Τρίτη 19 Μαρτίου 2013

Επί τάπητος οι επιδοτήσεις μετά το 2013

Σωρεία ερωτήσεων, απορίες και φοβερή δυσκολία στο να κατανοήσουν τα νέα δεδομένα που θα φέρει η νέα Κοινή Αγροτική Πολιτική και στο θέμα των επιδοτήσεων μετά το 2013, εμφάνισαν οι Σερραίοι αγρότες, που έδωσαν δυναμικό “παρών” σε συνάντηση-συζήτηση που διοργάνωσε η Ένωση Νέων Αγροτών της περιοχής.

Σύμφωνα με τον τεχνικό σύμβουλο της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, Δημήτρη Μιχαηλίδη, οι αγρότες έδειξαν να έχουν φοβερή δυσκολία στο να κατανοήσουν ότι μάλλον μετά το 2013 οι επιδοτήσεις θα δίνονται με βάση τα καλλιεργούμενα στρέμματα που κάποιος διαθέτει και όχι βάσει του προϊόντος που παράγει. Μάλιστα, τα ποσά που θα δίνονται υπολογίζονται σε 38,5 ευρώ/ανά στρέμμα για γεωργικές εκμεταλλεύσεις και 23,7 ευρώ για κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.

Στο μεταξύ, οι νέοι αγρότες, κάτω των 35 χρόνων, διαμαρτύρονταν έντονα εκ νέου για την ψηφισθείσα πρόταση της Επιτροπής Γεωργίας του Ευρωκοινοβουλίου του Ιανουαρίου 2013 προς το Ευρωκοινοβούλιο για την Κοινή Γεωργική Πολιτική 2014-2020, βάσει της οποίας, εάν περάσει από το ελληνικό κοινοβούλιο, θα παραταθεί κλιμακωτά το θέμα της Ενιαίας Ενίσχυσης μέχρι το 2020. “Αυτή η πρόταση, όπως ισχυρίστηκαν συνάδει σε ένα άδικο σύστημα, στέλνοντας στο 2020, τις όποιες ελπίδες των νέων αγροτών για καινούριες αγροτικές επαγγελματικές δυνατότητες και αφήνοντάς τους να επιβιώσουν με 1.200 ευρώ ετησίως, ενιαία ενίσχυση.

Υπενθυμίζεται ότι όσοι δεν ελάμβαναν κάποιας μορφής επιδότηση από την τότε κοινή γεωργική πολιτική, τα έτη 2000, 2001 & 2002 “ατύχησαν” και δεν θα εισπράττουν μέχρι το 2020. Όσοι όμως, εισέπραξαν κάποια επιδότηση για κάποιο λόγο τα προαναφερόμενα χρόνια, έστω και αν τώρα έπαψαν να έχουν οποιασδήποτε μορφής σχέση με τον αγροτικό τομέα, θα συνεχίζουν να εισπράττουν ενίσχυση. Στο πλαίσιο αυτό, οι Νέοι αγρότες υποστήριξαν ότι όσοι θέλουν να μπουν τώρα στα αγροτικά επαγγέλματα θα υποστούν, μέχρι το 2020, έναν ιδιότυπο αθέμιτο ανταγωνισμό από όσους «έτυχε» να εισέπραξαν επιδοτήσεις το 2000, είκοσι χρόνια πριν.

Μεταξύ άλλων, οι αγρότες-κτηνοτρόφοι που συγκεντρώθηκαν στη συνάντηση-συζήτηση, διαμαρτυρήθηκαν για τη “φτωχή” τους ενημέρωση πάνω στα αγροτικά θέματα και αντιλαμβανόμενοι ωστόσο ότι οι ίδιοι φέρουν ευθύνη, ζήτησαν από τους διοργανωτές να τους βοηθήσουν στο να οργανωθούν καλύτερα θεσμικά, έτσι ώστε να μπορούν πλέον και οι ίδιοι να συμμετέχουν ενεργά στις αποφάσεις που λαμβάνονται, μέχρι σήμερα ερήμην τους.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την «κατάργηση των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου.»


"Στο προτεινόμενο οργανόγραμμα του Υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων υπάρχει η πρόταση για κατάργηση Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου (Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε.). Συγκεκριμένα από τα οκτώ Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. της χώρας καταργούνται τέσσερα, αυτά του Ηρακλείου, της Πάτρας, του Ναυπλίου και των Ιωαννίνων", αναφέρουν σε ερώτησή τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με ερώτησή τους στη Βουλή και επισημαίνουν:

"Τα Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. ασκούν εργασίες φυτοπροστασίας και εποπτείας ποιοτικού ελέγχου καθώς και φυτοϋγειονομικούς ελέγχους, ποιοτικούς ελέγχους, ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων. Επίσης πραγματοποιούν εργαστηριακές αναλύσεις σε μεγάλο αριθμό γεωργικών προϊόντων. Με βάση τα αποτελέσματα τόσο των ελέγχων όσο και των αναλύσεων ενημερώνουν έγκυρα και υπεύθυνα τον αγροτικό πληθυσμό και τις υπηρεσίες για το χρόνο και τα μέσα αντιμετώπισης των εχθρών και των ασθενειών στις κυριότερες καλλιέργειες των περιοχών αρμοδιότητάς τους με Τεχνικά Δελτία Φυτοπροστασίας.

