Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

Απουσία αγροτικής πολιτικής στην Κρήτη βλέπουν γεωπόνοι

Οι γεωτεχνικοί Χανίων θα επιδιώξουν συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης για το θέμα.


Δεν υπάρχει αγροτική πολιτική στην Περιφέρεια Κρήτης και το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, σύμφωνα με τους γεωτεχνικούς δημοσίους υπαλλήλους των Χανίων, που θα επιδιώξουν συνάντηση με τον περιφερειάρχη Σταύρο Αρναουτάκη. 

Οι γεωπόνοι υπογραμμίζουν ακόμα ότι οι αγρότες πρέπει πρώτα να ενημερώνονται για σημαντικά θέματα που αφορούν στις καλλιέργειες τους (όπως οι ορθές γεωργικές πρακτικές) και στη συνέχεια να ελέγχονται.

Πιο συγκεκριμένα, μετά από έκτακτη γενική συνέλευση το Περιφερειακό Συμβούλιο Χανίων της ΠΕΓΔΥ, ανακοίνωσε:

«Κοινή διαπίστωση είναι το γεγονός ότι οι γεωπονικές υπηρεσίες έχουν χάσει κάθε αναπτυξιακό προσανατολισμό και έχουν απομείνει με το ρόλο του ελεγκτή παρά τις απαιτήσεις των καιρών, που όσοι στρέφονται στη γεωργία αναζητούν το γεωπόνο σύμβουλο. Δυστυχώς οι γεωπόνοι αντί για σύμβουλοι-εκπαιδευτές των γεωργών έχουν γίνει «χωροφύλακες».

Οι γεωργοί δεν είναι ενημερωμένοι για τη νέα νομοθεσία που τους αφορά (χρήση γεωργικών φαρμάκων, ορθές γεωργικές πρακτικές κα) ενώ είναι υπεύθυνοι για την υγεία και ασφάλεια των τροφίμων και των καταναλωτών.

Πιστεύουμε ότι πριν τους ελέγξουμε πρέπει να τους ενημερώσουμε και να τους εκπαιδεύσουμε για τις ορθές γεωργικές πρακτικές, την κατάλληλη εφαρμογή λίπανσης και άρδευσης, τη σωστή φυτοπροστασία, τις νέες καλλιέργειες και άλλα πολλά που θα κληθούν να εφαρμόσουν με τη νέα ΚΑΠ. Οι συρρικνωμένες και πολυδιάσπαρτες γεωπονικές υπηρεσίες αδυνατούν να παίξουν αυτό το ρόλο.

Η απουσία αγροτικής πολιτικής είναι φανερή τόσο στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όσο και στην Περιφέρεια Κρήτης. Τα επενδυτικά προγράμματα του γεωργικού τομέα είναι ανύπαρκτα με τις ελάχιστες προκηρύξεις που έγιναν την 4η προγραμματική περίοδο που σε λίγο φτάνει στο τέλος της.

Ο κλάδος απαξιώνεται αφού οι υπηρεσίες συρρικνώνονται, οι μόνες «αλλαγές» που προβλέπονται είναι κινητικότητα ή/και απολύσεις ενώ ο πρωτογενής τομέας διαπιστώνει ότι δε μπορεί να ελπίζει τίποτα από τις υπηρεσίες του δημοσίου.

Το ΥΠΠΑΤ κυκλοφόρησε το νέο οργανόγραμμα με απουσία βασικών Διευθύνσεων όπως γεωργικές εφαρμογές, βιολογική γεωργία κα. Η Περιφέρεια Κρήτης δεν έχει καταφέρει ακόμα να καταρτίσει νέο οργανόγραμμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τις Περιφέρειας και να δίνει τη δυνατότητα για την καλύτερη αξιοποίηση του δυναμικού της.

Αναφέρθηκε επίσης ότι κοντά στα προηγούμενα και σπουδαία προβλήματα δεν λύνονται ούτε απλά και καθημερινά, όπως το ωράριο, που  ενώ σε άλλες Περιφερειακές Ενότητες δίνεται η δυνατότητα επιλογής ωραρίου (ως προς την ώρα προσέλευσης και αποχώρησης και όχι φυσικά ως προς τον χρόνο εργασίας) στα Χανιά δε υπάρχει τέτοια δυνατότητα παρά την έγγραφη εκδήλωση ενδιαφέροντος από μερίδα υπαλλήλων.

Οι γεωπόνοι δημόσιοι υπάλληλοι είναι οι πρώτοι που θέλουν την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και πιστεύουν ότι τώρα πρέπει να αποτελέσει μοχλό ανάπτυξης ιδιαίτερα στην Περιφέρεια Κρήτης και να δώσει διέξοδο σε μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει όμως να κινηθεί και η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ όσο και της Περιφερείας Κρήτης.

Το ΠΣ Χανίων θα ζητήσει συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Αρναουτάκη προκειμένου να του θέσει τα προβλήματα που απασχολούν τον κλάδο».

gronews.gr

"Ναι" από Ε.Ε στο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι

Το πράσινο φως για την εισαγωγή και την κυκλοφορία στην αγορά της Ε.Ε δύο μειγμάτων γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού, που προορίζεται για ζωϊκή τροφή, έδωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Με την απόφαση αυτή επιτρέπεται η κυκλοφορία στην αγορά του SmartStax, ενός μείγματος γενετικά τροποποιημένου καλαμποκιού του ομίλου Monsanto, και του PowerCore Maze, ενός μείγματος πολλών γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιών που παράγονται από τους ομίλους Monsanto και Dow.

Η Επιτροπή ενέκρινε επίσης την πώληση γύρης για μέλι, στην οποία μπορεί να εμπεριέχονται ίχνη καλαμποκιού MON810, το οποίο είναι προϊόν του ομίλου Monsanto και είναι επίσης το μόνο γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι η καλλιέργεια του οποίου επιτρέπεται στην ΕΕ. Με την απόφαση αυτή ανέρχονται σε 51 οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί των οποίων επιτρέπεται η εισαγωγή και η πώληση στην ΕΕ για την διατροφή.

Ο όμιλος Monsanto έχει ζητήσει ακόμη την ανανέωση της άδειας καλλιέργειας του MON810, η οποία είχε χορηγηθεί για 10 χρόνια το 1998, ωστόσο η ΕΕ δεν έχει ακόμη αποφασίσει όσον αφορά το αίτημα αυτό.

Σημειωτέον ότι το γενετικά τροποποιημένο καλαμπόκι εξακολουθεί να καλλιεργείται στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στην Ρουμανία, στην Τσεχική Δημοκρατία και στην Σλοβακία, ενώ έχει απαγορευτεί η καλλιέργειά του στην Γαλλία, την Αυστρία, την Ουγγαρία, την Ελλάδα, την Ρουμανία, την Βουλγαρία και το Λουξεμβούργο.


avgi.gr
Enhanced by Zemanta

Γέμισε η Καρδίτσα με τρακτέρ


Ίσως η μεγαλύτερη κινητοποίηση τον τελευταίων χρόνων, αυτή την ώρα στο κέντρο της Καρδίτσας.

Οι δρόμοι της πόλης έχουν γεμίσει με τρακτέρ.



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...