Πέμπτη 21 Οκτωβρίου 2010

Επίσκεψη Μάθησης Νέων Αγροτών στις Βρυξέλλες

Euro  Parliament  House with flagsImage by totinkoti via FlickrΗ Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ αποδέχθηκε την αξιοποίηση πρότασης Επίσκεψης Μάθησης στο ΕυρωΚοινοβούλιο στις Βρυξέλες Βελγίου, 25-27 Οκτ 2010, από τον Ευρωβουλευτή μέλος της Επιτροπής Γεωργίας και Ανάπτυξης Υπαίθρου κ. Σπύρο Δανέλλη.

Η ΠΕΝΑ, πέραν από την ενασχόληση με τα τρέχοντα θέματα των Νέων Αγροτών, τα οποία συμπίπτουν σε αρκετά σημεία με τα θέματα που απασχολούν όλους τους αγρότες, προβληματίζεται ιδιαιτέρως με το μέλλον του αγροτικού κόσμου και τις παραμέτρους που θα το επηρεάσουν. Ένα από τα κέντρα αποφάσεων είναι το Ευρωκοινοβούλιο, και η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών ενδιαφέρεται για την ενημέρωση των μελλών της στον τρόπο λήψης των αποφάσεων, αλλά και τον τρόπο επηρεασμού αυτών των αποφάσεων, καθώς και τις εξελίξεις στους ευρωπαίους συμπολίτες αγρότες.

Η Επίσκεψη Μάθησης, 25-27/10/2010, περιλαμβάνει 2 Ξεναγήσεις (ΕυρωΚοινοβούλιο & Δημοπρατήριο), 2 Επισκέψεις σε φάρμες (γαλακτοπαραγωγής-τυροκομικών & κρέατος) και 8 Ενημερώσεις από εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα όπως: Λειτουργία του ΕυρωΚοινοβουλίου, Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013, Στήριξη αγροτών (που πωλούν οι ίδιοι τα αγροτικά τους προϊόντα), Παραγωγή προϊόντων ειδικών ενδείξεων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ), Λειτουργία λιανικής-χονδρικής πώλησης και διεθνούς εμπορίου, Ποιότητα Γεωργικών Προϊόντων κλπ, ενώ θα συμμετέχουν στην εκδήλωση «αναζήτηση διεξόδων για τη χάραξη στρατηγικής για μια επιτυχημένη εμπορία γεωργικών προϊόντων σε συνθήκες ελεύθερης αγοράς».

Η αντιπροσωπεία της ΠΕΝΑ θα παρουσιάσει-συζητήσει τα συμπεράσματα από την επίσκεψη σε συνάντηση-συζήτηση στις 30 Νοε 2010, στην Θέρμη Θεσσαλονίκης, στο ετήσιο προγραμματισμένο ραντεβού των Νέων Αγροτών.

Άλλωστε οι κατά τόπους Ενώσεις Νέων Αγροτών θα μπορούσαν να οργανώσουν παρουσιάσεις-συζητήσεις των αποτελεσμάτων της Επίσκεψης Μάθησης (25-27/10/2010) καθ’ όλη την περίοδο μέχρι τις 30 Νοε 2010, ώστε, όπως πάντα, η ανταλλαγή σκέψεων και θέσεων στην Θέρμη Θεσσαλονίκης να είναι όσο το δυνατόν ποιο παραγωγική και σημαντική για το μέλλον του αγροτικού κόσμου.

Ο πρόεδρος της ΠΕΝΑ κ. Β. Γιαννόπουλος δήλωσε: Η ΠΕΝΑ ενδιαφέρεται τόσο για το σήμερα, όσο και για το αύριο. Οι Νέοι Αγρότες θα παραμείνουν στα αγροτικά επαγγέλματα τουλάχιστον άλλα 30-40 χρόνια Ήδη συζητείται ευρέως το κείμενο «ΕΥΡΩΠΗ 2020», όπως έγινε στις 15/10/2010 στο Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο στην Αθήνα, από τον Σύνδεσμο Ελλήνων Περιφερειολόγων. Συνεχίζουμε να αναζητούμε ευκαιρίες ενημέρωσης από κάθε πηγή, και να επιδιώκουμε συνεργασίες με φορείς που μπορούν να μας προσφέρουν την αναγκαία τεχνογνωσία για την λήψη των καταλληλότερων αποφάσεων για το μέλλον μας, για το μέλλον του αγροτικού κόσμου, για το μέλλον της πατρίδας μας».


Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382
Enhanced by Zemanta

Οι Νέοι Αγρότες άρχισαν να εισπράττουν το πριμ πρώτης εγκατάστασης

Η ΠΕΝΑ προσκαλεί τους Νέους Αγρότες, που έχουν υπογράψει την σύμβαση για την ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών να έλθουν σε επαφή (2310 271950) για τον συντονισμό των παραπέρα ενεργειών τους.

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ παρακολουθώντας το πρόβλημα του πριμ πρώτης εγκατάστασης (Πρόγραμμα Νέων Γεωργών) από την αρχή και υποστηρίζοντας τους Νέους Αγρότες στην διαδικασία της προσφυγής, διεκδικώντας το υπόλοιπο ποσό που ανέγραφε η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ και τελικά περικόπηκε από τους δικαιούχους, επισημαίνει τα εξής :

-Από τις αρχές Ιουνίου που ξεκίνησαν να έρχονται οι συμβάσεις στους δικαιούχους ανά την Ελλάδα δεν έχει τελειώσει ακόμη η διαδικασία υπογραφής των συμβάσεων σε όλους τους νομούς

-Οι υποψήφιοι που αποφάσισαν να συμμετέχουν στην διαδικασία της δικαστικής οδού για την διεκδίκηση του συνόλου της Πρόσκλησης (27-1-2009), πρέπει να έχουν υπογράψει στην σύμβαση «με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος όσον αφορά την διεκδίκηση πλήρως του ωφειλούμενου ποσού» και να έχουν καταθέσει προσφυγή στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας (το κείμενο βρίσκεται στο site www.neoiagrotes.gr).

-Η διαδικασία της πληρωμής της πρώτης δόσης που ανέρχεται στο 70% του εγκεκριμένου ποσού συνεχίζεται κανονικά και σε αυτούς που έχουν κάνει προσφυγή.

-Αρχίζοντας από σήμερα έως το τέλος του Οκτωβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συγκέντρωση και η ομαδοποίηση των προσφυγών γι’ αυτό καλούμε τους Νέους Αγρότες που έχουν κάνει προσφυγή (δηλαδή κατέθεσαν την δήλωση επιφύλαξης και υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά) να επικοινωνήσουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση με το τηλ. 2310 271950 κ. Α. Γιάσογλου (6936054007) προκειμένου να στείλουν ή/& να διασταυρώσουν τα στοιχεία που έστειλαν μέσω e-mail για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Επισημαίνεται πως η τηλεφωνική επικοινωνία (2310 271950) πρέπει να γίνει οπωσδήποτε είτε από τους ίδιους είτε από τους εκπροσώπους-μελετητές τους, γιατί είναι κρίμα να μείνει κάποιος εκτός. Ταυτόχρονα θα παρέχονται και λεπτομέρειες όσον αφορά τα απαραίτητα δικαιολογητικά προκειμένου να προχωρήσει δικαστικά το θέμα των προσφυγών.

Η ΠΕΝΑ τονίζει ότι η δικαστική διαδικασία έχει ημερομηνίες υποβολής & λήξης, οι οποίες δεν παίρνουν παρατάσεις. Μετά από αυτές αυτόματα χάνεται το δικαίωμα όποιας διεκδίκησης. Οι Νέοι Αγρότες πρέπει να είναι αυστηροί και συνεπείς με τους χρόνους των διαδικασιών. Τα ευτυχή αποτελέσματα των προσπαθειών θα επιτευχθούν μόνο μέσα από μια σωστή και δυναμική συμμετοχή στα δικαστήρια.

Οι Νέοι Αγρότες αντιμετωπίζουν όσα προβλήματα έχουν όλοι οι νέοι επαγγελματίες αλλά και επιπλέον τις ανασφάλειες μια εργασίας χωρίς ταβάνι, με τις κλιματικές αλλαγές να πλήττουν κυρίως τους αγρότες και με την ανάγκη για επενδύσεις σε εξοπλισμό, πολύ μεγαλύτερες από οποιοδήποτε άλλο επάγγελμα. Η ΠΕΝΑ και οι Νέοι Αγρότες προσπαθούν να υπερασπισθούν νομικά τα δίκαια αιτήματά τους.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Συζήτηση για τις Τοπικές Αγορές και τα Ποιοτικά Αγροτικά Προϊόντα στην Ευρωβουλή

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών-ΠΕΝΑ θα συμμετέχει με 35 εκπροσώπους της στην συζήτηση που οργανώνει ο Ευρωβουλευτής κ. Σπύρος Δανέλλης, στις Βρυξέλλες, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (αίθουσα ASP 5G2) την Τρίτη, 26 Οκτ 2010, στις 18.30, με κύριο θέμα: Local Markets and Quality agricultural Products: Identifying Successful Marketing Strategies- Τοπικές Αγορές και Ποιοτικά Αγροτικά προϊόντα: Προσδιορίζοντας Επιτυχημένες Στρατηγικές Αγοράς.

