Πέμπτη 8 Αυγούστου 2013

Εντατικοί εμβολιασμοί αιγοπροβάτων στη Δυτική Ελλάδα

32.500 εμβολιασμοί στην Αιτωλοακαρνανία, 34.000 εμβολιασμοί στην Αχαΐα και 12.000 εμβολιασμοί στην Ηλεία, ενώ έχουν γίνει 3.500 αιμοληψίες για ορολογικό έλεγχο


Τριπλασιάστηκαν φέτος στη Δυτική Ελλάδα οι εμβολιασμοί αιγοπροβάτων για την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της κτηνιατρικής υπηρεσίας, μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί, περίπου 32.500 εμβολιασμοί στην Αιτωλοακαρνανία, 34.000 εμβολιασμοί στην Αχαΐα και 12.000 εμβολιασμοί στην Ηλεία, ενώ έχουν γίνει 3.500 αιμοληψίες για ορολογικό έλεγχο.

«Ξεκινήσαμε μια σημαντική προσπάθεια για να εξαλείψουμε τον μελιταίο πυρετό, που προσβάλλει τα αιγοπρόβατα και προκαλεί μεγάλη περιβαλλοντική, αλλά και οικονομική καταστροφή στους κτηνοτρόφους της δυτικής Ελλάδας» δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Αγροτικής Οικονομίας Γιώργος Αγγελόπουλος, προσθέτοντας: «Εκτιμούμε πως σε έναν ορίζοντα τριετίας θα έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, ως προς την αντιμετώπιση του μελιταίου πυρετού».

«Στόχος μας», είπε ο αντιπεριφερειάρχης, «είναι η μεγαλύτερη κατά το δυνατόν εμβολιακή κάλυψη του ζωικού κεφαλαίου της περιοχής, αλλά και η προάσπιση της δημόσιας υγείας, καθώς ο μελιταίος πυρετός είναι μια μολυσματική ασθένεια».

ΕΛΓΑ: Καταβολή αποζημιώσεων 6,2 εκατ. την Παρασκευή

Πρόκειται για αποζημιώσεις που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2012 και 2013

Το ποσό των 5,2 εκατ. ευρώ σε 5.528 παραγωγούς θα καταβάλει αύριο, Παρασκευή 9 Αυγούστου, ο ΕΛΓΑ. Πρόκειται για αποζημιώσεις που αφορούν εκκαθαρίσεις ζημιών για τα έτη 2012 και 2013.

Ειδικότερα, για ζημιές του 2012 θα καταβληθούν 4,3 εκατ. ευρώ και για ζημιές του 2013 θα καταβληθούν 920.781,93 ευρώ. Σημειώνεται, ότι οι αποζημιώσεις αυτές αφορούν ζημιές στη φυτική παραγωγή, και κυρίως σε πατάτες, κηπευτικά, ελιές και πορτοκάλια, και στο ζωικό κεφάλαιο από διάφορα ζημιογόνα αίτια.

Για υψηλές τιμές στο τριφύλλι κάνουν λόγο οι κτηνοτρόφοι

Δυσκολίες αντιμετωπίζουν οι κτηνοτρόφοι στο να προμηθευτούν ζωοτροφές. Όπως υποστηρίζουν οι τιμές στο τριφύλλι είναι πολύ υψηλές όπως και στον αραβόσιτο (περσινής σοδειάς). Όπως αναφέρει στον ΑγροΤύπο ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Κρητικά Μιτάτα κ. Εμμανουήλ Τιτομηχελάκης «στην Κρήτη όταν από το χωράφι φεύγει το τριφύλλι στα 15 – 18 λεπτά το κιλό, θεωρείται υψηλή τιμή».

Και προσθέτει: «Ο κτηνοτρόφος αγοράζει σήμερα τριφύλλι στην Κρήτη στα 30 λεπτά το κιλό. Για τον αραβόσιτο δεν έχουμε ακόμη μια εικόνα για το που θα κυμανθούν φέτος οι τιμές».

Από την περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας, ο κτηνοτρόφος κ. Στάθης Γκόλιας, δηλώνει τα εξής: «οι πρώτες δύο «κοψιές» στο τριφύλλι είναι πιο φτηνές και τις αγοράζουν οι αγελαδοτρόφοι. Η πρώτη πήγε στα 15 λεπτά το κιλό και η δεύτερη στα 18 – 19 λεπτά το κιλό. Οι επόμενες που αγοράζουν οι αιγοπροβατοτρόφοι είναι καλύτερης ποιότητας και φτάνει στα 28 λεπτά το κιλό. Αυτές οι τιμές είναι υψηλές. Όμως και οι γεωργοί διαμαρτύρονται από την πλευρά τους ότι το κόστος παραγωγής έχει αυξηθεί. Ακόμη όμως και ο αραβόσιτος περσινής σοδειάς πωλείται στα 14 – 15 ευρώ το σακί με 40 κιλά».

 agrotypos.gr

Μ. Χαρακόπουλος: Για πρώτη φορά η αμπελοκαλλιέργεια στην αντιβρόχινη προστασία

Ικανοποιείται πάγιο αίτημα των αμπελοκαλλιεργητών, δημιουργούνται νέα δεδομένα στον αμπελοοινικό τομέα και επιτυγχάνεται εξοικονόμηση πόρων του ΕΛΓΑ.


«Η προστασία του πλούσιου φυτικού κεφαλαίου της χώρας αποτελεί τη βάση για τη στήριξη της ελληνικής γεωργίας», τονίζει ο Αναπληρωτής Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος απαντώντας στην ευχαριστήρια επιστολή του προέδρου του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος (ΣΕΒΕ) κ. Δημήτρη Λακασά για την ένταξη της καλλιέργειας αμπέλου για πρώτη φορά το 2013 στο επιχορηγούμενο από τον ΕΛΓΑ πρόγραμμα προστασίας από βροχόπτωση.
Στην απαντητική του επιστολή ο κ. Χαρακόπουλος εκφράζει τη βεβαιότητα ότι «το ΥπΑΑΤ σε συνεργασία με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς της αγροδιατροφικής αλυσίδας, από τους παραγωγούς μέχρι και τους εξαγωγείς, μπορούν να δώσουν λύσεις σε προβλήματα και να ενισχύσουν την πρωτογενή παραγωγή της χώρας».

Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπογραμμίζει ότι «τόσο το Υπουργείο όσο και ο ΕΛΓΑ, αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στα προγράμματα πρόληψης και προστασίας της αγροτικής παραγωγής από φυσικούς κινδύνους. Στο πλαίσιο αυτό, ο ΕΛΓΑ έχει ήδη εξαγγείλει το νέο πρόγραμμα επιχορήγησης μέσων ενεργητικής προστασίας για το έτος 2013 (εγκατάσταση αντιχαλαζικών δικτύων, αντιβρόχινων μεμβρανών και αντιπαγετικών ανεμιστήρων), ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα δέκα εκατομμύρια ευρώ και καλύπτει όλη την επικράτεια».

Ο κ. Χαρακόπουλος υπενθυμίζει ότι «όπως είχα δεσμευθεί και στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος του ΣΕΒΕ, στο ΥπΑΑΤ, στις 25 Απριλίου του 2013, η αμπελοκαλλιέργεια εντάσσεται για πρώτη φορά φέτος στο πρόγραμμα για την αντιβρόχινη προστασία ευαίσθητων καλλιεργειών. Με την Απόφαση αυτή του ΔΣ του ΕΛΓΑ ικανοποιείται ένα πάγιο αίτημα των αμπελοκαλλιεργητών δημιουργώντας έτσι νέα δεδομένα στον αμπελοοινικό τομέα».

Σύμφωνα με τον Αναπληρωτή Υπουργό «το συγκεκριμένο μέτρο, όπως και όλα τα άλλα μέτρα ενεργητικής προστασίας, έχουν προληπτικό αλλά και κατασταλτικό χαρακτήρα, ούτως ώστε αφενός να προστατεύεται αποτελεσματικότερα η παραγωγή από δυσμενή καιρικά φαινόμενα και αφετέρου αυτή να διατηρείται σε σταθερά επίπεδα».

