Δευτέρα 4 Ιουλίου 2011

Τοπικές Συμμαχίες Επιχειρηματιών στην Σαντορίνη

Με το μυαλό  «καρφωμένο» στο μέλλον οι επιχειρηματίες της Σαντορίνης προετοιμάζουν την  επόμενη μέρα, όποτε έρθει, ελπίζοντας και δρώντας για να την επιταχύνουν. Με τη ευκαιρία του 3ου Συνεδρίου για το «Τοματάκι Σαντορίνης», που θα γίνει 8 & 9 Ιουλίου 2011, στην αίθουσα της Ένωσης Συνεταιρισμών Θηραϊκών Προϊόντων, από την Ηλιότοπος (http://cherrytomato2011.conferences.gr) στην Σαντορίνη. Οι συμπολίτες, που δρουν επιχειρηματικά στην Σαντορίνη, θα συζητήσουν, μεταξύ άλλων, τα βήματα για να προωθήσουν ενιαία τον «προορισμό Σαντορίνη» έτσι ώστε να αποδίδει το μέγιστο των ωφελειών στην τοπική κοινωνία και οικονομία.
Τα τελευταία  χρόνια, μετά την κατάρρευση των μύθων της παντοδυναμίας της αγοράς (με τις κρίσεις των χρηματιστηρίων) και την αυτοαπαξίωση των πολιτικών (με τα συνεχή «σκάνδαλα») παρατηρείται μία επανενδυνάμωση των τοπικών οικονομιών και κοινωνιών με αυτοοργάνωση στον τρίτο τομέα της οικονομίας, μέσω των οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών.
Η πρόσφατη διοικητική μεταρρύθμιση (Καλλικράτης) έδωσε τα απαραίτητα εργαλεία για  την οργάνωση της τοπικής ανάπτυξης, ενώ η εκλεγμένη περιφερειακή αυτοδιοίκηση έδωσε πολλές δυνατότητες  τοπικού προγραμματισμού.
Η Σαντορίνη  είναι ήδη παγκοσμίως γνωστός  «ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ» επισκεπτών, με ιδιαιτέρως έντονα και μοναδικά φυσικά χαρακτηριστικά, πολύ χαρακτηριστικά χρώματα και  έντονα τοπικά πολιτιστικά στοιχεία. Αν συνδυασθούν τα παραπάνω με την  κατανάλωση τοπικών φημισμένων αγροτικών προϊόντων, όπως η φημισμένη φάβα Σαντορίνης, το φημισμένο κρασί Σαντορίνης, το πάρα πολύ γνωστό και χαρακτηριστικό τοματάκι Σαντορίνης αλλά και άλλα τοπικά προϊόντα όπως η κάπαρη, τα καπαρόφυλλα και τα παραδοσιακά γλυκά (κουφέτο, σταφύλι, τοματάκι) τότε θα μεγιστοποιηθεί το οικονομικό αποτέλεσμα, κυρίως όμως θα δημιουργηθούν συνθήκες τοπικής εφοδιαστικής αλυσίδας, που μπορεί να ενισχύσει την ενδογενή τοπική ανάπτυξη.
Η Σαντορίνη μπορεί να αποτελέσει κορυφαίο παγκόσμιο προορισμό, όχι μόνο για την φυσική ομορφιά της, αλλά και για τους ανθρώπους, τα προϊόντα και την τοπική γαστρονομία της, και για να τον διαχειριστεί χρειάζεται να δημιουργηθούν σήμερα οι κατάλληλες συνθήκες για μια τοπική συμμαχία επιχειρηματιών, ώστε να προετοιμασθεί η επόμενη μέρα, μετά την κρίση.
Τα δύο  προηγούμενα συνέδρια που έγιναν το 2002 και το 2005, ήταν αυτά που αποτέλεσαν της αφετηρία για τη σημερινή επιτυχημένη  πορεία του «τοματάκι Σαντορίνης»  καθώς και για μια σειρά  άλλα θέματα που συνδέονται με την τοπική αγροτική παραγωγή και τη γαστρονομία του νησιού.
Το σαντορινιό μικρόκαρπο χοντρόφλουδο τοματάκι με καρπούς σαν κεράσι, έχει μοναδική γεύση, λόγω και του άνυδρου και ηφαιστιογενούς εδάφους. Η νωπή τομάτα της Σαντορίνης αλλά και τα προϊόντα της (τοματοπολτός, χυμός και αποξηραμένη), είναι πλούσια και με πολύτιμα συστατικά (λυκοπένιο) για τον ανθρώπινο οργανισμό.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται φέτος στα προϊόντα μεταποίησής και στις χρήσεις του τοματάκι Σαντορίνης, την γαστρονομία της Σαντορίνης αλλά και η συνολική σύνδεση όλων με τον τουρισμό και την θέληση των Σαντορινιών για ένα καλύτερο μέλλον, ενώ όπως πάντα τις εντυπώσεις εκτιμάται ότι θα «κλέψει» ο διαγωνισμός τηγανίσματος τοματοκεφτέδων, τόσο από σεφ και μαγείρους, όσο και από τις παραδοσιακές νοικοκυρές, το διήμερο 8-9 Ιουλ 2011. Περισσότερα: τηλ 22860 24758.
 
Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Ηγουμενίτσα: Αποκλεισμός του λιμανιού από κτηνοτρόφους

Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους τα μέλη των κτηνοτροφικών συνεταιρισμών της Ηπείρου, καθώς και οι εργαζόμενοι στη γαλακτοβιομηχανία «Δωδώνη», σε μια προσπάθεια να αποτρέψουν την ιδιωτικοποίηση της επιχείρησης...

Όπως ανακοίνωσαν, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων διαμαρτυρίας, θα προχωρήσουν σήμερα, 4 Ιουλίου, σε τρίωρο αποκλεισμό του λιμανιού της Ηγουμενίτσας, από τις επτά το απόγευμα έως τις δέκα το βράδυ.

Ο αποκλεισμός του λιμανιού θα γίνει μια ημέρα πριν από την έκτακτη γενική συνέλευση των μετόχων της «Δωδώνης», την οποία ζήτησε ο μεγαλομέτοχος της εταιρίας, η Αγροτική Τράπεζα, ώστε να οριστεί νέα διοίκηση στην επιχείρηση αλλά και να γίνουν αλλαγές στο καταστατικό της.

Οι Νέοι Αγρότες και στην Γιορτή Σκόρδου

Το Σαβατοκύριακο 2 & 3 Ιουλίου 2011 η Ένωση Νέων Αγροτών  Λάρισας ενημέρωσε τους ενδιαφερόμενους  και συμμετείχε στην 2η Γιορτή Σκόρδου στον Πλατύκαμπο Λάρισας

Ο πρόεδρος ΕΝΑ  Λάρισας κ. Αναστάσιος Μακρής (6945803771), ο Γραμματέας κ. Γρηγόρης Τζιότζιος (6945884133) και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου κκ Αθανάσιος Κεραμόπουλος & Δημήτρης Μπαζάνας στήριξαν με την παρουσία τους την Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης στον Δήμο Κιλελέρ, ενώ υποδέχθηκαν στο stand της ΕΝΑ Λάρισας τον Δήμαρχο κ. Ρ. Κομίτσα, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Κ. Θεοδωρούδη, την Περιφερειακό Σύμβουλο Θεσσαλίας κα. Ε. Λιακούδη, τον Πρόεδρο Πλατυκάμπου κ. Α. Φασφαλή, την Δημοτική Σύμβουλο κα Α. Κουτρουμπέλη, τον ερευνητή-ομιλητή για το σκόρδο κ. Β. Σαμαρά, τον γεωπόνο-μεταποιητή σκόρδου κ. Β. Μακατό και πολλούς άλλους.

Με κύριο  στόχο την ενημέρωση και ενεργοποίηση των Νέων Αγροτών η ΕΝΑ Λάρισας  ενημέρωσε τόσο για τους γενικούς στόχους όσο και τα μέλη της ΕΝΑ, καθώς και για στοιχεία επικοινωνίας, με την κίνηση των Νέων Αγροτών, που είναι επαγγελματίες αγρότες 18-40 ετών και εθελοντές συνδικαλιστές για θέματα των Νέων Αγροτών και το μέλλον του Αγροτικού κόσμου. 

