Τρίτη 28 Σεπτεμβρίου 2010

Καταστρέφεται ο «ζωτικός» χώρος των Νέων Αγροτών

Οι Νέοι Αγρότες νομού ΠΡΕΒΕΖΑΣ καταδικάζουν και είναι αντίθετοι στην ΠΩΛΗΣΗ της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ ΑΕ.

Χρόνια ολόκληρα οι κτηνοτρόφοι της Πρέβεζας, συστηματικά, πολεμούσαν με κόπο, αίμα, ιδρώτα και μηδαμινά μέσα να δημιουργήσουν και να στηρίξουν μια συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία για να υπάρχει ένα καλύτερο μέλλον για όλους τους αγρότες και για ζήσουμε εμείς οι νέοι συνάδελφοι τους καλύτερα από αυτούς.

Το όνειρο αυτό έγινε πραγματικότητα και χάρις στην συλλογική υπεύθυνη συμμετοχή των κτηνοτρόφων, και όλων των κατοίκων, η ΔΩΔΩΝΗ έγινε γνωστή για το γάλα και το τυρί σε ολόκληρη την Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες. Η ποιότητα των προϊόντων της είναι εξαιρετική γι’ αυτό ο κόσμος τα αγάπησε. Απέκτησε ένα μεγάλο όνομα-φήμη για το οποίο πάλεψαν οι παλιότεροι συνάδελφοι μας. Αυτό θέλουν να το εκμεταλλευθούν κάποιοι ...

Η τιμή του παραδιδόμενου γάλακτος αν και είναι χαμηλή, με υψηλό κόστος ζωοτροφών, οι κτηνοτρόφοι της Πρέβεζας, και όλης της Ηπείρου, το κρατούν σε υψηλή ποιότητα, με νύχια και με δόντια για το «όνομα» ΔΩΔΩΝΗ.

Το μέλλον των Νέων Αγροτών-κτηνοτρόφων διαφαίνεται δύσκολο και αβέβαιο ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ ΣΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ. Η ΔΩΔΩΝΗ είναι περιουσία όλων των Ηπειρωτών-κτηνοτρόφων, και τους ανήκει. Δεν θα επιτρέψουμε κανέναν να πουλήσει την κοινή μας περιουσία, τον ιδρώτα των πατεράδων και των μεγαλύτερων μας και το μέλλον μας.

Θα πολεμήσουμε για να κάνουμε την ΔΩΔΩΝΗ καλύτερη, παραγωγική και σταθερά ποιοτική, για να συνεχίσει να προσφέρει στον κόσμο που την ΑΓΑΠΗΣΕ, και που την έχει ανάγκη.

Συντασσόμαστε με τους συνεταιρισμένους κτηνοτρόφους και ΖΗΤΑΜΕ

1 : Να μην εισαχθεί γάλα στη ΔΩΔΩΝΗ από άλλες περιοχές

2ο: Να παραμείνει συνεταιριστική των κτηνοτρόφων προμηθευτών της

3 : Να σταματήσει το πλαφόν γάλακτος ανά παραγωγό, εφ' όσον υπάρχει νόμιμη ποσόστωση ανά παραγωγό.

4ο: Να αυξηθούν οι τιμές του γάλακτος ανά λίτρο.

5ο: Να συμπιεσθεί το αυξημένο κόστος ζωοτροφών

Οι Νέοι Αγρότες προσεγγίζουν τις Νέες Τεχνολογίες

Στο Ξενιτίδειο Πνευματικό κέντρο Αριδαίας, οι 90 περίπου συμμετέχοντες, και μαζί τους και αντιπροσωπεία της Ένωσης Νέων Αγροτών Θεσσαλονίκης με επικεφαλής τον κ. Σ. Βογιατζή, απόλαυσαν την επαφή τους με την έρευνα και την επιστημονική κοινότητα στην ημερίδα που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Πληροφορικής & Επικοινωνιών στην Γεωργία, τα Τρόφιμα & το Περιβάλλον-ΕΠΕΓΕ, με θέμα: Νέες Τεχνολογίες & Αειφορική Αγροτική Ανάπτυξη.