Ο κ. Χαρακόπουλος επισημαίνει ότι «με τα μέτρα αυτά επιτυγχάνεται και εξοικονόμηση πόρων του ΕΛΓΑ» και καταλήγει σημειώνοντας «προσβλέπουμε στη συνέχιση της μεταξύ μας αγαστής και εποικοδομητικής συνεργασίας έτσι ώστε να στηρίξουμε την πρωτογενή παραγωγή και να ενισχύσουμε τον εξωστρεφή προσανατολισμό της».

kathimerini.gr

Επενδυτικά σχέδια 3,3 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της αξίας αγροτικών προϊόντων

Επενδυτικά σχέδια συνολικού προϋπολογισμού 3.262.525 ευρώ εντάσσονται στο πλαίσιο της δράσης «Αύξηση της αξίας των γεωργικών προϊόντων» (Μέτρο 123 Α) του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης περιόδου 2007 - 2013, μετά από σχετικές αποφάσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Ανάπτυξης, Αθ. Τσαυτάρη.

Τα επενδυτικά σχέδια αφορούν στην ίδρυση - επέκταση μονάδων τυποποίησης και επεξεργασίας αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, στον εκσυγχρονισμό ελαιοτριβείων, στην τυποποίηση κρέατος και στην μεταποίηση - τυποποίηση μελιού.

Ειδικότερα, αφορούν:

Α) την ίδρυση μονάδας τυποποίησης και επεξεργασίας αρωματικών φυτών στο Πολυνέρι Τρικάλων, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 354.525 ευρώ

Β) τον εκσυγχρονισμό ελαιοτριβείου στην Ιστιαία Εύβοιας, συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 384.000 ευρώ

Γ) τον εκσυγχρονισμό μονάδας μεταποίησης μελιού στη Ρόδο συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού 360.000 ευρώ

και Δ) την επέκταση μονάδας επεξεργασίας - τυποποίησης κρέατος και παραγωγής στο Καλοχώρι κρεατοσκευασμάτων στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης συνολικού προϋπολογισμού 2.164.400 ευρώ.

«Οι βιομηχανίες μεταποίησης γεωργικών προϊόντων αποτελούν σημαντικό κρίκο στην αλυσίδα παραγωγής που συνδέει τα πρωτογενή μας προϊόντα με τους καταναλωτές. Ένας κρίκος που συνδέει τον πρωτογενή τομέα με τους κρίκους της διακίνησης και εμπορίας έως και τον τριτογενή τομέα των υπηρεσιών, όπως π.χ. ο τουρισμός», δήλωσε σχετικά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. «Στη σύμπραξη αυτών των κρίκων», συνέχισε, «από το χωράφι μέχρι τον καταναλωτή, ο ρόλος της μεταποιητικής βιομηχανίας είναι κυρίαρχος και εμείς τον υποστηρίζουμε με προγράμματα και δράσεις, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας και της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων μας, αλλά και την ενίσχυση της εξωστρέφειάς τους στις αγορές του εξωτερικού».

"Μένει πίσω" η δακοκτονία

Δραματική καθυστέρηση στις διαδικασίες που θα έπρεπε να έχουν ήδη ολοκληρωθεί για την δακοκτονία οδηγούν τις αρμόδιες υπηρεσίες στις Περιφέρειες όλη της χώρας να τρέχουν και να μη φτάνουν.

Σύμφωνα με το Τομεάρχη Δακοκτονίας της Διεύθυνσης Χανίων η καθυστέρηση οφείλεται στο Υπουργείο Αγροτικής ανάπτυξης που τώρα καλεί σε εγρήγορση. Μόλις σήμερα ολοκληρώθηκε στα Χανιά η πρόσληψη γεωπόνων όταν στο Ηράκλειο δε  έχει γίνει ακόμη παγιδοθεσία .

Κρήτη: Στα 150 εκατ. ευρώ οι απώλειες από τη μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου λόγω καιρού

Ταχύτατες διαδικασίες για να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί, ζητά ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.


Η μειωμένη παραγωγή ελαιολάδου στην Κρήτη, λόγω καιρικών συνθηκών, επιφέρει απώλεια εισοδήματος στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού, που εκτιμάται ότι φθάνει στα 150 εκατομμύρια ευρώ, απώλεια η οποία, «θα δημιουργήσει μια εκρηκτική κατάσταση στους ελαιοπαραγωγούς του νησιού μας οι οποίοι ήδη περνούν δύσκολες ημέρες», επισημαίνει με επιστολή του προς την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης και τονίζει: «Είναι λοιπόν ανάγκη, πριν δημιουργηθούν έκρυθμες καταστάσεις να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα με ταχύτατες διαδικασίες προκειμένου να αποζημιωθούν οι ελαιοπαραγωγοί».

Ο κ. Αρναουτάκης παρέδωσε την επιστολή στον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Βασίλη Έξαρχο κατά τη διάρκεια σύσκεψης φορέων που έγινε στην περιφέρεια, παρουσία και του υφυπουργού Εργασίας Βασίλη Κεγκέρογλου, βουλευτών, του γγ Αποκεντρωμένης Διοίκησης, δημάρχων κ.ά.

Ο περιφερειάρχης, τόσο στην επιστολή, όσο και στη σύσκεψη, επισήμανε ότι οι ζημιές στην ελαιοπαραγωγών είναι άνω του 60%, καθώς από τους 100- 120 χιλιάδες τόνους που ήταν η μέση παραγωγή στην Κρήτη, φέτος λόγω της σχινοκαρπίας (φαινόμενο κατά το οποίο οι καρποί του δένδρου δεν αναπτύσσονται φυσιολογικά και πέφτουν χωρίς να ωριμάσουν) η παραγωγή δεν θα ξεπεράσει τους 40-50 χιλιάδες τόνους.

Στην επιστολή τού κ. Αρναουτάκη καταγράφονται, επίσης, αναλυτικά στοιχεία από έρευνα των υπηρεσιών της Περιφέρειας -σε πίνακες ανά Περιφερειακή Ενότητα- για την παραγωγή ελαιολάδου την τελευταία τριετία, την απώλεια εισοδήματος, αλλά και τις μετρήσεις θερμοκρασίας αέρα και βροχοπτώσεων της περιόδου Ιανουαρίου-Μαΐου, τα οποία αποδεικνύουν ότι η αιτία για τη μειωμένη παραγωγή, τη σχινοκαρπία, είναι οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

Κομισιόν: Η Ελλάδα δεν έχει υποβάλει αίτηση για αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών

Ενώ έχει δημιουργηθεί τεράστιο ζήτημα για τους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης και άλλων περιοχών της Ελλάδας, των οποίων η παραγωγή έχει υποστεί μεγάλη καταστροφή λόγω των ασυνήθιστα υψηλών θερμοκρασιών κατά την περίοδο άνθησης των ελαιοδέντρων, και παρά το γεγονός ότι η καταστροφή είναι τέτοια που θα επηρεάσει τις συνολικές εξαγωγές της χώρας σε ελαιόλαδο, η Κομισιόν σύμφωνα με ανακοίνωση του ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, απαντώντας σε ερώτησή του κάνει απολύτως σαφές, ότι η Ελλάδα δεν υπέβαλε μέχρι χθες «κανένα αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης για την αποζημίωση των ελαιοπαραγωγών που επλήγησαν, στην Κρήτη όσο και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας».

Η πλήρης ερώτηση και απάντηση έχει ως εξής

Ερώτηση με αίτημα γραπτής απάντησης E-007716/2013 προς την Επιτροπή
Nikolaos Chountis (GUE/NGL)
Θέμα: Ανάγκη αποζημίωσης ελαιοπαραγωγών

Τόσο στην Κρήτη όσο και σε άλλες ελαιοπαραγωγικές περιοχές της Ελλάδας, παρατηρήθηκαν φέτος ασυνήθιστα υψηλές θερμοκρασίες, σε συνδυασμό με ισχυρούς νότιους ανέμους, κατά την περίοδο άνθησης των ελαιοδέντρων.

