Τρίτη 31 Ιουλίου 2012

Σεμινάριο για μελισσοκόμους στην Κάρυστο

Διήμερο σεμινάριο κατάρτισης για μελισσοκόμους πραγματοποιήθηκε στην Κάρυστο, στις 26 και 27 Ιουλίου 2012, από τον ΕΛ.Γ.Ο – ΔΗΜΗΤΡΑ, σε συνεργασία με τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου – Δ. Ρήγας και τη συνδρομή της υπηρεσίας Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Εύβοιας.
Στο σεμινάριο, που πραγματοποιήθηκε στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Καρύστου (περιοχή Καλύβια), συμμετείχαν πολλοί μελισσοκόμοι της ευρύτερης περιοχής Καρύστου αλλά και άλλων περιοχών (Χαλκίδα, Αλιβέρι, Κύμη).

Η Κάρυστος είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες για τη μελισσοκομική της παράδοση, καθώς θεωρείται πρόδρομος της συστηματικής μελισσοκομίας με πρωτεργάτη τον πρωτοπόρο μελισσοκόμο Δημήτριο Ρήγα, προς τιμή του οποίου ο Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου φέρει το όνομά του.

Η κ. Τσίπη Μαρία, Διδάκτωρ στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών – Εργαστήριο Μελισσοκομίας, ήταν η εισηγήτρια των θεματικών ενοτήτων μελισσοκομίας:
α. Παραγωγή προϊόντων κυψέλης
β. Νομοθεσία – Προγράμματα
γ. Τυποποίηση, Εμπορία και Marketing μελισσοκομικών προϊόντων, κ.ά.
Αναπτύχθηκε γόνιμος διάλογος σε θέματα, όπως:
Έρευνα και διάδοση της επιστημονικής γνώσης
Υγεία μελισσών
Καινοτομία για προϊόντα κυψέλης, κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί η συμμετοχή των νέων στο διήμερο αυτό, που είτε δραστηριοποιούνται στη μελισσοκομία, είτε σκέπτονται, σοβαρά, να ξεκινήσουν την επαγγελματικής τους δραστηριότητας με τη μελισσοκομία.
Στην διημερίδα παραβρέθηκαν μεταξύ των άλλων ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Κακάτσος Γεώργιος, ως εκπαιδευόμενος και από το Γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Σταμάτη Καπελέρη, ο Γεωπόνος Αντώνης Παλαιολόγος, ο οποίος σε παρέμβασή του αναφέρθηκε στις ενέργειες που μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί ή έχουν δρομολογηθεί για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας, όπως:
Κατάρτιση του Επιχειρησιακού Σχεδίου της Π.Στ.Ε. για τον πρωτογενή τομέα, ύστερα από σειρά διαβουλεύσεων και ημερίδων ανά την Περιφέρεια
1η Ημερίδα στην Κάρυστο – Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011 με θέμα: Η αιγοπροβατοτροφία – Μοχλός ανάπτυξης της τοπικής κοινωνίας, σε συνεργασία με το Δήμο Καρύστου.
Έγκριση του Επιχειρησιακού Σχεδίου με την συμβολική ονομασία « καλάθι » αγροτικών προϊόντων από το Περιφερειακό Συμβούλιο (με συμμετοχή και του Δήμου Καρύστου).
Σειρά ημερίδων ενημέρωσης του αγροτικού πληθυσμού για τις εναλλακτικές καλλιέργειες (Χαλκίδα - με συμμετοχή του Δήμου Καρύστου, Θήβα, Λαμία).
Δρομολόγηση διαδικασίας για τη σύσταση Αγροδιατροφικής Σύμπραξης με σκοπό την προώθηση και προβολή των αγροτικών μας προϊόντων.
Δρομολόγηση διαδικασίας για τη δημιουργία διαδικτυακού τόπου (stereagro. gr) ενημέρωσης των αγροτών.
Δρομολόγηση της διαδικασίας για το καλλιεργητικό πλάνο κάθε Περιφερειακής Ενότητας.
Συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Γεωπονική Σχολή - Εργαστήριο Μελισσοκομίας – Σηροτροφίας σχετικά με την πιστοποίηση του Καρυστινού μελιού, γνωστού ως ερεικόμελο ή κισσουρίσιο μέλι.
Συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης – Γεωπονική Σχολή - Εργαστήριο Αρωματικών και Φαρμακευτικών Φυτών, για την ταυτοποίηση των ειδών, Τσάϊ του βουνού – Όχης, Χαμορίγανη, κ.ά.
Συνεργασία με το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης - Κτηνιατρική Σχολή για την ταυτοποίηση των φυλών: πρόβατο και γίδα Καρύστου και ένταξης της ντόπιας γίδας σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα για βιώσιμη παραγωγή από εκτροφές χαμηλών εισροών (1η συνάντηση – ενημέρωση στην Κάρυστο μετά τις 15/8/2012), με σκοπό την ανάδειξη των ιδιαιτεροτήτων της ελληνικής γιδοτροφίας.
Συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ισότητας των Φύλων για την ανάπτυξη της απασχόλησης μέσω των κοινωνικών επιχειρήσεων, με βάση τον πρόσφατο νόμο 4019/2011 για την Κοινωνική Οικονομία (Ημερίδα στην Κάρυστο στα μέσα του Σεπτέμβρη) και με παρεμβάσεις από νεοσύστατες Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις συλλογικού και παραγωγικού σκοπού.
Συνεργασία με πανεπιστημιακά ιδρύματα και ινστιτούτα έρευνας για την καλλιέργεια των αρωματικών φυτών και ανάδειξη του αιθέριου θησαυρού του ορεινού όγκου Όχη της περιοχής Καρύστου.
Την επικείμενη υλοποίηση του προγράμματος LEADER Αλιείας στο Δήμο Καρύστου.
Υπεύθυνοι της οργάνωσης του σεμιναρίου ήταν ο κ. Στελιάκος Απόστολος και η κ. Τσαπέπα Μαρία από τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου.
Τέλος, σημειώνεται ότι σεμινάρια κατάρτισης μελισσοκόμων πραγματοποιήθηκαν με επιτυχία στις Βαρδάτες Φθιώτιδας, στη Θήβα Βοιωτίας και στην Ιστιαία Εύβοιας.

