Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2013

Λάρισα: Αναβρασμός στους αγρότες για το χαράτσι σε στάβλους και αποθήκες

Αναστάτωση επικρατεί στον αγροτικό κόσμο της Θεσσαλίας όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η τοπική εφημερίδα της Λάρισας "Ελευθερία". Οι αγρότες δεν είναι εξοργισμένοι με το γεγονός ότι θα κληθούν να πληρώσουν ενιαίο φόρο για τα αγροτεμάχιά τους όσο για τις αγροτικές αποθήκες και τους στάβλους που διατηρούν.

Στην εφημερίδα φιλοξενούνται δηλώσεις εκπροσώπου αγροτικού συνεταιρισμού από τη Λάρισα που αναφέρει "Δεν έχουμε αντίρρηση να συνεισφέρουμε στην εθνική οικονομία και να πληρώσουμε τον φόρο που μας αναλογεί. Ας πληρώσουμε τον ενιαίο φόρο για τα αγροτεμάχια, αλλά δεν μπορούμε να πληρώσουμε την αποθήκη 40 τμ που διατηρούμε για να βάλουμε ένα κρεβάτι για ξεκούραση, την πομόνα για την άρδευση και τα εργαλεία μας. Για ένα χωράφι 20 στρεμμάτων θα πληρώσουμε 30 ευρώ και για μια αποθήκη 400 ευρώ".

Οι αγρότες , σύμφωνα με την εφημερίδα "Ελευθερία" προτείνουν τα κτίσματα αυτά που δεν αλλάζουν τη χρήση της αγροτικής γης να φορολογούνται με τους συντελεστές των αγροτεμαχίων. Στο μεταξύ η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας (ΕΟΑΣΚ) με πρόεδρο τον κ. Μπούτα έχει προγραμματίσει για τις 6 Νοεμβρίου συγκέντρωση στην Καρδίτσα ενώ και η Ενωτική Ομοσπονδία της Λάρισας με ανακοίνωσή της γνωστοποιεί ότι θα συμμετάσχει μαζικά στις απεργιακές κινητοποιήσεις της 6ης Νοεμβρίου. Με τη σειρά της Πανελλαδική γραμματεία της Παναγροτικής Αγωνιστικής Συσπείρωσης καλεί και αυτή τους αγρότες για συμμετοχή στην απεργία που ανακοίνωσαν η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα "Ελευθερία" όλα δείχνουν στα μέσα Νοεμβρίου θα πραγματοποιηθεί μάλλον στη Γυρτώνη Λάρισας πανελλαδική σύσκεψη όπου θα εξεταστούν όλα τα ζητήματα. Το ότι οι αγρότες είναι αποφασισμένοι να βγουν στους δρόμους φαίνεται και από τις δηλώσεις Λαρισαίου συνεταιριστή που ανέφερε: "Μάλλον νομίζουν ότι λόγω της καλής χρονιάς που είχαμε από πλευράς παραγωγής και τιμής σε πολλά προϊόντα θα μας διακατέχει μια χαλαρή διάθεση, αλλά αν κάνουν το λάθος να μας υποτιμήσουν θα το πληρώσουν ακριβά. Θα τους γράψει η ιστορία, αφού θα καταφέρουν να μας βγάλουν στους δρόμους, πριν τον Γενάρη".
Enhanced by Zemanta

Ηλεία: Ολοκληρωμένο σχέδιο στη βιολογική γεωργία

Ημερίδα ενημέρωσης πραγματοποίησε η Αναπτυξιακή Σύμπραξη “Bio-Ήλις” στο κτίριο του Εμπορικού Συλλόγου Αμαλιάδας,  με τίτλο «Ολοκληρωμένο σχέδιο προώθησης της απασχόλησης και της επιχειρηματικότητας στον τομέα της βιολογικής γεωργίας στον Δήμο Ήλιδας».

Βασικός στόχος της ημερίδας ήταν  η παρουσίαση και η προώθηση των υποδομών και πρακτικών που υλοποιεί η Αναπτυξιακή Σύμπραξη, που εταίρος της είναι η Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ήλιδας,   για την αξιοποίηση εναλλακτικών τρόπων επαγγελματικής δραστηριοποίησης στην βιολογική γεωργία και στην προώθηση βιολογικών προϊόντων των Νέων Επιστημόνων, Ανέργων και Αγροτών –ανδρών & γυναικών του δήμου Ήλιδας.

Στην ημερίδα συμμετείχαν  νέοι της περιοχής που ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με την γεωργία όσο και  επιχειρήσεις που ήδη δραστηριοποιούνται στον αγροτικό τομέα αλλά και οι τοπικές αρχές, οι οποίοι και ενημερώθηκαν  για τις νέες δραστηριότητες που θα αναπτυχθούν στο Δήμο,  καθώς και για το πως μπορούν να ωφεληθούν.

Το πρόγραμμα της ημερίδας είχε ως εξής: Παρουσίαση σχεδίου, Βεργοπούλου Παρασκευή, εκπρόσωπος ΠΟΛΥΝΟΗ ΑΜΚΕ.

Παρουσίαση φορέων – παρουσίαση υπηρεσιών που αναλαμβάνουν «Οι καλλιέργειες βιολογικών προϊόντων στην Ήλιδα και η σημασία της δικτύωσης για την προώθηση και προβολή τους – ο ρόλος που θα αναλάβει στο πλαίσιο αυτό η Bio-Ήλις»,  Βασιλόπουλος Θεόδωρος, Πρόεδρος Αγροτικού Συνεταιρισμού Βιοκαλλιεργητών Αμαλιάδας και Περιχώρων «ΒΙΟΗΛΙΣ»

“Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για την καλύτερη υποστήριξη των βιοκαλλιεργητών στον Δήμο Ήλιδας”, Γαβράς Χρήστος, πρόεδρος Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών Ηλείας (Ε.Σ.Υ.Ν.Ε.Η.).