Αποτέλεσμα των δυσμενέστατων αυτών συνθηκών ήταν, όπως επιβεβαιώνεται από όλους τους επιστημονικούς φορείς και υπηρεσίες, η καρπόδεση στις περισσότερες περιοχές να εμφανίζεται φέτος, από ιδιαίτερα χαμηλή έως μηδενική. Τονίζεται ότι το φαινόμενο αυτό δεν έχει παρατηρηθεί ξανά, ενώ οι καιρικές συνθήκες που το προκάλεσαν δεν μπορούσαν να προβλεφθούν από τους παραγωγούς.

Δεδομένης της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που προμηνύεται για τους χιλιάδες ελαιοπαραγωγούς της χώρας και της άμεσης ανάγκης αποζημίωσης και ενίσχυσής τους, ερωτάται η Επιτροπή:

– Σε τι ενέργειες έχει προβεί μέχρι στιγμής η ελληνική κυβέρνηση για την αποζημίωση των πληγέντων ελαιοπαραγωγών; Έχει δεχθεί η Επιτροπή αίτημα έκτακτης χρηματοδότησης για το λόγο αυτό μέσω των ΠΣΕΑ (Πολιτική Σχεδίαση Έκτακτης Ανάγκης);

– Τι άλλες δράσεις μπορεί να λάβει άμεσα η ελληνική κυβέρνηση ώστε να δοθεί μία οικονομική ανάσα στους πληγέντες ελαιοπαραγωγούς;

Απάντηση του κυρίου Cioloş εξ ονόματος της Επιτροπής

Η Ελλάδα δύναται να χορηγεί εθνικές ενισχύσεις για την αντιστάθμιση ζημιών που οφείλονται σε δυσμενείς καιρικές συνθήκες, εξαιτίας των οποίων καταστρέφεται άνω του 30 % της μέσης ετήσιας παραγωγής των γεωργικών εκμεταλλεύσεων, η οποία υπολογίζεται με βάση την παραγωγή της προηγούμενης τριετίας ή τον τριετή μέσο όρο της προηγούμενης πενταετίας, με εξαίρεση τα περισσότερο και λιγότερο παραγωγικά έτη. Οι ενισχύσεις αυτές μπορεί να φθάσουν στο 80 % των ζημιών (90 % σε μειονεκτικές περιοχές) και πρέπει να μειωθούν κατά τα ποσά που έχουν τυχόν εισπραχθεί στο πλαίσιο καθεστώτων ασφάλισης και τις δαπάνες που δεν πραγματοποιήθηκαν λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Πριν χορηγήσει τις ενισχύσεις αυτές, η Ελλάδα πρέπει είτε να κοινοποιήσει ένα καθεστώς κρατικών ενισχύσεων στην Επιτροπή, σύμφωνα με το άρθρο 108 παράγραφος 3 της ΣΛΕΕ, ή να ζητήσει απαλλαγή από την υποχρέωση κοινοποίησης βάσει του κανονισμού (ΕΚ) αριθ. 1857/2006 της Επιτροπής, εάν το καθεστώς ενισχύσεων προορίζεται για ΜΜΕ.

Μια άλλη δυνατότητα για την Ελλάδα είναι να χορηγήσει ενισχύσεις σύμφωνα με τον κανονισμό (ΕΚ) αριθ. 1535/2007 της Επιτροπής. Οι εν λόγω ενισχύσεις θα περιορίζονται σε 7 500 ευρώ ανά δικαιούχο για οποιαδήποτε περίοδο τριών οικονομικών ετών, εντός των ορίων εθνικού ανώτατου ορίου που ορίζεται για την ίδια περίοδο στο παράρτημα του κανονισμού (75 382 500 ευρώ για την Ελλάδα). Οι ενισχύσεις αυτές δεν θεωρούνται ως κρατικές ενισχύσεις και δεν πρέπει να κοινοποιούνται, ούτε να εξαιρούνται από την υποχρέωση κοινοποίησης. Επιπλέον, δεν πρέπει να τηρούνται το προαναφερόμενο όριο ζημίας και οι εντάσεις ενισχύσεων.


Πηγή:www.capital.gr

Καλαμάτα: 3ημέρο μελισσοκομίας 2013

Επαγγελματίες και ερασιτέχνες μελισσοκόμοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν για τους Μελισσοκομικούς χειρισμούς κατά την διάρκεια του έτους για την βιολογική μελισσοκομία καθώς τον τρόπο παραγωγής προϊόντων κυψέλης κατά τη διάρκεια του ταχύρυθμου εκπαιδευτικού τριημέρου που υλοποιεί ο ΕΛ.Γ.Ο «ΔΗΜΗΤΡΑ» .

Η εκπαίδευση θα γίνει στις εγκαταστάσεις του Ινστιτούτου Ελαίας ......

στην Καλαμάτα στις 20,21 & 22 Αυγούστου 2013. Η διάρκεια της εκπαίδευσης θα είναι 5 ώρες ημερησίως από τις 8:30-13:30.
Εκπαιδευτής θα είναι ο Γεωπόνος κος Παπαχριστοφόρου Αλέξανδρος.

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στον Προϊστάμενο του Κέντρου «ΔΗΜΗΤΡΑ» Κυπαρισσίας κ. Τσουμάνη Γεώργιο στα τηλέφωνα 27610- 22116, 6934796092. 

Μοχλός ανάπτυξης οι επιτραπέζιες ελιές και όχι το ελαιόλαδο

Οι επιτραπέζιες ελιές και όχι το ελαιόλαδο είναι, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση, ο βασικός μοχλός ανάπτυξης και διεθνούς επέκτασης για τις επιχειρήσεις επεξεργασίας και τυποποίησης ελαιουργικών προϊόντων, που βελτίωσαν το 2012 τις επιδόσεις τους, σε αντίθεση με τους άλλους τομείς της ελληνικής βιομηχανίας τροφίμων. 

Παρά τους ισχυρισμούς περί του αντιθέτου, ο επιχειρηματικός τομέας της τυποποίησης ελαιολάδου μάλλον εξασθενεί, παρά ενισχύεται, καθώς η εγχώρια οικονομική κρίση και η αβεβαιότητα που επικρατεί παγκοσμίως για τις οικονομικές εξελίξεις στρέφει ολοένα και περισσότερους καταναλωτές στα φθηνότερα του ελαιολάδου φυτικά έλαια.

Το φαινόμενο αυτό δεν είναι ελληνικό, αλλά πανευρωπαϊκό και εκκινεί από τις ίδιες, τις μεγαλύτερες στον κόσμο καταναλώτριες ελαιολάδου χώρες, την Ισπανία, την Ιταλία και την Ελλάδα, όπως επισημαίνει ο διεθνής οργανισμός Oil World, που χαρακτηρίζει άνευ προηγουμένου τη στροφή αυτή του καταναλωτικού κοινού των χωρών του ευρωπαϊκού Νότου στα σπορέλαια. Ειδικότερα για την ελαιοκομική περίοδο που λήγει στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2013, η συνολική κατανάλωση ελαιολάδου στην Ευρωπαϊκή Ένωση εκτιμάται ότι θα είναι μειωμένη κατά 13%, παρουσιάζοντας πρωτοφανή εδώ και δεκαετίες πτώση.

