Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2011

9 εκατ. ευρώ έχουν χάσει οι αγρότες από τα φωτοβολταϊκά

Το ζήτημα της πλήρους απαξίωσης του αγροτικού τομέα, τον οποίο η έλλειψη πολιτικής και σοβαρού σχεδιασμού από πλευράς κυβέρνησης οδηγεί σε κατάρρευση, αναδεικνύουν οι πρόσφατες εξελίξεις σε σχέση με τις επενδύσεις μικρής ισχύος φωτοβολταϊκών από αγρότες.
Εννέα (9) εκατομμύρια ευρώ έχουν χάσει μέχρι στιγμής οι αγρότες λόγω απόρριψης των αιτήσεων τους για κατασκευή φωτοβολταϊκών μονάδων. Η ΔΕΗ δηλώνει ότι αδυνατεί να απορροφήσει σε 16 νόμους την ενέργεια από τα φωτοβολταϊκά.
Ο πρόεδρος των αγροτών Βόρειας Φθιώτιδας Βάιος Γκανής , σε πρόσφατη παρέμβασή του, επέρριψε ευθύνες στη ΔΕΗ και την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας, γιατί δεν ενημέρωσαν εγκαίρως τους αγρότες για το πού θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις.
Παράλληλα, η όλη αντιμετώπιση του θέματος από την κυβέρνηση υπονομεύει και την όποια προσπάθεια για την επέκταση της διείσδυσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στο ενεργειακό μίγμα της χώρας.
Η κυβέρνηση υποσχέθηκε αθρόες εγκρίσεις αιτήσεων αγροτών για εγκατάσταση μικρών φωτοβολταϊκών στα χωράφια τους, και μάλιστα κατά προτεραιότητα σε σχέση με τις αιτήσεις άλλων ιδιωτών, καλλιεργώντας προσδοκίες στον αγροτικό κόσμο για ενίσχυση του εισοδήματός του και διέξοδο στα συσσωρευμένα προβλήματα του τομέα, που παραμένουν άλυτα, χωρίς όμως να έχει διασφαλίσει την ένταξη όλων των ενδιαφερόμενων αγροτών.
Εξαρχής υπήρχαν ασάφειες για τους όρους που αφορούν στην υποδοχή αυτής της παραγόμενης ισχύος από το υφιστάμενο δίκτυο της ΔΕΗ, τη διαδικασία και τη χρονική της διάρκεια, αλλά και τη σχέση της με τις τελικές τιμές στις οποίες θα πωλείται η παραγόμενη ενέργεια.
Παράλληλα, κατέστη σαφές ότι υπάρχουν ζητήματα συντονισμού μεταξύ των συναρμόδιων υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος και ΔΕΗ, αλλά και τριβές και ανοιχτά ζητήματα μεταξύ κυβέρνησης και …κόμματος.
Στο μεταξύ την Παρασκευή υπήρξε «πόλεμος» επιστολών μεταξύ Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) και ΔΕΗ για τα φωτοβολταϊκά των αγροτών.
Και σ’ όλα τα παραπάνω παραμένουν απλοί θεατές ο κ.Σκανδαλίδης και η κα Μπιρμπίλη…


.. http://www.politis-gr.com/

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...