Για την εκτέλεση του παραπάνω σύνθετου έργου τα Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. έχουν στελεχωθεί με εξειδικευμένο και εκπαιδευμένο επιστημονικό προσωπικό, με πολυετή εμπειρία στην εφαρμογή της νομοθεσίας ποιοτικών και φυτοϋγειονομικών ελέγχων. Επίσης έχουν εξοπλιστεί με τα πιο σύγχρονα μέσα για την εκτέλεση των εργαστηριακών αναλύσεων, χρησιμοποιώντας εθνικά αλλά και κοινοτικά κονδύλια ενώ ορισμένα έχουν διαπιστευτεί σύμφωνα με διεθνή πρότυπα. Με βάση την άρτια υλικοτεχνική και επιστημονική οργάνωσή τους κάποια έχουν οριστεί και ως Εθνικά Εργαστήρια Αναφοράς.

Επειδή:

Η κατάργηση των Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε. Ηρακλείου, Πάτρας, Ναυπλίου και Ιωαννίνων σημαίνει την παύση λειτουργίας των Γεωργικών Προειδοποιήσεων, των Εργαστηρίων Ποιοτικού Ελέγχου και Υπολειμμάτων φαρμάκων στα αγροτικά προϊόντα και των Γραφείων Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου για την εισαγωγή και διακίνηση φυτικών προϊόντων με ανυπολόγιστες αρνητικές συνέπειες στην στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής.

Η δήθεν αναδιοργάνωση που επιχειρείται γίνεται με απίστευτη προχειρότητα και με μοναδικό κριτήριο το δημοσιονομικό κόστος στα πλαίσια μνημονιακών πολιτικών επιλογών.

Το Ηράκλειο, η Πάτρα, το Ναύπλιο και τα Ιωάννινα αποτελούν πύλη εισόδου της Ε.Ε. και δεν νοείται να μην διαθέτουν τη συγκεκριμένη υπηρεσία που έχει ως αρμοδιότητα και τον έλεγχο εισαγόμενων και εξαγόμενων εμπορευμάτων καθώς και των ξύλινων υλικών συσκευασίας τους.

Για ανεξήγητο λόγο η δυτική και νότια Ελλάδα, ιδιαίτερα η Κρήτη που είναι απομακρυσμένη και αποτελεί παραγωγό πολλών και βασικών αγροτικών προϊόντων, στερούνται των υπηρεσιών των Π.Κ.Π.Φ. & Π.Ε..

Ερωτάται  ο κ. Υπουργός:
  1. Προτίθεται να επαναξιολογήσει και επανεξετάσει την πρόταση για κατάργηση των Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου στο νέο οργανόγραμμα του Υπουργείου και λαμβάνοντας υπόψη τις σημαντικές υπηρεσίες τους να μην προχωρήσει στην κατάργησή τους;
  2. Ακριβώς με ποια κριτήρια και ποιες τεκμηριωμένες μελέτες προτείνεται η κατάργηση τεσσάρων Περιφερειακών Κέντρων Προστασίας Φυτών και Ποιοτικού Ελέγχου και ειδικότερα της νοτιοδυτικής Ελλάδας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Βαγγέλης Αποστόλου, Μιχάλης Κριτσωτάκης, Μαρία Διακάκη"

Μεγάλο ενδιαφέρον για νέες καλλιέργειες και στην Κρήτη

Oλοένα και περισσότεροι νέοι και όχι μόνο αγρότες στο νησί, στρέφονται σε εναλλακτικές μορφές καλλιέργειας, βλέποντας ότι οι παραδοσιακές δεν αποφέρουν τα αναμενόμενα. Σε μία εποχή που γίνονται προσπάθειες να μετατραπεί η ελληνική γεωργία σε έναν από τους μοχλούς εξόδου της Ελλάδας από την κρίση, ζητούμενο είναι η οργάνωσή του συγκεκριμένου τομέα σε στέρεες και υγιείς βάσεις μέσα από τη συνεργασία και την ειδίκευση.

«H δημιουργία ομάδων ή συνεταιρισμών καλλιεργητών, η τεχνογνωσία των ειδικών, ο καταμερισμός ειδικοτήτων, είναι από τις πιο βασικές προϋποθέσεις για να μπορέσουν οι καλλιεργητές να οργανώσουν σωστά την καλλιέργεια, την παραγωγή και την επεξεργασία – μεταποίηση, καθώς και τη διάθεση των προϊόντων. Ένας αγρότης - καλλιεργητής δεν μπορεί να ανταποκριθεί μόνος του σε αυτή την πρόκληση», υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δρ. βοτανολόγος- γεωπόνος ΑΠΘ Νίκος Σαμαρίδης, που συμμετείχε και συντόνισε τη συζήτηση «Καλλιέργεια, τυποποίηση και αξιοποίηση λειτουργικών προϊόντων πρωτογενούς τομέα».