Στις συνθήκες αυτές η ελληνική βιομηχανία επεξεργασίας, παραγωγής και τυποποίησης ελαιολάδου, πηρηνελαίου και επιραπέζιων ελιών φαίνεται να συνεχίζει, υπό δυσχερέστατους όρους, τις προσπάθειες να επεκταθεί εξαγωγικά, κυρίως σε χώρες που δεν πλήττονται ακόμη έντονα από την οικονομική κρίση, αποσπώντας μερίδια από τους κατά πολύ ισχυρότερους και πολλαπλάσιου μεγέθους αντίστοιχους επιχειρηματικούς τομείς της Ιταλίας και της Ισπανίας. Ο όγκος της επεξεργασίας, παραγωγής και τυποποίησης παρθένου ελαιολάδου στην Ελλάδα αυξήθηκε το πρώτο πεντάμηνο του 2013 κατά 8% (+69,6% τον Ιανουάριο, +4,5% τον Φεβρουάριο, -18,8% τον Μάρτιο, +2,7% τον Απρίλιο και -36,2% τον Μάιο), καθώς το 2012, σε ετήσια βάση, είχε παρουσιάσει μείωση άνω του 10%. Αντιθέτως, η παραγωγή εξευγενισμένων ελαίων το πρώτο πεντάμηνο του 2013 μειώθηκε κατά 9,85% (+48,6% τον Ιανουάριο, -8,6% τον Φεβρουάριο, -20,0% τον Μάρτιο, -6,5% τον Απρίλιο και -37,2% τον Μάιο).

«Η χρηματοδοτική ασφυξία που πνίγει τις επιχειρήσεις και η αδυναμία ουσιαστικής προβολής και ανάδειξης του ελληνικού ελαιολάδου στις αγορές του εξωτερικού κάνουν πολύ πιο δύσκολα τα πράγματα» αναφέρει, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Γιώργος Ανδρεαδάκης, πρόεδρος του Συνδέσμου Τυποποιητών Ελαιολάδου Κρήτης, όπου λόγω ανομβρίας και ασθένειας των δένδρων η πρωτογενής παραγωγή ελαιολάδου την επόμενη ελαιοκομική σεζόν θα είναι σημαντικά μειωμένη, σε βαθμό που να πιθανολογείται η κάλυψη μέρους των αναγκών της εγχώριας αγοράς από εισαγόμενα ελαιόλαδα.

Η κρητική ελαιοπαραγωγή αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 1/3 της συνολικής ελαιοπαραγωγής της χώρας και ο βιομηχανικός τομέας αναμένεται να δεχθεί ισχυρό πλήγμα από τις ζημιές που έχει υποστεί η παραγωγή του νομού Ηρακλείου. Επιπροσθέτως, σύμφωνα με τον Γιώργο Ανδρεαδάκη «οι Ιταλοί και Ισπανοί μεγαλέμποροι και μεταποιητές ελαιολάδου συνεχίζουν να υπονομεύουν με πολλούς τρόπους την ανάπτυξη του ελληνικού βιομηχανικού τομέα ελαιολάδου», ώστε να τον θέσουν εκτός μάχης στη διεθνή αγορά. «Αντί να αναπτυχθεί διεθνώς, ο τομέας κινδυνεύει με συρρίκνωση», προσθέτει, επιβεβαιώνοντας ότι «όντως το καταναλωτικό κοινό στη χώρα μας, αλλά και αλλού, στρέφεται για οικονομικούς λόγους στα σπορέλαια». Η πλειοδοσία τιμών των Ισπανών και Ιταλών εμπόρων για την εξασφάλιση του ελληνικού ελαιολάδου φαίνεται να οδηγεί σε δυσβάστακτη αύξηση του μέσου κόστους της εγχώριας βιομηχανικής παραγωγής ελαιολάδου.

Οι εξελίξεις αυτές, οι οποίες ωστόσο ευνοούν μεσοπρόθεσμα την παραγωγή του φθηνότερου πυρηνέλαιου, που θεωρείται και «λάδι των φτωχών», οδηγούν ορισμένες βιομηχανικές επιχειρήσεις ελαιολάδου στην παραγωγή περισσότερων σπορελαίων εις βάρος του ελαιολάδου, αλλά και σε διεύρυνση των δραστηριοτήτων τους στην διεθνώς λιγότερο ανταγωνιστική αγορά της επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιων ελιών, όπου πράγματι ο ελληνικός επιχειρηματικός τομέας φαίνεται να αποκτά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα. Αρκετές επιχειρήσεις, ως γνωστόν, ενώ εστιάζουν στην παραγωγή ελαιολάδου ασχολούνται συγχρόνως με την παραγωγή σπορελαίων. Αυτές που έχουν βασικό αντικείμενο την παραγωγή επιτραπέζιων ελιών, πράγματι ισχυροποιήθηκαν σημαντικά το 2012, κατακτώντας μεγαλύτερα μερίδια σε ευρωπαϊκές και άλλες αγορές και ωθώντας ανοδικά τα συνολικά οικονομικά μεγέθη του τομέα. Ο όγκος της επεξεργασίας και τυποποίησης ελιών και των συναφών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 5% το πρώτο πεντάμηνο του 2013.

Ο τομέας εμφάνισε το 2012 ως σύνολο, σε σύγκριση με το 2011, αυξημένα κατά 6% κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (54,5 εκατ. ευρώ σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία), ίσα προς το 8,3% των συνολικών εσόδων του (8,1% το 2011), σε συνθήκες αύξησης των εσόδων του κατά 3% και οριακής βελτίωσης του μεικτού περιθωρίου κέρδους του (15,3% από 15,2%), με καθοριστική τη συμβολή των κατά βάση εξαγωγικών επιχειρήσεων επιτραπέζιων ελιών. Η αύξηση των συνολικών κερδών σε λειτουργικό επίπεδο, που επέτρεψε τη μείωση των δανειακών κεφαλαίων, προήλθε κυρίως από τη συγκράτηση του κόστους της εμπορικής και της διοικητικής λειτουργίας (6,9% των εσόδων, από 7,1% το 2011), προφανώς λόγω της εστίασης σε παραδοσιακές αγορές και εμπορικά κανάλια. Οι βελτιώσεις αυτές εξουδετέρωσαν την αύξηση των χρηματοοικονομικών δαπανών των εταιρειών και οδήγησαν σε υψηλότερη τελική κερδοφορία.

Οι συνολικές πωλήσεις 93 ΑΕ και ΕΠΕ του τομέα, μεγάλου, μεσαίου και μικρού μεγέθους, τα οικονομικά στοιχεία των οποίων έχουν γίνει γνωστά, ανήλθαν το 2012 σε 651,5 εκατ. ευρώ και είναι αυξημένες κατά 19,7 εκατ. ευρώ (+3%).

Οι 93 αυτές βιομηχανικές και βιοτεχνικές εταιρείες στις 31.12.2012 διέθεταν πάγια και κυκλοφορούντα περιουσιακά στοιχεία της τάξεως του 0,7 δισ. ευρώ και, ως σύνολο, κατέγραψαν:

- Μεικτά κέρδη 99,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 4% (+3,4 εκατ. ευρώ).

- Κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA), ύψους 54,4 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 6% (+3,1 εκατ. ευρώ), βελτιωμένα ως ποσοστό των πωλήσεων κατά 2%.

- Κέρδη προ φόρων και τόκων (EBIT) 40,7 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 10% (+2,8 εκατ. ευρώ) και ίσα προς το 4,7% των πωλήσεων, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 4,4% το 2011.

- Κέρδη προ φόρων 16,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 37% (+4,5 εκατ. ευρώ) και ίσα προς το 2,6% των πωλήσεων, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 1,9% το 2011.

- Καθαρά κέρδη, μετά την πρόβλεψη για φόρους, ύψους 9,3 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 78% (+4,1 εκατ. ευρώ) και ίσα προς το 1,4% των πωλήσεων, έναντι αντίστοιχου ποσοστού 0,8% το 2011.

Με κριτήριο τα τελικά, καθαρά αποτελέσματα κερδοφόρες ήταν, οριακά έστω, οι 62 από τις 93 επιχειρήσεις (δύο στις τρεις), σε αντίθεση με τις υπόλοιπες 31 (μία στις τρεις), οι οποίες παρουσίασαν ζημιές.

