Δευτέρα 25 Οκτωβρίου 2010

Συνάντηση των αποφοίτων Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ

Σας ενημερώνουμε οτι έχει οριστεί ως μέρα και τόπος συνάντησης των αποφοίτων Γεωπονικής Σχολής ΑΠΘ (έτος εισαγωγής 1993), η 20 Νοεμβριίου 2010  στην Γεωπονική Σχολή του ΑΠΘ. 

Παρακαλούνται όσοι συνάδελφοι του έτους ή άλλων ετών ενδιαφέρονται να παρεβρεθούν να έρθουν σε εποικοινωνία μαζί μας για περαιτέρω λεπτομέρειες. 
 
Δημήτρης Δερβίσης ddervisi2000@yahoo.gr
Τάσος Τζιώτζης tziotasos@yahoo.gr

ΠΡΕΒΕΖΑ:Εναρξη της συγκομιδής ακτινιδίων



Αρχισε την Παρασκευή 22 Οκτωβρίου η έναρξη της συγκομιδής και της συσκευασίας ακτινδίων γαι την εμπορική περίοδο 2010-2011, όπως ανακοινώθηκε από τη Διεύθυνση Γεωργικής Ανάπτυξης Πρέβεζας.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση τα ακτινίδια θα πρέπει να έχουν τον κατάλληλο βαθμό ωριμότητας, 6,2ο Brix.

Για τη διάθεση των ακτινιδίων σε όλα τα άλλα στάδια εμπορίας που έπονται της τυποποίησης-συσκευασίας, της εισαγωγής και της εξαγωγής, απαιτείται αυτά να έχουν αποκτήσει τουλάχιστον 9,5ο Brix.
Αναρτήθηκε από epirusgate

«Προσοχή στους εμπόρους»

«Προσοχή στους εμπόρους», συνιστά η Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Άρτας Φιλιππιάδας, στους ακτινιδοπαραγωγούς ενόψει της νέας εμπορικής περιόδου, ενώ παράλληλα κάλεσε όλους να μην υποκύψουν σε ιδιαίτερα χαμηλές τιμές που μπορεί να τους προταθούν, ενημερώνοντας όλους ότι η φετινή ακαρπία έχει οδηγήσει σε αύξηση των τιμών διεθνώς.

Αυτές ήταν οι βασικές αναφορές στην σύσκεψη που η ΕΑΣΑ-Φ προκάλεσε  στην αίθουσα ΔΙΩΝΗ του Δήμου Αρταίων και όπου συμμετείχαν αρκετοί ακτινιδοκαλλιεργητές. Ο πρόεδρος της Ένωσης Ευάγγελος Βαγγέλης, δήλωσε σχετικά με τους λόγους για τους οποίους η Ένωση αποφάσισε μέσα σε 10 ημέρες περίπου να προσκαλέσει τους παραγωγούς σε μια δεύτερη συγκέντρωση: «Μπήκαμε στο τελευταίο στάδιο, αυτό της συγκομιδής και ήδη εδώ και μια εβδομάδα έχει δοθεί η άδεια για τη συγκομιδή των ακτινιδίων.
Πριν από είκοσι μέρες περίπου είχαμε κάνει μια συγκέντρωση όπου κοινή πεποίθηση όλων ήταν ότι η φετινή χρονιά για τα ακτινίδια θα ήταν μια καλύτερη χρονιά από άποψη τιμών, καθώς από πλευράς παραγωγής έχουμε ακαρπία, ήρθε τώρα η στιγμή της πώλησης όπου οι τιμές είναι μεν καλύτερες από πέρυσι δεν είναι όμως οι αναμενόμενες. Υπάρχει μια διαφορά σε σχέση με αυτό που περιμέναμε και αυτό που σήμερα πληρώνετε στους παραγωγούς μας.

Γι’ αυτό το λόγο συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ για να δούμε τι θα κάνουμε από αύριο».
Αναφορικά με τις καταγγελίες του Συνεταιρισμού Παραγωγής και Εμπορίας Ακτινιδίων περί προσπάθειας δημιουργίας Καρτέλ, από τους εμπόρους στην Άρτα, ο κ. Βαγγέλης ανέφερε: «Στο εμπόριο πάντα σκοπός είναι το κέρδος. Δεν είναι αρτινό φαινόμενο αυτό ούτε μόνο αφορά τον Ελλαδικό χώρο, έτσι είναι στην παγκόσμια αγορά.
Γι’ αυτό μαζευόμαστε εδώ για να απαιτήσουμε καλύτερες τιμές. Τώρα εγώ να μην πω τα αντίθετα από όσα είπε ο Συνεταιρισμός θα πω μόνο ότι υπάρχουν και καλοί έμποροι και κακοί, όπως και Συνεταιρισμοί και καλοί και κακοί , με θετικά και αρνητικά αποτελέσματα. Στο χέρι μας είναι να διαλέξουμε τους καλούς. Αυτή είναι η δική μου η σκέψη.

Εμείς δεν θα ζητήσουμε τίποτε από κανένα, ούτε θα δώσουμε συγκεκριμένες τιμές, αλλά θα ανταλλάξουμε γνώμες και απόψεις. Κι αυτό διότι διασπείρονται και ένα σωρό ψέματα. Ένας καλλιεργητής το περασμένο Σάββατο που βρισκόμουν σε έναν γάμο, μου είπε ότι καλά τα λες πρόεδρε στην τηλεόραση αλλά τα έδωσες τα ακτινίδιά σου με 35 λεπτά το κιλό και ότι εγώ έκοψα και ένα φορτηγό. Πράγμα που είναι ψέμα 100%. Οπότε οι παραγωγοί πρέπει να είναι προσεχτικοί γιατί διασπείρονται ψέματα με σκοπό να σπάσουν και τις τιμές.