«Η σημασία της αγροτικής ανάπτυξης για το Δήμο Ήλιδας και τα οφέλη των δράσεων συμβουλευτικής», Παπαδάτος Πέτρος, Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρηση Ήλιδας,
«Δράσεις κατάρτισης για την προώθηση της βιοκαλλιέργειας στο Δήμο Ήλιδας», Μαυρομάτη Μαρία, εκπρόσωπος Ολυμπιακής Εκπαιδευτικής και
Συμβουλευτικής ΕΠΕ.

Πηγή: www.ilialive.gr

Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος


Με ορίζοντα την 8 Ιαν 2014, η οποία ορίσθηκε ως ημερομηνία Γενικής Συνέλευσης της ιδρυθείσας στις 10 Ιουν 2013 Ένωσης Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος, το δραστήριο Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΑΦΦΕ ενημερώνει όλους όσους πιθανόν θα ενδιαφερόντουσαν ώστε να αντιμετωπιστούν από κοινού συλλογικά προβλήματα, όπως:

  • η προώθηση της παραγωγής και εμπορίας των ελληνικών αρωματικών φαρμακευτικών φυτών και συναφών προϊόντων στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
  • η συμβολή στη χάραξη εθνικής πολιτικής για τα αρωματικά φαρμακευτικά φυτά.
  • η ενίσχυση του πνεύματος συνεργασίας, αλληλεγγύης και ενότητας των μελών της ΕΑΦΦΕ με μεταφορά τεχνογνωσίας και ανταλλαγή εμπειριών και πρακτικών.
  • η δημιουργία επώνυμων - πιστοποιημένων προϊόντων.
  • η συνεργασία με ερευνητικά κέντρα και επαγγελματικές και άλλες οργανώσεις,
  • η ανάδειξη-αξιοποίηση της Ελληνικής αρωματικής χλωρίδας σε Ελλάδα & Διεθνώς

Τα ιδρυτικά μέλη της  Ένωσης είναι παραγωγοί ΑΦΦ φυτών, ομάδες παραγωγών, συνεταιρισμοί, εταιρίες, μεταποιητές, παραγωγοί πολλαπλασιαστικού υλικού και σχετικοί με το αντικείμενο επιστήμονες & εμπειρογνώμονες από όλη την Ελλάδα.

Η πρόεδρος της ΕΑΦΦΕ πραγματοποίησε τον Οκτ 2013 επίσκεψη –συνάντηση με την Ομάδα Παραγωγών Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ανατολικής Πελοποννήσου, ενώ το Διοικητικό Συμβούλιο είχε συνάντηση με εκπρόσωπο Ομάδας Καλλιεργητών Αρωματικών Φυτών από την Ιταλία (P. Ferrero, 23 Οκτ 2013) στο ΕλληνοΙταλικό Επιμελητήριο αναζητώντας συνεργασίες σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Στις 21 Δεκ 2013, στην Αθήνα (Hilton), στις 18.00, η ΕΑΦΦΕ θα παρουσιασθεί στο κοινό των Αθηνών, ενώ η Ένωση ΑΦΦΕ είναι διαθέσιμη για την συνδιοργάνωση εκδηλώσεων και παρουσιάσεων με σκοπό τη συσπείρωση όλων όσων ασχολούνται με τον κλάδο των αρωματικών & φαρμακευτικών φυτών και την εγγραφή νέων μελών μέχρι την 8 Ιαν 2014. Πληροφορίες στο infoeaffe@gmail.com και βέβαια στα μέλη του ΔΣ της ΕΑΦΦΕ: Δρ Κ. Γρηγοριάδου (grigokat@otenet.gr, 6973511977), κ. Γ. Σουλιόπουλο (souliopg@gmail.com, 6936970361), κα Σ. Γκουδίνογλου (stsiplak@gmail.com, 6976855676), κ Μ. Παπαδόπουλο (mpapad@bioherbal.gr, 6946466876), κ. Α. Οικονόμου (a-oik@otenet.gr, 6936178177).

Η ΕΑΦΦΕ προετοιμάζεται να συμμετάσχει στην AGROTICA (30 Ιαν-2 Φεβ 2014) μαζί με το επιδεικτικό περιστασιακό αγροτικό χωριό ΑγρΟραμα (agrorama@otenet.gr, 2310 271950), θα επιδιωχθεί να παρουσιασθεί στο Φεστιβάλ Νέων Υπαίθρου στην Corona μέσα στην Agrotica (30 Ιαν 2014), ενώ πάντα στον προγραμματισμό υπάρχει η οργάνωση επίσκεψης στην Παγκόσμια Έκθεση Βιολογικών Προϊόντων στην BIOFACH (12-15 Φεβ 2014, Νυρεμβέργη, Γερμανία).

Ο κόσμος της υπαίθρου έχει συγκριτικό πλεονέκτημα να αξιοποιεί  συλλογικά συστήματα της κοινωνικής-αλληλέγγυας  οικονομίας, όπως σημειώνει το ΠΑΡΑΤΗΡΗΤΗΡΙΟ  των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών, και η Ένωση Αρωματικών Φαρμακευτικών Φυτών Ελλάδος είναι μια εξαιρετική ανοικτή διαδικασία-παράδειγμα για την προώθηση των ΑΦΦ σε πανελλήνιο επίπεδο, ενώ αξιοποιεί την εθελοντική άμισθη προσφορά εμπειρογνωμόνων και επιστημόνων.


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...