Τα συνολικά ίδια κεφάλαια των 93 επιχειρήσεων (290,2 εκατ. ευρώ) είναι αυξημένα το 2012 κατά 3% (+9,5 εκατ. ευρώ, εν μέρει λόγω της λογιστικής αναπροσαρμογής μέρους των παγίων), σε συνθήκες μείωσης του συνόλου των απασχολουμένων κεφαλαίων (680 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης) κατά 1% (-4,7 εκατ. ευρώ). Η αναλογία των ιδίων κεφαλαίων προς τα συνολικά κεφάλαια αυξήθηκε σε 42,7% το 2012, από 41% το 2011. Συγχρόνως, οι συνολικές υποχρεώσεις τους (389,8 εκατ. ευρώ στο τέλος της χρήσης) μειώθηκαν κατά 3,5% (-14,2 εκατ. ευρώ).

Αυτά προκύπτουν από την επεξεργασία των ισολογισμών τους, σύμφωνα με στοιχεία που αντλήθηκαν από το CD-ROM «Ελληνική Βιομηχανία 2012-2013», το ΓΕΜΗ, την Icap Group, το www.inr.gr και τους διαδικτυακούς ιστότοπους και τις αρμόδιες υπηρεσίες των ίδιων των επιχειρήσεων, οι περισσότερες από τις οποίες οφείλουν σημαντικό μέρος του κύκλου εργασιών τους σε παράπλευρες, συμπληρωματικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης ελαιολάδου σε χύμα μορφή.

Δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτές, άλλες εταιρείες του ευρύτερου ελαιουργικού τομέα οι οποίες παράγουν κατά κύριο λόγο σπορέλαια ή κατά βάση διαθέτουν ελαιόλαδο χύμα και είναι γνωστό ότι οφείλουν μικρό μόνο μέρος των εσόδων τους σε τυποποιημένο ελαιόλαδο, ούτε Ενώσεις Γεωργικών Συνεταιρισμών, που επίσης ασχολούνται εκτεταμένα με τον τομέα.

Αναλυτικότερα, οι 93 αυτές επιχειρήσεις (και τέσσερις ακόμη με πρώτη εταιρική χρήση ή διαθέσιμα στοιχεία μόνο για το 2012), που έχουν βασικό αντικείμενο την παραγωγή, επεξεργασία και τυποποίηση ελαιολάδου, πηρηνελαίου και επιτραπέζιων ελιών, αλλά ασχολούνται συγχρόνως με την παραγωγή ή την εμπορία σειράς άλλων τροφίμων και άλλων προϊόντων, μη εξαιρουμένων των σπορελαίων, κατέγραψαν:

Η ΑΓΡΟ.ΒΙ.Μ. ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (στη Μεσσηνία επεξεργάζεται και τυποποιεί ελαιόλαδο και ελιές) έσοδα 26,41 εκατ. ευρώ.

Η ΑΓΡΟΚΑΝ ΕΛΛΑΣ AE ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Πιερία, ελιές) έσοδα 0,65 εκατ. ευρώ.

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ AE ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Αττική, ελαιόλαδο και πυρηνέλαιο) έσοδα 23,21 εκατ. ευρώ.

Η ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΝΩΣΚΕΛΗ AΒΕ (Χανιά, ελαιόλαδο) έσοδα 0,96 εκατ. ευρώ.

Η ΑΛΕΑ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΑΕ (Λακωνία, ελαιόλαδο και ελιές) έσοδα 2,11 εκατ. ευρώ.

Η ΑΜΑΛΘΕΙΑ ΑΕ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Αιτωλοακαρνανία, ελιές και ελαιόλαδο) έσοδα 10,96 εκατ. ευρώ.

Η ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΟΥ Ι. Π. ΥΙΟΙ ANOLIVE ΑΕ ΕΛΑΙΩΝ (Φωκίδα, ελιές) έσοδα 5,17 εκατ. ευρώ.

Η ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕΒΕ (Αχαΐα, ελιές και ελαιόλαδο) έσοδα 1,07 εκατ. ευρώ.

Η ΑΝΔΡΟΥΛΑΚΗΣ ΖΕΒ. ΑΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ (Ηράκλειο, ελαιόλαδο) έσοδα 0,66 εκατ. ευρώ.

Η ΒΑΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΕ (Φθιώτιδα, ελιές και ελαιόλαδο) έσοδα 1,21 εκατ. ευρώ.

Η ΒΑΣΙΛΑΚΗΣ ΕΜΜ. ΑΕ ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟ (Λασίθι, ελαιόλαδο) έσοδα 0,58 εκατ. ευρώ.

Η ΒΙΟ ΚΡΗΤΙΚΑ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ EΠΕ (Λασίθι, ελαιόλαδο - πρώτη εταιρική χρήση το 2012) έσοδα 0,52 εκατ. ευρώ.

Η ΓΑΙΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΑΒΕΕ (Αιτωλοακαρνανία, ελαιόλαδο και ελιές) έσοδα 10,54 εκατ. ευρώ.

Η ΓΕΡΕΝΤΕΣ Ν. GEROLIVE ΑE (Φθιώτιδα, ελιές) έσοδα 0,60 εκατ. ευρώ

Η ΓΕΩΡΓΟΥΔΗΣ ΑΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΌΝΤΩΝ (Μαγνησία, ελιές) έσοδα 4,92 εκατ. ευρώ.

Η ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ Χ. ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ (Χανιά, ελαιόλαδο και πυρηνέλαιο) έσοδα 2,34 εκατ. ευρώ.

Η ΔΕΑΣ AE ΕΛΑΙΩΝ & ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Χαλκιδική, ελιές) έσοδα 35,08 εκατ. ευρώ

Η ΔΡΑΓΩΝΑ Α. ΑΦΟΙ AE ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Μεσσηνία, ελαιόλαδο και ελιές) έσοδα 1,41 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛ.ΚΕ. ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ ΑΕ (Μαγνησία, πυρηνέλαιο) έσοδα 2,59 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΑΙΟΕΞΑΓΩΓΙΚΗ ΑΕ (Ρέθυμνο, πυρηνέλαιο) έσοδα 2,07 εκατ. ευρώ

Η ΕΛΑΙΟΚΡΗΤΗ AΕ (Πιερία, ελαιόλαδο) έσοδα 1,23 εκατ. ευρώ

Η ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ ΠΡΕΒΕΖΗΣ AE (Πρέβεζα, πυρηνέλαιο) έσοδα 1,78 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΑ ΦΟΙΝΙΚΙΑΣ AΒΕE (Ηράκλειο, πυρηνέλαιο) έσοδα 0,69 εκατ. ευρώ

Η ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΑΙΓΑΙΟΥ ABEE (Λέσβος, πυρηνέλαιο) έσοδα 0,68 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑΙ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ Μ. ΚΟΥΦΑΚΗΣ AΕ (Μαγνησία, πυρηνέλαιο) έσοδα 1,02 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΕΣ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΚΡΗΤΗΣ AΕ (Λασίθι, πυρηνέλαιο) έσοδα 0,53 εκατ. ευρώ

Η ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΠΑΤΡΩΝ ΑΕ (Αχαΐα, πυρηνέλαιο) έσοδα 2,28 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΒΟΙΩΤΙΑΣ ΑΒΕΕ (Βοιωτία, πυρηνέλαιο) έσοδα 1,94 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΗΛΕΙΑΣ ΑΕ (Ηλεία, πυρηνέλαιο) έσοδα 3,68 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΑΝΘΗ ΑΒΕΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ, πιθανότατα μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία τυποποίησης ελαιολάδου - μέλος του διεθνούς ομίλου Unilever, η οποία παραδίδει τα προϊόντα της σε άλλη εταιρεία του ομίλου της και προφανώς εισπράττει αμοιβές facon (Αττική, ελαιόλαδο και ελιές), έσοδα 8,35 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΗ ΑΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝ ΗΠΕΙΡΟΥ (Πρέβεζα, ελιές) έσοδα 2,27 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΕΚΛΕΚΤΑ ΕΛΑΙΑ ΑΕ (Κορινθία, ελαιόλαδο και ελιές) έσοδα 17,56 εκατ. ευρώ.