«Τα παραδείγματα της αποτελεσματικής συνεργασίας είναι πολλά», λέει ο δρ. Σαμαρίδης, «μία ομάδα ενός γιατρού, ενός φαρμακοποιού, ενός γεωπόνου στην Κοζάνη ασχολείται με την επεξεργασία αιθέριων ελαίων. Στην Αμαλιάδα, έχουν φυτώριο ένας γεωπόνος, ένας τεχνολόγος γεωπόνος και μία οικονομολόγος, και μάλιστα συγγενείς, μια ιδιότητα που έχει τη δική της σημασία, ιδιαίτερα στη χώρα μας, όπου πολλοί είναι αυτοί που καλούνται να διαχειριστούν κοινές κληρονομιές».

«Στην Κρήτη, η μελέτη όλων των παραγόντων της καλλιέργειας – παραγωγής καλλωπιστικών φυτών (Πρωτέας), μετά από επισήμανση κάποιων λαθών, οδήγησε σε μια πολύ επιτυχημένη επιχειρηματική ανθοκομία στην Ιεράπετρα».

Σύμφωνα με τον δρ. Σαμαρίδη, ιδιαίτερα «η καλλιέργεια των αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών και των πολυδύναμων θαμνόφυτων, ελληνικών και εισαγόμενων, είναι πολύ σημαντική γιατί είναι με μηδενικό οικολογικό αποτύπωμα και υπηρετεί την αειφορία της φύσης».

Σε όλη τη χώρα πραγματοποιούνται εργαστήρια μετεκπαίδευσης-επιμόρφωσης, σεμινάρια, ημερίδες, όμως, τα κοστολόγια συμμετοχής είναι υψηλά και σύμφωνα με τον δρ. Σαμαρίδη πρέπει να γίνουν πιο προσιτά. Αναφορικά με τη χρησιμότητά τους, αναφέρει ότι «έχει πολύ μεγάλη σημασία να γίνεται καταγραφή του ντόπιου επιστημονικού προσωπικού, γεωπόνοι από τον ίδιο νομό να καθοδηγούν τους νέους αγρότες, με ειδική τεχνογνωσία. Να μαθαίνουν για παράδειγμα, ότι τα αρωματικά φυτά χρειάζονται τις κατάλληλες εδαφοκλιματικές συνθήκες, δηλαδή εύκρατο μεσογειακό κλίμα, εδαφικές εκτάσεις σε ημιορεινές ή ορεινές περιοχές. Να αποφεύγουν λάθη και αποτυχίες. Πρώτα, να γίνεται η επιλογή της περιοχής, να ακολουθούν η επιλογή του ντόπιου γεωπόνου και η επιλογή των φυτικών ειδών της καλλιέργειας. Στη συνέχεια, από τους συμμετέχοντες στην ομάδα, να γίνεται επιμερισμός των ευθυνών, οι γεωπόνοι να ηγούνται της καλλιέργειας, άλλοι συμμετέχοντες μετά από επιμόρφωση, να συμβάλλουν στην επεξεργασία, την τυποποίηση και την προώθηση των προϊόντων».

Πολύ σημαντική είναι επίσης η εκπαίδευση των υποψηφίων καλλιεργητών που θα ασχοληθούν με τις νέες καλλιέργειες. Ο δρ. Σαμαρίδης προτείνει «να δημιουργηθούν επιδοτούμενα σεμινάρια, μέσω ΟΑΕΔ – ΕΕ, για ανέργους, και επιδοτούμενα χρηματοδοτικά προγράμματα, μέσω ΕΣΠΑ, για παραγωγή, εγκατάσταση και επεξεργασία δευτερογενών προϊόντων, πχ εξαγωγή αιθέριων ελαίων από αρωματικά φυτά που προσδίδουν υψηλή προστιθέμενη αξία στο αρχικό φυτικό προϊόν».

Τα παραπάνω αποτέλεσαν θέμα συζήτησης του 2ου συνεδρίου «Νέες Καλλιέργειες – προοπτικές και δυνατότητες», που πραγματοποιήθηκε στις αρχές Μαρτίου, στο πρώην Δυτικό Αεροδρόμιο - Ελληνικό Αθηνών.

Το συνέδριο παρακολούθησαν άνθρωποι από όλη την Ελλάδα, όχι μόνο καλλιεργητές, αλλά και επιστήμονες όπως μηχανολόγοι, βιολόγοι, ηλεκτρονικοί κα, που λόγω των σπουδών τους μπορούν να προσφέρουν πολλά σε έναν τομέα που έχει ανάγκη τη γνώση και την ειδίκευση για να αναπτυχθεί. με πληροφορίες από express.gr

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...