Η ΤΥΡΑΣ πιο κοντά στη «Δωδώνη»

Ακλόνητο φαβορί για την αγορά της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας «Δωδώνη» καθίσταται η Τρικαλινή γαλακτοβιομηχανία ΤΥΡΑΣ, μητρική εταιρεία της Λαρισαϊκής...
«Όλυμπος», μετά το άνοιγμα των προσφορών που κατέθεσαν στον σχετικό διαγωνισμό της ΑΤΕ οι πέντε τελικοί ενδιαφερόμενοι αγοραστές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Thessalianews.gr, η τελική κατάταξη φέρει πρώτη την ΤΥΡΑΣ των αδερφών Σαράντη, με ένα ποσό κοντά στα 27 εκ. ευρώ, με την «Σίμος food» να ακολουθεί με μια προσφορά περίπου κατά 2 εκ. ευρώ μικρότερη. Οι υπόλοιποι τρείς, δηλαδή η γαλλική πολυεθνική «Λακταλίς», η Τουρκική «Τσοπάνις» και οι Γιαννιώτες συνεταιριστές που συμμετέχουν με μειοψηφικό ποσοστό στο μετοχικό σχήμα της «Δωδώνης», απέχουν αρκετά από τους δύο πρώτους και ουσιαστικά δεν έχουν καμία πιθανότητα να επιλεγούν.

Όμως, παρόλο που η «Σίμος Food» προσφέρει όλο το ποσό σε μετρητά- ενώ η ΤΥΡΑΣ δίνει ένα μέρος του τιμήματος σε δόσεις- με τον απερχόμενο διοικητή της ΑΤΕ κ. Πανταλάκη να σπεύδει εξ αυτού να ερμηνεύσει ως καλύτερη αυτή της «Σίμος Food», έχει ένα σοβαρό κόλλημα που πρακτικά την καθιστά εκτός διαδικασίας. Η εν λόγω εταιρεία, που στον συγκεκριμένο διαγωνισμό κατέβηκε μαζί με ρώσο επιχειρηματία, υπήρξε για πολλά χρόνια εμπορικός αντιπρόσωπος της «Δωδώνης» στην Αθήνα και έχει φεσώσει την Ηπειρωτική γαλακτοβιομηχανία με ποσό της τάξεως των 15 εκ. ευρώ!

Μάλιστα νομικοί κύκλοι που γνωρίζουν λεπτομερώς την διαδικασία πώλησης της «Δωδώνης», αναρωτιούνται πως επετράπη στην συγκεκριμένη εταιρεία να αποπειραθεί να εξαγοράσει μια επιχείρηση για την σημερινή οικονομική κατάσταση της οποίας φέρει και η ίδια μεγάλη ευθύνη.