Η ΕΛΣΑΠ ΑΒΕΕ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Αργολίδα, πυρηνέλαιο και ελαιόλαδο) έσοδα 3,57 εκατ. ευρώ.

Η ΕΠΙΚΟΥΡΟΣ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ AE (Αχαΐα, ελαιόλαδο) έσοδα 3,59 εκατ. ευρώ.

Η ΕΥΟΣΜΟΣ ΑΕ ΕΛΑΙΩΝΕΣ ΜΙΧΑΛΑΚΗ (Ρέθυμνο, ελαιόλαδο) έσοδα 2,90 εκατ. ευρώ

Η ΕΥΡΙΠΙΔΗΣ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΕ (Ηράκλειο, ελαιόλαδο) έσοδα 1,31 εκατ. ευρώ.

Η ΕΥΡΩΑΜΕΡΙΚΑΝΑ ΕΛΛΑΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ ΑΕ (Λακωνία, ελιές και ελαιόλαδο) έσοδα 0,94 εκατ. ευρώ.

Η ΖΑΧΑΡΙΟΥΔΑΚΗΣ Κ. AE ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (Βοιωτία, πυρηνέλαιο) έσοδα 0,82 εκατ. ευρω.

Η ΗΛΙΔΑ ΑΒΕΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝ (Αιτωλοακαρνανία, ελιές) έσοδα 1,92 εκατ. ευρώ.

Η ΙΝΤΕΑΛ ΜΑΥΡΙΔΗΣ - ΧΙΜΟΣ ΑΕΒΕ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Μαγνησία, ελιές) έσοδα 6,27 εκατ. ευρω.

Η ΙΩΑΝΝΙΔΗΣ Κ. ΑΒΕΕ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΕΛΑΙΩΝ (Θεσσαλονίκη, ελιές) έσοδα 17,59 εκατ. ευρώ.

Η ΚΑΛΟΓΗΡΟΥ Ι. ΑΦΟΙ AΕ (Μαγνησία, ελιές) έσοδα 5,89 εκατ. ευρώ

Η ΚΑΝΤΙΚΟΣ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΑ ΠΗΛΙΟΥ AΕBE (Μαγνησία, ελαιόλαδο) έσοδα 0,88 εκατ. ευρώ

Η ΚΑΣΕΛΛ ΑΒΕΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ (Λακωνία, ελαιόλαδο) έσοδα 1,23 εκατ. ευρώ

Η ΚΕΦΑΛΑΣ ΣΠΑΡΤΗ AΕ (Λακωνία, ελαιόλαδο και ελιές) έσοδα 1,17 εκατ. ευρώ

Η ΚΟΡΔΑΤΟΣ Ι. ΑΒΕΕ (Αιτωλοακαρνανία, ελιές) έσοδα 7,19 εκατ. ευρώ

Η ΚΟΥΦΑΚΗ ΑΦΟΙ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑΙ ΑΚΡΟΝΑΥΠΛΙΑΣ ΑΒΕ (Αργολίδα, πυρηνέλαιο) έσοδα 2,43 εκατ. ευρώ

Η ΚΡΗΤΕΛ ΑΦΟΙ ΚΑΡΓΑΚΗ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ (Ηράκλειο, ελαιόλαδο) έσοδα 1,96 εκατ. ευρώ

Η ΚΥΚΛΩΠΑΣ ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ Α. ΚΕΛΙΔΗ ΑΕ (Έβρος, ελαιόλαδο) έσοδα 0,32 εκατ. ευρώ.

Η ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ OLYMP AE (Πιερία, ελιές και ελαιόλαδο) έσοδα 30,10 εκατ. ευρώ

Η ΛΑΔΑΣ Δ. Ι. ΑΒΕΕ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Χαλκιδική, ελιές) έσοδα 3,15 εκατ. ευρώ

Η ΛΑΤΖΙΜΑΣ ΑΒΕΤΕ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ (Ρέθυμνο, ελαιόλαδο) έσοδα 8,30 εκατ. ευρώ.

Η ΛΥΡΑΚΗ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΑΕΒΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ (Λασίθι, ελαιόλαδο και ελιές) έσοδα 1,53 εκατ. ευρώ

Η ΛΥΧΝΑΡΑΣ ΒΕΡΓΙΝΑ ΑΕ ΕΛΑΙΩΝ & ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ (Μαγνησία, ελιές και ελαιόλαδο) έσοδα 0,74 εκατ. ευρώ

Η ΜΑΡΓΑΡΙΤΗΣ Ι. Κ. ΕΠΕ (Φωκίδα, ελιές) έσοδα 1,86 εκατ. ευρώ

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΓΕΩΡΓΙΚΕΣ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΕΣ ΑΕ (Μεσσηνία, πυρηνέλαιο) έσοδα 1,79 εκατ. ευρώ

Η ΜΕΣΣΗΝΙΑΚΗ ΓΗ ΕΠΕ (Μεσσηνία, ελαιόλαδο) έσοδα 1,05 εκατ. ευρώ

Η ΜΙΝΕΡΒΑ ΑΕ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, πιθανότατα μεγαλύτερη εξαγωγική ελληνική βιομηχανία τυποποιημένου ελαιολάδου -μέλος του διεθνούς ομίλου Paterson Zochonis (Βοιωτία, ελαιόλαδο, πυρηνέλαιο και ελιές) έσοδα 85,04 εκατ. ευρώ

Η ΜΙΧΕΛΑΚΗΣ Ι. ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ AE (Χανιά, ελαιόλαδο) έσοδα 1,94 εκατ. ευρώ.

Η ΜΠΟΤΖΑΚΗΣ ΑΕΒΕ ΕΜΠΟΡΙΚΗ & ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ (Ηράκλειο, ελαιόλαδο) έσοδα 4,21 εκατ. ευρώ

Η ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΑΕ (Αχαΐα, πυρηνέλαιο - διαθέσιμα στοιχεία μόνο για το 2012), έσοδα 1,27 εκατ. ευρώ

Η ΟΛΙΒ ΓΟΥΕΗ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΜΕΤΑΠΟΙΗΤΙΚΗ ΑΕ (Λακωνία, ελιές και ελαιόλαδο) έσοδα 1,19 εκατ. ευρώ

Η ΟΛΥΜΠΙΑ - XENIA ΑΕ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Ηλεία, ελαιόλαδο και ελιές) έσοδα 7,67 εκατ. ευρώ

Η ΠΑΠΑΝΙΚΗΤΑ ΑΦΟΙ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΗ ΑΕ (Χαλκιδική, ελιές) έσοδα 1,35 εκατ. ευρώ

Η ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ ΑΒΕΕ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ (Λακωνία, ελαιόλαδο) έσοδα 0,89 εκατ. ευρώ

Η ΠΕΤΡΟΠΟΥΛΟΣ Θ. & ΥΙΟΣ ΑΒΕΕ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ (Αττική, ελαιόλαδο και ελιές) έσοδα 2,11 εκατ. ευρώ

Η ΠΛΑΚΑΚΗΣ Γ. ΑΕ ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ (Λασίθι, πυρηνέλαιο) έσοδα 1,10 εκατ. ευρώ.

