Τετάρτη 9 Οκτωβρίου 2013

Συγκροτείται Ομάδα Εργασίας για την αναμπέλωση στην Κρήτη

Ομάδα εργασίας με τη συμμετοχή παραγόντων του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και αμπελουργών με αντικείμενο την αναμπέλωση στην Κρήτη, συγκροτεί ο υπουργός Αθανάσιος Τσαυτάρης. 

Την απόφαση του ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε την Τετάρτη 9 Οκτωβρίου με τους επικεφαλής της Ομάδας Αμπελουργών Κρήτης και με το δήμαρχο Ηρακλείου Γιάννη Κουράκη.

Στην ομάδα εργασίας αναμένεται να μετέχουν οι γενικοί γραμματείς του υπουργείου κ.μ. Μόσχος Κορασίδης και Δημήτρης Μελάς, οι υπηρεσιακοί παράγοντες κα Κουρέντα και κ  Γραμματικός, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών κ. Ιερωνυμάκης, ο αντιπρόεδρος κ. Χιλετζάκης και ο ειδικός συνεργάτης  του δήμου Ηρακλείου κ. Περβολαράκης. Να σημειωθεί ότι από τα 50.000 στρέμματα με ποιοτικά επιτραπέζια σταφύλια στο νομό Ηρακλείου, τα 35.000 στρέμματα βρίσκονται σε δημοτικά διαμερίσματα του δήμου Ηρακλείου.

Η τοπική αντιπροσωπεία παρουσίασε στον κ. Τσαυτάρη την πρόταση της για την αναδιάρθρωση των αμπελώνων, η οποία βασίζεται στη μελέτη αμπελουργίας που είχε καταρτίσει το ΤΕΙ Κρήτης σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ο κ. Τσαυτάρης ήταν θετικός στο αίτημα, φάνηκε πρόθυμος για την προώθηση του και για την εξεύρεση σχετικού προγράμματος. 

Συνάντηση Μ. Χαρακόπουλου με κτηνοτρόφους

Συνάντηση με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Βοοτροφικών και Αγελαδοτροφικών Συλλόγων Ελλάδας παρουσία του γενικού γραμματέα του ΥπΑΑΤ Μόσχου Κορασίδη και του γενικού γραμματέα Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Δημήτρη Μελά είχε ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Νέστορας Πουρσανίδης και ο γενικός γραμματέας Αθανάσιος Αυγερινός έθεσαν υπόψη της πολιτικής ηγεσίας θέματα που απασχολούν τους βοοτρόφους. Κατά τη σύσκεψη, συζητήθηκαν οι προοπτικές της βοοτροφίας και της αγελαδοτροφίας στη νέα ΚΑΠ. Ο κ. Χαρακόπουλος τόνισε πως στόχος του ΥπΑΑΤ στη νέα Προγραμματική Περίοδο 2014-2020 είναι οι ενισχύσεις να δίδονται σε όσους πραγματικά παράγουν. Επίσης ενημερώθηκαν πως το ΥπΑΑΤ καταβάλλει προσπάθεια για τη στελέχωση των αγροτικών κτηνιατρείων και των κτηνιατρικών εργαστηρίων.

Σχετικά με το ζήτημα της ασφάλισης του ζωικού κεφαλαίου για ασθένειες που σήμερα δεν ασφαλίζονται, ο αναπληρωτής υπουργός γνωστοποίησε ότι πέραν της βελτίωσης του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας του ΕΛΓΑ, το 2014 θα εκπονηθεί αναλογιστική μελέτη για να εξετασθεί η δυνατότητα κάλυψης των νόσων αυτών στο μέλλον. 

Από αύριο η επιστροφή του φόρου πετρελαίου στους αγρότες

Καταβάλλεται από αύριο Πέμπτη, η δεύτερη δόση της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου στους αγρότες, καθώς από σήμερα το απόγευμα αρχίζει η πίστωση των χρημάτων στους λογαριασμούς των δικαιούχων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το συνολικό ποσό της δεύτερης δόσης ανέρχεται σε περίπου 80 εκατ. ευρώ και αφορά 400.000 δικαιούχους αγρότες.

Σε δηλώσεις του ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αθανάσιος Τσαυτάρης, επισήμανε ότι από την 1.1.2014 θα αλλάξει η διαδικασία καταβολής της επιστροφής του ειδικού φόρου και ήδη η μικτή επιτροπή του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του υπουργείου Οικονομικών έχει καταλήξει στις προτάσεις της για το αγροτικό πετρέλαιο.

Όπως ανάφερε «η πρόταση εφαρμογής της νέας απλοποιημένης διαδικασίας που θα είναι πιο ευέλικτη, χωρίς επιπλέον γραφειοκρατικό κόστος και πιο κοντά στις ανάγκες των αγροτών (πχ τρεις τμηματικές πληρωμές μέσα στο έτος με βάση την κατανάλωση από την εκμετάλλευση) θα ολοκληρωθεί αμέσως μόλις οριστικοποιηθούν οι προβλεπόμενες, από την 1η Ιανουαρίου του 2014, διαδικασίες τήρησης βιβλίων και στοιχείων για τους αγρότες, από το Υπουργείο Οικονομικών, ώστε να υπάρχει συνέργεια μεταξύ των δύο διαδικασιών και πλήρης αξιοποίηση όλων των στοιχείων των εκμεταλλεύσεων για τη διαφάνεια στην επιστροφή του ΕΦΚ Πετρελαίου».

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...