Μέχρι στιγμής ελάχιστοι είναι οι παραγωγοί που έδωσαν ακτινίδια και καλά έκαναν οι άνθρωποι γιατί εμείς δεν θα πούμε ποτέ σε κανέναν μην δίνετε τα ακτινίδια, αλλά τι πρέπει να γίνει. Ότι δηλαδή θα πρέπει φέτος να γίνουν πιο σκληροί με τους εμπόρους και πιο απαιτητικοί. Και θα πούμε μόνο ότι θα πρέπει να διαλέξουνε τους καλούς από τους κακούς εμπόρους, Συνεταιρισμούς κλπ».

Σε ερώτηση σχετική με το ποια είναι η τιμή εκείνη που προτείνεται ως κατώτατη για τη φετινή παραγωγή, και κάτω από την οποία δεν θα πρέπει να διαπραγματεύονται οι τοπικοί παραγωγοί, ο κ. Βαγγέλης απάντησε: «Μου έκανε μια ερώτηση μια κυρία προχθές:«Δηλαδή σύμφωνα με όσα είπαμε κάτω από 70 λεπτά να μην τα πουλήσω;» Της εξήγησα λοιπόν, ότι αν η αγορά τραβήξει στο 1ευρώ δεν θα τα δώσεις 70 λεπτά θα τα δώσεις 1,10. Αν η αγορά βαλτώσει δώστα και είναι και καλά
Δεν μπορούμε να δώσουμε μια συγκεκριμένη τιμή και δεν είναι καλά να βάλουμε τέτοιο πλαφόν για να μην πάρουμε κόσμο στο λαιμό μας. Εγώ έτσι εκτιμώ».

Όσο για το πώς θα ξεχωρίζουν οι παραγωγοί τους καλούς και κακούς εμπόρους, ο κ. Βαγγέλης είπε: «Τους ξέρουν οι παραγωγοί και αν δεν τους ξέρουν να ψάξουν να τους βρούνε, γιατί είναι κρίμα να παιδεύονται όλο το χρόνο και να χάνουν τον κόπο τους. Είναι Συνεταιρισμοί από πέρυσι που δεν έδωσαν ακόμα τα λεφτά για τα ακτινίδια. Γιατί να μην ψάξουνε να βρούνε τους καλούς. Ας πάρουν τις τράπεζες ζητώντας τραπεζικές πληροφορίες. Σήμερα για παράδειγμα ήρθε εδώ ένας Αγροτικός Συνεταιρισμός Νάουσας και σαν Ομάδα εξετάσαμε αν είναι ή δεν είναι καλός. Μας διαβεβαίωσαν οι τράπεζες ότι είναι εξαιρετικός. Αυτό να κάνουν και οι παραγωγοί. Κι εμείς ακόμα να τους βοηθήσουμε να το κάνουνε.
Ο καθένας έχει την τράπεζά του να απευθυνθεί και να ζητήσει πληροφορίες, Δεν είναι κακό να ρωτήσει την τράπεζα με την οποία συνεργάζεται π.χ. Τι λέει ο Βαγγέλης Βαγγέλης που εμπορεύεται στην Σκίρο, είναι καλός; Αυτό μπορεί να το κάνει ο κάθε παραγωγός».
Ο κ. Βαγγέλης μίλησε επίσης για την επίδραση των καιρικών φαινομένων σε όλη τη διαδικασία παραγωγής και εμπορίας των ακτινιδίων, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «Δυστυχώς δεν έχουμε σύμμαχο τον καιρό. Έχουμε δυο χρονιές τώρα, πέρυσι και φέτος με τον καιρό εχθρό και αντιμέτωπο. Θυμόμαστε όλοι τα προηγούμενα χρόνια που λέγαμε ότι τον Οκτώβρη έχουμε το μικρό καλοκαιράκι, όμως τώρα έχουμε τον μικρό χειμώνα. Μας έχει καταπνίξει από τις πολλές βροχές κάτι που δεν βοηθάει καθόλου στη συλλογή και εμπορία των ακτινιδίων. Τώρα σταμάτησε βέβαια για λίγο αλλά όπως ακούμε από τις προβλέψεις θα έχουμε πάλι από την ερχόμενη εβδομάδα βροχές κι αυτό θα δυσκολέψει τα πράγματα».

Σε ότι αφορά τα υπόλοιπα προϊόντα ο κ. Βαγγέλης ανέφερε α υψηλά ποσοστά ακαρπίας τα οποία καταγράφονται φέτος τόσο στα εσπεριδοειδή όσο και στην ελιά, τονίζοντας σχετικά: «Η συγκομιδή στο πορτοκάλι δεν άρχισε ακόμη, το επόμενο διάστημα θα αρχίσει όμως σταδιακά και για πορτοκάλια και για μανταρίνια. Με τις ελιές άρχισε αλλά και οι ελαιοπαραγωγοί δεν είναι καθόλου ευχαριστημένοι με τις τιμές. Δεν μαζεύουν λεφτά για να πληρώσουν ούτε τα εργατικά καν, δηλαδή αυτά της συγκομιδής, όπως λένε οι ίδιοι. Και στις ελιές και στα πορτοκάλια έχουμε ακαρπία 50%. Δυστυχώς δεν μας πιστεύει κανένας από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης. Παρότι τους κάναμε σχετικές αναφορές και στον προηγούμενο υπουργό και στον νέο υπουργό, δεν βλέπουμε φως».


Πηγή: Ηχώ της Άρτας

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...