Η ΠΥΡΗΝΑΣ ΑΕ ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΙΑ ΑΣΒΕΣΤΟΠΟΙΙΑ ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ (Μεσσηνία, πυρηνέλαιο) έσοδα 2,96 εκατ. ευρώ

Η ΡΟΗ ΑΕ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΕΩΣ ΑΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Εύβοια, ελιές και ελαιόλαδο) έσοδα 2,52 εκατ. ευρώ

Η ΡΟΥΣΣΗΣ Κ. Α. & ΥΙΟΙ ΑΒΕΕ (Αιτωλοακαρνανία, ελιές) έσοδα 1,12 εκατ. ευρώ

Η ΣΙΟΥΡΑΣ ΑΕ (Μαγνησία, ελιές) έσοδα 17,56 εκατ. ευρώ

Η ΣΤΡΟΦΥΛΙΑ Η. Μ. ΕΠΕ (Εύβοια, ελιές) έσοδα 8,85 εκατ. ευρώ

Η ΣΥΝΑΤΣΑΚΗΣ Χ. ΠΥΡΗΝΕΛΑΙΟΥΡΓΕΙΟΝ ΑΕΒΕ (Ρέθυμνο, πυρηνέλαιο) έσοδα 2,29 εκατ. ευρώ

Η ΤΡΙΨΑΣ ΑΕ ΒΡΩΣΙΜΩΝ ΕΛΑΙΩΝ (Αχαΐα, ελιές) έσοδα 5,91 εκατ. ευρώ

Η ΤΡΟΦΙΚΟ ΑΕ (Αιτωλοακαρνανία, ελιές) έσοδα 4,59 εκατ. ευρώ

Η ΤΣΑΤΣΟΥΛΗ ΑΦΟΙ ROYAL ΑBEΕ (Ξάνθη, ελιές) έσοδα 10,50 εκατ. ευρώ

Η ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟΥ ΔΥΤΙΚΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΑΕ (Αιτωλοακαρνανία, ελαιόλαδο) έσοδα 0,66 εκατ. ευρώ

Η ΦΑΚΛΑΡΗ ΑΦΟΙ ΕΛΑΙΟΛΑΔΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ ΑΕ (Αργολίδα, ελαιόλαδο και ελιές) έσοδα 9,73 εκατ. ευρώ

Η ΦΟΥΦΑ Η. ΑΦΟΙ ΑΕ (Αρκαδία, ελαιόλαδο) έσοδα 4,80 εκατ. ευρώ

Η ΧΑΤΖΕΛΗΣ Κ. ΑΕ (Λακωνία, πυρηνέλαιο) έσοδα 5,08 εκατ. ευρώ

Η XATZHANΔΡΩΝΗΣ Α. Δ. ΕΛΑΙΟΤΡΙΒΕΙΟ AΕ (Πιερία, πυρηνέλαιο - διαθέσιμα στοιχεία μόνο για το 2012), έσοδα 0,44 εκατ. ευρώ

Η ΧΑΤΖΗΠΕΤΡΟΥ Ν. ΣΤ. ΑΒΕΕ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Χαλκιδική, ελιές) έσοδα 0,39 εκατ. ευρώ

Η BIO SITIA ΒΙΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΣΗΤΕΙΑΣ ΑΕ (Λασίθι, ελαιόλαδο και ελιές) έσοδα 16,04 εκατ. ευρώ

Η BRETAS ΕΠΕ (Χαλκιδική, ελιές) έσοδα 13,93 εκατ. ευρώ

Η BRΕΤΑS FAMILY ABEE ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Χαλκιδική, ελιές) έσοδα 7,12 εκατ. ευρώ

Η CRETA OIL ABEE (Ηράκλειο, ελαιόλαδο) έσοδα μόλις 0,01 εκατ. ευρώ

Η CRETANET ΑΕ (Ηράκλειο, ελαιόλαδο) έσοδα 1,38 εκατ. ευρώ

Η DANCO AE ΕΙΔΩΝ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ (Έβρος, ελιές) έσοδα 4,09 εκατ. ευρώ

Η ELMAR CRETE ABEE ΤΡΟΦΙΜΩΝ (Θεσσαλονίκη, ελαιόλαδο και πυρηνέλαιο - διαθέσιμα στοιχεία μόνο για το 2012), έσοδα 1,49 εκατ. ευρώ

Η FARMHOUSE AEBE ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Λάρισα, ελιές) έσοδα 7,72 εκατ. ευρώ

Η INTERCOMM FOODS AΕ ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ, πιθανότατα μεγαλύτερη ελληνική βιομηχανία εξαγωγής τυποποιημένων ελιών (Λάρισα, ελιές) έσοδα 65,20 εκατ. ευρώ

Η KARPEA ΑΕ AΓΡΟΤΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Αττική, ελαιόλαδο και ελιές) έσοδα 1,50 εκατ. ευρώ

Η NUTRIA ΑΕ ΤΥΠΟΠΟΙΗΣΗΣ ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Φθιώτιδα, ελαιόλαδο και πυρηνέλαιο) έσοδα 42,41 εκατ. ευρώ

Η OLIVELLAS AE ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑΣ ΕΛΑΙΩΝ (Χαλκιδική, ελιές) έσοδα 8,48 εκατ. ευρώ

Η PELOPAC ABEE ΓΕΩΡΓΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ (Θεσσαλονίκη, ελιές) έσοδα 10,72 εκατ. ευρώ

Η SATIVA AΕ ΕΛΑΙΟΥ & ΕΛΑΙΩΝ (Λακωνία, ελιές) έσοδα 4,08 εκατ. ευρώ

Η TERRA CRETA ΒΙΟΜΗΧΝΙΚΗ & ΕΜΠΟΡΙΚΗ AΕ (Χανιά, ελαιόλαδο) έσοδα 4,82 εκατ. ευρώ

Η αποδοτικότητα του μέσου ενεργητικού τους τη χρήση 2012 σε EBITDA, όπως προαναφέρθηκε, ανήλθε στο 8% (54,4 εκατ. ευρώ), έναντι 7,5% (51,3 εκατ. ευρώ) το 2011. 

Λαμία: Στα τέλη Αυγούστου το Συνέδριο της Πανελλήνιας Ένωσης Αγροτών

Η Πανελλήνια Ένωση Νέων Αγροτών (Π.Ε.Ν.Α.) θα πραγματοποιήσει στις 30, 31 Αυγούστου και 1 Σεπτεμβρίου το ετήσιο πανελλήνιο συνέδριο της στη Λαμία με τίτλο: «Αγροτική Οικονομία & Πολιτισμός, Πυλώνες Ανάπτυξης & Δημιουργίας».

Εκτός από τις εισηγήσεις οι οποίες θα εστιάζουν στους νέους αγρότες θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στον πολιτισμό και τον τουρισμό ως βασικούς και αδιαίρετους αναπτυξιακούς πυλώνες. Κάθε φορά το συνέδριο της Π.Ε.Ν.Α. αφήνει το αποτύπωμά του στην πόλη στην οποία πραγματοποιείται.

Έτσι και αυτή τη φορά μέσω του συνεδρίου θα προβληθεί και θα αναδειχθεί η τοπική παράδοση και γαστρονομία, τα τοπικά μουσικά ακούσματα και τα διάφορα ιστορικά μνημεία της περιοχής. Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το συνέδριο πραγματοποιείται στο ιστορικό κάστρο της Λαμίας.

Στις εργασίες του συνεδρίου, προσκλήθηκαν να συμμετάσχουν, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ.  Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης καθηγητής κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, ο Υπουργός Πολιτισμού κ. Πάνος Παναγιωτόπουλος, η Υπουργός Τουρισμού κα. Όλγα Κεφαλογιάννη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Νέων Αγροτών (C.E.J.A.) μέλος του οποίου είναι η Π.Ε.Ν.Α.

Κλίμάκια του ΕΛΓΑ για τις πρώτες εκτιμήσεις ζημιών του Παραδοσιακού ελαιώνα Φωκίδας.

Κλιμάκιο αποτελούμενο  από τον Αντιπεριφερειάρχη   Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής  της Περιφέρειας στερεάς Ελλάδας  κ. Βουρδάνο  Δημήτριο, τον Γενικό  Διευθυντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ.Τσελά  Σταύρο, τον Δ/ντή Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας κ.Γκούλτα Δημήτριο και υπηρεσιακούς παράγοντες, επισκέφθηκαν την Τρίτη 6/8/2013 τις πληγείσες περιοχές από την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την 5η Αυγούστου 2013 στον παραδοσιακό Ελαιώνα της Άμφισσας, της Περιφερειακής Ενότητας Φωκίδας.