Την ημερίδα χαιρέτησαν ο Πρόεδρος της ΕΠΕΓΕ Β & Ελλάδος καθ. Χ. Μπάτζιος και ο Δήμαρχος Αριδαίας κ. Π. Ζέρζης, ενώ ανάμεσα στους πολλούς συμμετέχοντες διακρίναμε τον υποψήφιο αντιπεριφερειάρχη Κεν. Μακεδονίας κ. Θ. Θεοδωρίδη, Δημοτικούς Συμβούλους, τους υποψήφιους Δημάρχους Δ. Πατόη & Θ. Χαρανίδη, τον καθ. Β. Σαμαθρακή, τον κ. Γ. Αραμπατζή, τον κ. Α. Μητόπουλο, τον κ. Α. Βαζακίδη, τον κ. Μ. Σαλαμπάση, τον κ. Γ. Τσεκουρόπουλο, την κα Σ. Επιγαρίδου, τον κ. Γ. Καλαϊτζίδη, την κα Γ. Κουτουζίδου,

Οι εισηγήσεις καθήλωσαν όλους και προκάλεσαν δημιουργική συζήτηση.

Ο Δρ Θ. Μπουρνάρης (ΑΠΘ) παρουσίασε το λογισμικό «agroPLAN» που αναπτύχθηκε για την οργάνωση της παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, ως εργαλείο λήψης αποφάσεων και εξαγωγής αποτελεσμάτων και συμπερασμάτων.

Η καθ. Ζ. Ανδρεοπούλου (ΑΠΘ) έδωσε στοιχεία από την έρευνα για τους τρόπους και τις συνθήκες προβολής Αγροτουριστικών και άλλων τουριστικών μονάδων στο διαδίκτυο και τις προτάσεις βελτίωσής τους.

Ο καθ. Σ. Βουγιούκας (ΑΠΘ) μίλησε για τις εφαρμογές (αισθητήρες, λογισμικό, αυτοματισμοί) των νέων τεχνολογιών πληροφορικής στην γεωργία, με ευρεία χρήση Γεωγραφικών Συστημάτων Πληροφοριών (GIS, GPS κλπ) με αποδεκτό κόστος και μεγάλες ωφέλειες για τον επαγγελματία αγρότη και το περιβάλλον στο οποίο ζεί.

Την υποστήριξη της Αειφορικής Αγροτικής Ανάπτυξης κάλυψαν με εισηγήσεις ο κ Μ. Σαλαμπάσης (ΑΤΕΙΘ) για την ιχνηλασιμότητα, Α. Μιχαηλίδης (ΑΠΘ) για τα αρδευτικά νερά και Ε. Μπαλτάς (ΑΠΘ) για την βιώσιμη διαχείριση υδάτινων πόρων.

Αξίζουν συγχαρητήρια για την προσπάθεια διάχυσης της έρευνας των Ιδρυμάτων της τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης και για την οργάνωση της εκδήλωσης η οποία συγκέντρωσε πολλούς ενδιαφερόμενους, ένα πρωϊνό Σαββάτου, με κατακλυσμιαία βροχή. Αξίζει να οργανωθούν αποτελεσματικότερα οι Υπηρεσίες Σχεδιασμού & Υποστήριξης της αγροτικής παραγωγής και των αγροτικών εκμεταλλεύσεων στους νέους Καλλικρατικούς Δήμους και Περιφέρειες, με γεωτεχνικούς.

Ο κ. Σ. Βογιατζής είπε ότι θα επιδιώξουν τόσο στις 18 Οκτ 2010, στις 20.00, στο επαρχείο Λαγκαδά, με τους Νέους Αγρότες της Θεσ/νίκης, όσο και στις 30 Νοε 2010, στις 12.00, στο Hyatt Θέρμης Θεσσαλονίκης, με Νέους Αγρότες από όλη την Ελλάδα, να επανεξετάσουν την ανάγκη καλύτερης επαφής των επαγγελματιών Αγροτών με τις εξελίξεις της Επιστήμης.



Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

Ξανά στο δρόμο τα τρακτερ

1Η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ ΣΤΗ «ΔΩΔΩΝΗ» ΚΑΙ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ξανά στους δρόμους κατεβαίνουν την 1η Οκτωβρίου τα τρακτέρ δίνοντας το γνωστό ραντεβού, τη γνωστή πλέον ώρα (11.00 στη «Δωδώνη»). Ο Πανηπειρωτικός Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός με ανακοίνωση και ανοιχτή επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, τονίζει ότι οι τιμές που ζητάνε οι κτηνοτρόφοι, καλύπτουν «ίσα-ίσα το κόστος παραγωγής» για να μπορέσουν να επιβιώσουν.Κατηγορεί τη σημερινή διοίκηση της γαλακτοβιομηχανίας ως «ανίκανη» και καλεί τον υπουργό να μην τη «μεταφράζει σε ιδεολόγημα για τις συνεταιριστικές επιχειρήσεις γιατί, αν δεν ήταν και αυτές δεν θα υπήρχε ούτε πρόβατο, ούτε αγελάδα στη χώρα μας».Υπενθυμίζει την προεκλογική ομιλία του πρωθυπουργού στα Γιάννενα και συμπληρώνει ότι η γαλακτοβιομηχανία «κρατήθηκε περνώντας από χίλια κύματα γιατί κράτησε την εντοπιότητα και τη ζώνη γάλακτος στην Ήπειρο. Αν με αυτό τον τρόπο θέλετε να δικαιολογήσετε την προκλητική σύμβαση που υπέγραψε η διοίκηση με τον ημέτερο στο Βόλο, εμείς είμαστε κάθετα αντίθετοι γιατί η ποιότητα των προϊόντων μας δεν βγήκε ούτε από τα λιβάδια της Σαρδηνίας, ούτε από τη θάλασσα της Αδριατικής, αλλά από τα βουνά και τα νερά της Ηπείρου».Οι κτηνοτρόφοι ζητούν άμεσα απάντηση και για το ιδιοκτησιακό καθεστώς της επιχείρησης. Ζητούν, εάν φύγει η ΑΤΕ, να επανέλθει η γαλακτοβιομηχανία «στο ιδρυτικό της καθεστώς, σε πρωτοβάθμιο συνεταιρισμό των κτηνοτρόφωνσε συνεργασία με το κράτος». Τονίζουν μάλιστα ότι πρόκειται για πρόταση που έχει εφαρμοστεί πριν πολλά χρόνια και σε άλλες χώρας για να στηρίξουν την κτηνοτροφία τους.Ο Κτηνοτροφικός Συνεταιρισμός αναφέρει ότι οι κτηνοτρόφοι «έχουν το δίκιο με το μέρος τους και αυτό δίνει τη δύναμη να συνεχίσουμε τον αγώνα και να κερδίσουμε. Δεν έχουμε άλλη επιλογή, αυτό δείχνει και το γεγονός ότι μέσα στην τελευταία δεκαετία έφυγαν περίπου 6.000 κτηνοτρόφοι της Ηπείρου από την παραγωγή».Επαναλβάνει τέλος το αίτημα για 1,30 ευρώ στο πρόβειο, 0,86 στο γίδινο και 0,55 στο αγελαδινό, αλλά και να δοθεί η τιμή εκκαθάρισης για την περίοδο 2009-2010 και να ακυρωθεί η συμφωνία για «εισαγωγή» γάλακτος από το Βόλο.

ΗΠΕΙΡΩΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝ

Αναρτήθηκε από epirusgate

Κατά των μεταλλαγμένων ο Κώστας Σκανδαλίδης

Την αντίθεση της Ελλάδας στην καλλιέργεια γενετικά τροποποιημένων τροφών επανέλαβε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Σκανδαλίδης, μιλώντας στο Συμβούλιο υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαικής Ενωσης.

Ταυτόχρονα ζήτησε την ίδρυση παρατηρητηρίου τιμών για τα σιτηρά και δημιουργία, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, μηχανισμού για την αντιμετώπιση των επισιτιστικών κρίσεων.

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...