Η ΠΕΝΑ έχει πολλές φορές επισημάνει:
Την ανάγκη, παράλληλα με τα δίκτυα της αγοράς, να λειτουργούν οι ΤΟΠΙΚΕΣ ΑΓΟΡΕΣ ΑΓΡΟΤΩΝ (Farmers market), όπου θα συναντώνται μόνο αγρότες-τοπικοί παραγωγοί με τους καταναλωτές σε προσδιορισμένα σημεία. Μόνο τοπικοί αγρότες παραγωγοί θα μπορούν να πωλούν τα τοπικά αγροτικά προϊόντα στις ποσότητες που παράγει ο καθένας.
Η Ελλάδα από την γεωμορφία της και τα μικροκλίματά της έχει συγκριτικό πλεονέκτημα στα φημισμένα τοπικά ποιοτικά αγροτικά προϊόντα. Άλλωστε όλοι πλέον σήμερα έχουν καταλάβει ότι η Ελλάδα μπορεί, αν θέλει, να πετύχει μόνο στον Αγροδιατροφικό τομέα με το ισχυρό παγκόσμιο πλεονέκτημα της Μεσογειακής διατροφής. Εκεί διαθέτει πλεονεκτήματα που εξαφανίζονται στην παραγωγή βιομηχανικών πρώτων υλών, που μεταξύ άλλων απαιτούν μεγάλες εκμεταλλεύσεις και χωράφια.
Η δημιουργία συνθηκών Τοπικής Εφοδιαστικής Αλυσίδας με την σύνδεση των ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, με τον πολιτισμό (παράδοση, γαστρονομία κλπ) και τον τουρισμό(τοπική κατανάλωση) μπορεί να υποστηριχθεί επιτυχώς σε τοπικό επίπεδο με τα ΤΟΠΙΚΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΠΟΙΟΤΗΤΑΣ και την προβολή της τοπικής ταυτότητας.

Η Συζήτηση οργανώνεται με την ευκαιρία της Επίσκεψης Μάθησης της Πανελλήνιας Ένωσης Νέων Αγροτών, 25-27 Οκτ 2010, από τον Ευρωβουλευτή μέλος της Επιτροπής Γεωργίας & Ανάπτυξης Υπαίθρου κ. Σπύρο Διανέλλη, και περιλαμβάνει πέραν από την οργανωμένη συζήτηση, Ξενάγηση στο ΕυρωΚοινοβούλιο & σε Δημοπρατήριο Οπωροκηπευτικών, Επισκέψεις σε φάρμες και ενημερώσεις από εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα όπως: Λειτουργία του ΕυρωΚοινοβουλίου, Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013, Στήριξη αγροτών (που πωλούν οι ίδιοι τα αγροτικά τους προϊόντα), Παραγωγή ποιοτικών προϊόντων (ΠΟΠ, ΠΓΕ κλπ), Λιανική-χονδρική πώληση-διεθνές εμπόριο και Ποιότητα Γεωργικών Προϊόντων.

Ο Γεν. Γραμματέας της ΠΕΝΑ κ. Λ. Πολυμενάκος δήλωσε: Η ΠΕΝΑ απασχολείται πάρα πολύ με τα καθημερινά προβλήματα των Νέων Αγροτών, όπως είναι η σωστή απόδοση του Πρίμ Εγκατάστασης Νέων Γεωργών (για τις προσφυγές τηλ 2310 271950, 6936054007, www.neoiagrotes.gr), αλλά και με την Κοινή Γεωργική Πολιτική μετά το 2013 (Συνέδριο ΠΕΝΑ 2009), την Στρατηγική ΕΥΡΩΠΗ 2020, καθώς και για το μέλλον του αγροτικού κόσμου το 2030 (όπως η ημερίδα της ΠΕΝΑ στην Agrotica 7/2/2010). Την Τρίτη, 30 Νοε 2010, στις 12.00, στο Hyatt Θέρμης Θεσσαλονίκης, στην καθιερωμένη συνάντηση των Νέων Αγροτών θα συζητηθούν τα συμπεράσματα της επίσκεψης στις Βρυξέλλες.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Προσφυγές των Νέων Αγροτων