Μάλιστα επί του θέματος υπήρξαν έντονες αντιδράσεις στην τοπική κοινωνία των Ιωαννίνων. Ενδεικτικό είναι δημοσίευμα της ημερήσιας εφημερίδας «Πρωϊνός Λόγος» η οποία στο Κυριακάτικο φύλλο της αναφέρει τα εξής:

«Την είδηση, ότι ένας μεγαλοοφειλέτης της «Δωδώνης» κατέθεσε την μεγαλύτερη πρόταση για την αγορά της Ηπειρωτικής γαλακτοβιομηχανίας, «έβγαλε» χθες ο Θόδωρος Πανταλάκης, ο οποίος παράλληλα υπέβαλε και την παραίτησή του από Διοικητής της ΑΤΕ.

Όπως τόνισε ο κ. Πανταλάκης, κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. της ΑΤΕ – του τελευταίου έτσι όπως τη γνωρίζαμε έως τώρα-, - η πιο συμφέρουσα προσφορά για τη «Δωδώνη» θεωρείται από τη διοίκηση αυτή της Simos Food. Πρόκειται για μια εταιρία με έδρα την Αθήνα, που αποτελεί για χρόνια συνεργάτη της «Δωδώνης», προωθώντας τα προϊόντα της στην αγορά της πρωτεύουσας.

Όμως, η συγκεκριμένη εταιρία οφείλει –σύμφωνα με πληροφορίες- στη «Δωδώνη» περί τα 15 εκ. ευρώ (!), κάτι όμως που δεν είπε ο κ. Πανταλάκης στη χθεσινή συνεδρίαση. Ουσιαστικά, αυτή τη στιγμή την καλύτερη πρόταση για την «Δωδώνη» έχουν καταθέσει αυτοί που της...χρωστάνε!

Αντιδράσεις...

Όπως είναι λογικό, οι αντιδράσεις από την πλευρά κτηνοτρόφων και εργαζομένων ήταν άμεσες. Ήδη, για τη Δευτέρα προγραμματίζεται διευρυμένη συνεδρίαση των Ενώσεων Αγροτικών Συνεταιρισμών, στην οποία –προφανώς- θα διατυπωθούν ερωτήματα, όπως «πώς άφησαν μια εταιρία μεγαλοοφειλέτη της «Δωδώνης» να καταθέσει πρόταση αγοράς;» και «εάν τώρα αυτή η εταιρία χρωστά 15 εκ. ευρώ στη «Δωδώνη», πώς θα τη διαχειριστεί, εάν και εφόσον την αγοράσει;».

Ο Όμιλος ΤΥΡΑΣ, που δραστηριοποιείται στα προϊόντα γάλακτος και στους χυμούς φρούτων, διαθέτει πέντε εργοστάσια (Τρίκαλα, Λάρισα, Ξάνθη, Ρουμανία, Βουλγαρία) και απασχολεί περί τους 900 εργαζόμενους.

Τέλος θα πρέπει να σημειώσουμε ότι, όπως προκύπτει από χθεσινοβραδινή δήλωση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μαυραγάνη, οι θυγατρικές της ΑΤΕ δεν θα μεταβιβαστούν στην Τράπεζα Πειραιώς. Αυτό συνεπάγεται ότι την τελική απόφαση για την κατακύρωση του διαγωνισμού της «Δωδώνης» θα λάβει το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου, γνωστότερο ως ΤΑΙΠΕΔ.

Η άγνωστη κάππαρη, μπορεί να γεμίσει εύκολα χρήματα τους αγρότες!

Η άγνωστη κάππαρη, μπορεί να γεμίσει εύκολα χρήματα τους αγρότες. Είναι ένα θαμνώδες φυτό, το οποίο καλλιεργείται για τους ανθοφόρους οφθαλμούς, οι οποίοι συλλέγονται πριν ανοίξουν. 

Η πώλησή της γίνεται στη χώρα μας σε μια τιμή από 10 έως 12 ευρώ το κιλό Η καλλιέργεια της κάππαρης με τον παραδοσιακό τρόπο είναι απλή και δεν απαιτεί πολλές καλλιεργητικές εργασίες. Είναι ένα φυτό που μπορεί να αξιοποιήσει εδάφη που δεν μπορούν να αξιοποιήσουν άλλα φυτά, ενώ ανέχεται θερμοκρασίες μεταξύ -4οC - 42οC. Δεν είναι απαιτητικό σε νερό αρδεύσεως και ανέχεται τους ισχυρούς ανέμους. Οι τρεις κυριότερες εργασίες που απαιτούν ένα μικρό κόστος αλλά και ένα ελάχιστο γνώσεων είναι ο πολλαπλασιασμός - φύτευση, το κλάδεμα και η συγκομιδή.
katoci.com

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...