Στις προσεχείς  δραστηριότητες της ΕΝΑ Λάρισας  περιλαμβάνεται η συνάντηση-συζήτηση στις 9 Αυγ 2011 (20.30), η συμμετοχή στο 18ο Πανελλήνιο Συνέδριο Νέων Αγροτών (9-11/9/2011, Χίος) με θέμα «Πολυαπασχόληση στον Αγροτικό Τομέα», η αντιπροσώπευση στο Συνέδριο για το «Κοινό μέλλον υπαίθρου & πόλης» (27/9/2011, Ζάππειο Αθήνας), η εκπροσώπηση στην Συνεδρίαση Προγραμματισμού για το 2012 (29/11/2011, Θέρμη Θεσσαλονίκης) και βέβαια η πρόταση για εκδήλωση για το Διεθνές Έτος Συνεταιρισμών 2012 (4/2/2012, Agrotica, Θεσσαλονίκη), ενώ αναζητείται χώρος για τις τακτικές συναντήσεις-συζητήσεις- «στέκι» των Νέων Αγροτών της Λάρισας. 

Ιδιαίτερα ευχάριστες ήταν οι ιστορικές αναφορές από την  καλλιέργεια του σκόρδου στον Πλατύκαμπο, η επίδειξη δεξιοτεχνίας για το πλέξιμο της «πλεξούδας»  σκόρδων και οι τοπικοί χοροί. 

Δίπλα από  το stand της ΕΝΑ Λάρισας ήταν ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Γυναικών Ελευθερών «Καλλιγεύσεις» (2410811315), που παρασκευάζει παραδοσιακές πίττες, τραχανά, γλυκά ταψιού & κουταλιού, μπομπονιέρες και προσφέρει τροφοδοσία γευμάτων-δεξιώσεων-εκδηλώσεων, ενώ από την άλλη ήταν οι Παραδοσιακές Γεύσεις ΘΕΟΝΙΑ (2494023739), που είναι εργαστήριο Παραδοσιακών Προϊόντων διατροφής το οποίο προσφέρει την δυνατότητα να παρασκευάσει με τις συνταγές του με δικά σας υλικά όποιο τρόφιμο επιθυμείτε, και απέναντι οι αγιογραφίες της Ναταλίας. 

Η 2η Γιορτή Σκόρδου του Δήμου Κιλελέρ, όπου καλλιεργούνται 650-700 στρέμματα με σκόρδα, ενώ η ελληνική παραγωγή δεν επαρκεί ούτε για τους μισούς μήνες, οργανώθηκε από τον Τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο και όπως φαίνεται θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια Γιορτή Τοπικής Ανάπτυξης, που θα προβάλει κυρίως τα τοπικά χαρακτηριστικά της περιοχής, δηλαδή την τοπική αγροτική παραγωγή και τον τοπικό πολιτισμό καθώς και τις δυνατότητες ανάπτυξης όλου του Δήμου Κιλελέρ, ο οποίος είναι ένας Δήμος με ιστορική σημασία για το αγροτικό κίνημα. 

Στην φωτογραφία (απο αριστερά) κα Άντα Κουτρουμπελη Δημοτική Σύμβουλος, κ. Δημήτριος Μπαζάνας Αντιπρόσωπος ΕΝΑ Λάρισας, κ. Γρηγόρης Τζιότζιος Γραμματέας ΕΝΑ Λάρισας, κ. Τάσος Μακρής Πρόεδρος ΕΝΑ Λάρισας, κ. Ρίζος Κομίτσας Δήμαρχος Κιλελέρ, κα Ευαγγελία Λιακούδη Περιφερειακή Σύμβουλος Θεσσαλίας, κ. Κλεάνθης Θεοδωρούδης Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Κιλελέρ, κ. Αντώνης Φασφαλης Πρόεδρος Πλατυκάμπου

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...