Παρασκευή 22 Απριλίου 2011

Χουριέτ: "Δεν αφήσαμε αμνοερίφια στο Γιώργο"

Με τον τίτλο "Δεν αφήσαμε αμνοερίφια στο Γιώργο", υπονοώντας φυσικά τον πρωθυπουργό της χώρας Γιώργο Παπανδρέου, η τουρκική εφημερίδα Hürriyet με σημερινό δημοσίευμά της στο πρωτοσέλιδο, κάνει αναφορά στην είδηση της αγοράς αμνοερıφίων απο τους Τούρκους εμπόρους κρεάτων.
 
Η τουρκική εφημερίδα γράφει "οι Τούρκοι έμποροι τους τελευταίους μήνες αγοράσαν 100.000 πρόβατα προς 3,70 ευρώ το κιλό και η τιμή του κρέατος αυξήθηκε στα 12 ευρώ στα σουπερμαρκετ".
 
Η Ηürriyet υπενθυμίζει ότι οι Έλληνες, λόγω της αυξημένης διάθεσης αμνοεριφίων στην τουρκική αγορά, δεν βρίσκουν άφθονο κρέας, ενώ σχολιάζουν μεταξύ τους ότι "οι Τούρκοι θα κάνουν τα πρόβατα μας , κεμπάπ".

Τούρκοι έμποροι δηλώνουν στην εφημερίδα ότι προτιμούν να αγοράζουν αμνοερίφια απο την Ελλάδα, επειδή πολλές περιοχές είναι κοντά στην Τουρκία και είναι έυκολη η πρόσβαση στις αγορές. 
 
Από το Χειμώνα η έρευνα αγορά των Τούρκων 
 
Όλο το χειμώνα τούρκοι κτηνοτρόφοι όργωσαν τη Βόρεια Ελλάδα και τη Θεσσαλία, αγοράζοντας αιγοπρόβατα και μοσχάρια σε σημαντικά αυξημένες τιμές, πληρώνοντας μετρητοίς και σε κάποιες περιπτώσεις, προπληρώνοντας για ζώα που θα αποκτήσουν μετά από εβδομάδες αν όχι μήνες.
"Είμαστε πλέον στη δυσάρεστη κατάσταση να παραδεχθούμε ότι η κτηνοτροφία στη χώρα μας πέθανε, γι’ αυτό μετά το Πάσχα θα καλέσουμε επισήμως τους τούρκους συναδέλφους μας να έρθουν στην Ελλάδα και να αγοράσουν τα κοπάδια μας, ώστε να απαλλαγούμε από αυτά αποκομίζοντας έσοδα που δεν τα υπολογίζαμε, αφού πληρώνουν τοις μετρητοίς", δηλώνουν κτηνοτρόφοι.
"Μαθαίνουμε ότι η τουρκική κυβέρνηση δίνει άτοκα δάνεια σε πολίτες της που θέλουν να επενδύσουν στον τομέα της κτηνοτροφίας, αντιθέτως με τις ελληνικές κυβερνήσεις που έκαναν ό,τι μπορούσαν για να τον εξαφανίσουν", πρόσθέτουν.
Σύμφωνα με τα στοιχεία των κτηνοτρόφων φέτος πουλήθηκαν στην Τουρκία από τη Μακεδονία και τη Θράκη 80.000 αμνοερίφια, ενώ πάνω από 3.000 μοσχάρια και μεγάλα πρόβατα πούλησαν οι Θεσσαλοί σε τούρκους κτηνοτρόφους.
 
Γιατί αγοράζουν οι Τούρκοι
 
Σύμφωνα με κτηνοτρόφους, η μεγάλη ζήτηση για ελληνικό κρέας από τους Τούρκους οφείλεται σε τρεις κυρίως λόγους:
*Στη μεγάλη αύξηση της κατανάλωσης κρέατος λόγω αφ’ ενός της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας και της συνεπαγόμενης βελτίωσης του μέσου βιοτικού επιπέδου κι αφ’ ετέρου της μεγάλης αύξησης του τουρισμού.
*Στο γεγονός ότι οι τούρκοι έμποροι έχουν αναλάβει το εμπόριο ζώων στις αγορές του Ιράκ, του Ιράν και των τουρκόφωνων δημοκρατιών της περιοχής του Καυκάσου.
*Στο γεγονός ότι η κυβέρνηση της Τουρκίας επιδοτεί την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας, καθώς διαβλέπει τις επισιτιστικές ανάγκες που δημιουργούνται αλλά και τα μεγάλα κέρδη που συνεπάγεται η αγορά τροφίμων τα επόμενα χρόνια.
Είναι χαρακτηριστικό ότι πρόσφατα τούρκοι έμποροι αγόρασαν 150 χιλιάδες προβατίνες από συγκεκριμένη φυλή της Ισπανίας, ενώ μάνες για αναπαραγωγή ζητούν με επιμονή και από τους έλληνες κτηνοτρόφους αφού, όπως λένε, έχουν στόχο να καταστεί η Τουρκία αυτάρκης σε κρέας και γάλα τα επόμενα 5-10 χρόνια.
Enhanced by Zemanta

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...