοδεία της στην Β. Ελλάδα.

Η Ε.Ε. το 2006 ενέκρινε την μεταρρύθμιση της αγοράς ζάχαρης, προκειμένου αυτή να ευθυγραμμιστεί με τις θεμελιώδεις αρχές της κοινής γεωργικής πολιτικής που έχουν ως επίκεντρο την αγορά και να συμμορφωθεί προς τις διεθνείς δεσμεύσεις της Ένωσης.
Η Ελλάδα είναι μια από τις χώρες η οποία κατ' εξοχήν συμμετείχε στην μεταρρύθμιση αυτή αποποιούμενη τελικά του 50,01 % της Εθνικής ποσόστωσης ζάχαρης, μειώνοντας την ποσόστωσή της κατά 158.799,80 τόνους ζάχαρης και έχοντας πλέον δικαίωμα παραγωγής 158.702 τόνων ζάχαρης.
Στην περίπτωση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, μετά το κλείσιμο των εργοστασίων Ξάνθης και Λάρισας και ενώ η αναγκαία έκταση για την «κάλυψη» της Ελληνικής ποσόστωσης ζάχαρης ξεπερνά τις 230-250.000 στρέμματα, φέτος και μετά βίας καλλιεργήθηκαν μόλις 120-130.000 στρ., με συνολική ποσότητα παραγωγής μικρότερη των 80.000 τόνων ζάχαρης.
Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τα εργοστάσια ζάχαρης που συνεχίζουν τη λειτουργία τους (σε Ορεστιάδα, Πλατύ και Σέρρες) να λειτουργούν πολύ κάτω του βέλτιστου σημείου της παραγωγικής διαδικασίας και να οδηγούνται με μαθηματική ακρίβεια -αν κάτι δεν αλλάξει- σε οριστικό «κλείσιμο».
Στο εργοστάσιο Ορεστιάδας που καλύπτει την περιοχή της Θράκης με δυναμικότητα επεξεργασίας παραγωγής 70.000 στρ. καλλιεργήθηκαν φέτος μόλις 19.000 στρ., στο εργοστάσιο Σερρών που καλύπτει την περιοχή της ευρύτερης Αν. Μακεδονίας με δυναμικότητα παραγωγής 65.000 στρ. καλλιεργήθηκαν φέτος μόλις 30.000 στρέμματα και στο εργοστάσιο Πλατέος που καλύπτει την ευρύτερη περιοχή της ΚΔ Μακεδονίας με δυναμικότητα παραγωγής 125.000 στρέμματα καλλιεργήθηκαν φέτος 65.000 στρέμματα.
Έτσι σήμερα οι τευτλοπαραγωγοί, οι εργαζόμενοι στα εργοστάσια, οι μεταφορείς τεύτλων και τευτλοεξαγωγείς  αντιμετωπίζουν μια σειρά από παρενέργειες από την πολιτική της μεταρρύθμισης , οι οποίοι δεν είχαν καλυφθεί από αυτήν και βιώνουν συνέπειες οι οποίες δεν είχαν προβλεφθεί, χωρίς να απολαμβάνουν οιασδήποτε βοήθειας.

Ερωτάται ο κ.Υπουργός:

 1.  Ποιες διορθωτικές κινήσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής μεταρρυθμιστικής πολιτικής για τη ζάχαρη σκοπεύει να αναλάβει σε συνεννόηση με την Επιτροπή  για να ενθαρρύνει την οικονομικά αποδοτική αξιοποίηση των εργοστασίων ζάχαρης που έχουν απομείνει, έτσι ώστε να αποφευχθεί κατ΄ αρχήν το ενδεχόμενο κλείσιμο κι αυτών των εργοστασίων αλλά και η επί πλέον μείωση της παραγωγής, η οποία δεν είχε προβλεφθεί από την μεταρρύθμιση, ούτε καλύπτεται από τις πρόνοιες της;
 2.  Ποια είναι η εναλλακτική επιλογή της κυβέρνησης για Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης;
 3.  Σκοπεύει να προχωρήσει σε πώληση της εταιρείας ή των εργοστασίων της; Ποιο είναι το σχέδιο της, ποιος το χρονοδιάγραμμα των ενεργειών, με ποιους όρους και ποιους συμβούλους θα κινηθεί σε μια τέτοια προοπτική;
Enhanced by Zemanta

ΟΓΑ: Παράταση Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού έως τα τέλη Μαρτίου

Την παράταση της διάρκειας του Προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού (8ημερες δωρεάν διακοπές) για τους δικαιούχους του Οργανισμού εως το τέλος Μαρτίου, ανακοίνωσε ο ΟΓΑ.
 
Όπως επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση, με την παράταση της διάρκειας του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού πέραν της καταλυτικής ημερομηνίας (31-12-2010), οι δικαιούχοι θα ευνοηθούν αξιοποιώντας τα δελτία Κοινωνικού Τουρισμού μέχρι τις 31 Μαρτίου 2011, οι ίδιοι και τα μέλη της οικογένειάς τους, επιλέγοντας τον τόπο προορισμού και το κατάλυμα της επιλογής τους.
 
Η λίστα με τα τουριστικά καταλύματα στα οποία οι δικαιούχοι μπορούν να απευθύνονται έως και 31-3-2011 θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΟΓΑ www.oga.gr .

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...