   Μετά από τον επιτόπιο  έλεγχο και περιοδεύοντας όλες  πληγείσες περιοχές μέσα στον  παραδοσιακό ελαιώνα,  κάνοντας  μια πρώτη εκτίμηση της ζημιάς  που υπέστη το Δελφικό Τοπίο  και ο Παραδοσιακός ελαιώνας  της Άμφισσας, διαπιστώθηκε μεγάλη  καταστροφή σε έκταση 5.000 στρεμμάτων και σε 60.000  ελαιόδεντρα περίπου.

   Ακολούθησε σύσκεψη στα  γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας  Φωκίδας και ο Αντιπεριφερειάρχης, απέστειλε επιστολή στον Πρόεδρο  του Ε.Λ.Γ.Α. προκειμένου να  επισκεφθούν τις πληγείσες περιοχές  του ελαιώνα κλιμάκια και να προβούν στην καταγραφή και  εκτίμηση των ζημιών.

  Η ανταπόκριση ήταν άμεση  και μετά από ενημέρωση   μας πληροφόρησαν, ότι την Τετάρτη  7/8/2013 θα μεταβούν κλιμάκια από το Περιφερειακό Υποκατάστημα του ΕΛΓΑ  Αγρινίου, για να έχουμε τις πρώτες εκτιμήσεις ζημιών του Παραδοσιακού ελαιώνα.

Παιχνίδια με τα αγροτικά επαγγέλματα

Επισκέφθηκα πριν από μερικές μέρες έναν εξαιρετικό στάβλο στα Μέγαρα Αττικής, στην προσπάθειά μου να ενημερωθώ, από τον κ. Νίκο Κορδαλή, για την διακίνηση του κρέατος, επειδή λένε ότι εισάγουμε στην Ελλάδα το 80% (?) του καταναλισκόμενου κρέατος περίπου. 

Ο κ. Νίκος Κορδαλής (6972204310) δραστηριοποιείται από το 2003 στον τομέα της πάχυνσης και εμπορίας αμνοεριφίων για την βιομηχανία τροφίμων και τα κρεοπωλεία. Με παράδοση 3 γενεών, ο κ. Ν. Κορδαλής παράγει υψηλής ποιότητας νωπό πρόβειο κρέας ελληνικής εκτροφής. Η Φάρμα Κορδαλής διαθέτει στην αγορά κρέας πρόβειο, αρνίσιο, κατσικίσιο, ζυγούρι, χοιρινό αλλά και μοσχαρίσιο κρέας παραγωγής τους. Η επιχείρηση Κορδαλής είναι κάθετη μονάδα παραγωγής και εμπορίας ζώντων ζώων και κρεάτων και κατόπιν συνεννόησης μπορεί να δεχτεί ομάδες επισκεπτών και σχολεία για ξενάγηση στους χώρους της, επιθυμώντας να συμβάλει στην σωστή ενημέρωση των καταναλωτών.

Με έκπληξη πληροφορήθηκα ότι δεν χαρακτηρίζεται κτηνοτρόφος, αλλά έμπορος. Είναι τα «παιχνίδια» που γίνονται συνεχώς με τα αγροτικά επαγγέλματα, όπου με διάφορες αιτιολογίες και διαδικασίες, καταλήγουν να εμποδίζουν τον αγρότη από το να ασκήσει όλη το εύρος των δυνατοτήτων του αγροτικού επαγγέλματος, εξωθώντας & περιορίζοντάς τον σε απλό «εργάτη γης».

Τα αγροτικά επαγγέλματα περιλαμβάνουν τον γεωργό, τον κτηνοτρόφο, τον ψαρά και τον δασοκόμο, και συμπληρωματικά, τον παραγωγό ενέργειας, τον μεταποιητή και έμπορο της δικιάς του παραγωγής και τον πάροχο τουριστικών υπηρεσιών διαμονής, διατροφής, ξενάγησης, εκπαίδευσης κλπ (Αγροτουρισμός).

Η με «χειρουργική» επιδεξιότητα κατάτμηση του ενιαίου χώρου των αγροτικών επαγγελμάτων (στους κτηνοτρόφους σε εκτροφείς και παχυντές) εξυπηρετεί μόνο τους μη αγρότες οι οποίο λυμαίνονται τον αγροτικό χώρο και την αγροτική παραγωγή.

Η συστηματική άλωση των επαγγελματιών αγροτών γίνεται τώρα τελευταία με το Μητρώο Αγροτών, το οποίο δέχεται ως αγρότη κάποιον με 35% μόνο εισοδήματα από αγροτικές πηγές και 30% αγροτική απασχόληση, όπου στο συνολικό εισόδημα δεν προσμετρώνται τα μερίσματα από εταιρείες και τα ενοίκια από περιουσιακά στοιχεία.

Στην νέα Κοινή Γεωργική Πολιτική, παρά την ανάγκη πολλαπλών εξηγήσεων από την Κομισιόν, συμφωνήθηκε τελικά ως ελάχιστο όριο αγροτικού εισοδήματος το απαράδεκτο …5% ..δίνοντας ένα περίεργο-αμφιλεγόμενο μήνυμα στους αγρότες.

Έτσι αντί να γίνει αποδεκτή η πολυαπασχόληση του σύγχρονου αγρότη, ολόκληρα κομμάτια των αγροτικών επαγγελμάτων χαρακτηρίζονται ως διαφορετικά ή ανεξάρτητα ή εμπορικά κλπ.

Αλλά και η καλλιέργεια φυκιών, που λειτουργούν περίπου όπως τα δένδρα στην ξηρά, είναι «περιπετειώδης» απροσδιόριστη ενέργεια, αν κρίνουμε από τα όσα υπέφερε και υποφέρει ο επιχειρηματίας που καλλιεργεί σπιρουλίνα στα θερμά νερά της Νιγρήτας. Τώρα που αναπτύσσεται η τεχνολογία για καλλιέργεια φυκιών, τόσο για κατακράτηση CO2 (απορροφά το 20-50% CO2 από την ατμόσφαιρα), αλλά είναι και εξαιρετική πρώτη ύλη για παραγωγή βιοντίζελ με απόδοση μεγαλύτερη κατά 75% από την ελαιοκράμβη, θα υπάρξουν προβλήματα για όσους αγρότες θελήσουν να εξασκήσουν όλη την βεντάλια των αγροτικών παγγελμάτων. Πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι η παραγωγή ενέργειας είναι εξ ορισμού αντικείμενο του πρωτογενή τομέα (βιντίζελ, βιαέριο, βιαμάζα κλπ).

Η κλασική πλέον «συνωμοσία-κλοπή» γίνεται στο αγροτικό επάγγελμα, τον Αγροτουρισμό, ο οποίος ορίζεται ως «παροχή τουριστικών υπηρεσιών από αγρότες, ως συμπληρωματική απασχόληση», αλλά τελικά ο κάθε ένας που απλά παρέχει Τουρισμό Υπαίθρου, προτιμά να κλέβει το όνομα «αγροτουρισμός» που έχει αίγλη και περιεχόμενο, και θέτει τον πραγματικό αγρότη σε καθεστώς αθέμιτου ανταγωνισμού, ή ακόμη χειρότερα στο περιθώριο των επαγγελματιών τουρισμού.

Η μεταποίηση και εμπορία της δικιάς του παραγωγής για τον αγρότη καταδυναστεύεται από πλήθος περιορισμών, που ισοδυναμούν με αποκλεισμό από την ελεύθερη άσκηση τους ή υφαρπάζεται από τις Λαϊκές Αγορές και τους επώνυμους ή «ανώνυμους μεταποιητές».

Και η Κοινή Αγροτική Πολιτική θα προσδιορισθεί για την Ελλάδα τους επόμενους 12μήνες, με τις οργανώσεις των αγροτών να είναι ανύπαρκτες ή απαξιωμένες ή εμφαλοσκοπούμενες.




Για την καταγραφή, Δημήτρης Μιχαηλίδης, 6998282382

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...