Κάθε χρόνο στο τέλος Οκτωβρίου οι αγρότες (και οι νέοι αγρότες) «κάνουν ταμείο», κάνουν απολογισμό της καλλιεργητικής και κύριας εκτροφικής προσπάθειας, συγκεντρώνουν την παραγωγή που πέτυχαν και αποτιμούν τις εισροές τις πληρωμές και τις ενέργειες που απομένουν. Άλλωστε το τέλος Οκτ κάθε έτους ετοιμάζονται οι αναφορές εκταμιεύσεων των προγραμμάτων από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών (το Μέτρο του Α. ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ 2007-2013, που αφορά πριμ πρώτης εγκατάστασης για την προσέλκυση νέων στα αγροτικά επαγγέλματα) η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών επισημαίνει υπερβολικά μεγάλη καθυστέρηση (είχε να προκηρυχθεί πρόγραμμα από το 2006, αλλά και αυτό που προκηρύχθηκε στις 27-1-2009 κατέληξε να πληρώνει τον Οκτ 2010, 21 σχεδόν πλήρεις μήνες μετά) και απαράδεκτη αλλαγή κριτηρίων, εκ των υστέρων, με συνέπεια να αλλάξουν οι συμβάσεις και να γίνει μείωση στο μισό, μόνο στο πριμ, ενώ όλες οι άλλες απαιτήσεις παρέμεινα ως έχουν, πχ 10ετής υποχρέωση, καλλιεργούμενες εκτάσεις, ύψος επένδυσης κλπ.

Η ΠΕΝΑ προσκαλεί τους Νέους Αγρότες, που έχουν υπογράψει την σύμβαση για την ένταξη στο Πρόγραμμα Νέων Γεωργών να έλθουν σε επαφή (κ. Α. Γιάσογλου 6936054007& 2310 271950) για τον συντονισμό των παραπέρα ενεργειών τους. Η ΠΕΝΑ υποστηρίζει και συντονίζει τις προσπάθειες των νεοεισερχόμενων Νέων Αγροτών στην διαδικασία της προσφυγής, διεκδικώντας και το υπόλοιπο ποσό που ανέγραφε η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ και τελικά δεν πληρώθηκε.

Όσοι αποφάσισαν να διεκδικήσουν τα οφειλόμενα βάσει της ΠΡΟΣΚΛΗΣΗΣ (27-1-2009) μέσω της δικαστικής οδού, πρέπει να έχουν υπογράψει στην σύμβαση «με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος όσον αφορά την διεκδίκηση πλήρως του ωφειλούμενου ποσού» και να καταθέσουν προσφυγή στην αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας (το κείμενο βρίσκεται στο site www.neoiagrotes.gr).

Η διαδικασία της πληρωμής της πρώτης δόσης που ανέρχεται στο 70% της νέας σύμβασης συνεχίζεται κανονικά και σε όσους έκαναν προσφυγή.

Ως το τέλος του Οκτωβρίου θα πρέπει να ολοκληρωθεί η συγκέντρωση και η ομαδοποίηση των προσφυγών γι’ αυτό καλούνται τους Νέους Αγρότες που έχουν κάνει προσφυγή (δηλαδή κατέθεσαν την δήλωση επιφύλαξης και υπέβαλαν τα απαιτούμενα δικαιολογητικά) να επικοινωνήσουν άμεσα και χωρίς καθυστέρηση με το τηλ. 2310 271950 κ. Α. Γιάσογλου (6936054007) προκειμένου να στείλουν ή/& να διασταυρώσουν τα στοιχεία που έστειλαν μέσω e-mail για να ξεκινήσει η διαδικασία.

Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Σκανδαλίδης: «Οσοι πήραν παράνομα επιδοτήσεις, θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη»

Την επιβολή προστίμου στην Ελλάδα ύψους 327 εκατ. ευρώ για παρατυπίες στις αγροτικές δαπάνες, που καλύπτουν την περίοδο 2003-2007, αναμένεται να αποφασίσει σήμερα η ρυθμιστική επιτροπή της ΕΕ.
«Οσες επιδοτήσεις - ενισχύσεις δεν εισπράχθηκαν σύννομα από αγρότες ή δήθεν δικαιούχους αγρότες θα ελεγχθούν και όσοι έχουν παρατυπήσει θα παραπεμφθούν στη Δικαιοσύνη». Αυτό δήλωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Κώστας Σκανδαλίδης.
Ο υπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση δίνει τη μάχη και προσφεύγει στα ευρωπαϊκά δικαστήρια προκειμένου να μην υπάρχουν πρόστιμα.
Απόδειξη της διαχείρισης του θέματος αποτελεί το γεγονός ότι οι περικοπές των επιδοτήσεων που έφτασαν το 10% τα προηγούμενα χρόνια τον τελευταίο χρόνο (2009-2010) έπεσαν κάτω από το 2%.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...